o. Miroljub Написано Фебруар 27, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2013 Додатне информације у вези скупа у Детроиту и монаха Артемија Прошле суботе, 23. фебруара 2013 г. Господње у Детроиту, држава Мичиген, одржана је трибина на којој се као гост појавио и мој парохијанин Дејвид Хантер Хејнс. Снимак његовог говора у коме се чуло и моје име где се помињем у својству свештеника који га је превео у Православље, постављен је на youtube-у: Имам обавезу да пред Богом и својом Православном Српском Црквом у којој су моји преци и рођаци предано служили у свештеничком и монашком чину (поменућу само неке), у којој је мој прадеда, протојереј-ставрофор Онуфрије Поповић, на очиглед своје породице, Протинице Анастасије и 13-оро деце, не признавши наметнуту власт бугарских казнених експедиција у Балканским ратовима, мучки убијен и измасакриран у Манастиришту крај Власотинца; Црква у којој је блаженопочивши Патријарх Герман, деда моје Протинице служио на Трону Св. Саве као Патријарх српски безмало 33 године; Црква у којој је тетка моје мајке, Полексија, после Првог светског рата била једина српска монахиња на територији јужне Србије и Старе Маћедоније; Црква за чије је очување интегритета мој деда, протојереј-ставрофор Душан Он. Поповић, (види се на једној од фотографија) у крвавој литији против конкордата, својим прсима бранио владику шабачког Симеона Станковићаод Корошчевих батинаша; Црква у којој сам рођен, крштен, васпитан, венчан, рукоположен у чин свештеника, предано служио и по указаном поверењу предавао Патрологију и Морално Богословље са Педагогијом у Либертивилу крај Чикага, да у вези Дејвидовог говора, по својој свештеничкој савести кажем следеће: У петак, 22. Фебруара примио сам од Дејвида имејл и обавештење да ће се сутрадан, у суботу 23. фебруара, на лични позив монаха Артемија обрести у Детроиту. Образложио је да монах Артемије на томе инсистира, и обзиром да је својевремено као епископ Рашко-Призренски омогућио Дејвиду да хуманитарно помаже нашем напаћеном православном српском и црногорском живљу на територији Космета, Дејвид је сматрао да не би било људски и културно да се том позиву не одазове. По пријему имејла Дејвида сам истог часа контактирао и покушао да објасним комплексност ситуације као и разлоге због којих сам му предочио зашто не треба да иде, изразивши противљење и савет да се ни на каквом скупу или трибини непојављује а још мање говори. Иако смо нас двојица, ја у свештеничком чину а он као парохијанин, у Православној Цркви Америке, одлуке Светог Архијерејског Сабора Православне Српске Цркве у вези парацркве монаха Артемија су пуноважеће и у нашој локалној сестринској Цркви. Буди знано, ставови Дејвида Хантер Хејнса у вези монаха Артемија су његови лични ставови од којих се ја, протојереј-ставрофор Мирољуб Срб. Ружић, активни свештеник Православне Цркве у Америци, у послушању према одукама Светог Архијерејског Сабора Православне Српске Цркве, у потпуности ограђујем и неопозиво одбацујем. Бог ми је сведок да се за мучну и тегобну ситуацију насталу око монаха Артемија и његове парацркве искрено молим. Окончање те туробне ситуације у светлу еклесиолошког и канонског поретка највише зависи од послушања, тј. непослушања монаха Артемија. И добронамерни и они који ће после читања ових редака пронаћи сијасет разлога да се сврстају у ред опадача, слободни су да по својој савести и определењу критикују, како контекстуално тако и ad-hominem долепотписаног, што свакако после обзнањења ове додатне информације неће изостати. Знајући шта је Црква и где је Црква, рекох и душу своју спасих, Протојереј-ставрофор Мирољуб Срб. Ружић Рилски, Јефимија Крунић, Оливера Г. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Фебруар 27, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2013 Ко су свештеници који су га дочекали? Да ли су и они рашчињени? Ваљда српски народ у Америци прати догађања у СПЦ и уме да препозна о чему се ту ради. Ако не, на који начин им помоћи да схвате? bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Фебруар 27, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2013 lepo Rocor svestenik gacanin u 23. minuti pozva na raskol u Michiganu. I dokle cemo da cutimo prema tim ruskim raskolnicima i njihovom rusenju SPC? Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 27, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2013 На сајту Поуке.орг су затворени разговори око Артемија, али ово је информација коју треба објавити, најпре зато што је из прве руке од проте Мирољуба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Фебруар 27, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2013 Ко су свештеници који су га дочекали? Да ли су и они рашчињени? Ваљда српски народ у Америци прати догађања у СПЦ и уме да препозна о чему се ту ради. Ако не, на који начин им помоћи да схвате? Onaj nepismeni prvi je Rocor svestenik iz Canade valjda; ovaj drugi je bivsi svestenik raskolnicke Gracanicke Mitrpolije; sada koliko znam nije nigde. Ne zavaravajte se; on vec drugi put dolazi u Detroit jer ima par ljudi koji to finansiraju. Nigde drugo ne moze ni da pridje. Nisam siguran da li je ovo ROCOR koji je prisao SPC ili najnoviji ROCOR koji je ostao u raskolu. U svakom slucaju nasa patrijarsija bi morala da reaguje.Uz to; vec drugi put sve se desava u Rumunskoj crkvi koja je u OCA ; jos jedan stvar gde ostajemo imuni na ulazenje drugih jurisdikcija u nase unutrasnje probleme. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
o. Miroljub Написано Март 6, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 6, 2013 У недељу 3. марта, Дејвид се у својој парохијској цркви помирио са својим свештеником. Богу хвала. коЖељ њацИ , Дејан, Ромејац and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миркан Написано Март 6, 2013 Пријави Подели Написано Март 6, 2013 Шачица обманутих људи, као да гледам неки политички скуп пред изборе.Артемије а где је љубав у твом говору?Ако мислиш да је твој пут исправан немој никод водити тим путем, Бог је судија који ће рећи људима да ли да те следе или да не иду твојим путем.Управљање ограниченим људским мозговима није пут спасења и истине. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука