Jump to content

Нова Русија: Повратак на одвојена мушка и женска одељења у школама

Оцени ову тему

Препоручена порука

Sa serbiancafe'a mi je poznat jedan SvetlostVostoka koji je naci, nadam se da nisi ti taj. Ako nisi, dobrodošao. Inače, odvojena muška i ženska odeljenja u školama nije naša tradicija. To je bilo ranije, a mi smo relativno kasno razvili školski sistem i na takav sistem nismo ni dolazili. U više škole ranije devojke i žene generalno nisu smele da idu tako da ni ovde nisu postojala odvojena muška i ženska odeljenja.

Одвојена мушка и женска одељења јесу наша србска традиција јер су такве школе биле у већини пре доласка црвених бандита на власт. Многи познати Срби су ишли у такозване мушке и женске гимназије. Навешћу само неке: Јован Цвијић, Мика Петровић Алас, Јаков Продановић, Десанка Максимовић, Мира Алечковић, Милева Марић и други.

Заједничка одељења су без икакве научне подлоге из чисто политичких разлога у свету увели либерали, левичари и феминисткиње, а у Србији и Русији комуњаре. Заједничка одељења нису србска традиција.

Подели на овим сајтовима

Ma takvi modeli vaspitanja se ismejavaju i u samoj Rusiji. To su pojedini primeri negde u nekoj provinciji gde i ne postoji jaka infrastruktura pa tu može onda i da prođe. Mislim, obično biva tako.. Sa druge strane, kako se lepo kaže, svaki ekstrem provocira protiv-ekstrem; nemoralnost, dekadencija i brzi život su zahvatili pre svega ruske velegradove, kad se uporede i naše sponzoruše i mlade turbofolkerke su pravi anđeli, te ne treba da čudi kada kao odgovor nastanu ovaki projekti. Ima se toga, inače, i u Americi, nije da je sad ruski izum...

Раздељено-паралелна настава се не исмева већ све више преовладава у Русији, а преовладава јер је заснована на чврстим научним чињеницама и јер се све више родитеља опредељује да своју децу упише у оваква одељења. Изгледа ми да ниси прочитао мој уводни текст јер сам тамо јасно написао ко стоји иза овог вида наставе. Иза раздељено-паралелне наставе стоје доктори наука специјалисти из Руске Академије Медицинских Наука (РАМН), научници из других инстута и многи свештеници из Руске Православне Цркве.

Још једном да поновим одељења са раздељено-паралелном наставом има већ око 1500 у Русији и њихов број стално расте. Има их по свим крајевима Русије како у Москви и Петрограду, тако и и по мањим местима. У уводном тексту сам поменуо знамениту школу Бр. 760 у Москви која постиже сјајне резултате и коју су похвалили и државни функционери (дао сам видео где један бивши државни функционер у суперлативима говори о овој школи).

Ево још једне гимназије у Русији где се примењује одвојена настава - ради се о елитној у смислу резултата московској гимназији Бр. 1257. У овој гимназији средњи и старији разреди уче по одвојеном принципу. Ученици гимназије током године заузимају прва места на олимпијадама из разних предмета, а проценат ученика који се уписују на престижне универзитете у Москви и Петрограду је 100%.

Извор: http://www.sch1257.ru/node/313

Званична интернет презентација гимназије: http://www.sch1257.ru/

А ево и одличног видео записа који представља школу:

И још један сјајан видео о школи:

Са видеа се јасно види да су мушка и женска одељења једно до другог, да се деца нормално друже, да имају и заједничке часове, све у свему победа методологије одвојених одељења.

Русија иде напред а ми остасмо гето у коме се прихвата свакојако белосветско идеолошко ђубре.

Иначе и у руској провинцији постоји сасвим добра инфраструктура што се види са филма који сам поставио у почетној теми. Само га треба погледати.

Подели на овим сајтовима

А шта мислите о овом одломку:

Нисам упознат колико су ове ствари појединачни случајеви или опште прихваћене, али се заиста бринем за тај народ... Никако да се отарасе идолопоклонства држави. Ово више личи на Иран или Пакистан него на неку савремену земљу са хришћанском традицијом.

Не мораш да се бринеш о Русима, они сами знају да се брину о себи. Један од доказа за то је и увођење раздељено-паралелне наставе у многим школама (већ више од 1500) широм Русије као и многе друге ствари који би ми Срби могли да научимо од њих, уместо да се држимо распалог запада ко пијан плота и да тонемо све дубље.

Раздељено-паралелна настава нема ама баш никакве везе са идолопоклонством, већ итекако има везе са домаћинским, то јест одговорним односом према држави и друштву, то јест са бригом о будућности Русије а коју представљају деца.

Раздељено-паралелна настава на начин како се организује у Русији побеђује заједничку наставу на свим фронтовима. Од успеха, преко здравља до морално-патриотског васпитања деце. И зато је све више родитеља и подржава. Једноставно, у пракси, на терену, раздељено-паралелна настава резултатима које даје сама сведочи за себе.

Иначе, одвојена одељења су управо хришћанска традиција, а заједничка су нехришћанска. Ево само два примера:

1) У царској православној Русији све школе су биле на принципу одвојених мушких и женских одељења.

2) У Србији су пре Другог светског рата скоро све школе биле на принципу одвојених мушких и женских одељења

А либералне комуњаре и феминисткиње су једном безумном политичком одлуком срушиле цео један систем који је дуго давао добре резултате. Толико о томе шта је чија традиција.

Подели на овим сајтовима

Obrati pažnju:

Ја сам већ дао овај филм. На шта да обрату пажњу?

Подели на овим сајтовима

Zemlja sa totalitarnom i kolektivističkom tradicijom.

Иран нема никаву тоталитарну, већ јаку религиозну муслиманску шиитиску традицију и врло богату културу која нема само исламске, већ и друге корене.

Иначе Иран је конзервативна, развијена земља где влада спој световне и верске власти што даје одличне резултате у свим сегментима друштва.

Подели на овим сајтовима

Da li je jedini razlog ovakvih rezultata (ma koliko meni delovali statistički nemoguće) zajedničko školovanje, tj sedenje u toku časa sa osobama suprotnog pola? Ili je potencijalno moguće i neko drugo objašnjenje? I na kojoj populaciji su rađena istraživanja?

Све што је рађено у Русији по питању одвојене наставе рађено је на строгим научним основама. Статистика је тачна и потврђена у просеку у свим школама где постоје одвојена мушка и женска одељења. Резултати су јавно објављени у књигама и публикацијама. Тако на пример ја имам књижицу доктор Наталије Куинджи, сарадника Руске Академије Медицинских Наука (РАМН) у којој су дати резулати испитавања здравља и радне способности деце у одвојеним и заједничким одељењима. Резултати су дати и виду графикона и табела, као и одговарајућих коментара. У готово свим аспектима превагу односе одвојена одељења. У једном од бројних истраживања узете су две школе у Москви, једна са одвојим и једна са заједничким одељењима. Пошто ми та књижица сада није код мене не могу да дам тачну популацију, али је по сећању број ученика оба пола на којима су вршена истраживања око 300. Тачне податке ћу дати мало касније.

Поред тога, ја сам већ писао о школи "Хармонија" из града Железногорска која се већ 23 године успешно бави раздељено-паралелном наставом. Као што сам раније поменуо у тој школи 2/3 одељења су одвојена мушка и женска, а 1/3 су заједничка, тако да су они имали идеалне могућности да упоређују резултате што су и радили. За све те године деца из одвојених мушких и женских одељења су имала боље резултате у раду и била су здравија што сам већ презентовао у почетном тексту. Као што видиш овде се ради о популацији коју чине генерације ученика. Ова школа није затворена! Напротив. Она и даље напредује! Значи родитељи не одустају, већ напротив - настављају да уписују своју децу у ову школу јер раздељено-паралелна настава даје боље резултате и у сфери учења и у сфери здравља деце.

Тренутно у Русији највише школа са одвојеном наставом има у републици Коми на северу Русије - око 400!

Kojih istraživanja? Drugo, ovo više zavisi od temperamenta i vaspitanja osobe, a ne od njenog pola.

Научних истраживања у које спадају медицина, психологија и педагогија. Итекако много тога зависи од пола, тачније од специфичности везаних за пол а у вези научне чињеница да постоји такозвана асиметрија између леве и десне половине великог мозга које имају различит тако да кажем интензитет активности код мушкараца и код жена. Ако послушаш монахињу Нину (Кригину) чији сам видео запис већ дао све ће ти бити јасно. Јел знаш руски језик?

Ovo je diskriminišuće. Iskreno, ja sam radila istraživanje o empatiji i brizi o drugome, i zaista su devojke imale više skorove na oba ova testovna konstrukta, ali nikako nisam mogla da tvrdim da je to univerzalno pravilo i da je biološki uslovljeno; radili smo sa ispitanicima od 14 i 18 godina, kod kojih je rodni identitet donekle već izdefinisan. Nisam sigurna da bismo dobili ovakvu sliku kod sasvim malih.

Не постоји никаква дискриминација. Постоје само разлике. Уподобљавање некаквом средњем евнухоидном или бесполном типу личности које је сада на снази у школама на западу и у Србији води у постепено мање или веће губљење и психичких и физичких традиционалних карактеристика дечака и девојчица. Руси су то доказали.

Мушкарци и жене нису једнаки. Али јесу равноправни пред Богом и пред законом.

Подели на овим сајтовима

Prvo, moderno školovanje šteti svima, jer je beskrajno dosadno.

A drugo, ne znam zašto se insistira da deca imaju predavača svog pola. Ako je ta osoba normalna, sve je ok.

Deca se, u svakom slučaju, od rođenja tretiraju drugačije u zavisnosti od pola. Jednostavno je tako, tu nema šta da se zameri.

Ne vidim da ima poente potencirati tu razliku na taj način u školi.

Ко је рекао да се инсистра да деца имају предавача свог посла? Ја сам јасно написао да се препоручује, али да има и предавача жена које могу врло успешно да предају и дечацима, и предавача мушкараца који могу врло успешно да предају и дечацима. А препоручује се јер дечацима више одговара преношење у току предавања мушког принципа који је у мушком предавачу, а девојчицама више одговара преношење у току предавања женског принципа који је у женском предавачу. И то нема везе са нормалношћу, већ има везе са разликама и природнијем односу са децом.

Ovo je da umreš od smeha. Pa seks je čoveku generalno zanimljiva stvar. I ne verujem da će odvajanje dece doprineti da se sačuva celomudrenost. Jedino da ih odseliš na jako, jako daleko mesto, na 100 km od naseljenog mesta. A ni to ne garantuje da neće da ulaze u seksualno eksperimentisanje sa vršnjacima istog pola.

Hormoni su hormoni.

Уопште није смешно јер за време часова деца не треба да мисле о сексу, већ о настави. Школа је место за учење и ми овде говоримо о школи, а не о томе шта се дешава ван школе. Иначе итекако има утицаја на то да ли деца иду у одвојена или заједничка одељења на рано ступање у сексуалане односе. Тако на пример у одвојеним мушким и женским одељењима у већ поменутој школи "Хармонија" у граду Железногорску нема ниједног случаја дечје трудноће, док у другим школама има. Видиш, Руси мисле на све.

Подели на овим сајтовима

A zašto bi ovo bio pozitivan rezultat odvojenog školovanja? Možda su deca u "razdeljenim" gimnazijama prosto imala pristup boljoj hrani i više su vežbala. A možda prosto viši roditelji vole da im deca idu u takve škole :)

Не. Деца су из истог града, живе у приближно истим условима. Ово су истраживања која узимају у обзир само школске услове.

Ja pretpostavljam da su škole sa odvojenim odeljenjima privatne škole, te da se tu mnogo više radi sa decom. Uostalom, ruske škole su generalno bile OK, bar u vreme '90.-ih. Moj voljeni je išao u Moskvi u osnovnu i gimnaziju, i sam kaže da su mnogo više radili nego ovde, više su se nastavnici bavili decom, i kriterijumi su bili viši.

Не. Овде се не ради о приватним већ о државним школама. То ти пише на интернет презентацијама школа за које сам дао везе.

Ovo nije u redu. Potpuno je jasno da biološke razlike postoje, ali smatram da je stvar ličnog stava šta će tebi biti važnije u životu. Ne mislim da je u redu nametati, pogotovo ženama, da one treba prvo da budu majke, a potom sve ostalo. Muškarci i žene treba da podržavaju jedno drugo u onome u čemu su dobri.

Milunka Savić i moja baba, koja je ceo II sv. rat provela na bojištu, bi se sigurno složile sa tim.

Е па видиш Русија постаје конзервативна држава и то је јако добро. Ја сам се између осталог зато и преселио из Канаде у Русију. При томе нико овде не забрањује никоме да се бави чиме он хоће. Откуд ти тај закључак? Смисао одвојених мушких и женских одељења није у различитом градиву, већ у различитом приступу у предавању градива дечацима и девочицама са циљем да се боље усвоји градиво и да се при томе сачува здравље деце. А то је јако различит приступ од либерално-комуњарско-феминистичког приступа у заједничким одељењима.

Руси су радили две врсте мерења:

1) Радне способности деце

2) Утицај методе предавања на здравље деце (мерили су крвни притисак, утицај на очи, кичму, психу детета и друго)

Значи свеобухватна истраживања.

Mislim da bi na blagostanje i dobro zdravlje dece i društva korisnije uticalo povećanje količine vremena koje roditelji kvalitetno provode sa decom, ali šta sad.

A za školski uspeh bi bilo bolje d aima manje dece u odeljenju.

Овде је тема школа, а не породица. Познато је да су данас родитељи све мање у могућности да квалитетно проводе време са својом децом јер су често заузети послом. Ова тема је пример како Руси поправљају ту ситуацију са стране школе где се чак и надокнађује оно што кући у породици недостаје.

Подели на овим сајтовима

Сад немам нешто времена за детаљније анализирање целе приче, али с обзиром да радим у школи, само кратко:

- никада ми не би пало на памет да овакво одвајање може да побољша било шта у процесу наставе

А ево видиш има људи којима је то пало на памет.

- разлога и чинилаца за праћење, учествовање и успех у школовању има толико да је банално решавати само један

Који један? Јеси прочитала препоруке доктора Базарног из уводног текста? Ако ниси прочитај па ћеш видети да није само један фактор већ их има више.

- ако бих већ бирала најбитнију ствар за почетак, ја бих децу одвојила по томе колико су мотивисани (шта хоће од образовања и колико су спремни да се ангажују, колику радост сазнања носе), то је суштина приче.

Овде је циљ да се сва деца мотивишу. Приступ је полно-личносни.

Подели на овим сајтовима

Ево једне од књига коју имам, а која а се бави питањем одвојене наставе:

"Раздельное обучение мальчиков и девочек: наука, методики, результаты"

http://www.politkniga.ru/index.php?productID=2661

Подели на овим сајтовима

А ево и описа књижице доктор Наталије Куинджи коју сам већ споменуо да имам:

"Куинджи Н.Н. «Гендерный подход к обучению и воспитанию детей в школе: физиологические, гигиенические и социальные аспекты»

Автор: Куинджи Н.Н.

Год: 2010

Издательство: «Пашков дом»

ISBN: 978-5-904539-10-8

Количество страниц: 78

Формат: 60х84 1/16

Работа содержит новые данные об особенностях половой индивидуализации функционирования мозга у мужчин и женщин, знакомит с онтогенезом различной организации функциональной асимметрии у детей разного пола, показывает влияние доминантности различных полушарий на способности человека к различным видам деятельности, а также на способ переработки и усвоения учебной информации у школьников.

Автором представлены материалы гигиенической оценки начального обучения мальчиков и девочек в раздельно-параллельных классах внутри одной школы (работоспособность и утомляемость на уроках, эмоциональное состояние и невротизация, острая заболеваемость, успеваемость, влияние на здоровье). Обозначены наиболее распространенные ошибки такой организации начального образования и предложены пути их преодоления. Большое место в монографии отведено вопросам гендерного подхода к обучению и воспитанию в школе детей разного пола как мало используемого резерва личностно-ориентированного образования."

Подели на овим сајтовима

@@СветлостВостока, толико немаш слуха за саговорништво, да се искрено надам да се не бавиш педагогијом.

Једно је изнети чињенице и некога информисати, а онда и поразговарати о томе. Друго је убеђивати и инсистирати.

Најежих се од ове оштро-патриотски-моралне варијанте.

Подели на овим сајтовима

Ево и једне студије за школску годину 2009-2010-ту која је као фајл закачена уз ову поруку, а која се бави анализом гендерне наставе коју је спровео доктор психологије В. А. Гуржапов у школи Бр. 343 у Москви.

На крају анализе се јасно каже:

"Рекомендации психологов и валеологов учителям школы:

Проделанная работа позволяет рекомендовать педагогам следующее:

1. Одобрить и углубить использование гендерного подхода к обучению и воспитанию мальчиков и девочек.

2. Стимулировать общий и по отдельным функциям уровень психического развития мальчиков и девочек:

- общий кругозор и осведомленность,

- развивать пространственный, телесный гнозис и праксис (массаж, нейросенсорная коррекция, лепка, музыка, единоборства),

- для снятия эмоционального напряжения и повышения самооценки,

- чаще использовать индивидуальные поощрения, особенно для мальчиков,

- для развития коллективного самосознания усилить или ввести дополнительные формы, стимулирующие формирование гармоничной личности ребенка (элементы самоуправления, взаимопомощи и соревновательности).

Проведение мониторинга в течение нескольких лет позволило определить тенденции учебно-воспитательного процесса в классах раздельно-параллельного обучения:

- степень обученности и качество знаний учащихся раздельных классов выше на 20% (средний показатель – 60%);

- в раздельных классах, особенно в девичьих, наблюдается стабильность состояния здоровья, дети реже болеют и лучше переносят учебные нагрузки;

- уровень воспитанности учащихся женских классов значительно выше уровня учащихся смешанных классов;

- осознанный выбор родителей и сохранность контингента раздельных классов;

- существуют различия и положительная динамика личностного развития мальчиков и девочек раздельных классов.

Анализируя результаты экспериментальной деятельности педагогов школы можно утверждать:

- обучение в раздельных классах выбирают родители, осознавая здоровьесберегающие возможности;

- в раздельных классах мальчики и девочки учатся успешнее, так как формы и методы обучения сообразны их психологическим особенностям;

- обучаясь в раздельных классах, мальчики и девочки получают возможность самоидентификации по полу, лучше понимают особенности и достоинства своего и противоположного пола;

- при раздельном обучении удается соблюсти деликатность в условиях учебных неудач и тем самым избежать психологических травм и комплексов, формируя адекватную самооценку;

- раздельное обучение не ущемляет общения полов, способствует романтизации и чистоте отношений;

- раздельное обучение, спасая от «вторичного» школьного стресса, сохраняет здоровье, позволяет разумно использовать учебные нагрузки, исходя из периодов развития;

- из раздельных классов в жизнь выходят творческие, целеустремленные, уверенные в себе, не обремененные комплексами юноши и девушки, способные воспринимать как ценность семью и личность другого человека;

- раздельное обучение как альтернативная форма отвечает историческим особенностям образования в нашей стране, а также современным европейским тенденциям.

Преподавание в классах раздельного обучения ведётся с учётом полоролевых и психофизических особенностей мальчиков и девочек, причем учитывают свойственные полу качества, должное внимание уделяется компенсаторному развитию. В процессе обучения и воспитания используются личностно-ориентированные педагогические технологии на основе методического и дидактического материала, эффективности организации и управления, активизации деятельности детей.

Преподавание в классах мальчиков идёт с преобладанием продуктивных методов и форм, направленных на снижение статического утомления, энергетическую разрядку, закрепление знаний в различных видах деятельности (в форме соревнования, КВН, диспута). Используется природное стремление мальчиков к лидерству и состязательности.

В классах девочек, учитывая их вербальность, консерватизм, нерешительность, робость в восприятии новых знаний, превалирует объяснительно-иллюстративный метод, который способствует быстроте мышления, подходы к использованию в учебно-воспитательном процессе поисковых ситуаций. Для девочек естественным является использование форм групповой работы, в связи с их склонностью к опеке, поучению, поддержке.

Государственные программы с учётом гендерных особенностей учащихся в объеме до 15 % (по согласованию с НМЦ), разработаны программы курсов «личность в историческом процессе», «военная история» и «мир женщины в классической литературе». В учебный план были введены дополнительные занятия и факультативы, направленные на расширение кругозора, развитие способностей и интересов мальчиков и девочек: введение в физику, военная история, этикет, риторика, мир женщины в классической литературе, хореография, спортивные игры, кулинария для мальчиков. По результатам итоговой аттестации в классах раздельного обучения степень обученности учащихся и качество преподавания выше.

Распространение и трансляция опыта работы и результатов экспериментальной деятельности школы семинары, печатные издания.

Рекомендации педагогов экспериментаторов по организации учебно-воспитательного процесса с учетом гендерных особенностей учащихся.

При гендерном подходе к обучению мальчики и девочки имеют равные права в получении знаний и участии в общественной жизни школы; они не противопоставляются друг другу, а взаимодействуют на основе партнерских отношений. Признание личностного равноправия мальчиков и девочек не означает отрицания биологических и физиологических особенностей и различий жизнедеятелъности, а дает возможность наиболее полной реализации

способностей учащихся как представителей своего пола в учебной и во вне учебной деятельности. Для реализации этой возможности формы, методы и средства обучения выбираются с точки зрения из целесообразности и могут быть разными в классах мальчиков и девочек. При реализации гендерного подхода к обучению особенно актуальным является единство действий учителей и родителей ребенка. Взаимодействие с семьями учащихся строится на основе согласования целей, задач воспитания и обучения, единства действий, требований и уважения ребёнка, как представителя своего пола, как личности, на основе соблюдения его прав, как человека.

В результате анализа экспериментальной работы учителей можно выделить следующие гендерные особенности девочек и мальчиков в процессе обучения и воспитания:

- мальчики более возбудимы, несдержанны, раздражительны, демонстративны, но более откровенны и искренны, активны, настойчивы, но всегда менее исполнительны и им труднее себя контролируют;

- охотно берутся за общественные поручения, особенно в начальной школе;

- учителю надо иметь в запасе некоторые способы повышения интереса, например, вводить элементы поиска и приключения в каждое дело, чередовать поручения;

- мальчики испытывают колоссальную потребность в активном движении, которое стимулирует развитие всех высших психических функций;

Существующие различия в формировании познавательных способностей и протекании познавательных процессов у мальчиков и девочек: в восприятии окружающего мира, в темпах и стратегиях переработки информации; в преимущественном формировании различных операций мышления, уровнях адаптивных возможностей организма и психики, особенностях активации эмоций в процессе обучения, в отношении к положительной и отрицательной оценке своей работы влияют на качество, стиль обучения и эмоционально-волевую сферу личности. Полученные данные позволяют выработать различные методические приемы, соответствующие гендерным особенностям мальчиков и девочек."

Препоруке иду у корист гендерног приступа учењу, то јест настави у одвојеним мушким и женским одељењима. Ако ово неко на разуме а интересује га, нека слободно каже и ја ћу превести вечерас кад се вратим кући с посла.

analiz_eksperimentalnoj_raboty_(2009-2010).doc

Подели на овим сајтовима

@@СветлостВостока, толико немаш слуха за саговорништво, да се искрено надам да се не бавиш педагогијом.

Једно је изнети чињенице и некога информисати, а онда и поразговарати о томе. Друго је убеђивати и инсистирати.

Најежих се од ове оштро-патриотски-моралне варијанте.

Па ово је нормалан разговор. Ја сам овде изнео чињенице и онда иде дискусија. Не треба се љутити ако неко има другачије мишљење и ако настоји да докаже да је у праву. Дај контра-аргументе. Шта је овде спорно? Ако је ти споран патриотизам, е то је већ твоја ствар.

Свако добро ти желим од Господа.

Подели на овим сајтовима

Iskreno se nadam da ovakav vid " školovanja", nikada neće biti ovde.Vraćati se na nešto što je bio ideal u prošlosti ( razdvojena odeljenja pa i škole) je potpuno suludo.Razdvajati decu po polovima je primitivno.Ti " naučni" radovi u vezi ovakvog školovanja koje si izneo su i sumnjivi i diskutabilni, danas se svašta naziva naučnim radom,a da veze nema sa tim.

Deca oba pola treba i da sede zajedno u klupama i da prisustvuju zajednički na časovima i da se druže, to je narpirodniji način da shvate određene i biološke i psihološke razlike između sebe i da se prilagode jedni drugima.

A onaj deo gde devojčice uče prvenstveno da budu žene i majke, mislim u današnjem vremenu i civilizaciji ovakva kakva jeste je smešno.Danas žena da bi porodica opstala mora da radi zajedno sa mužem jer je to jedini način da se porodica prehrani, tako da žena danas i te kako mora da se obrazuje da bi radila i na taj način brinula o porodici.Naravno da žena treba da bude majka ali niti je to prioritet niti je to njena jedina uloga.

Tako da ovakvom obrazovnom sistemu što se mene tiče daleko lepa kuća.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...