Angelus Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Ево вјечито актуелне теме,како се борити са временским промјенама које итекако утичу на све нас,нпр.дакле како бити здравији и духом и тијелом,а успутна тема,која је велика и веома важна,а налази се у сваком готову човјеку,звана сујета,може ли она бити суптилна форма испољавања егоизма.Дакле ево неких распона од једног до другог,повезујући психолошки феномен наше сујете,која императивно,а као друга наша природа постоји у свакоме од нас и онај дио религиозног нашег бића и природе која се сваким даном бори са тим, у зависношћу колико човјек жели радити на себи,колико свом духовном узрастању посвећује пажње и чиме је храни,итд.Мислим да је ментално и духовно здравље дубоко и врло уско повезано.Послужила сам се изврсним примјером,једног психолога,а на дубоко размишљање свима нама,да сваки за себе задржи одговор срца и душе,овим врхунским примјером,нечега чега тек требамо спознати сваки за себе,а ево га,слиједи и гласи овако у овој причи: МОЖЕТЕ ЛИ ДА ЧУЈЕТЕ ПЛАНИНСКИ ПОТОК? (((())))((()))((()))(((())))(((()))) Учитељ жена је путовао планинском стазом са својим учеником. Након дужег путовања сјели су да одморе и да нешто једу. Млади ученик, који још није достигао зрело стање свијести, прекинуо је тишину питањем: "Учитељу како да достигнем зрело стање свијести?" Учитељ ништа није одговарао, и када је његов ученик заустио да понови питање, изненада је проговорио: "Чујеш ли жубор планинског потока?" Ученик није био свјестан никаквог планинског потока, јер је превише био заузет својим умовањима. На упозорење учитеља, напрегнуо је своју пажњу и стварно чуо жубор воде у даљини. "Да, сада га чујем", одговорио је. Учитељ је подигао прст у знак пажње и рекао:"Почни одатле!" Ученик је у моменту, кроз крајње изненађење, доживио јасан увид како се стиче зрело стање свијести. Наставили су пут у тишини и у потпуном стању будности. Након, извесног времена, ученик је опет почео да умује и упита учитеља: "Учитељу, нешто сам размишљао. Шта бисте ми рекли да нисам био у стању да чујем звук воде?" Учитељ застаде, погледа га, опет подиже прст и рече:"Почни одатле! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука