Jump to content

Predsednik Egipta se sastao sa predstavnicima hriscanskih crkava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Koje su to djamije porusene na Kosovu i Metohiji i kad? Ajde gukni golube da te cujem , koje i kad ?

Evo ja sam guknuo,sada gukni ti...kazi za pourusene dzamije na Kosovu i Bosni...

Подели на овим сајтовима

Za bosnu ne znam nisam bio tamo, za Kosovo i Metohiju znam bio sam tamo , kuca mi je ostala tamo . Za vreme rata zapaljena jedna djamija u Peci , zapalio covek kome su siptari zverski ubili brata , ne opravdavam ali razumem , sve ostalo sto siptari kazu je laz i nista nije dirano . Sto se ostalih tvojih tvrdnji tice mogu nemam komentara sem da nemas obraza ni malo .Ne znam uci li te tvoja vera da budes takav ili si ti prosto takav ali nemas obraza ni malo.Sa druge strane meni je drago da imamo tebe i jos par vas muslimana ovde na forumu jer smatram da ako ima jos onih koji veruju da negde postoji koji primerak muslimana koji je iskren i moze dobro zeleti nemuslimanu vi ste tu da pokazete sta zapravo mislite i kakva osecanja gajite prema "nevernicima" .Zapitaj se prijatelju vredi li svaki covek isto bez obzira na veru , naciju , rasu...pa ako das sebi negativan odgovor zapitaj se ozbiljno zasto tako mislis i gde gresis . Od mene toliko a ti i dalje pokusavaj da lazes kako kopti nisu proganjani u egiptu , kako j na Kosovu i METOHIJI sruseno vise djamija nego crkava , pokusaj da izjednacis jednu djamiju sa svom silom zatrtih manasitra i crkva na Kosovu i METOHIJI i jednostavno negiraj sve druge zrtve sem muslianskih kojih je po pravilu najmanje .

Подели на овим сајтовима

Za bosnu ne znam nisam bio tamo, za Kosovo i Metohiju znam bio sam tamo , kuca mi je ostala tamo . Za vreme rata zapaljena jedna djamija u Peci , zapalio covek kome su siptari zverski ubili brata , ne opravdavam ali razumem , sve ostalo sto siptari kazu je laz i nista nije dirano . Sto se ostalih tvojih tvrdnji tice mogu nemam komentara sem da nemas obraza ni malo .Ne znam uci li te tvoja vera da budes takav ili si ti prosto takav ali nemas obraza ni malo.Sa druge strane meni je drago da imamo tebe i jos par vas muslimana ovde na forumu jer smatram da ako ima jos onih koji veruju da negde postoji koji primerak muslimana koji je iskren i moze dobro zeleti nemuslimanu vi ste tu da pokazete sta zapravo mislite i kakva osecanja gajite prema "nevernicima" .Zapitaj se prijatelju vredi li svaki covek isto bez obzira na veru , naciju , rasu...pa ako das sebi negativan odgovor zapitaj se ozbiljno zasto tako mislis i gde gresis . Od mene toliko a ti i dalje pokusavaj da lazes kako kopti nisu proganjani u egiptu , kako j na Kosovu i METOHIJI sruseno vise djamija nego crkava , pokusaj da izjednacis jednu djamiju sa svom silom zatrtih manasitra i crkva na Kosovu i METOHIJI i jednostavno negiraj sve druge zrtve sem muslianskih kojih je po pravilu najmanje .

Prijatelju ne znam da li si meni ili bratu Monu uputio avaj gore tekst. Ono što bih ti posavjetovao jeste da ovako neide razgovarati. Ne znaš ti šta je u našim srcima pa da tako otvoreno govoriš. Prijatelju mi na ovim prostorima imamo i suviše mržnje među pripadnicima naših naroda.Mislim da bi je trebali gasiti a ne raspirivati. Gorčine ima u obadvije strane.

S toga malo spusti loptu na zemlju i nemoj negirati ono što je očigledno.

• Волим 1

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Dino Maksumić

Donosim prijevod originala, prvih sedam članaka novog izglasanog egipatskog Ustava, koji regulišu načela političkog sistema.

ČLAN (1)

Arapska Republika Egipat je samostalna i suverena država, jedinstvena i nepodjeljiva. Njen sistem je demokratski. Egipatski narod je dio arapskog i islamskog Ummeta. Ponosi se svojom pripadnošću koritu Nila i afričkom kontinentu i azijskim prostiranj

em. Afirmativno sudjeluje u ljudskoj civilizaciji.

ČLAN (2)

Islam je državna religija, arapski jezik je službeni jezik, načela islamskog Šerijata su glavni izvor zakonodavstva.

ČLAN (3)

Načela vjerozakona egipatskih kršćana i židova su glavni izvor zakonodavstva koje uređuje njihovo porodično pravo, te vjerske poslove, i izbor svojih duhovnih vođa.

ČLAN (4)

El-Ezher je univerzitetska, islamska i nezavisna institucija, ima isključivo pravo organizacije svih svojih poslova. Propovijeda islam, religijske nauke i arapski jezik u Egiptu i svijetu. Mišljenje Kolegija velikih učenjaka pri El-Ezheru se uzima u obzir u stvarima vezanim za islamski Šerijat. Šejhul-ezher je neovisan i nezamjenjiv. Zakon određuje način njegovog izbora iz članova Kolegija velikih učenjaka. Država će osigurati dovoljno sredstava kako bi ostvario svoje ciljeve. Sve ovo na način regulisan zakonom.

ČLAN (5)

Suverenitet pripada narodu koji isti upražnjava i štiti, te čuva nacionalno jedinstvo. On je izvor vlasti, kao što je objašnjeno u Ustavu.

ČLAN (6)

Politički sistem se bazira na principima demokratije i savjeta (Šura). Državljanstvo izjednačava sve stanovnike u opštim pravima i obavezama, osigurava politički i stranački pluralizam i miran prijenos vlasti, razdvaja ovlasti i pravi ravnotežu između njih, osigurava vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i sloboda, na način koji je opisan u Ustavu.

Nije dozvoljeno osnivanje političkih stranka na temelju razlike između građana na osnovu spola, podrijekla ili vjere.

ČLAN (7)

Čuvanje nacionalne sigurnosti, odbrana domovine i zaštita zemlje je čast i sveta dužnost. Služenje vojnog roka je obavezno, a uredit će se zakonom.

Dino Maksumić

Drugi član starog egipatskog ustava iz 1971. godine glasi: "Islam je službena vjera države, jezik je arapski a principi šerijata su izvor zakonodavstva." Ovaj član ustava ostao je nepromijenjen i u novom egipatskom ustavu, stim da je u novom dodat treći čkan koji kaže da je izvor zakonodavstva za kršćane i jevreje kršćanstvo i judaizam.

مادة 2

الإسلام دين الدولة، واللغة العربية لغتها الرسمية، ومبادئ الشريعة الإسلامية مصدر للتشريع.

Подели на овим сајтовима

У Александрији освештан нови православни храм

27 уторак нов 2012

aleksandrija-hram1.jpg?w=52925. новембра александријски Патријарх Теодор Други је служио Божанствену литургију у саборном храму преподобног Саве Освећеног у Александрији, гдје се чува стуб поред којег је била обезглављена света великомученица Екатарина, чији је празник обиљежен по новом календару.
Патријарху су саслуживали Митрополити Серафим зимбабвејски и анголски, Николај ермопољски, Гаврило леонтопољски, епископи Никодим нитријски и Нифонт вавилонски.
Послије тога освештан је параклис у име апостола Марка и светог Нектарија Егинског, Митрополита пентапољског. Параклис је подигнут у спомен трагичног догађаја 11. септембра 2004. године када су у авиокатастрофи погинули александријски Патријарх Петар Седми, као и митрополити и клирици који су га пратили.

http://radiosvetigora.wordpress.com/2012/11/27/%D1%83-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B8-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB/

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

VELIKI EGIPATSKI MUFTIJA POSJETIO KOPTSKOG PAPU TEODORA DRUGOG

Avdo Imširović 25. April 2013. Svijet, Vijesti

papa-i-muftija.jpg

Stabilizacija Egipta u novim prilikama nemoguća je bez novih međuvjerskih Odnosa, stajalište je pape Teodora Drugog i muftije Ševkija Allam

U jeku međuvjerskih sukoba u Egiptu koji su u jednom trenutku zaprijetili ozbiljnim posljedicama, svi državni i vjerski dužnosnici u ovoj zemlji daju sve od sebe da smanje napestosti. Nedavni napad na koptsku katedralu u  Abbasiji izazvao je oštru reakciju predsjednika Republike dr. Muhammeda Mursija koji je poručio Egipćanima: Tko napadne na kršćane , napao je mene osobno

.

Veliki egipatski muftija dr. Ševki Allam u ponedjeljak posjetio je na čelu delegacije koptskog papu i Aleksandrijskog arhiepiskopa Teodora Drugoga u njegovom sjedištu. Pored muftije u delegaciji su bili predstojnik njegova ureda dr. Vehid Abdul Dževad i muftijin savjetni dr. Ibrahim Nedžm. Osim podrške i obećane pomoći veliki muftija je predložio čvršće veze islamskih i kršćanskih institucija kako bi jedinstvo Egipćana bilo snažno i odvratilo sve koji pokušavaju posijati sjeme razdora po vjerskoj i svakoj drugog osnovi. Muftija je pozvao sve razumne Egipćane da svojim radom doprinesu kulturi suživota i prihvaćanje drugoga i drugačijeg.

Š.O

http://islamska-zajednica.hr/betawp/vijesti/veliki-egipatski-muftija-posjetio-koptskog-papu-teodora-drugog/

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...