Jump to content

Породица из Ирана примила православље

Оцени ову тему

Препоручена порука

А ево прочитах и вест са првог линка који си ставила и оно што је мени заправо пало у очи јесте неочекиван став и реакција исламског муфтије, неочекиван обзиром на наше предрасуде, које су неки и на овој теми показали, да у Ирану свакодневно вешају и убијају. Наиме, у овом тексту се каже да свештеник није чак ни тужио девојке које су га истукле, а камо ли да је на њима примењен шеријатски закон. Заправо, свештеник се понео као да је следбеник Јеванђеља и као неки светитељ, а не као што имамо обичај да замишљамо иранске верске посленике, као неке фанатике. Надам се да ће и Zeebedee прочитати тај текст и нешто научити.

"Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски

Подели на овим сајтовима

Таква је природа Ислама. А ја познајем Иранке које и када живе у Норвешкој носе мараму, чак и читав онај црни вео који им покрива читаво тело. Принуда у Исламу је битан фактор, вероватно би се без те принуде распао, или бар не би доживео велику политичку експанзију какву је имао кроз историју. Међутим, мени не пада на памет да читаву једну културу осудим и омаловажим због тих ствари, јер је та култура много сложенија и крије у себи далеко више разноликости и богатства него што то многи могу да претпоставе. О томе све време причам. Дакле, не спорим да је слобода онако како је ми као хришћани поимамо у Ирану спутана, међутим, ја у том одбацивању западњачког поимања слободе видим и нешто позитивно. Наиме, средство да се сачува и одржи аутентична култура неког друштва. Јер, сведоци смо да пред навало агресивне западњачке слободе и материјалистичко потрошачке филозифије падају све традиционалне културе које су темељ идентитета. Према томе, спремност Ирана да жртвује слободу појединца у неким сферама друштвеног живота ја сматрам добрим одговором на агресивни напад и прозелитизам запада када је реч о наметању глобалистичко космополитског погледа на свет свим народима. 

Gotovo cijeli život sam živjela s njima i imam prijateljica koje nose hidjab. Pa to nitko ni ne osporava da ima onih koje svoje voljno nose hidjab, ja govorim o nametnutom nošenju. To nije više sloboda niti prava žena. Ali nema smisla da se stalno jedno te isto ponavlja jer ti opravdavaš nasilnike, pozivajaći se na nečiju kulturu. To je sve samo nije kultura.A da nekog bogatsva pametnoga mozes naći , ne bi se slozila. U svojim dva desetljeća koja sam tamo zivjela, od njihove kultura nista pametno nisam vidjela, osim prisile i nametanja. Ako jedna religija se temelji na prisili  i zrtvovanju pojedinca zbog nečijeg fanatizma, onda to vise nije nikakva religija nego jedno veliko zlo. 

А ево прочитах и вест са првог линка који си ставила и оно што је мени заправо пало у очи јесте неочекиван став и реакција исламског муфтије, неочекиван обзиром на наше предрасуде, које су неки и на овој теми показали, да у Ирану свакодневно вешају и убијају. Наиме, у овом тексту се каже да свештеник није чак ни тужио девојке које су га истукле, а камо ли да је на њима примењен шеријатски закон. Заправо, свештеник се понео као да је следбеник Јеванђеља и као неки светитељ, а не као што имамо обичај да замишљамо иранске верске посленике, као неке фанатике. Надам се да ће и Zeebedee прочитати тај текст и нешто научити.

Ako je tako, a ima ih takvi su u manjini. Pogledaj koliko je članaka gdje vjerski vođe pozivaju na dzihad, ubojstva, progone, pa čak i silovanja zena....Ne treba mazati oči ljudima i dizati islam u nebesa, dobro mi znamo sto je islam. Čast onim čestitim muslimanima koji su ljudi i osuđuju i bore se protiv ovakvih  fanatika, ali na zalost takvih je jos uvijek u manjini.

ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

Ako je tako, a ima ih takvi su u manjini. Pogledaj koliko je članaka gdje vjerski vođe pozivaju na dzihad, ubojstva, progone, pa čak i silovanja zena....Ne treba mazati oči ljudima i dizati islam u nebesa, dobro mi znamo sto je islam. Čast onim čestitim muslimanima koji su ljudi i osuđuju i bore se protiv ovakvih  fanatika, ali na zalost takvih je jos uvijek u manjini.

Па ја и не браним Ислам, нити ми је на крај памети да га браним. Ја причам о Ирану и иранском друштву, а ту није све реч о исламу, иако он има значајно место. Трудим се да ствари посматрам у ширем контексту, укључујући и културу, друштвене односе, историјске околности и контексте. Кажеш да си живела две деценије међу "њима" и да никакве културе тамо нема него само тортура, принуда, присила и зло. Е па свака ти част, не знам како ти је то успело, али мени таква  опаска делује као констатација неког професионалног борца за људкса права каквих ми овде у Србији имамо на претек. 

Ако сама за 20 година ниси успела ништа друго да видиш и доживиш осим зла, онда је сваки даљи разговор беспотребан. Рећи за државу и друштво које баштини скоро 3 миленијума историјског трајања да нема никакве културе, а при томе су, рецимо, и сами Грци, па и касније Византинци, сведочили и дивили се дометима персијске цивилизације, само значи да се ради о особи једнако задојене фанатизмом, али неке друге, тоталитарно секуларне врсте.

"Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски

Подели на овим сајтовима

"Од свих живих религија, ислам се налази најближе православном хришћанству, како географски тако и духовно. Без обзира на дубоке теолошке разлике и драматичне сукобе у прошлости, стојимо у многоме на заједничком културном и религијском тлу; суштинско међусобно разумевање духовног богатства двају светова представља међусобну дужност од које се пуно очекује". Архиепископ Анастасије Јанулатос. 

Подели на овим сајтовима

Па ја и не браним Ислам, нити ми је на крај памети да га браним. Ја причам о Ирану и иранском друштву, а ту није све реч о исламу, иако он има значајно место. Трудим се да ствари посматрам у ширем контексту, укључујући и културу, друштвене односе, историјске околности и контексте. Кажеш да си живела две деценије међу "њима" и да никакве културе тамо нема него само тортура, принуда, присила и зло. Е па свака ти част, не знам како ти је то успело, али мени таква  опаска делује као констатација неког професионалног борца за људкса права каквих ми овде у Србији имамо на претек. 

Ако сама за 20 година ниси успела ништа друго да видиш и доживиш осим зла, онда је сваки даљи разговор беспотребан. Рећи за државу и друштво које баштини скоро 3 миленијума историјског трајања да нема никакве културе, а при томе су, рецимо, и сами Грци, па и касније Византинци, сведочили и дивили се дометима персијске цивилизације, само значи да се ради о особи једнако задојене фанатизмом, али неке друге, тоталитарно секуларне врсте.

Branis, i te kako i zagovaras zlo, zato budi čovjek i ne glumi kršćanina nego otvoreno napisi prije svakog posta

:Euzu billahi mine šejtani radžim.

BISMILLAHi er RAHMANI er RAHIM.

Essalatu vesselamu alla sejidina ve nebijjina Muhammedin, ve alla alihi ve sahbihi edžmain.

Ni kultura ni drustveni odnosi i itd. nisu opravdanje za ono što se događa pod krinkom religije. Da, borim se za ljudska prava, za razliku od tebe, koji skrivas istinu i obmanjujes javnost. Pod krinkom i zakulisanom igrom prikrivas neciju bolestinu, koja se ispoljava na ljudima.

NNisam sekularista niti fundamentalista, te atribute ostavi za sebe, jer da imas kulture ne bi etikirao osobu koju ne poznas.  Stojim iza svakog svog posta imenom i prezimenom, za razliku od tebe. Znam sto pišem i odgovorno tvrdim da ono sto mozes vidjeti je samo arhitektura i u tom smislu kultura, sve ostalo od kurana do šerijata daleko je od kulture. Nasilno pokrivanje, vjesanje, ubijanje, rezanje prstiju, ruku, silovanja, ubojstva zbog napustanja vjere, progoni..Ma kulture nema nego, bas im zavidim..

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

Kakvo spinovanje od strane Maran Ate. Tema nije o USA; ali u njegovoj patriJotskoj glavi ako si protiv Irana moras odmah biti za USA. Iako nemam obicaj da se bavim takvim stvarima odgovoricu ti da je svakako odvratno da i USA ima smrtnu kaznu ( iako to nije potpuno tacno; jer ovde su States nezavisne i neke imaju a neke ne) medjutim ona se ne zaradjuje ispovedanjem vere kao u Iranu. Broj onih nad kojim se izvrsi je stostruko manji nego u Iranu.

To sto si ti proveo 4 godine u Iranu te svakako ne stavlja u status poznavaoca situacije u toj zemlji; jer si pretpostavljam tamo ziveo u nekom radnickom kampu za strance i tvoj kontakt sa domicijelnim stanovnistvom je bio vrlo limitiran. Poznajem ljude koji provedu 20 godina u nekoj zemlji i ne nauce ni rec jezika; daleko od toga nauce obicaje i kulture zemlje domacina.

Vidim da je broj hriscana sa prve do 4 strane porastao u tvojim topicima sa nekoliko desetina hiljada na milion; ali je cinjenica da ih ima jedva 50 000 hiljada i da je njihov broj sve manji. Prpovedanje je strogo zabranjeno; Hriscani ne mogu da rade u javnim sluzbama; budu na mestu predsednika; generala ili slicno i prakticno su gradjani treceg reda.

Uostalom priznaj da li si smeo recimo da domacinima poklonis Bibliju ili da im pricas o spasenju kada ti je eto bilo tako lepo; i USA stvara losu sliku o njima.

To sto ti mislis da su pravila kojim se zenama ogranicavaju ljudske slobode "mali problem" govori da te ustvari nije briga za ljudske grupe kojima ti ne pripadas. Valjda je "mali problem " i kada ubiju nekog hriscanskog propovednika " jer je sirio veru.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

У твојим постовима и речима осећа се нека срџба, и јасно је, нескривена мржња према исламској култури и цивилизацији. Видим дајеш и неке цитате које ја уопште не разумем, а и не занима ме. Горе сам цитирао речи једног од највећих познавалаца ислама међу православним теолозима, архиепископа тиране и албаније Анастасија Јанулатоса. Човек је написао једну озбиљну студију о Исламу, за сада једину такве врсте у православном хришћанском свету. Када упоредим твоје срџбом испуњено писање о исламу, и његово које сам имао прилике да читам, заиста немам дилеме коме ћу се приклонити. 

А поводом твоје квалификације моје личности као особе која заговара ислам, немам ништа да кажем осим да се грохотом насмејем и зачудим бујности твоје маште. Очигледно је да из неког субјективног разлога ниси способна да нормално разговараш на ову тему. 

Видиш, православно Хришћанство, којем ја свим срцем и душом припадам, што ме пак не спречава да поштујем и разумевам друге религије и нације, увек је имало један нормалан и уравнотежен однос па чак и суживот са браћом муслиманима кроз читаву историју па све до данас. Данас се то можда најбоље огледа у већ вековној традицији да муслиман чува и држи кључеве од цркве Христовог Гроба у Јерусалиму. 

Бићу слободан па ћу чак и интерпретирати историјске околности односа православних Хришћана и муслимана на Блиском Истоку. Иако је православна Византија већ од 7, века водила бројне ратове са муслиманским државама, почевши од Персијског царства, преко Арапа, до Турака Селџука па Османлија, тек су крсташким ратовима, односно походима западних крсташа почевши од 11. века, који су у име Христа починили прве масовне злочине над муслиманским становништвом Блиског Истока затровани до тада складни односи између православних и муслимана и њихов суживот.

И да завршим са нашим Светим Савом. И он је као архиепископ српски био радо виђен гост на двору египатских султана 13, века о чему постоје бројна сведочанства извора. Умели су хришћани од давнина да препознају и признају вредност исламске културе. Е сад, друго је питање шта је данас аутентична исламска култура и цивилизација. 

Препоручујем свима да ако имају времена и ако разумеју енглески послушају ово феноменално предавање овог феноменалног и аутентичног исламског духовника: 

Подели на овим сајтовима

Kakvo spinovanje od strane Maran Ate. Tema nije o USA; ali u njegovoj patriJotskoj glavi ako si protiv Irana moras odmah biti za USA. Iako nemam obicaj da se bavim takvim stvarima odgovoricu ti da je svakako odvratno da i USA ima smrtnu kaznu ( iako to nije potpuno tacno; jer ovde su States nezavisne i neke imaju a neke ne) medjutim ona se ne zaradjuje ispovedanjem vere kao u Iranu. Broj onih nad kojim se izvrsi je stostruko manji nego u Iranu.

To sto si ti proveo 4 godine u Iranu te svakako ne stavlja u status poznavaoca situacije u toj zemlji; jer si pretpostavljam tamo ziveo u nekom radnickom kampu za strance i tvoj kontakt sa domicijelnim stanovnistvom je bio vrlo limitiran. Poznajem ljude koji provedu 20 godina u nekoj zemlji i ne nauce ni rec jezika; daleko od toga nauce obicaje i kulture zemlje domacina.

Vidim da je broj hriscana sa prve do 4 strane porastao u tvojim topicima sa nekoliko desetina hiljada na milion; ali je cinjenica da ih ima jedva 50 000 hiljada i da je njihov broj sve manji. Prpovedanje je strogo zabranjeno; Hriscani ne mogu da rade u javnim sluzbama; budu na mestu predsednika; generala ili slicno i prakticno su gradjani treceg reda.

Uostalom priznaj da li si smeo recimo da domacinima poklonis Bibliju ili da im pricas o spasenju kada ti je eto bilo tako lepo; i USA stvara losu sliku o njima.

To sto ti mislis da su pravila kojim se zenama ogranicavaju ljudske slobode "mali problem" govori da te ustvari nije briga za ljudske grupe kojima ti ne pripadas. Valjda je "mali problem " i kada ubiju nekog hriscanskog propovednika " jer je sirio veru.

Ништа се ти не брини за моје познавање ситуације, поготово где сам проводио свој боравак у Ирану. Свакако не у радничком кампу. Ишао сам тамо у школу и живео сам у центру Техерана, сваки дан два пута дневно сам пролазио кроз пола града да би отишао и вратио се из школе. Према томе, могу да кажем да врло добро познајем ситуацију. 

Што се тиче положаја хришћана, и ту могу да те демантујем из прве руке. Наиме, код мог оца у фирми је било запослено неколико жена које су Јерменке и следствено томе,Хришћанке. Такође, могу да потврдим из прве руке да у Ирану постоје на стотине хришћанских храмова у којима људи слободно исповедају своју веру. Чак сам се потрудио да вам обезбедим и линкове да се и сами уверите. По неким подацима које ја имам 600.000 хришћана живи у Ирану, дакле више од пола милиона. 

Подели на овим сајтовима

Vidim da te nesto ipak sprecava da postujes i volis evropsku zapadnu kuluturu kojoj tvoj narod i pripada; i hteo bih da ga priblizis tamo gde nikada nije bio; na srednjovekvni muslimanski istok.

Немој мешати и бркати поштовање са критичким промишљањем и разматрањем савремене западноевропске културе. Чињеница је да се савремена европска култура одрекла хришћанства и она данас није хришћанска, о чему сведочи и избацивање сваког помена хришћанства и Бога и устава Европске уније. 

Што се тиче припадности Срба западно европској култури, ту се не бих сложио са тобом јер историја неумитно сведочи апсолутно супротно. Срби јесу најзападнији православни народ, па су у том смислу од свих православних народа били и највише изложени западно европским културним утицајима. Међутим, државотворна свест и политичка идеологија Срба у времена када се она обликовала и формирала, дакле у позном средњем веку, сведочи да се Србија апсолутно напајала на источним, византијским изворима. И са Византијом долазим до краја овог коментара и одговора на твој последњи пост. Не заборави, средњевековни муслимански исток није увек био муслимански, него баш напротив, био је прво хеленистички, па римски па византијско православан. Србија је управо увек била у духовном и културном смислу баш окренута том Истоку, који је сплетом историјских и политичких околности постао муслимански, али, немој сметнути са ума, никада није престао да буде и православан. Јерусалим, Антиохија, Александрија...мислим да је ствар сасвим јасна. Куда је путовао Свети Сава? На Исток или на Запад?

Подели на овим сајтовима

У твојим постовима и речима осећа се нека срџба, и јасно је, нескривена мржња према исламској култури и цивилизацији. Видим дајеш и неке цитате које ја уопште не разумем, а и не занима ме. Горе сам цитирао речи једног од највећих познавалаца ислама међу православним теолозима, архиепископа тиране и албаније Анастасија Јанулатоса. Човек је написао једну озбиљну студију о Исламу, за сада једину такве врсте у православном хришћанском свету. Када упоредим твоје срџбом испуњено писање о исламу, и његово које сам имао прилике да читам, заиста немам дилеме коме ћу се приклонити. 

А поводом твоје квалификације моје личности као особе која заговара ислам, немам ништа да кажем осим да се грохотом насмејем и зачудим бујности твоје маште. Очигледно је да из неког субјективног разлога ниси способна да нормално разговараш на ову тему. 

Видиш, православно Хришћанство, којем ја свим срцем и душом припадам, што ме пак не спречава да поштујем и разумевам друге религије и нације, увек је имало један нормалан и уравнотежен однос па чак и суживот са браћом муслиманима кроз читаву историју па све до данас. Данас се то можда најбоље огледа у већ вековној традицији да муслиман чува и држи кључеве од цркве Христовог Гроба у Јерусалиму. 

Бићу слободан па ћу чак и интерпретирати историјске околности односа православних Хришћана и муслимана на Блиском Истоку. Иако је православна Византија већ од 7, века водила бројне ратове са муслиманским државама, почевши од Персијског царства, преко Арапа, до Турака Селџука па Османлија, тек су крсташким ратовима, односно походима западних крсташа почевши од 11. века, који су у име Христа починили прве масовне злочине над муслиманским становништвом Блиског Истока затровани до тада складни односи између православних и муслимана и њихов суживот.

И да завршим са нашим Светим Савом. И он је као архиепископ српски био радо виђен гост на двору египатских султана 13, века о чему постоје бројна сведочанства извора. Умели су хришћани од давнина да препознају и признају вредност исламске културе. Е сад, друго је питање шта је данас аутентична исламска култура и цивилизација. 

Препоручујем свима да ако имају времена и ако разумеју енглески послушају ово феноменално предавање овог феноменалног и аутентичног исламског духовника: 

Nikoga ne mrzim, Bog zna od kud si ti to izvukao. Ja govorim istinu za razliku od tebe, koji pravdas nasilje i terorizam. A nemas ni postovanja prema zenama jer da imas ne bi govorio da je mala stvar sto netko mora nositi maramu. Znači ne da siris neistine, nego si i nekulturan i omalovazavas i diskriminiras zene. Treba reci istinu a istina je da ima časnih muslimana koji su ljudi,ali na zalost u manjini.A istina je da je u Iranu jedno nasilje gdje se ljude gazi do umistenja, a ti to ne zelis priznati ili imas nekih problema.

Ja sam arapkinja, Sirijka, živi svjedok islamskog zla i fanatizma..Nad pravoslavnima i drugim kršćanima koji su krv pišali zbog muslimana i krvave muke tamo prošli. Tako da o divnom i krasnom zivotu muslimana i kršćana, mozes te bajke pričati nekome drugome a ne meni koja imam osobu pored sebe koja je zamalo bez glave ostala jer je prihvatila kršćanstvo.Nitko ne osporava crkve i slobodne molitve , već činjenično stanje koje se zove šerijat i islamistički fanatizam i terorizam.

I kako je moguce da netko tko je gajio toliko prijateljstvo i simpatije s njima, i kako tvrdi zivio tamo 4 godine ne razumije sto sam napisala na arapskom. ;)

w, eh
rah betkoun el waheed

Подели на овим сајтовима

Opet spinujes. jermenska apostolska crkva u Iranu postoji i to niko ne spori; medjutim ukoliko bi pokusali da propovedaju svoju veru onima koji nisu rodjeni u hriscanstvu bili bi ubijeni. Kazes "neko je radio kod tvog oca" ; sada ako je tvoj otac bio vladin sluzbenik onda to negira moju tvrdnju da je njima zabranjen rad u javnim sluzbama i na visokim polozajima; ako ej tvoj otac bio zaposlenik neke privatne firme onda ne znam o cemu pricas i zasto opet spinujes.

Ti "tvoji" izvori su vrlo interesantni; jer i prema zvanicnim izvorima; i prema izvorima hriscanskih zajednica tamo ima oko 100 000 hriscana a vrlo verovatno manje od toga.

I  ova nakaradna zlocinacka vlast u Iranu nema nikakve veze sa persijskom kulturom; bas kao ni sto srbi danasnjeg doba nema nista sa kulturom Rismkog crstva koje je bilo na nasem podrucju.

Sveti Sava je putovao tamo gde putuju i svi veropski zapadni hodocasnici u jerusalim. Srbija je koliko god se trudili srpski nazadnjaci klasican primer Evropske kulture.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

I kako je moguce da netko tko je gajio toliko prijateljstvo i simpatije s njima, i kako tvrdi zivio tamo 4 godine ne razumije sto sam napisala na arapskom.

Из простог разлога што се у Ирану не говори на арапском него на фарсију,то јест на персијском. Толико о томе. 

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Srbija je koliko god se trudili srpski nazadnjaci klasican primer Evropske kulture.

Јесте, слажем се, али европске хришћанске културе, а не ове обезбожене англо америчке која је саму себе лишила и оголила свега што је икада било хришћанско у њеном идентитету. 

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Opet spinujes. jermenska apostolska crkva u Iranu postoji i to niko ne spori; medjutim ukoliko bi pokusali da propovedaju svoju veru onima koji nisu rodjeni u hriscanstvu bili bi ubijeni. Kazes "neko je radio kod tvog oca" ; sada ako je tvoj otac bio vladin sluzbenik onda to negira moju tvrdnju da je njima zabranjen rad u javnim sluzbama i na visokim polozajima; ako ej tvoj otac bio zaposlenik neke privatne firme onda ne znam o cemu pricas i zasto opet spinujes.  

Under the constitution, the recognized religious minorities of Iran have the right to elect representatives of their own, while they can vote for Muslim candidates as well. 

Five seats of Majlis are reserved for religious minorities based on proportional representation. There is one Zoroastrian, one Jewish and three Christian lawmakers in the Iranian parliament.

Ово су ствари које могу да се провере, према томе, треба имати добре воље и мало знатижеље, а не само гутати оно што ти се сервира преко америчких медија.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...