Фоловер Написано Август 28, 2012 Пријави Подели Написано Август 28, 2012 Помаже Бог! Срећан празник свима! Мен' ме занима да ми ви мене кажете следеће. О ђаконима знам нешто уопштено, али у ствари немам појма. На интернету сам такође пронашао нешто уопштено. 1. Ко све може да буде рукоположен у ђакона? 2. Шта је конкретно посао ђакона, шта он ради осим што помаже при служењу Литургије? Знам да сам нема право служења ове Свете Тајне. 3. Куде он живи? У манастиру ил` не? 4. Како га препознати - мислим на одежду, има ли нека посебна обележја? Како се ословљава? 5. Да ли се тражи благослов од њега? Велика је шанса да сам изнад рек`о нешто глупо и непромишљено, ал` немо` да ми се смејете, од сутра радим склекове. Хвала. Олимп је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 28, 2012 Пријави Подели Написано Август 28, 2012 Бог помогао. Питања су сасвим на месту и ништа није глупо. 1. У ђаконски чин може да буде рукоположена ожењена мушка особа, која нема сметње за ступање у чин (сметње су неки преступи учињени током живота, као нпр. да није никога убио, имао родоскрвне односе, крао, био осуђиван по било ком основу итд, итд). Није обавезно да има богословско образовање, али се то више-мање подразумева; 2. Ђакон може да саслужује свештенику на свим Светим Тајнама - Литургији, крштењу, венчању, опелу, јелеосвећењу, освећењу воде као и на другим богослужењима - бденијима, литијама и сл; 3. Ђакон живи као и свештеник у кући, стану. Јерођакони су ђакони који су монаси и они живе у манастирима, као и јеромонаси (монаси који су свештеници); 4. Ђакон на Литургији и другим богослужењима носи: стихар (украшену хаљину), орар (траку коју носи преко једног рамена, око струка и држи један крај у десној руци током изговарања молитава, а пре Оче наш на Литургији орар намести у облику крста на грудима и леђима, све док се не заврши причешћивање) и наруквице (траке којима везује рукаве мантије). Ословљава се са ђаконе или оче ђаконе; 5. Не тражи се благослов од њега. Srdjan Kotur and Фоловер је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука