Jump to content

Благодатни Старчић којег су вољеле и змије

Guest

Препоручена порука

• Гости
Благодатни Старчић којег су вољеле и змије

starac.pajsije.svetogorac.jpg

У  Иверском Скиту, мало изнад су "Свети Апостоли", где сада бораве двојица Отаца, браћа по телу. У овом братству био је старац Пахомије, на коме се очигледно уочаваше светост изображена на његовом  лицу. Тај Старчић беше јако прости потпуно неписмен, али врло облагодаћен. Када би за празнике долазио у саборни храм Скита, никада није седао у столовачи, већ је увек усправно стајао говорећи молитву, чак и кад су биле свеноћне службе. Када би га неко питао:

-На ком делу службе се налазимо?

Одговарао је:-Псалтир - псалтир, говоре Оци.

Све је називао " псалтир". Певање уопште није знао, сем Христос Воскресе, које је певао за Васкрс.Увек је био спреман да твори вољу других без имало своје воље.Иколико год би неко био потиштен, мука би га пролазила при сусрету са  о.Пахомијем. Сви су га волели, чак и змије, које имајући у њега поверење, нису бежале када би га угледале.Око келије је било пуно змија јер је било пуно воде. Друга двојица Отаца су се много плашили змија, а о.Пахомије им се приближавао смешећи се, хватао их и избацивао ван ограде.Једнг дана, док је журећи ишао према келији Маркијановци, на путу је наишао на једну велику змију, коју је обавио себи око појаса, као опасач, да би прво завршиопосао па после да је избаци ван.Отац Јаков, чим га је угледао уплашио се, о.Пахомије се зачуди томе. Потом ми рече

:-Не знам зашто се плаше змија.Онај наш о.Андреј се плаши чак и скорпија.Ја их са дувара згрћем у прегршт и бацам ван келије.Сада када ми руке дрхте од Паркинсоновеболести , велике змије вукући избацујем напоље. 
Упитах  старца:-Како то да те не уједе змија, Оче Пахомије?

Одговори ми: 

- Негде пише Исус Христос на једној хартији: "ако имаш веру хватаћеш змије и скорпије и неће ти наудити". Овај Свети Старчић , о.Пахомије, уснуо је 22.10.1967. године. Ови и многи други Преподобни Оци који су се приљежно трудили у Башти Пресвете Богородице и очистили се помоћу Добре Мајке, Чисте Дјеве, постали су војници Христови, победили су своје страсти, уништили непријатеља ђавола, ти "специјалци" наше Цркве, и увенчали се од Христа нетрулежним венцем. Многе од њих сам изблиза упознао, али , на жалост, нисам им подражавао и стојим далеко од њих. Међутим, молим се од свег срца да им подражавају они који ће да читају о њиховим божанским успесима и молим се да се они моле за мене, јадног Пајсија. 

( Из књиге "Света Гора и Светогорци") Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

( Из књиге "Света Гора и Светогорци") Старац Пајсије Светогорац

Ljudi, ima li negde da se kupi ova knjiga?

Imao sam je, jos pre neku godinu sam nekom dao na citanje i od tad mi nije vracena, a bas je dobra knjiga...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...