Jump to content

писаније

Оцени ову тему

Препоручена порука

Некада ми се очи напуне сузама... речи постану неме, без значења и способности да било шта опишу, тишина у мени надгласа сваки шум ван мене, моје дисање престане бити моје, откуцаји мог срца, мој поглед, моје постојање, постојање свега око мене... све то престане бити моје, и ја престанем бити своја...

У тренутку се осетим толико вољеном да је и историја света била вредна те љубави, да је вредело и смрт уништити да бих и ја са својом душом живела вечно... И некад пожелим, помало луцидно и детињасто , да раширим руке и пружим их ка небу... да гласно изговорим "Хвала Ти што ме волиш и научи ме да и ја волим Тебе".

И једина туга која ме порази је свест да ништа немам чиме бих љубав којом сам вољена могла узвратити...

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

"Сањала сам ноћас да ме нема..."

Дан се вукао, као што су се вукли и ови пре њега. Гледала сам у зид као да је тамо негде записан одговор... Зашто невоља никад не иде сама? Зашто кад ти треба било ко обично нема нигде никог? Звонио је телефон... пустила сам га да звони...

На очи су ми нападали сметови сна, па ми се и поглед замутио. Једно око гледало је мало на другу страну. У овом дугом низу дана у коме не морам ништа, знала сам да данас морам написати и потпусати пријаву, сликати своје уморно лице са оним једним оком које гледа негде на страну... и коначно послати ту глупу пријаву на адресу коју сам могла запамтити, а нисам хтела, па сам је милион пута тражила по различитим маиловима. И дан се тако вукао...

Гледала сам у објектив и шкљоцала. Хтела сам да размишљам о том шкљоцању да не бих размишњала о томе зашто у оном зиду у који сам гледала није било одговора, и у који зид бих требала да гледам да би нашла одговор на то питање. Гледала сам своје лице на малом екрану апарата. Нисам личила на оно што сам мислила да јесам, нисам била оно што сам мислила да ћу бити, нисам замишљала да сам се баш таква вукла са овим даном... нити сам тако замишљала својих 27. Покушала сам да се осмехнем, али је призор био накарадан, као бркови доцртани на нечијем портрету. Зато сам морала мало да лажем, и да исправљам своје лице у компјутеру, пре него што га пошаљем онима који га већ знају али вероватно морају да га стрпају у неку велику фасциклу коју, ако ико икада буде отварао можда помисли `О чему ли је она размишљала кад су је сликали`. Не верујем да ће и за то питање некоме бити потребан зид у који да се загледа.

Звонио је телефон... пустила сам га да звони...

Гледала сам своје очи на монитору... и размишљала како да вратим оно замишљено око које гледа мало на другу страну. Није гледало превише, и сигурно то нико не би приметио сем мене, али мене је то узнемиравало, онолико колико једна савим небитна ствар, глупост, може да се учини огромна и узнемиравајућа, ако се појави у тренутку кад се неприлике нижу једна за другом. То око ми се чинило сетно, ово друго је било свесно. Моје сетно око је гледало у мене тражећи, ишчекујући, а моје свесно око је гледало са прекором.

Звонио је телефон... пустила сам га да звони...

Лежала сам на тепиху. То у мени увек пробуди неки осећај дрскости и слободе...Мама ми је то увек бранила, страховала је за моје нежно здравље. Никад нисам разумела зашто би оно било угрожено на тепиху, и какви ветрови доле дувају... али није ме било ни брига. Сад коначно живим сама и могу да лежим на тепиху кад и колико хоћу. Мало ме понео тај осећај, па сам пожелела да урадим нешто глупо и неочекивано, толико неочекивано да буде потпуно глупо. Помислила сам на цигарете. Запалила бих једну... Мада не знам ни како се оне пуше. Чак ми је и поступак пушења, удисања дима да би се онда одмах затим издахнуо, био толико глуп... савршено глуп за моју потребу да урадим нешто глупо и неочекивано. Лежала сам не тепиху и замишљала дим који се у танком пламену заводљиво умотава око мојих прстију. Слушала сам своје дисање и замишљала бели дим на путу од мојих усана, до плућа и назад. Замишљала сам пуцкетање цигаре која догорева, и мој поглед иза дима и сметова сна.. са једним оком мало више замишњеним...

Звонио је телефон. Читавог дана сам очекивала да ће један позив све рештити, да ће ме нечији глас утешити и да ћу се коначно осетити својом, ни мало заробљеном у овом дану који се вукао. Једино ми није било јасно зашто се не јављам на телефон. Да ли човек несвесно окреће леђа људима онда када су му најпотребнији, да ли одбија помоћ која је ка њему кренула... или је и то нејављање на телефон допуњавало онај мој искрвљени осећај слободе и дрскости.

Са цигаретама сам завршила пре него што сам и почела. Било је бесмислено сићи у продавницу и купити их, не бих знала ни под којим именом да их тражим, које паковање и која боја... А и глупост удисања белог дима да би се одмах затим издахнуо превазишла је ону потребу да урадим нешто глупо и неочекивано. Тако сам престала да размишљам о цигаретама и наставила да лежим на тепиху. Гледала сам у зид. На месту на коме се поглед мој сетног срео срео са погледом свесног ока мислила сам да ћу пронаћи одговоре... Зашто невоља никад не иде сама? Зашто кад ти треба било ко обично нема нигде никог?

Звонио је телефон... пустила сам га да звони... Можда одговор нисам видела од сметова сна...

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Простая история

Тот парень был старше ее на 8 лет.  Она помнила его с детства, но никогда не знала его.  Они жили в маленьком провинциальном городке, где все знают друг друга по именам. И та гордая девушка смотрела на него всякий раз, когда он медленно прогуливался по длинной узенькой улице, ее улице.

Она важно наблюдала за ним со своего балкона, когда он шел по длинной улочке. Для нее он был особенным. Нет, не то чтобы она любила его, — это было что-то иное. Всякий раз, когда она видела его, ее сердце переполняла радость. Ей всё сильнее хотелось познакомиться с ним. Вам никогда не казалось, что с каким-то человеком, которого вы даже не знаете у вас много общего?  У вас не было чувства, что вы знаете кого-то с рождения, хотя вы даже никогда не говорили с ним? Разве вам никогда не приходилось читать радость в глазах незнакомого человека от того, что ваши взгляды встретились?

Это был как раз ее случай. Когда она видела из окна, что он идет, она незаметно выбегала на улицу, стараясь как бы невзначай пройти мимо него, и если они шли в одну сторону она, догнав его, важно шла рядом, просто для того, чтобы заявить о своем существовании. Она была невинным ребенком, и ей так хотелось познакомиться с ним, она была уверена, что он тоже хочет познакомиться с ней, она видела это в его глазах, но они так и не познакомились. Быть может она была слишком гордой или скромной… Или таким был он.

Прошло много лет и однажды, когда она уже была студенткой, она приехала в свой родной город на выходные. Она гуляла со своим братом, как вдруг увидела одного знакомого, который гулял в компании таинственного незнакомца. Ее сердце наполнилось радостью. Она подошла к ним, чтобы поздороваться, и ее друг познакомил их. Встреча наконец произошла.

«Здорово, — думала она, — в следующий раз я просто подойду к нему и скажу «привет», подарив ему мою лучшую улыбку, и мы станем друзьями». Выходные пролетели как один день, и она снова вернулась к своим учебникам, парам и лекциям, но всё чаще и чаще она стала думать о нем. Через какое-то время она снова приехала домой, она бродила по той самой узкой и длинной улочке, желая встретить его, но он не появлялся. Он словно исчез…

После того как они познакомились, прошел примерно год, и вдруг она увидела человека, который был похож на него. Та же куртка, та же шапка, вот только лицо словно подменили… Он шел ей навстречу. Сейчас она наконец снова поговорит с тем самым человеком, о котором так долго думала, с тем, с кем так хотела подружиться. Он был болен и шел по той самой улице очень медленно и с трудом передвигаясь, погрузившись в себя настолько, что даже не заметил ее. В его глазах была грусть, и ей почему-то показалось, что он был похож на старика.

Да, она была впечатлительной. Самые простые вещи могли ее растрогать и взволновать, особенно когда это касалось тех, кто ей был близок. Слёзы сами потекли по ее щекам, и она быстро зашла в подъезд, спряталась. Она не хотела, чтобы он видел как она плачет. В этот же день она решилась опять увидеть его. Она хотела помочь ему, взбодрить, подарить свою лучшую улыбку и просто сказать «привет», хотела стать ему другом. Но когда она была уже близко он поднял свой взгляд, но в тот самый момент когда она хотела заговорить его взгляд устремился куда-то вдаль… Знаете ли, болезнь не очень располагает к общительности.

Она загрустила. Она действительно переживала за этого человека, которого даже толком не знала, спрашивала о его здоровье у всех знакомых, хотела понять что с ним. Оказалось, что болезнь серьёзная и ему осталось совсем не долго… Представляете, как она расстроилась? Ей хотелось хоть как-нибудь ему помочь, сделать хоть что-нибудь для него. Он был для нее особенным, и она была у него на особом счету. Неважно, что они были почти незнакомы.

Через некоторое время она заметила, что каждый вечер, примерно в 11 он медленно прогуливался по уже опустевшей темной улице, вероятно потому, что это было полезно для его здоровья. Каждый вечер именно в это время она тоже специально приходила на эту улицу, чтобы увидеть его, в надежде, что он идет на поправку, что ему становиться лучше. И ей было всё-равно, что он ни разу не заметил ее и они толком так и не были знакомы.  Он даже и не догадывался, что она где-то рядом, а она всё надеялась, что они подружатся, что они будут идти вместе по этой темной улице, будут шутить и смеяться, а потом она наберется смелости и споет для него свою самую любимую песню. В этот трудный момент его жизни она хотела протянуть ему руку помощи, подставить свое плечо, пусть и хрупкое, но дружеское. Она даже написала молитву о его здоровье, которую читала каждый вечер перед сном: «Господи, сохрани Сашу».

Когда она уезжала из своего тихого родного города в шумную столицу она писала ему письма. Писала часто, с душой, вкладывая в них всё, что было у нее на сердце. Она надеялась, что хоть одно письмо сделает его счастливым хоть на мгновение, хоть на несколько секунд и эти несколько секунд, были бы для нее одними из самых важных в жизни. Но ни одно из этих писем она так и не отправила. Не то что бы ей не хватало смелости, напротив она была даже чересчур смелой — она просто боялась обидеть его, боялась, что он подумает, что она пишет ему только из жалости. Однажды, она даже решила, что подойдет к нему во время его вечерней прогулки и подарит ему крестик. Она хотела подарить ему крестик со словами, которые она так часто тренировалась повторять дома: «Пусть через этот крестик Господь поможет тебе и даст сил». Она очень хотела сделать этот подарок, но не решалась, боясь, что он огорчиться.

Время бежало быстро: мимо пролетали дни, месяцы и годы. Каждый раз, когда она приезжала в свой городок, она снова и снова видела его. Она наблюдала за каждым его движением на узкой темной улице, пытаясь убедиться, что ему лучше.  Иногда их взгляды встречались, и они молча смотрели друг на друга несколько минут, а потом каждый шел своей дорогой.  Каждый раз, когда она видела его, она была счастлива, и ей казалось, что ему тоже хорошо. Со временем он вдруг стал выглядеть лучше, и ему было уже не так тяжело идти, он стал снова похож на того мальчика, за которым она когда-то наблюдала. И она радовалась, искренне радовалась этому.

Однажды она снова приехала в свой город, и вечером стала ждать его на привычном месте. Ее не было пару месяцев, такое часто случалось. И вот она стояла на темной узкой улочке и ждала его, хотела наконец с ним поговорить, но его не было. Вдруг она случайно встретила одного своего старого знакомого, они разговорились, и среди прочих новостей он рассказал ей, что его больше нет — он умер.

Настоящая любовь не в печали. Она не чувствовала отчаяния и тоски, хотя она знала, что больше никогда не увидит его вечером на старинной узенькой темной улице и не сможет заглянуть в его глаза. Она знала, что они встретятся потом, что есть другая жизнь. Она была рада, что обрела любовь, которая неподвластна смерти, которая бесконечна, которая торжествует над смертью.  И наконец она поняла, чем теперь может ему помочь. Она стала молиться о нем. Ведь самый лучший дар — это искренняя молитва любящего сердца. Помолитесь и Вы о упокоении раба Божия Александра.

Christina aguilera Hurt + lyrics

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Umorna sam...

Umorile me preduge staze lutanja, pogled pun trazenja, uzdah iscekivanja i radost zbog susreta koji sam sanjala, a nikada se desiti nece.
Umorili me osmesi, umorile i tisine i reci. Pokusaji da probudim dan koji umire... i oni su me umorili.

Odlaskom cu se osvetiti jedino sebi, jer nikome drugom necu ni otici...

Zatvoricu u oku dan koji te ugledao...

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

Ako ugasite svetlo u noci, oko vas ce svuda biti samo mrak. Bez obzira koliko se trudite necete videti nista.

Posle nekog vremena, kada se oci naviknu na mrak, videcete neke oblike. Ali i dalje ce biti nemoguce videti boje i materijale.

Postoje dani u nasim zivotima kada osecamo kao da hodamo u mraku, kada stvari izlgedaju besmislene... I kada ne prestajemo da se pitamo -da li zaista mora ovako?- Posle nekog vremena kada se bure smire videcemo neke oblike nasih dana, po neki smisao ce se pojaviti iz besmisla. Ali cak ni tada necemo videti sve.

Ali Slikar ne prestaje da slika Njegove predivne slike :-)))

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Два доктора

Посетила је доктора. "Узимај витамине", рекао је "и обавезно ове лекове. Твоје тело је болесно"
Посетила је духовника, а он је рекао: "Више молитве, твоја душа је уморна"
Следеће недеље осећала се боље и поново је посетила доктора. "Да, заиста ти је боље", рекао је "смањићемо лекове".
Посетила је и духовника: "Више молитве..."
Кроз неколико дана доктор је рекао: "Настави са лековима и витаминима. Ускоро ћеш моћи све сама" Духовник је рекао "Више молитве... док не увидиш да ништа не можеш сама..."
Кроз још неколико дана поново је посетила доктора: "Сада си добро. Престани са лековима, али настави са витаминима док не станеш на ноге"
Посетила је и духовника: "Више и више молитве... док не паднеш на колена..."

Када је умрла доктор је дошао и рекао: "Мртва је, више ништа не можемо учинити..."

Духовник је поручио "Више молитве..."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...