Odahviing Написано Новембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2012 Ne znam da li je pravo mesto da ovo pitam ali kad sam već ovde možda neko i zna. Da li neko može da mi da primer je...og Košijevog niza u diskretnom metričkom prostoru (koji nije realan) i takođe neki konvergentan niz u nekom ne realnom metrickom prostoru, a da nije Košijev??? Valjda ima neko ko ovo zna jbg.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владимир Симовић Написано Јануар 31, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2013 Метрички простори се као и тополошки простори заснивају на скуповима, а конвергентност низа елемената скупа дефинише се преко конвергенције низа растојања међу тим елементима - ка нули. Притом овај низ растојања обавезно "живи" у скупу реалних бројева. Дакле метрички простор је скуп на коме је дефинисан појам растојања међу елементима скупа. Метрика као уопштење појма растојања за потребе примена у свету скупова, дефинише се као функција која пресликава Декартов квадрат скупа на скуп реалних бројева. Она мора задовољити неке интуитивно прихватљиве захтеве особина растојања, као на пример d(x,x) = 0 односно елемент је на нултом растојању од самог себе, односно мора важити d(x,y) = d(y,x) исто као што мора бити d(x,y)+d(y,z) веће или једнако од d(x,z). Низ елемената метричког простора {xn} је фундаменталан односно Кошијев низ ако после неког броја елемената низа - сви наредни елементи низа су згуснути тако да важи d(xn,xm) < eps при томе се не захтева постојање (у метричком простору) елемента коме теже сви ови елементи.Фундаментални низ је конвергентан само ако је метрички простор потпун, а сваки конвергентан низ истовремено је и Кошијев низ. Дакле не постоји конвергентан низ у метричком простору а да није Кошијев.Супротан пример једног Кошијевог неконвергентног низа у метричком простору X=(0,1) је (xn)=1/n (xn): N пресликава у (0,1) Низ није конвергентан пошто lim(1/n) = 0 односно лимес излази из простора X. X дакле није потпун метрички простор. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јануар 31, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 31, 2013 E gde me nađe sad odavno sam ja to završio Sad se bavim diferencialnim jednačinam Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука