Jump to content

FEST

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ускоро почиње фест,прелистах програм на брзину,није лоше, Трир,Полански,Балабанов,Херцог,Иствуд...

http://www.fest.rs/2010/index.php

А за све љубитеље папе,један занимљив филм,мада се овај папа малчице разликује... 0510_music

Назив филма: Папа Јован / Pope Joan

Оригинални назив: Die Päpstin

Европа у деветом веку. Јохана одраста у Ингелхајму на Рајни. Кћи догматског и доктринарног сеоског свештеника, против очеве воље у тајности учи да чита и пише. Њен необичан таленат откривају и, као јединој девојци, дозвољавају јој да похађа школу при катедрали у Дорштату и стављају је под окриље витеза Геролда у кога се она смртно заљубљује. После крвавог напада Нормана, Јохана се прерушава у мушкарца и одлази у манастир у Фулди. Тамо је уче вештини исцељивања и заређује се. Касније, у Риму, излази на глас као исцелитељ и постаје лични лекар папе Сергија. Убрзо потом, њега трују. Предводник завере, бискуп Анастазије, нада се да ће он сести на трон, уместо њега за папу бирају Јохану. Али неоткривена „паписа“ има опасну слабу тачку: остала је у другом стању са Геролдом, својим тајним љубавником.

Зенке Вортман

Зенке Вортман је један од најзанимљивијих немачких режисера. Још од првог семестра на Минхенској академији за телевизију и филм где је изучавао свој занат, Вортман је показао необичан таленат. Његов први филм, Nachtfahrer, био је тако добар да је редитељ добио посебан позив Лондонске краљевске уметничке академије. Својим дипломским филмом из 1990. на Минхенској академији, Dre D, донео му је награду Истман филм на фестивалу Хот филм дејз и номинацију за студентског Оскара. Наредне године, Вортман је за комедију Allein Unter Frauen добио награду Хипо на Минхенском филмском фестивалу. Његов први дугометражни играни филм је Kleine Haie (1992).

Постављена слика

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

И да не заборавим,за све русофиле,два филма Морфијум (по Булгакову) и Павиљон 6 (по Чехову)... 0203_cool

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

puno srece u nalazenju prevoda za Morfijum.

Stoji mi vec pola godine na hardu, ali konachno na otvaranju mogu da ga gledam sa prevodom.

Nisam bash neshto preterano zadovoljan programom, jer malo ima azijskih filmova i nekih niskobudzetnih filmova, imam osecaj da je Vuckovic samo ishao po festivali, pkupio knjizice i onda pravio selekciju za fest. Ali eto nama srece pa se daje Antihrist, kojeg nameravam na velikom platnu ovog puta da gledam, a i da ga Trir nije rezirao chisto sumnjam da bi se nashao na programu.

Boze sachuvaj domaci film "Srce je mudrih u kuci zalosti" da puste, ipak to je anonimus!

Ostalo nisam bash najbolje pogledao, jer sam se nadao da ce neke moje favorite da ubace, ali nazalost nishta od toga, barem cu videti Balabanova uzivo, ko zna mozda i poprichati sa chovekom.

[Edit]

pohvala za film "32. decembar" prvi film iz Republike Srpske.

Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju!

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Ruski film „Morfijum“ u režiji Alekseja Balabanova, jednog od najvećih svetskih autora svoje generacije, imaće čast da otvori 38. po redu FEST, koji se održava od 19. do 28. Februara. Balabanov će ujedno biti i gost ovogodišnjeg FEST-a.

Aleksej Balabanov je jedan od najvećih svetskih autora svoje generacije, ovo mu je 11. po redu igrani film a laureat je više nagrada na festivalima u Torontu, Sočiju, Kotbusu, Istanbulu, Roterdamu, Montrealu – za svoje prethodne filmove „Rat“, „Brat 1“, „Brat 2“,„Of freaks and men“ „Kargo 200“.

U filmu „Morfijum“ glavne uloge tumače Leonid Bičevin, Ingeborge Dapkunajte, Andrej Panin, kao i naša Katarina Radivojević.

Film je zasnovan na priči Mihaila Bulgakova „Beleške mladog lekara“. U kasnu jesen 1917. godine doktor Poljakov dolazi u bolnicu u provincijski gradić. Jednog dana, boreći se za život pacijenta, dovodi sopstveni u opasnost. Uspeva da se spasi zahvaljujući moćnoj injekciji morfijuma. Poljakov ne veruje da bi on kao doktor mogao postati zavisnik.

Prodaja ulaznica za 38. FEST počeće 1. februara na blagajni Bilet servisa, kao i na blagajnama festivalskih dvorana (Sava centar, Kulturni centar Beograda i Kinoteka).

Popust od 10 odsto za kupovinu kompleta karata važi od 1. do 7. februara.

Sajt FEST-a www.fest.rs

Izvor: http://www.filmske-radosti.com/Arhiva/Januar2010/Morfijum%20otvara%2038%20FEST.html

Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju!

Подели на овим сајтовима

Srpski glumac, reditelj i producent - Ljubiša Smoki Samardžić, imaće čast da otvori 38. Međunarodni filmski festival - FEST '10, u petak 19. februara sa početkom 19 sati u cenru „Sava“. Publika će imati priliku da pogleda novi film Alekseja Balabanova Morfijum, koji je zasnovan na priči Mihaila Bulgakova „Beleške mladog lekara“.

Samardžić je i član Odbora FEST-a, koji su proteklih godina otvarali britanski glumac Ralf Fajns i reditelji Folker Šlendorf, Bob Rafelson, Vim Venders...

Na 38. FEST-u biće prikazano do 28. februara više od 60 filmova, raspoređenih u šest programskih celina, uključujući takmičarski program „Evropa van Evrope“. Nedavno su i objavljena ima žirija rakmičarskog programa.

Mnoge filmove nakon FEST-a publika može da pogleda u domaće bioskope, među kojima je najnovije osvarenje Larsa Fon Trira „Antihrist“, „Fish Tank“ Andree Arnold, „Ghost Writer“ Romana Polanskog, „Un Prophete“ Francuskog reditelj Žana Odiara (Audiard), „Koko Šanel i Igor Stravinski“ Žana Konena, „Buđenje Valhale“... Tako da ako vam se desi da se termini podudaraju, nemojte da žalite uskoro će te moći da ih pogledate.

Najpopularniji program FEST-a – „Horizonti” - obuhvata oko 30 premijernih naslova, od kojih je većina prikazana na prošlogodišnjim najvećim svetskim festivalima, a među njima su i kontroverzni „Antihrist” Larsa fon Trira, te ostvarenja Martina Skorsezea, braće Koen, Andree Arnold, Patrisa Šeroa, Kena Louča, Kler Deni, kao i novi film Romana Polanskog „Pisac iz senke”, premijerno prikazan na tekućem 60. Berlinalu.

http://www.filmske-radosti.com/Ljubisa%20Samardzic%20otvara%2038%20FEST.html

Подели на овим сајтовима

Дођох са отварања феста, фенси као и увек ...  0104_cheesy

Морфиум, руског редитеља Алексеја Балабанова,не толико шокантан као претходни филмови,мада су сцене у лекарској ординацији, хипер реалистичне и експлицитне...

Млади доктор долази у провинцију,у освит октобарске револуције, где постаје овисан о морфијуму...

По аутобиографској причи Булгакова...

Глуми и Катарина Радивојевић...

Постављена слика

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Какав је "Антихрист"? Обожавам Фон ТРира, али ме страх ово да гледам (не смем хороре...после целе ноћи трпим ако ми се иде у тоалет  1317_womens )

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

Какав је "Антихрист"? Обожавам Фон ТРира, али ме страх ово да гледам (не смем хороре...после целе ноћи трпим ако ми се иде у тоалет  :cmizdrenje: )

Antihrist nije horor, ne znam shto se svi hvataju za to.

Psiholoshka drama, onako teshka u nekim ternucima, ali fenomenalno.

Подели на овим сајтовима

ја прочитала (на IMdb или у неком часопису) коментар да је хорор и, веруј ми, оставила филм да стоји на харду-нетакнут! Има томе већ пар месеци. Још ми један друг рекао да није смео у цугу да га гледа и оде моја храброст у подрум  :cmizdrenje:

Сва срећа па га нисам обрисала, јер имала сам добру "прескордицију" да вреди и више од тога, све што је "из камере" Ларсове. Јављам инпресије

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

ја прочитала (на IMdb или у неком часопису) коментар да је хорор и, веруј ми, оставила филм да стоји на харду-нетакнут! Има томе већ пар месеци. Још ми један друг рекао да није смео у цугу да га гледа и оде моја храброст у подрум  1405_love

Сва срећа па га нисам обрисала, јер имала сам добру "прескордицију" да вреди и више од тога, све што је "из камере" Ларсове. Јављам инпресије

ma ne znam zbog chega svi stavljaju horor oznaku.

Vidish kako to negativno utiche na ljude klapklap

Ja sam ga gledao iz dva puta, jer sam bio previshe uzbudjen da ga ucelosti odgledam.

I nije mi se pokvarilo raspolozenje nakon toga. Chekam da dodje u bioskope, pa da ga na velikom platnu odgledam klapklap

Подели на овим сајтовима

Pogledao sam na ovogodišnjem festu samo film "Shutter Island" od Martina Skorsezea, sa Di Kapriom u glavnoj ulozi.

Malo su mi pomešana osećanja oko ovog filma. To definitivno nije Skorseze na kakvog smo navikli. Mali italijan sa svojim traumama iz rimokatoličke škole. Ovo je Skorseze sa traumama iz života.

Mlad ali opet veliki Di Kaprio je maestralan, ali ipak odudara sa svojim bebifejs  lukom u ulozi čoveka koji ne može izgledati tako kao Lio.

Ludnica i ludaci su već više puta bili glavna tema mnogih filmova, i uvek su po pravilu to bila velika dela. Da podsetim samo na "Let iznad kukavičijeg" gnezda i na "Buđenje". Ni ovaj film nije izuzetak. Veliki film.

Постављена слика

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Završen 38. FEST

Постављена слика

Beogradski međunarodni filmski festival završen je 28. februara u Sava centru pobedničkim filmom takmičarskog programa - savremenom dramom “Metastaze” hrvatskog reditelja Branka Šmita (Schmidt), koji je poručio da je budućnost za kinematografije u regionu u koprodukcijama.

Šmit je uoči projekcije “Metastaza” u Sava centru istakao da je i njegov film koprodukcija Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a za “Politikinu” nagradu “Eritrocit”, koju je dobio u konkurenciji sa još sedam ostvarenja, rekao je da ohrabruje, parafrazirajući slogan 38. FEST-a.

I na završnoj konferenciji za novinare Šmit je rekao da je budućnost kinematografije u regionu u koprodukcijama, s obzirom na količinu para koja je sve manja u svakoj državi pojedinačno.

Njegov film se bavi problemima narkomanije, huliganstva, bujanja ultra-desnice, urbanim frustracijama mladih, posleratnim beznađem i drugim uznemirujućim pojavama u savremenom hrvatskom društvu, a prema rečima Šmita, takva priča bila bi realistična zapravo u bilo kojoj nedovršenoj demokratiji, odnosno zemlji u tranziciji.

Film “Metastaze” pobedio je i prošle godine u Puli, a snimljen je prema scenariju Ognjena Sviličića i zasnovan na istoimenom romanu Ive Balenovića, koji je pretvoren i u pozorišni komad.

Statuetu “Eritrocit” Šmitu je uručila predsednica žirija Labina Mitevska, makedonska glumica i producentkinja, koja je pohvalila FEST kao jedan od retkih festivala na kojem su projekcije jednako pune i u prepodnevnim i u večernjim satima.

Osim Labine Mitevske, koja je i direktorka Međunarodnog filmskog festivala “Braća Manaki” u Bitolju, u žiriju 38. FEST-a bile su i filmska kritičarka američkog magazina “Verajeti” Alisa Sajmon (Alissa Simon) i filmska kritičarka “Politike” Dubravka Lakić, a odluku su donele jednoglasno za “znalačku režiju i snažan psihološki portret ljudi sa društvenih margina”.

Osim Šmita, iz Hrvatske na FEST-u gostuje i reditelj Nikša Sviličić, čiji je film “Verujem u anđele” prikazan uoči “Metastaza”, a priča je o poštaru koji na malom i izolovanom ostrvu otvara tuđa pisma, kroz koju se postavlja pitanje istine uopšte.

Publici u Sava centru obratili su se na zvaničnom zatvaranju 38. FEST-a i umetnički direktor Miroljub Vučković i direktor Direkcije Miloš Paramentić, koji su naveli da je prodato više od 90.000 ulaznica, a da je projekcijama 64 filma prisustvovalo ukupno oko 115.000 gledalaca.

Paramentić je najavio i da će 39. FEST biti otvoren 18. februara.

Na konferenciji za novinare ranije je najavljeno da će 39. FEST početi premijerom filma “Koriolan” britanskog glumca Ralfa Fajnsa, koji je bio zvezda FEST-a i 2009. godine, povodom filma “Čitač” Stivena Daldrija prikazanog na otvaranju 37. beogradskog filmskog festivala.

Fajns se nezvanično pojavio i ove godine na FEST-u, odgledavši sa novinarima potresnu ratnu dramu “Liban” izraelskog reditelja Samuela Maoza, koji je pobedio prošle godine u Veneciji.

Maoz je takođe bio gost 38. FEST-a, koji je protekao uz finansijske probleme zbog opšte krize, pa ove godine nije održan industrijski segment B2B, a bilo je i manje gostiju i glamura. I filmova je bilo manje nego prošle godine, a prikazani su i u manjem broju sala - Sava centru, Dvorani Kulturnog centra Beograda i Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

FEST je ove godine posebno bio posvećen izraelskoj kinematografiji, koja je dobila i dve nagrade - žiri FIPRESCI Srbija nagradio je “Liban”, dok je žiri Udruženja filmskih novinara i kritičara proglasio najboljim filmom “Širom otvorenih očiju” Haima Tabakmana, koji je dobio nagradu “Nebojša Đukelić” Udruženja novinara i filmskih kritičara za film o homoseksualizmu u ortodoksnoj jevrejskoj zajednici.

Sajt FEST-a je www.fest.rs

(SEEcult.org)

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Ево неких мојих предлога,које ћу вероватно одгледати... :)

ОПАСАН МЕТОД / A DANGEROUS METHOD

Британија, Немачка, Канада, Швајцарска, 2011

David Cronenberg

ey, Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Sarah Gadon, Vincent Cass

David Cronenberg

David Cronenberg

Keira Knightley, Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Sarah Gadon, Vincent Cassel

Keira Knightley, Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Sarah Gadon, Vincent Cassel

a_dangerous_method.jpg

У предвечерје Првог светског рата, Цирих и Беч постају поприште интелектуалних открића сексуалности и несвесног у радовима Јунга и Фројда. Између њих двојице умеће се млада лепотица Сабина Шпилрајн и пацијент Ото Грос. Истраживање осећајности, амбиција и обмана, навешће Јунга и Фројда да промене дотадашњу мисао и модернизују праксу.

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...