Jump to content

Од себе кад се одузмем

Оцени ову тему

Тавита

Препоручена порука

Не чуди ме да ти је тај дио неразумљив  0104_cheesy И сам Јеротић је поменуо те "неразумљивости" у своме предговору.

Вајнигер се бави женском психологијом, (благо његовом покушају  ) 0104_cheesy , чак и њеним смислом, њеним постојањем на земљи њеним учинком и сл... Држи се тога даљ жена не може имати своје ЈА јер нема учинка ни дјеловања у логици и етици.. и самим тим без свога Ја  не може ни бити генијална. Ја мислим (их рекох ЈА ) да је он својом мишљу "Имати Ја" хтио додирнути да се тиме човјек увјерава свога постојања, самопоуздања, и да се може градити "јер се има" (човјек, биће) а Ја је искључено при лабилнима ( мислим да се и може узети његова слика као представљање једне лабилне личности, жена )

И мњене је збуњивало када је ( по његовом ) жена морала имати мушкарца у себи, као дио идеје, дио стварања. То је она Отова ( не баш оргинална идеја ) да у сваком човјеку постоји трајна бисексуална основа. Односно двополност.. да у генима не постоје "чисти мушкарци" или такве жене.. да свако има мало другог..  е сад...

Каже да талентоване жене, морају захвалити мушкарцу у себи, за свако своје добро произведено дјело.

Видиш ли чему његово такво понашање? Нема "потпуне" жене.

И увијек је био на страни мушких успјеха. То се да примјетити. Свака дубина филозофије је на мушкој страни.

Рекао је да једино што жену занима је она веза која има блиске и дубоке везе са сексом. Зато је он и рекао " Жена је само сексуална , мушкарац је и сексуалан" Е сад , знаш његов однос и размишљање према сексу. Гађење и јад. И по томе, том прилазу сексу и потреби за њим ( по Оту) жена не може бити морална.

Јер се даје. По њему жена је та која се даје. А мушкарац тај који чини.

Не узимај за блиско, ово је неко моје размишљање. Онда се користи "женом" која је окарактерисана од људи, као лажљива, завидна, љубоморна, и бла бла.. да не набрајам но све што носе те неке слабости. Помислила сам да је он ушао у разочарење са неком женом, толико дубоко да када је пљунуо да је пљунуо себе.

Био је при томе да жена нема своје "ЈА" своје одлуке и ставове, него да их прима од мушкараца...

Ма једном ријечу за Вајнингера жена нема душу, нема себе, нити ништа што једна персона треба носити.

Ту долазиш и до његовог типа мајке. Нити она му не одлази далеко од блуднице (Свака му је Његошева  :smiley: )

Мада сам ти ја код њега долазила до истих цртица као код Ничеа. Чак сам и у Заратустри гледала жену  0104_cheesy ма не да сам уживала, их  0104_cheesy

Ок.. помињем мајку... Он њу гледа као средство за продужење врсте. Не приписује јој могућност љубави него потребност мушкарца, да би се продужење врсте остварило као циљ. Све му се своди на мушкарца. и свака му је жена довољно лака да се скине. Свашта бих ја писала али ће ме бановати  :drugarstvo:

Јер код њег ако имаш ума, та мора да си курва и сл....

И да што ме је онако изненадило за њега је пожуда и љубав два различита свијета.. и никако не може да замисли да мушкарац може да спава са оним кога воли. Са оном  0104_cheesy

"Када мушкарац воли жену, он у њој воли свој идеал , јер се жена као таква не може волети"

Да наставим или је ок?

Јер питање ти је било чему такав његов став према женама, па "осмотрих" његово виђење истог.. реци ми ти.. шта ти мислиш?

и откуда му уопште став о бесполности ?

Подели на овим сајтовима

Хвала на лијепом одговору. 0203_cool

Исте смо закључке извели у вези Вајнингеровог погледа на свијет, који је, како из ''Пол и карактер'' јасно види, толико условљен сексуалношћу, односима између ''М'' и ''Ж'' 0104_cheesy, да- заправо, сваки људски поступак, однос, особина- вуче коријене,заправо, из пропорције мушког и женског елемента у човјековој личности.

Мени је посебно интересантно то што Јеротић наглашава да ова Вајнингерова схватања(-у вези трајног бисексуалног елемнта у човјеку) имају упоришта у стварности, т.ј. да су  ускладу са савременом науком. Ипак, из дјела видимо да је Ото доста информација црпио из Дарвинових ''Поријекла врста'', те Хекелових студија(вјероватно, и његових фалсификата о развоју људског ембриона, бај д веј...). Међутим, чињеница да до пете недјеље трудноће, фетус нема никаквих видљивих полних одлика, а да након рођења, заиста сваки пол садржи одређене физичке карактеристике другог пола(па и само лучење хормона другог пола), је вриједна пажње и,мислим- врло значајна за поткријепљивање ових Вајнингерових тврдњи...

Оно што ми је крајње неразумљиво јесте- одакле црпи идеју да жена за све што ради, што постиже- захвалност дугује мушкарцу?? Да нема душу, да у њој постоји САМО сексуални нагон и ништа друго?

Знам, то повезује са сексуалношћу, т.ј. сексуалним односом. Али, погледајмо, шта мушкарац може без жене, и обратно? То што се ''жена даје'', а ''мушкарац чини'' никако не умањује њен значај(па ни у сексуалном погледу, у смислу сексуалног односа), напротив- то је Бог уредио на најбољи начин, и крајње сврсисходан. Опет кажем, чини ми се као да Вајнингер постојање жене(т.ј. њених полних одлика) чини некако неважним, умањује њен значај, чак и у сексуалном смислу.(што,наравно, јасно је- није тачно.)

Дакле, по мени, разлику међу половима коју је Ото хтио да спозна и да јој схвати узрок, мислим да је превише једноставно одређивати /само/ у односу на сексуалну активност мушкараца и жена...

Хм, да ли се Ото заиста разочарао у неку жену, или не,тешко је одоговорити. Видиш, Јеротић напомиње да није искључена могућност да је и сам Вајнингер имао хомосексуална/ бисексуална осјећања, што је, могуће, један од мотива који га је нагнао да истражује ову област...

Позз, идем да  confused, вријеме је више... :smiley:

Подели на овим сајтовима

????? ?? ??????? ????????. 0409_feel

???? ??? ???????? ?????? ? ???? ????????????? ??????? ?? ??????, ???? ??, ???? ?? ''??? ? ????????'' ????? ????, ?????? ???????? ????????????, ???????? ?????? ''?'' ? ''?'' 0104_cheesy, ??- ???????, ????? ?????? ????????, ?????, ???????- ???? ????????,???????, ?? ?????????? ?????? ? ??????? ???????? ? ?????????? ????????.

???? ?? ??????? ???????????? ?? ??? ??????? ????????? ?? ??? ???????????? ????????(-? ???? ??????? ???????????? ??????? ? ???????) ????? ???????? ? ??????????, ?.?. ?? ??  ??????? ?? ?????????? ??????. ????, ?? ????? ?????? ?? ?? ??? ????? ??????????? ????? ?? ?????????? ''????????? ?????'', ?? ????????? ???????(??????????, ? ??????? ??????????? ? ??????? ??????? ????????, ??? ? ???...). ???????, ???????? ?? ?? ???? ??????? ????????, ????? ???? ???????? ???????? ?????? ??????, ? ?? ????? ??????, ?????? ????? ??? ?????? ???????? ??????? ?????????????? ?????? ????(?? ? ???? ?????? ??????? ?????? ????), ?? ???????? ????? ?,??????- ???? ???????? ?? ??????????????? ???? ????????????? ??????...

??? ??? ?? ?? ?????? ??????????? ?????- ?????? ???? ????? ?? ???? ?? ??? ??? ????, ??? ???????- ?????????? ?????? ?????????? ?? ???? ????, ?? ? ??? ??????? ???? ????????? ????? ? ????? ??????

????, ?? ???????? ?? ????????????, ?.?. ?????????? ???????. ???, ??????????, ??? ???????? ???? ??? ????, ? ???????? ?? ??? ?? ''???? ????'', ? ''???????? ????'' ?????? ?? ??????? ??? ??????(?? ?? ? ?????????? ???????, ? ?????? ?????????? ??????), ????????- ?? ?? ??? ?????? ?? ??????? ?????, ? ?????? ???????????. ???? ?????, ???? ?? ?? ??? ?? ????????? ????????? ????(?.?. ????? ?????? ??????) ???? ?????? ????????, ??????? ??? ??????, ??? ? ? ?????????? ??????.(???,???????, ????? ??- ???? ?????.)

?????, ?? ????, ??????? ???? ???????? ???? ?? ??? ???? ?? ?????? ? ?? ??? ?????? ?????, ?????? ?? ?? ??????? ??????????? ?????????? /????/ ? ?????? ?? ????????? ????????? ????????? ? ????...

??, ?? ?? ?? ??? ?????? ????????? ? ???? ????, ??? ??,????? ?? ???????????. ?????, ??????? ???????? ?? ???? ????????? ????????? ?? ?? ? ??? ????????? ???? ?????????????/ ??????????? ????????, ??? ??, ??????, ????? ?? ?????? ???? ?? ?? ?????? ?? ????????? ??? ??????...

????, ???? ??  0110_hahaha, ??????? ?? ????... :smiley:

???? ?????

???? ????? ??????? ? ???????, ???? ??????? ????? ??????? ????? ? ?????? ?? ????????, ???? ????? ???? ? ??????, ???? ?????????? ???? ? ?????.. ? ???? ??????...

??????, ?????? ??? ? ??????, ? ????? ?????????? ???? ?? ??? ??????? ???, ?? ?? ???? ????????? ?? ??????????, ? ?????? ????? ????? ???? ?? ?????? ?? ???????? ????  0104_cheesy "?? ????????, ??? ?? ?? ????" ?.

Подели на овим сајтовима

????? 04:00? ? ?? ???? ??  0104_cheesy 0104_cheesy 0104_cheesy 0104_cheesy

??????? ??  0104_cheesy

? ???? ????- ???? ?????????,???? ???????, ???? ??????, ???? ??-?, ''????'' ?? ???? ????...? ????? ???. 0104_cheesy

???? ?????.... ???... ???? ????.. ? ?????????????  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...