Давор73 Написано Октобар 2, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2012 Богу хвала,у Недељу 30.08. био сам на поклоњењу у Ћелијама и Лелићу.Али оно што сам видео у Лелићу ни најмање ме није обрадовало.Док се храм реновира а продавница савршено блиста, у музеју Св.Николаја прљавштина,прашина и пауци ( да,дословно пауци шетају по зидовима).Ко је одговоран за такво стање не знам ,али недопустиво је да су одежде владике Николаја штрокаве дословно колико и патос ,да ниједна ствар није у витрини како треба затворена,већ се углавном налази само по једно стакло испред посматрача,а ко жели да опипа владичанске одежде може комотно да завуче руку са стране и види каквог је квалитета био брокат у то време.Да не спомињем његове бројанице,наочаре и остале личне ствари које су на изволте ,,ловцима на раритете".Заиста,ко год је хтео могао је тог дана да однесе кући са собом скоро па 80% изложених ствари,укључујући и његов штап.Оригинални рукописи и хартије избледеле и попрашњавиле и неки ружан мирис у ваздуху.Ја не волим да критикујем,а камоли за хигијену или прашину ,обзиром да сам био планинар и тврдим да су шуме на алпима чистије од моје собе,али на ово сам једноставно морао да одреагујем.Дакле,недопустиво бахат однос према једном таквом човеку,светитељу и великану као што је свети Николај, и то је још једна стара прича о односу нас Срба према самима себи.Не бих да прозивам никог личног због овога,али не бих ни да оћутим.Нека браћа из дотичне епархије оду и провере да ли сам и колико претерао у ставовима. Да такво стање већ дуго траје уверила ме је моја другарица која се жалила још док смо долазили на поклоњење на ситуацију коју је затекла кад је пре две године дошла први пут.Ја сам то приписао болесном женском педантеријом али сам се баш разуверио.С друге стране једна моја колегиница је била тамо пре пар месеци на некој слави где је била гомила владика,општинара и ,,великаша"и није видела ништа од свега овога.Изгледа да се тамо поведе рачуна само у појединим ситуацијама на жалост.Искрено,било је посетилаца тај дан само тако,а да је било странаца мислим да бих пропао у земљу од срамоте.Не зато што имам комплексе од њих него зато што је тај музеј и моје огледало. Обзиром да нисам ни финансијски ни санитарни инспектор надам се да ће свима бити јасно да је мој прекор крајње добронамеран,али ипак остаје прекор.Жао ми је што сам написао овако нешто али једноставно сам морао,и због себе и због владике Николаја.А можда ће некоме све ово изгледати преоштро,али верујте да сам написао само што сам видео.На жалост.... Давор Маринковић Лидија Миленковић, RYLAH and Boba је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Октобар 2, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2012 Dijelim Vaše mišljenje brate. Ja sam bio u junu u Lelic, i isto sam ovo zatekao... Ako ništa drugo, barem mogu zastititi eksponate od dodirivanja, i pipkanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 2, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2012 Нисам био тамо, али ми је страшно ово кад читам. Ипак, подржавам ово и свако иступање са оваквом садржином, јер овим штитимо нешто што је добро не само тог манастира, него целе СПЦ. Лидија Миленковић and keka је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Октобар 2, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2012 Туга, брука и горчина, али не и изненађење, нажалост :'( Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука