Тавита Написано Новембар 20, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 Nobelova nagrada za književnost Nobelova nagrada za književnost za 2007. godinu, jedina za čiju dodelu nije bio određen datum, biće dodeljena u četvrtak, 11. oktobra, saopštila je Švedska akademija. Klaudio Magris Stalni sekretar Akademije Horas Engdal saopštiće ime dobitnika tog dana, u 11 časova po srednjeevropskom vremenu. Akademija koja bira laureata unapred ne objavljuje nikakvu listu kandidata, što nije sprečilo spekulacije, mada se, zasad, ne izdvaja nijedno ime. Švedski književni krugovi podeljeni su oko mogućnosti da izbor padne na nekog pisca velikog svetskog ugleda, ili na nekog autsajdera. Najčešće pominjani autori su Amerikanci Filip Rot i Don DeLilo, Izraelac Amos Oz, Peruanac Mario Vargas Ljosa i Meksikanac Karlos Fuentes. Internet kladionica "Ledbroks", koja je prošle godine dobro prognozila pobedu turskog romanopisca Orhana Pamuka, ovog puta kao favorita predstavlja italijanskog esejistu Klaudija Magrisa, a ledi Australijanac Les Marej i Filip Rot. Pominju se i drugi pisci, kao sirijski pesnik Adonis, francuska pesnikinja Mariza Konde i estonski pisac Jan Kaplinski. Objavljivanje imena ovogodišnjih laureata počeće u ponedeljak sa imenom dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Svaka od nagrada podrazumeva svotu od 10 miliona švedskih kruna (oko 1,08 miliona evra), koju laureati međusobno dele ako ih ima više. http://www.b92.net/kultura/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Новембар 20, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 2007 godina Nobelova nagrada za Doris Lesing Britanska spisateljica Doris Lesing ovogodišnja je dobitnica Nobelove nagrade za književnost ali i novčane nagrade koja iznosi 763.000 funti. Doris Lesing, koja 22. oktobra puni 88 godina, debitovala je 1950. delom "Trava peva", a među njenim najpoznatijim knjigama je poluautobiografska serija, tri romana "Deca nasilja" čija se radnja uglavnom dešava u Africi. Među ostalim delima Lesingove nalaze se „The Golden Notebook“, „Memoirs of a Survivor“ i „The Summer Before the Dark“. Godišnja nagrada za književnost koju dodeljuje Švedska akademija smatra se najprestižnijom literarnom nagradom koju može dobiti jedan pisac. U obrazloženju se, između ostalog, kaže da je ona u svojim delima na epski način prenosila iskustva žene, a spisateljskim žarom i vizionarskom snagom sve civilizacijske podele podvrgla preispitivanju. U njenim delima, žene nisu krhka bića, već snažne ličnosti, koje često ispoljavaju i agresivnost i cinizam obično svojstven muškarcima. Pored novčane nagrade Doris Lesing je primila i zlatnu medalju, kao i poziv da održi predavanje u sedištu Kraljevske švedske akademije u Stokholmu. Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade bio je turski pisac Orhan Pamuk. Nobelova nagrada dodjeljuje se svake godine pojedincima ili skupinama čija dela pomeraju granice u poljima njihovog rada. To uključuje izvanredna istraživanja, nove tehnike i tehnologije ili izuzetan doprinos društvu. Pri samom spomenu Nobelove nagrade većina ljudi vidi sliku univerzalnih genijalaca i briljantnih pojedinaca koji su je dobili. Nobelova nagrada nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu i izumitelju dinamita. On je 27. decembra 1895. godine u švedsko – norveškom klubu u Parizu objavio ideju o osnivanju fonda iz kojeg bi se dodeljivale nagrade najzaslužnijima. Nobel je bio zaprepašten i šokiran načinom na koji je svijet upotrebljavao njegov izum – dinamit i u toj činjenici leži razlog njegove odluke da se nagrade dodeljuju onima koji svojim sposobnostima najviše doprinose čovečanstvu. Nagrade se dodjeljuju jednom godišnje na svečanosti koji se održava 10. decembra – dana kada je preminuo Alfred Nobel. http://www.b92.net/kultura/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Новембар 20, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 Svi dobitnici Nobelove nagrade za knjizevnost: 1901. Sully Prudhomme 1902. Christian Matthias Theodor Mommsen 1903. Bjornstjerne Martinus Bjornson 1904. Frédéric Mistral, José Echegaray Y Eizaguirre 1905. Henryk Sienkiewicz 1906. Giosue Carducci 1907. Rudyard Kipling 1908. Rudolf Christoph Eucken 1909. Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf 1910. Paul Johann Ludwig Heyse 1911. Maurice Maeterlinck 1912. Gerhart Johann Robert Hauptmann 1913. Rabindranath Tagore 1914. nije dodeljena 1915. Romain Rolland 1916. Carl Gustaf Verner von Heidenstam 1917. Karl Adolph Gjellerup, Henrik Pontoppidan 1918. nije dodijeljena 1919. Carl Friedrich Georg Spitteler 1920. Knut Pedersen Hamsun 1921. Anatole France 1922. Jacinto Benavente 1923. William Butler Yeats 1924. Wladislaw Stanislaw Reymont 1925. George Bernard Shaw 1926. Grazia Deledda 1927. Henri Bergson 1928. Sigrid Undset 1929. Thomas Mann 1930. Sinclair Lewis 1931. Erik Axel Karlfeldt 1932. John Galsworthy 1933. Ivan Alekseevič Bunin 1934. Luigi Pirandello 1935. nije dodijeljena 1936. Eugene Gladstone O'Neill 1937. Roger Martin du Gard 1938. Pearl Buck 1939. Frans Eemil Sillanpää 1940. nije dodeljena 1941. nije dodeljena 1942. nije dodeljena 1943. nije dodeljena 1944. Johannes Vilhelm Jensen 1945. Gabriela Mistral 1946. Hermann Hesse 1947. André Paul Guillaume Gide 1948. Thomas Stearns Eliot 1949. William Cuthbert Faulkner 1950. Bertrand Arthur William Russell 1951. Pär Fabian Lagerkvist 1952. François Mauriac 1953. Winston Leonard Spencer Churchill 1954. Ernest Miller Hemingway 1955. Halldór Kiljan Laxness 1956. Juan Ramón Jiménez 1957. Albert Camus 1958. Boris Leonidovich Pasternak 1959. Salvatore Quasimodo 1960. Saint-John Perse 1961. Ivo Andrić 1962. John Steinbeck 1963. Giorgos Seferis 1964. Jean-Paul Sartre 1965. Michail Aleksandrovič Šolohov 1966. Shmuel Yosef Agnon, Nelly Sachs 1967. Miguel Angel Asturias 1968. Yasunari Kawabata 1969. Samuel Barclay Beckett 1970. Aleksandr Isaevič Solženjicin 1971. Pablo Neruda 1972. Heinrich Böll 1973. Patrick Victor Martindale White 1974. Eyvind Johnson, Harry Edmund Martinson 1975. Eugenio Montale 1976. Saul Bellow 1977. Vicente Aleixandre 1978. Isaac Bashevis Singer 1979. Odysseus Elytis 1980. Czeslaw Milosz 1981. Elias Canetti 1982. Gabriel García Márquez 1983. William Gerald Golding 1984. Jaroslav Seifert 1985. Claude Simon 1986. Wole Soyinka 1987. Josif Aleksandrovič Brodsky 1988. Naguib Mahfouz 1989. Camilo José Trulock Cela 1990. Octavio Paz 1991. Nadine Gordimer 1992. Derek Walcott 1993. Toni Morrison 1994. Kenzaburo Oe 1995. Seamus Heaney 1996. Wislawa Szymborska 1997. Dario Fo 1998. José Saramago 1999. Günter Grass 2000. Gao Xingjian 2001. Vidiadhar Surajprasad Naipaul 2002. Imre Kertész 2003. JM Coetzee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Новембар 20, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 morala sam 0104_cheesy http://www.youtube.com/watch?v=KbI2daD2u5c Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vizantiona Написано Новембар 20, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 Koliko sam cula ,a mozda i nije tacno 1989 je Danilo Kis trebao dobiti Nobelovu nagradu.Njegova smrt je to sprecila,a Nobelova nagrada se nedodeljuje posthumno.Ne znam da li sam u pravu? Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Новембар 20, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 Koliko sam cula ,a mozda i nije tacno 1989 je Danilo Kis trebao dobiti Nobelovu nagradu.Njegova smrt je to sprecila,a Nobelova nagrada se nedodeljuje posthumno.Ne znam da li sam u pravu? ? ?? ?????? ?? ?? ?? ?????? ????????. ??? ???... ? ?? ?????? ?? ?? ?? ????????? ?????????..??.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Новембар 20, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 Мислим и ја да се не додељује постхумно... А што се тиче тога ко је заслужио... Без обзира на сва велика имена, погледајте само добитника за 1953. и биће јасно колико је сати... Можете мислити колико је то тек сада политичка награда... Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Новембар 20, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 ?????? ? ?? ?? ?? ?? ???????? ?????????... ? ??? ?? ???? ???? ?? ?? ????????... ??? ?????? ?? ??? ?????? ?????, ?????????? ???? ????????? ?? 1953. ? ???? ????? ?????? ?? ????... ?????? ??????? ?????? ?? ?? ??? ???? ????????? ???????... dada 0202_238 ,??! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 23, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2009 Crvene i crne maramice Prošle je sedmice u Stockholmu najveće književno priznanje primila dosad nedovoljno poznata njemačka književnica rumunjskog porijekla Herta Müller. U zahvalnoj besjedi ova autorica je uspoređivala iskustvo socijalizma s iskustvom fašizma, oba iskustva toliko bliska i našem čitaocu. Dani u cijelosti objavljuju ovo potresno izlaganje u prijevodu Hane Stojić IMAŠ LI MARAMICU, upitala bi me majka svako jutro na vratima, prije nego što bih izišla na ulicu. Nisam je imala. I pošto nisam imala maramicu, vraćala bih se ponovo do sobe i uzimala je. Svako jutro je nisam imala, jer sam svakog jutra čekala pitanje. Maramica je bila dokaz da se majka izjutra brine za mene. Ostatak dana morala sam se brinuti sama za sebe. Pitanje IMAŠ LI MARAMICU bilo je indirektna nježnost. Direktna bi bila neugodna, tako nešto nije postojalo kod seljaka. Ljubav se prerušila u pitanje. Samo na taj način se mogla suho izreći, u zapovjedničkom tonu poput radnih poteza. To što je njezin glas bio grub, naglašavalo je nježnost. Svako jutro stajala sam na vratima, jednom bez maramice, drugi put s maramicom. Tek nakon toga izlazila bih na ulicu, kao da je s tom maramicom i majka bila uz mene. Dvadeset godina kasnije bila sam odavno već sama u gradu, prevoditeljica u industrijskom pogonu. Ustajala bih u pet sati ujutro, u pola sedam je počinjao posao. Izjutra bi odzvanjala himna preko zvučnika kroz tvorničko dvorište. U podnevnoj pauzi radnički horovi. Ali radnici koji su sjedili za obrocima imali su oči prazne poput bijelog lima, ruke umazane uljem, njihova hrana bila je umotana u novinski papir. Prije no što bi pojeli svoj komadić slanine, nožem su ljuštili štamparsko crnilo sa svoje slanine. http://www.bhdani.com/default.asp?kat=txt&broj_id=653&tekst_rb=17 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука