Jump to content

FEST

Оцени ову тему

Препоручена порука

le_havre.jpg

Moj omiljeni reditelj Aki Kaurasmaki

Марсел Маркс, познати боем и писац који покушава да се афирмише, добровољно се повлачи у Авр где ће постати чистач ципела. У малом месту он се одриче својих снова и живи скроман живот између кафеа, посла и жене Арлети. Изненада упознаје имигранта из Африке, који постаје део његовог живота. Када се Арлети разболи, Марсел урођеним оптимизмом и вером у људе још једном мора да се супротстави људској хладноћи и равнодушности. Овога пута међутим, против себе имаће друштво које води западњачки модел организације оличен у полицији која стеже обруч око малог црнца.

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Za ovo ću dobro razmisliti,kontraverzni najgledaniji holandski film...

sint.jpg

Sveti Nikola -Sint

Ко не зна за Светог Николу? Претеча Божић Бате, он опстаје у хришћанској традицији као симбол доброте. Али само посвећени знају тајну коју чувају црква и влада: да је Св. Никола масовни убица. Сваког петог децембра он устаје из гроба док је пун месец. Један од најгледанијих холандских филмова свих времена изврће причу о вољеном светитељу.

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Ево неких мојих предлога,које ћу вероватно одгледати... :)

ОПАСАН МЕТОД / A DANGEROUS METHOD

Британија, Немачка, Канада, Швајцарска, 2011

David Cronenberg

ey, Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Sarah Gadon, Vincent Cass

David Cronenberg

David Cronenberg

Keira Knightley, Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Sarah Gadon, Vincent Cassel

Keira Knightley, Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Sarah Gadon, Vincent Cassel

a_dangerous_method.jpg

У предвечерје Првог светског рата, Цирих и Беч постају поприште интелектуалних открића сексуалности и несвесног у радовима Јунга и Фројда. Између њих двојице умеће се млада лепотица Сабина Шпилрајн и пацијент Ото Грос. Истраживање осећајности, амбиција и обмана, навешће Јунга и Фројда да промене дотадашњу мисао и модернизују праксу.

Ја сам била скинула овај филм,додуше лош снимак,па сам се нешто предомислила да гледам,можда ћу га и гледати.Јави Зокс,какав је филм.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Ustvari,sad kad pogledam ceo program,ima dosta zanimljivih filmova i dobrih režisera. Polanski,Lars fon Trir, Kopola,Balabanov,Spliberg,Alomodovar...

http://www.fest.rs/

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Ларса нисам мога дочекати за фест,одгледао сам га као и већина форумских филмофила :)

Видим препоручујеш и норвешки филм, да , скандинавци имају баш добру кинематографију, и гледаћу да погледам на твоју препоруку... ;)

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Sinoć sam gledala film "Koža u kojoj živim" P. Almodovara (Fest je uvek dobra prilika da se na velikom platnu pogledaju i filmovi koji ne dolaze sa engleskog govornog područja).

U moru filmova sa političkom tematikom, ovaj predstavlja veliki iskorak, u svakom smislu. Možda ponajviše u umetničkom.

Ukratko, zanimljiv je, drži pažnju sve vreme, sa upečatljivom muzikom i doziranim humorom, A. Banderas ODLIČAN (pravo je zadovoljstvo posle dužeg vremena ponovo ga gledati u španskom filmu, na španskom jeziku), ali je tema, malo je reći - bizarna... Ali se to valjda i očekuje od Almodovara.

"Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski

Подели на овим сајтовима

Ја нешто не волим Алмодовара, а синоћ сам гледао Балабановог "Ложач",и могу приметити да цела та екипа врхунских ауторских редитеља, прилично црно гледају на реалност,без неког трачка оптимизма,а на челу са Ларс фон Триром...

Вечерас гледам јордански "Транзитни градови" , кажу са најпознатијом азијском глумицом ...

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Да, и мени се чини да ове године преовлађују озбиљне, углавном политичке теме (зато Алмодовар и јесте искорак).

"Меланхолија" Ларса фон Трира ми се није гледала, колико сам схватила опет неки судњи дан... мада у меланхоличној атмосфери... докле више...

Какав је тај јордански филм?

Молим и остале љубитеље Фест-а да поделе са нама утиске :)

"Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski

Подели на овим сајтовима

Зар нико од Београђана не прати Фест? :unsure:

Ја вечерас гледам Кроненбергов "Опасан метод", јавићу вам утиске :)

И, да вас обавестим да ће у понедељак 05. марта бити две пројекције филма "Artist" (неми црно-бели филм, добио Оскара), па кога занима...

Поздрав свим жру-овцима zru

Подели на овим сајтовима

Dakle, "Opasan metod" - "A Dangerous Method"

Tema je prijateljstvo/odnos Junga i Frojda: koda zanimaju koreni psihoanalize, i voli istorijske filmove (filmove epohe) sa sjajnim scenama i dekorom - eto poslastice!

Jedino što ne postoji konkretna radnja, događaj. Kronenbergova ekstravagancija je takođe izostala, ali to nije minus. Dijalozi su odlični, kao i glumci. Vinsent Kasel je imao sjajnu epizodnu ulogu.

Volim filmove iz koji ponešto može da se sazna i nauči.

Подели на овим сајтовима

Само да додам да Фројда глуми Арагорн ,и да Катја није споменула трећу важну улогу,тј САБИНУ ШПИЛРАЈН,коју глуми Кеира Кнајтли (пирати са кариба), рускиња јеврејског порекла,која је била Јунгов пацијент, па потом љубавница,такође доктор психологије,назаслужено мање призната и цењена,од своје двојце колега...

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Pa dobro, nešto treba i da se pogleda, ne treba baš sve da se ispriča...

Ali je u filmu Sabina Špilrajn ipak prikazana pre svega kao pacijent.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...