Sophrosyne Написано Новембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2012 Prijatelju da biste razumjeli hadis morate uzeti u obzir više stvari a jedna od tih stvari koje su itekako bitne jesu stanje ili situacija koja je bila za povod izrečenog hadisa.Ako znamo da su muslimani tog vremena bili u ratu sa mnogobšcima i ako znamo da ostavljanje islama u tom vremenu znači odmah rad protiv muslimana i špijuniranje istih onda se ovaj hadis na to odnosi.Međutim danas čovjek ostavi islam i živi svojim životom, neratuje protiv islama i muslimana onda se on ne ubija. Onda su te istorijske okolnosti u nekim zemljama gdje je vecinsko stanovistvo islamsko na istoku i na bliskom istoku jos uvjek prisutne,Tako da to tumacenje o "istorijskim okolnostima" na tu temu ne pije vodu.Postoji dosta izvora na internetu gdje se svjdeoci o tome...To se u skorije vrijeme radilo u Avganistanu,Iraku,Saudijskoj Arabiji. Uostalom svima na forumu bih preporucio najautoritativniju zbirku hadisa - Buharijeva koja je odlicno opremljena u elektronskom formatu : http://buharijevazbirka.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Новембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2012 Hvala na izvoru koji si članovima naveo, možda nekog od vas uputi ka islamu. .smesko. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Новембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2012 Bosanac to što si rekao da islam nije širen mačem je obična neistina. keka је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Новембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2012 Bosanac to što si rekao da islam nije širen mačem je obična neistina. Oprosti, ali se nebih složio sa tobom. Vođeni su ratovi između islamskih carstava i neislamskih nekada su jedni pobjeđivali a nekada drugi ali u islam se nije silom uvodilo. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Euthyphro Написано Новембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2012 da biste razumjeli hadis morate uzeti u obzir više stvari a jedna od tih stvari koje su itekako bitne jesu stanje ili situacija koja je bila za povod izrečenog hadisa. Koliko sam ja shvatio, Muhammed ovo o tri situacije koje opravdavaju prolivanje krvi muslimana izriče kao generalni sud. A tvrđenje da se to odnosi samo na situaciju za vreme rata nije baš kao objašnjenje plauzibilno, jer šta znači da su muslimani ili islam ugroženi, šta je rat itd. može se shvatiti vrlo široko. Da se ljudi koji iz ovog ili onog razloga odluče napustiti islam proganjaju i zatvaraju, po nekim šerijatskim zemljama, je nešto što nema smisla negirati. Veliki broj tih zemalja nije ni u kakvom ratu. Treba otvoreno reći, ne treba se stideti svoje vere i izreka svog Poslanika- vrlo je jasno da oni koji napuste islam zaslužuju smrt. Inače, ne želim sad da napadam islam i šta znam, ima prelepih i vrlo dubokih stvari u islamu i zaista neverovatnih hadisa...ali da odstupnici zaslužuju smrt - mislim da je prilično jasno. Miriam R. ميريام је реаговао/ла на ово 1 De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Новембар 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 Hvala na izvoru koji si članovima naveo, možda nekog od vas uputi ka islamu. .smesko. Bože sačuvaj! isus-sinai ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Новембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 Prijatelju niko nije pod prisilom uzeo islam.Ljudi čuli za istinu i prihvatili je.Po islamu nema prisilnog ulaska u vjeru. Јел брате Енизе, а како објашњење дајеш када дођу Турци и узимају данак у крви а да је тог тренутка једини спас да не узму то дете прелазак у Ислам? (Од 15. до 17. века било је сакупљено између 200.000 и 300.000 дечака у име данка у крви.) БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ratko Написано Новембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 Bosanac nebi da vređam ali to što si meni odgovorio je čista laž. Ako je i postojalo prelaženje zbog ubeđenja onda je to bilo toliko retko da nevredi ga ni sećati se .(Statistička greška) Ljudi su uzimali islamsku veru da bi dobili bolje parče zemlje , da im seoski aga ili beg nebi "silovao " ženu ili ćerku . Uzimali su islamsku veru da im nebi odveli sina u janičare . Na kraju primali su Islam da bi mogli napakostiti komšiji i oteti mu zemlju . Da li si pokušao saznati kada je i ko od tvojih predaka uzeo islam , gde su i kako živeli pre i posle preobraženaj u drugu veru , koju ste slavu slavili ......????????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Новембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 Meni to deluje pomalo podmuklo u islamu.Kada nisi musliman ubedjuju te da ga prihvatiš kažu nema prisile,a kad ga musliman ostavlja onda ga ubijaju. A kao nema prisile u veri...dok ne zagrizeš udicu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука