Драшко Написано Децембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2012 За љубитеље класике, ево једног реситала, који је Рубинштај одржао пред крај живота, близу 90 година је имао Нешто се мислим, после данашње смотре у школи и приче о техници, "шеснаестинама, триесдвојкама" у коју сврху све то иде? Човек (првенствено због година) доста тога није одсвирао тачно и у неком темпу, али толико суштине, музике, садржаја Тачније све је само суштина, и што би рекла моја професорка "може да се слуша!" http://youtu.be/hE5IEo_5SMk Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Николa Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Nisam slušao taj ceo koncert, sad je i obrisan. Ali sam to primetio ovde: http://youtu.be/zsIBf19JlIc?t=1m38s Nemoguće je potpuno zapostaviti tehničku stranu, ali nikako sve svesti na tehniku. Čitao sam neki intervju gde je Sokolov slušao neki snimak James Rhodes-a i na kraju mu kaže: Očigledno imaš nešto da kažeš (kroz muziku). Gledaj da vežbaš ispravno kako bi imao slobodu da se izraziš onako kako ti želiš. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Николa Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 I kad smo kod suštine, moram da pomenem neverovatnu Emily Bear. Kompozitor i pijanistkinja sa 6 godina. Ovde je imala 9 godina. Srdjan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Фебруар 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Nisam slušao taj ceo koncert, sad je i obrisan. Ali sam to primetio ovde: http://youtu.be/zsIBf19JlIc?t=1m38s Nemoguće je potpuno zapostaviti tehničku stranu, ali nikako sve svesti na tehniku. Čitao sam neki intervju gde je Sokolov slušao neki snimak James Rhodes-a i na kraju mu kaže: Očigledno imaš nešto da kažeš (kroz muziku). Gledaj da vežbaš ispravno kako bi imao slobodu da se izraziš onako kako ti želiš. да само што је на снимку Рубинштајн већ скоро слеп, и зато "набада" али касније све шта је рекао је баш интересантно концерт о коме сам писао, (штета што га сад нема) је исто из позног доба и очигледно му неке ствари не излазе, али суштински је то за слушање, ако тако могу рећи, човек је имао и те какву технику, њему све излази на снимцима које је радио за плоче итд (иако није важио за виртуоза) Соколов је добро рекао и благо њему на таквој техници, е сад шта је исправно вежбање ни мени још увек није јасно "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Николa Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Vidi se da je skoro slep, ali stvarno je opet zasijao kasnije! A za ovo ispravno vežbanje sam se i ja pitao... Ali baš tako piše. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
YOKA Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Rubistajn je bio vrhunski matematicar i sahista Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Март 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Rubistajn je bio vrhunski matematicar i sahista нисам знао за то, интересантан податак "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
YOKA Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Interesantno je da sva gospoda muzičari- pijanisti, kompozitori , operski pevači, itd., tog vremena imali su i igranje šaha kao dopunsku zanimaciju radi treniranja koncentracije pred velike koncerte. Pojedini kompozitori su u svojim kompozicijama nizali harmonije koje bi ako bi ih predstavljali u matematici bivale najsličnije limesima. Sva pravila komponovanja su kao male matematičke formule. Primer su Bahove fuge i svi oni kontrapunktski obrtaji teme lice na matematicke razlomke i funkcije. Kad razmotrimo šahovsku partiju, vidimo da se i tu vrti kombinatorika određenih formi. Naleetala sam na neke nučnike koji su koristili igranje šaha kao gimnastiku mozga da bi dolazili do nekih rešenja u svojim postavkama teorija. Što se tiče našeg Arthura i on je koristio šah za opuštanje i kao kontra težu za pamćenje Šopenovih mazurki, valcera, Debisijevih itd. Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Новембар 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 16, 2013 http://youtu.be/xFPNtudd-Ro Joш један бисер. Три клавирска концерта Григ, Шопен, Сен Санс и 88могодишњи Руби! Ко са 88 година буде могао да одсвира мазурку свака му част, а три громаде тек....тај је делија! Бог нека му да небеска насеља! Одушевио ме је овим снимцима, а на тарантелу у Сен Сансу сам одлепио! Какав темперамент! YOKA је реаговао/ла на ово 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука