Оливера Г. Написано Јануар 18, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2013 Руска црква спрема се да обележи Богојављење 18.01.2013. Фото: РИА Новости Празник Богојављења припремају се да дочекају верници Руске и неких других православних цркава. То је један од 12 главних празника црквене године који се обележава у ноћи између 18. и 19. јануара. У свим православним црквама Русије биће одслужена свечана богослужења. Главну литургију са чином великог освећивања воде у Богојављенском сабору у Москви служиће поглавар РПЦ, патријарх Кирил. И повика снажним гласом, говорећи: Паде, паде Вавилон велики, и постаде станиште демонима и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистих и мрских; јер се жестоким вином блуда њезина напојише сви народи; https://www.facebook.com/pravoslavni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Оливера Г. Написано Јануар 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 18, 2013 sunshine, obi-wan and мирођија је реаговао/ла на ово 3 И повика снажним гласом, говорећи: Паде, паде Вавилон велики, и постаде станиште демонима и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистих и мрских; јер се жестоким вином блуда њезина напојише сви народи; https://www.facebook.com/pravoslavni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Оливера Г. Написано Јануар 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 18, 2013 И повика снажним гласом, говорећи: Паде, паде Вавилон велики, и постаде станиште демонима и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистих и мрских; јер се жестоким вином блуда њезина напојише сви народи; https://www.facebook.com/pravoslavni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Оливера Г. Написано Јануар 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 18, 2013 sunshine and мирођија је реаговао/ла на ово 2 И повика снажним гласом, говорећи: Паде, паде Вавилон велики, и постаде станиште демонима и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистих и мрских; јер се жестоким вином блуда њезина напојише сви народи; https://www.facebook.com/pravoslavni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Оливера Г. Написано Јануар 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 18, 2013 мирођија је реаговао/ла на ово 1 И повика снажним гласом, говорећи: Паде, паде Вавилон велики, и постаде станиште демонима и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистих и мрских; јер се жестоким вином блуда њезина напојише сви народи; https://www.facebook.com/pravoslavni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Јануар 19, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2013 У узбекистанском граду Ургенчу подигнут је православни храм. „Први пут у историји града Ургенча засијале су златне куполе, овјенчане великим православним крстовима“, саопштено је Интерфаксу из прес службе Ташкентске и Узбекистанске епархије. Уочи празника Богојављења поглавар Средњеазијатског митрополитског округа је служио чин освећења крстова и купола над подигнутим храмом, у част светог праведног Јова Многострадалног у граду Ургенчу. Како је саопштено, у новембру 2012. године у Ташкенту су одржане свечаности, посвећене 140-ој години Руске православне цркве у региону. Извор Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Оливера Г. Написано Јануар 21, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 21, 2013 Више од два милиона руса пливало за крстом Објављено од стране onikolap на 21. јануар 2013. МОСКВА, 21. ЈАНУАР, (Светигора прес) У богослужењима и богојављенском купању у Русији је учествовало око 2,2 милиона људи, саопштава Итар-Тас, позивајући се на прес центар Министарства унутрашњих послова Русије. Према подацима, у ноћи на 19. јануар у Руској Федерацији свечана богослужења и масовна купања, поводом празника Богојављења организована су у 5500 мјеста. Ради безбједности је било ангажовано око 53,4 хиљаде сарадника органа унутрашњих послова и једна хиљада војника. Н. П. obi-wan and мирођија је реаговао/ла на ово 2 И повика снажним гласом, говорећи: Паде, паде Вавилон велики, и постаде станиште демонима и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистих и мрских; јер се жестоким вином блуда њезина напојише сви народи; https://www.facebook.com/pravoslavni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Оливера Г. Написано Јануар 21, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 21, 2013 Купање уочи Богојављања спас од несрећа и болести 20.01.2013, Фото: РИА Новости Неколико десетина хиљада грађана Русије протекле ноћи купало се у леденој води. У Русији православни верници су дочекали празник Богојављања Господња, један од 12 главних празника црквене године. Традиционални отвори у леду у облику крста били су направљени на рекама и језерима по читавој земљи. У Москви их је било око 40. У 22 сата у самом центру Москве, близу Црвеног трга, било је много људи. Већ у току више година тамо ставе два велика резервоара са водом. Док се одвија богослужење, вода се поново покрива ледом. Додуше, то не смета онима, који желе да трипут зароне у воду. Становник Придњестровја Павел се случајно нашао ових дана у Москви, али није хтео а да не зарони у воду, на шта се већ давно навикао. Већ у току 7 година уочи Богојављања спуштам се у ледену воду, - причао је младић Гласу Русије. Вера Христова ме је довела до тога. Први пут сам заронио у Сибиру у реку Об. Од тог је времена ово постала традиција. Сваки пут имам осећај да сам се поново родио. Моја је вера јача од болести. Од оних, који желе да се окупају, створио се дугачки ред. Види се да има много новајлија. Само сам пре 1 сат сазнала да се у центру Москве може заронити у свету водицу, схватила сам да морам поћи. Ово ће бити за мене први пут, - признала је Татјана Гаврилова. Помало се бојим, али се надам да ћу оздравити. Нисам се иначе спремала, ништа нисам прочитала, али сам одувек знала да је такво купање корисно за здравље, тело, а нарочито за душу. Поред Московљана су у гомили и странци. Додуше, не планирају купање. Гледају како се одвија тај празник, нарочито, зашто се људи не боје ледене воде, - каже становница Стамбула Ема. Живим у Москви већ у току 2 године, али сам први пут сведок те необичне акције. То је веома интересантно, али сама не бих се одлучила за тако нешто. Око сваког отвора у леду или резервоара обавезно дежурају кола хитне помоћи и припадници МВС. Они су спремни да пруже помоћ онима, којима то треба. Додуше, таквих нема много: ко нема добру физичку кондицију, тога спасавају амбиције. То је невероватан осећај, каже Московљанин Алексеј, који је први пут заронио у отвор у облику крста зван јордањ (налик на Јордан) Одлично се осећам, као да сам се поново родио. Иначе у води није хладно, сви су били спремни да поново зароне. Осећаш да си опран од греха. Обавезно ћу се сваке године купати уочи Богојављања. Давно сам сањао о томе, најзад ми се сан остварио. Празник Богојављања је древни празник у част Крштења Исуса Христа у реци Јордан од стране Јована Крститеља. Традиционавлно се у свим храмовима врши чин освећивања воде, водене природе, која се мења – то сведочи да преко рођења, живота, патњи, смрти и васкрснућа Господа и Спаса нашег пред нама су се отворила врата Царства Небеског, - истакао је патријарх Кирил. Благодет Божија, део Божанственог живота, када дотакне природу воде, мења је. Вода остаје вода са свим њеним особинама, али има и божанствену балгодет. Она стиче чудесну снагу. Она помаже људима да савладавају болести, патње, помаже да мењамо свет. Сматра се да да је добро покропити освећеном водом куће, станове, канцеларије. Током целе године пију је помало ујутро или уочи сна. Она чува своја чудесна својства све до следеће године. Међутим, свештеници подсећају да је главна молитва, јер управо према нашим молитвама Господ нам даје благодет ради лечења болести помоћу свете водице. Извор: Глас Русије И повика снажним гласом, говорећи: Паде, паде Вавилон велики, и постаде станиште демонима и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистих и мрских; јер се жестоким вином блуда њезина напојише сви народи; https://www.facebook.com/pravoslavni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јануар 21, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2013 http://www.optina.ru/photogallery/holidays/bogojav_2013/ Оливера Г. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Оливера Г. Написано Јануар 26, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 26, 2013 Крштење Господње О, Јордане! С које стране мислено да типриђем? Да ли с истока, одакле је из пустиње дошао народ, којем јепредстојало да наследи земљу иза твоје границе и којем сидозволио да пређе преко твог дна, које се осушило понаредби Бога? Или са запада, одакле су на твоје воде долазили људи, којису желели Јованово крштење? Тежак је био овај пут и многеопасности су вребале путнике. Али, очигледно је био снажанглас „вапијућег у пустињи“ ако су људиризиковали да буду опљачкани, али су ишли по духовноблаго. Једнима је некад предстојало да пређу Јордан како би сенаселили у земљи, у којој тече мед и млеко. Други јетребало да се погрузе у Јордан како би поверовали у Оногана Кога је Јован указивао. *** „Почетак света је вода и почетак Јеванђеља јеЈордан.“ Христос није ишао међу људима говорећи им гласно или наухо: „Ја сам Месија.“ У Јеванђељу врло реткочујемо глас Исуса, Који о Себи говори да је Обећани иДугоочекивани. Треба имати сведочанство од другог. И овајдруги треба да буде човек достојан сваког поверења,несебичан, праведан, који ревнује за Истину. Јовн је биотакав. *** Свештенички син, којег су отац и мајка родили у познимгодинама, становник пустиње, морао је изгледати као АнђеоЈеврејима. Питали су да ли је он Илија, да ли је Месија.Одговарао је Исаијиним речима. Они који су га слушалитребало је да схвате. Он је дошао да посведочи, да укаже на Онога Коме јесматрао да је недостојан да одвеже кајшеве на обући. *** У Јовановој проповеди је главно покајање. Ни каписентименталности. Сам страшан глас као лавовска рика,окупио је око њега мноштво људи из свих крајева Обећанеземље. Ишли су да виде, да се промувају, али су морали даслушају. Он је говорио и они су обарали главу. Затим су,лица црвеног од стида, улазили у воду и он их јепогружавао у њој (крстио) у покајање и ради вере у ОногаКо је требало да дође. Онај Ко је требало да дође је дошао. *** Јован Га је препознао. Не по речима описаном илинасликаном портрету, већ по дамарима срца, по узбуђењудуше, по обавештењу од Духа Светог. - Ти треба мене да крстиш, а Ти ли долазиш мени! –рекао је пророк. - Остави сада, јер тако нам треба испунити сваку правду, -одговарала је Истина. Исус треба да се придржава закона и да поштује пророке.Јован треба да се смири. Тако грубе људе Промисао смираваломећи их о колено, а смирени и чисти се још више смирујуод благодати. *** Безгрешни је ушао у воду и молио се, како каже Лука. И поЊеговој молитви се десило оно што славимо: „Тројицијавленије на Јордање бист“ („Тројица Се јавилана Јордану.“) Истинити Бог се јавио као Тројица. АИсус из Назарета се јавио као Христос. Отац Се јавио гласом. Син је стајао у води Јордана. Дух је сишао на смирену Реч (Логоса) у обличју голуба. *** Јован је рекао: „Нисам Га знао, али ми је Онај Ко меје послао да крстим у води рекао: на Кога видиш какосилази Дух и пребива на Њему, То је Онај Који крштаваДухом Светим“ (Јн. 1, 33). Кажемо: „Јавилсја јеси днес вселенеј и свјет Твој,Господи знаменасја на нас“ („Данас си Сеобјавио васељени и светлост се Твоја, Господе, показала нанама.“). Отац је рекао: „Ово је Син Мој Вољени.“ *** У сваком празнику постоји догма и постоји поука. Постојиправило за ум и постоји закон за понашање. „Ово је Син Мој Вољени“ је догма. „У Теби је Моје благовољење“ је учење онемогућности да се угоди Богу Небеском ако човек не слушаЊеговог оваплоћеног Сина. Исто ће Отац рећи апостолима нагори Преображења са временом: „Ово је Син МојВољени,“ – и додаће: „Његаслушајте“ (Лк. 9, 35). Догма и заповест. Заповест и догма. Ако раскинеш везуодвојићеш душу од тела, односно, починићеш убиство. *** Даље имају различите путеве. Син Дјеве ће отићи у пустињу како би се борио с ђаволом ипрви пут људској природи дао могућност да одбије свењегове нападе и ударце. Јелисаветин син ће извршивши службу, ускоро бити бачен уподрумску тамницу да из ње не изађе другачије до само крозпроливање крви и одсецање своје праведне главе од свогиспосничког тела. Свештенички син ће заћутати. Маријин Син ће наставитипроповед. „Он треба да расте, а ја да се умањујем,“– рећи ће Јован (Јн. 3, 30). Али, ни Син Човечији није дошао да Му служе и зато ћеСвоју проповед почети понављајући Јованове речи:„Покајте се, јер се приближило ЦарствоНебеско“ (Мт. 4, 17). *** А шта ћемо срцем чути ми, мноштво нас са флашама ичутурама, које као да је измучила жеђ, па смо дошли напојилиште? Дошавши по воду примићемо Дух, а заједно с Духом страхкако бисмо се поправили. Замислимо да је нама, а не некомдругом, Јовановим устима речено: „Породе аспидин! Ковам је рекао да бежите од будућег гнева? Дајте плоддостојан покајања“ (Мт. 3, 7-8). И немојмо нипомислити да кажемо за себе: „Ето, ми правоверујемо. Добри смо. Ни, ето, нисмо овакви, него смонапротив, онакви.“ Јован нам каже да Бог од камењаможе подићи децу Авраму. Још каже да је секира покрајкорена сваког дрвета. И биће посечено дрво које не донесеплод. И неће се угасити огањ у којем ће горети. И то је речено ради нас. *** Исуса Који је показао да је Христос, заволимо. Богу, Који је на водама објавио да је Тројица, поклонимосе с вером. А онда можемо и у ледену воду да скочимо. Нећемо се прехладити. Протојереј Андреј Ткачов 22 / 01 / 2013 Православие.ру И повика снажним гласом, говорећи: Паде, паде Вавилон велики, и постаде станиште демонима и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистих и мрских; јер се жестоким вином блуда њезина напојише сви народи; https://www.facebook.com/pravoslavni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 26, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јануар 26, 2013 Одлична тема, браво Сово! Оливера Г. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јануар 29, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2013 Руси легенде! Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука