Petar II Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Petar II Написано Септембар 12, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 Предмет расправе у овој теми је постављена фотографија, по мом скромном мишљењу не баш обична фотографија(слика). Начињена је мобилним телефоном (Nokia N95), са удаљености приближно око 300 метара, негдје иза подне по сунчаном времену. При снимању објекта није кориштен зум. Постављене су двије фотографије, прва је оригинал у величини каква је начињена фото апаратом, уз незнатну промјену резолуције са 2592 пиксела на 2000 пиксела, због величине. Друга фотографија је исјечак из прве са такође са промијењеном резолуцијом исто као горе, зум ефекат, ради јасније видљивости детаља. Поредећи више фотографија истог простора закључио сам да се мотив види само са једне позиције, да је мјесто смимања у равнини са објектом и да је угао снимања приближно под 90 степени у односу на објекат. Обекат који сам снимао на фотографији дјелује као мало брдо, тако дјелује због шуме около, но свакако да се не ради о брду већ о великој грађевини, веома старој. Само на једној планини или брду у близини ове грађевине налазило се осам манастира, које су прво порушили римљани, па су обновљени, да би их касније порушили турци. Након тога нису више обнављани. То мјесто је једна од три ,,Свете Горе,, , највеће светиње у сорабској и србској историји, помињу се и у Откровењу Јована Богослова. Одмах да се оградим подаци о грађевини и манастирима су наведени да се укаже на важност простора о којем се мало зна, но из безбједоносних разлога и за мене и за објекте не могу да дијелим додатне податке, нарочито оне који откривају позицију истих. Предмет теме је фотографија и оно што се налази на њој. Као што наведох фотографија је оригинал није дирнута, каква је снимљена таква је постављена. Да би нашли занимљиве детаље на истој или још боље више детаља, неопходно је да слику увећате до мјере јасне видљивости детаља. Пажљиво посматрајте фотографију и тражите мотиве или боље речено фигуре. Ја сам слику посматрао сатима и тек други дан кад сам поново позвао слику на екран монитора примијетио сам детаљ који се тешко уочава а важан је за разумијевање цијелог мотива. Кад увећате слику одмах се на лијевој страни примијети људска глава, односно двије заједно, једна глада право а друга према другим ликовима. Могуће је да се на овој фотографији не види, но на другим фотографијама истог простора које су снимљене са друге позиције, на глави се налази крст. Свакако ко боље познаје могућности програма за обраду или приказ слика, одређене детаље може истаћи мијењањем контраста и освјетљаја слике. На Вама је да откријете те детаље и свакако да дате своје кометаре како за сваки посебно тако и за цијелу причу која је постављена у форми ликова урађених од камена, који су при врху ове грађевине. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Petar II Написано Септембар 12, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 Постављена фотографија која се види у теми је исјечена из оригинала, ради боље видљивости детаља. Слиједе оригинална фотографија и одломак исте као закачени фајл. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Petar II Написано Септембар 12, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 Ако кога интересује ево мала помоћ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука