Jump to content

Marcela (Helena Trestikova, 2007)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Постављена слика

http://www.imdb.com/title/tt1058550/

Oficijelni sajt

Film prati život Marsele, običen žene iz Češke.

Projekat je pocheo pre otprilike 26-27 godina, kada je bio u okviru serijala parovi u Cheshkoj. Onda se Rediteljka koja je bila ministarka u Vladi Cheshke, ne duze od 24h, zbog toga shto su neki pokushali da joj nametnu svoje ljude u njen kabinet, jednostavno podnela ostavku i odluchila da se vrati filmu. Krenula je u solo projekat koji ce nositi ime Marsela i prati zivot ove neobichne zene.

U pochetku sam mislio ko je toliko lud da se pretplati na dokumentarac, odnosno snimanje u periodu od nekih 30-ak godina, ali sam prochitao kratak sinopsis i uvideo da sam greshio.

Posle ovog filma osetite neko olakshanje. A to je u smislu da vash zivot ipak ima neke svetle tachke. Dok za razliku od nashe glavne junakinje sve ide onako kako ne treba. Imala je dva muza, i dvoje dece iz tih brakova. Sa prvim je zivela oko 2 godine i posle toga su odluchili da se razidju. Muz ju je optuzivao da je spavala sa drugim mushkarcima, a on je njoj jednostavno smetao. Imala je valjda 22-23 godine, mozda i manje kada su se uzeli. A nedugo zatim ostala je u drugom stanju i dobila Ivanu.

Eh te godine. Uzeli su se, a da nisu imali obezbedjenu materijalnu egzistenciju. Ziveli su u dvosobnom stanu sa njegovim roditeljima. Mozete zamisliti takav zivot. i josh kada je sin edipovac! postoji li gora varijanta? Razvlachenje po sudovima i ostale farse. Ali nekako se stanje stabilizovalo i konachno posle 6 godina su uspeli da sednu za istim stolom i da vode civilizovan razgovor. Odmah se osetilo da ce neshto da se rodi iz toga. Nedugo zatim su opet pocheli da zive zajedno, ali ovog puta veza je trajala dve godine i definitivno su se razishli. Vishe nisu bili u kontaktu. Tako je ona zivotarila sa cerkom. i konachno je uspela da dobije neki stan. Garsonejra je u pitanju, ali je ona bila presrecna. Imala je konachno svoj dom, cerku i nishta vishe joj nije bilo neophodno. Zatim je upoznala nekog lika, venchali su se i ponovo je zatrudnela. Ovog puta dobila je sina. Ali jednom prilikom kada je sin bio sa ocem na nekoj vikendici, vratio se kuci chudan. Marsela je sumnjala da ga je otac seksualno zlostavljao, ali nije imala dokaza. Nakon toga primetila je neke smetnje.

I tako kada si mislio da ne moze gore od ovoga, ono josh veci c**ak. I kada si pomislio da ce sada naici mozda bolji dani, ono josh neshto gore. Na kraju je zavrshila na psihijatriji. Jer nije mogla da se pomiri sa gubitkom svoje kceri Ivane. Devojka je imala 24-25 godina kada je umrla. Policija kaze da ju je voz udario dok se shetala nasipom pored pruge.

Film inache prati period od komunistichke Cheshke do danashnje Evropske, jer ima snimak kada je na Tv-u bilo odbrojavanje sekundi kada ce uci u EU.

Evo šta kaze i sama rediteljka :"U početku je to bila samo intuicija. Razmišljala sam o prolasku vremena i onom što donosi sa sobom. Vremenom sam našla način da definišem moje snimanje kao sredstvo da se bavim različitim temama. Ovo sam postavila kao centralno pitanje. Verujem da, dok tražim konkretnu priču i kamera snima konkretnu okolinu, uz dovoljno vremena možemo videti mnogo šire, nešto što u vreme snimanja nismo mogli da shvatimo ili prepoznamo. I kada dobijem priliku da se vratim kameri i reagujem na ono što sam videla, taj snimljeni materijal postaje nešto opštije od same pojedinačne priče.

Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...