Jump to content

Vaskrsnuće Gospodnje prema nauci svetih Otaca, stav pravoslavne patristike

Оцени ову тему

Препоручена порука

Teza:

Vaskrsnuće Isusa Hristosa nije samo prosto oživljavanje mrtvog ljudskog tijela, leša ..

Mrtvola, leš oživi i kreće se a to je sve?

Vjerovati ispravno u Vaskrsnuće Hristovo ne znači samo ućutati materijalističke prigovore ili prekričet (nadglasat) pozitivističke predrasude u sebi, pa kad si u tom "uspijemo" mislimo si da smo sasvim shvatili šta je to Vaskrsnuće Gospodnje i da smo s tim "gotovi", nego nešto mnogo, mnogo dublje ...

Zanima me opora u svetootačkoj nauci koja to potvrđuje: citati, nazori, stavovi, mišljenja svetih Otaca. 

Подели на овим сајтовима

По мом мишљењу и схватању, васкрсење мртвих и живот будућег века је нешто сасвим друго у односу на садашње искуство живота. Како апостол каже, оно што око не виде, ухо не чу и у срце човечије не уђе. То је догађај доласка творевине до свог Циља, до возглављења свега у Христу, до обожења.

Подели на овим сајтовима

По мом мишљењу и схватању, васкрсење мртвих и живот будућег века је нешто сасвим друго у односу на садашње искуство живота. Како апостол каже, оно што око не виде, ухо не чу и у срце човечије не уђе. То је догађај доласка творевине до свог Циља, до возглављења свега у Христу, до обожења.

Da, tačno. To si i ja mislim također. No vjerujem da su sličan takav stav imali i sveti Oci a volio bih znat koliko je to blisko ili daleko ako hoćete stavu svetih Otaca. najbolje kad bi to bilo nekakvim citatima doloženo. Sveti Oci su sigurno morali znati za to kako praviti razliku recimo između Vaskrsnuća Lazarova i Hristova i u čemu je ona tačno ili između čudesa koja su činili i apostoli kad su oživljavali mnoge mrtve, kako to doznajemo iz Djela apostolskih. Ako te citate nemate sad odmah pri ruci, nema veze, tema je otvorena pa kad vi ili neko drugi stigne može to potkrijepiti tim citatima, mislim da je tema vrlo zanimljiva. Ili također možete navesti citate modernih pravoslavnih teologa, mene bi zanimali naravno i ti od svetih Otaca a i ti od savremenih teologa.

Dakle teza je ova: 

Vaskrsnuće Isusa Hristosa nije samo prosto oživljavanje mrtvog ljudskog tijela, leša ..

Mrtvola, leš oživi i kreće se a to je sve?

Vjerovati ispravno u Vaskrsnuće Hristovo ne znači samo ućutkati materijalističke prigovore ili prekričet (nadglasat) pozitivističke predrasude u sebi, pa kad si u tom "uspijemo" mislimo si da smo sasvim shvatili šta je to Vaskrsnuće Gospodnje i da smo s tim "gotovi", nego nešto mnogo, mnogo dublje ...

Htjelo bi to sad usporediti s teologijom svetih Otaca ili savremenom teologijom i naći nekakav oslonac, potporu za tu tezu ili je odbaciti u slučaju da se pokaže neistinitom.

Подели на овим сајтовима

Слику васкрсења имамо у Христовим јеванђеоским причама и у књизи Откровења. Наравно, то је говор симбола и слика. Јер, реалност о којој је реч нам је ван искуства. Сада је мамо само у икони - то је Света Литургија.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...