Zayron Написано Новембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2012 Inače po selima u Bosni se praktikuje svašta nešta. Ja recimo nemam pojma ni šta sve praktikuju katolici po selima a kamo li još muslimani ili pravoslavci. Ja sam iz grada i svi s kojima sam se družio i koga znam su isto tako već bili nekoliko generacija u gradu a ni oni nisu ništa znali ili čuli o tim nekim običajima po selima. U gradovima se takve stvari ne praktikuju. Ja nemam pojma kakvih se sve pjesama katoličkih pjeva po selima a kamo li tih običaja takvih nekakvih. Pa kad odemo na selo kod nekog onda se isčuđavamo tome šta sve oni to tamo praktikuju, OMG! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ratko Написано Новембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2012 Puno toga je ostalo od paganskog verovanja kod nas Srba . Sveštenici se bore ali u većini i popuštaju , ne učestvuju u tim "obredima" ali sepuno i ne bune i ne protive . Razmislite zašto jedino mi imamo Slave a ostali pravoslavci ? Pardon kućne slave imaju i katolici albanci koji žive u Crnoj gori u primorskom delu oko Ulcinja . Štose tiče prinošenja žrtve na početku građevine ili uziđivanja dukata (Novca ) pa i glave žrtvovane životinje . Upoznat sam sa tim običajem , u temelj moje kuće ispod ulaznih vrat je uliveno nešto metalnog novca i glava od ovna koji j bio predvodnik u čoporu . To je sve bilo po nagovoru mog pok. oca , valaj s esu bile njegove reči i tako su radili i naši predci radi i ti . Nisam se puno bunio , mislim da bi i danas isto uradio ,Ono što nesmeta da li koristi ili ne sve jedno je . Ali postoji druga stvar kada je u pitanju kuća i njena " zaštita " . Pošto sam priveo gradnju i rešio da se uselim tražio sam od Seoskog popa da dođe da mi osvešta kuću , jer nisam hteo da se uselim dok kuća nebude osveštana . Sve se to dešavalo pred vaskrs, par dana pre vaskrsa sveštenik je došao osveštao kuću sa nekim perom prilikom sveštanja kuće je na zidovima iscrtao krstove sa uljem dao mi ono pero irekao da odem da ga zadenem ispod jednog od rogova na krovu kuće ? Pero i rog kuće , da li ima i u ovome nekog paganskog zaostatka ????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Новембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2012 Kod mene u zavicaju je obicaj da se "okrvavi " svez temelj kuce , uglavnom petlom a u temelj se uzida zlatan prsten . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2012 Pero i rog kuće , da li ima i u ovome nekog paganskog zaostatka ????? Teško je to danas razlišit jasno jer recimo pijetla, jelena i konja su imali keltski Druidi za svete životinje, slično kao i Sloveni. Pijetao i pero je također vezano i za hrišćanstvo, među prvim hrišćanima pijetao je bio simbol apostola Petra, postoji i takozvani Pijetlovi krst a tamo je on simbolom novog dana i vaskrsnuća, protestanti na krov crkvenog tornja postavljaju pijetla umjesto krsta jer simbolizira Vaskrs. http://druidova.myst...OHOUTI_KRIZ.htm http://www.orloj.eu/cs/symbolika2.htm Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2012 Pero i rog kuće , da li ima i u ovome nekog paganskog zaostatka ????? Može to biti neki hristijanizirani slovenski običaj a može to biti isto tako sasvim autentična, izvorna ranohrišćanska simbolika u tome. Jer pijetao je simbol sv. Petra kojem je rečeno: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju... i zato to ima veze sa blagoslovom temelja i gradnjom novih kuća. Treba potražit u stručnoj etnografskoj literaturi odgovor na to, valjda se tim već neko bio bavio. Inače zanimljiva je to stvar, ali ja na to nemam vremena. Kod mene sva istorija počinje od 863. g. i od sv.Ćirila i Metodija i pokrštavanja Slovena na Velikoj Moravi. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2012 I na ovom krstu (lijevo) je neka pernata domaća životinja, valjda to bude taj pijetao, to je isti krst ali snimljen sprijeda i pozadi, takozvani Krst iz Izbične ili Brivički krst: http://www.izbicno.i...ijest&Itemid=57 http://www.frafranjo...-britvicki-kriz Krst bio tako lijep pa sam ga stavio u video: http://gloria.tv/?media=357811 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2012 Tamo piše ovako: Iznad tih svih uresa na vrhu križa je ptica. A ta ptica nije ništa drugo nego taj pijetao simbol sv. Petra koji je bio vrlo štovan među prvim, najstarijim slovenskim hrišćanima. A isto je stavljen na vrh kao i na onom pijetlovom krstu što sam vam ga pokazao gore. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука