Срђан Ранђеловић Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Еп. Григорије служио прву Свету Арх. Литургију у Храму Цара Лазара у Вишеграду Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки Григорије служио је данас прву Свету архијерејску литургију у новоизграђеном храму посвећеном цару Лазару и косовским мученицима у Андрићграду.Владика Григорије је у бесједи истакао да ће овај храм бити „саборна црква овог дивног града и свједочанство да овдје има Лазаревих Срба и хришћана“. Он је храм, који је изграђен за само два мјесеца, назвао вишеградским Дечанима.Владика Григорије нагласио је да је Видовдан празник за оне који виде и препознају Христа и Лазареве ратнике, који су се увијек борили за парче слободе, неба и земље. „Слобода је икона Божија у човјеку, то је највећа светиња и без ње је немогућ живот и самим тим и љубав“, нагласио је владика Григорије.Према његовим ријечима, слобода је за Србе или видовданска или је нема, а до ње се долази само Лазаревим косовским путем. „Славити Видовдан је могуће само истински слободним људима, јер једино они имају праву љубав према Богу и човјеку“, рекао је владика Григорије.Он је поручио да је Видовдан огледало које не лаже и у коме се свако лице открива у цијелости, у коме се разоткрива издаја, раздваја чистота од нечистоте, а човјек слика бојама истине.У храму је за вријеме Свете архијерејске литургије изложена и Порт Артурска икона Богородице, коју су у Вишеград из Русије донијели чланови породица погинулих руских добровољаца.Храм у Андрићграду висок је са куполом и крстом 26 метара и доминира над другим објектима у граду од камена. Смјештен је на новоизграђеном Тргу Његоша на ушћу Рзава у ријеку Дрину. Извор: СРНА Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Јун 29, 2013 Пријави Подели Написано Јун 29, 2013 Света Литургија на Видовдан у Саборном храму у ТребињуНа Видовдан у Саборном храму у Требињу је служена Света Литургија и одслужен парастос свим страдалницима из рода нашега од Косова до наших дана. Свету Литургију и парастос је служио свештеник Дражен Тупањанин уз саслужење свештеника Никице Ајдера, уз учешће великог броја вјерника. Вјернима је бесједио о. Дражен чији један дио бесједе доносимо у прилогу. http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/ Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Јун 29, 2013 Пријави Подели Написано Јун 29, 2013 Видовдан у ВлаховићимаУ љубињском селу Влаховићи, у храму посвећеном кнезу Лазару и косовским мученицима, служена је данас Света литургија. Литургију је служио игуман завалски Василије уз саслуживање јереја Саше Којовића и јерођакона Марка. Након литургије, у порти цркве , настало је свенародно весеље уз игру и пјесму фолклорног друштва . Додијељене су награде најбољим младим ликовним и литерарним ствараоцима, учесницима традиционалног Видовданског конкурса, који организује „Просвјета“. Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Јун 29, 2013 Пријави Подели Написано Јун 29, 2013 Света Литургија и помен у ГабелиУ суботу по Видовдану 29. јуна 2013. године, у Габели је традиционално служена Света Литургија и помен за пострадале Србе у Другом свјетском рату. Око четири стотине Срба из Чапљине и Метковића, од чега из саме Габеле сто тридесет и осам мушкараца и двије жене, у року од неколико дана пред Видовдан 1941. године, усташе су одвеле и бациле у јаму Опузен под Тополама. Они су 1946.године пренесени из јаме у гробницу поред храма Успења Пресвете Богородице у Габели, на којој је послије службе одржан парастос. Споменик је био миниран почетком последњег рата 1992. године, али је 2008. године обновљен да свједочи новим покољенима о страдању српског народа на овим просторима. Ове године Свету Литургију и помен је служио јереј Борис Чоловић, парох метковачки у саслужење јереја Данила Бора, пароха чапљинског, a уз присуство бројних потомака пострадалих, који се сваке године сабирају да на достојан начин обиљеже годишњицу страдање својих предака, чувајући њихову жртву од заборава. http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/ Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 Из Херцеговине Габела - У суботу по Видовдану, 29. јуна 2013. године, у Габели је традиционално служена света Литургија и помен за пострадале Србе у Другом свјетском рату. Око четири стотине Срба из Чапљине и Метковића, од чега из саме Габеле сто тридесет и осам мушкараца и двије жене, у року од неколико дана, пред Видовдан 1941. године, усташе су одвели и бацили у јаму Опузен под Тополама. Они су 1946. г. пренесени из јаме у гробницу поред храма Успења Пресвете Богородице у Габели, на којој је послије службе одржан парастос. Споменик је био миниран почетком последњег рата 1992. али је 2008. обновљен да свједочи новим покољенима о страдању српског народа на овим просторима. Ове године свету Литургију и помен служио је јереј Борис Чоловић, парох метковачки, у саслужење јереја Данила Бора, пароха чапљинског, a уз присуство бројних потомака пострадалих, који се сваке године сабирају да на достојан начин обиљеже годишњицу страдање својих предака, чувајући њихову жртву од заборава. Берковићи - На Видовдан је свечано је прослављена слава храма Светог кнеза Лазара у Берковићима. Божанском Литургијом началствовао је архимандрит Данило, игуман манастира Житомислића, уз саслужење презвитера Саше Илића, Бориса Чоловића, Небојше Радића, Данила Дангубића, Бранимира Боровчанина, Милана Унковића и Милана Стањевића. Свечана литија, којој је присуствовао велики број вјерника и званица из сусједних херцеговачких општина, прошла је улицом кроз Берковиће, а у порти цркве освештан је новосаграђени споменик пострадалима у Другом свјетском рату. У спортској дворани је уприличен културно-умјетнички програм, као и свечани ручак за свечаре и госте у свадбеном салону у Берковићима. Билећа - У Билећкој касарни и ове године свечано је прослављена слава Војсдке Републике Српске. Светом литургијом началствовао је ректор Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи архимандрит Лазар Лазаревић, уз саслужење протојереја-ставрофора Драга Цвијановића, јереја Данила Бора, јереја Миодрага Вртикапе и јереја Синише Шаренца. Учешће у светој Литургији и свечаности узео је велики број званица из политичког, културног и привредног живота Источне Херцеговине: начелник општине Невесиње г. Момчило Шиљеговић, начелник Општинр Билећа г. Миљан Алексић, предсједник Скупштине града Требиње г. Слободан Пртило, бивши начелници Билеће, пензионосани официри и војници Војске Републике Српске, представници борачке организације, породице погинулих бораца... У бесједи послије светог Јеванђеља архимандрит Лазар је истакао значај опредјељења косовских јунака и Светог Кнеза Лазара за царство небеско, али и важност касарне у Билећи која увијек на различите начине помаже свој народ у Херцеговини. Послије свете Литургије, одржан је помен за све страдале српске војнике од Косова до данашњих дана и преломљен је славски колач. У војничкој кантини припремљена је трпеза љубави, а комадант касарне мајор Душан Лужаић захвалио се свима који су дошли на славу, пожелевши да увијек будемо спремни једни другима да помогнемо када то затреба. Гацко - На обронцима Зеленгоре, у селу Придворици у Борчу код Гацка, на Видовдан прослављена је слава цркве Светог кнеза Лазара. У овом, након покоља на Божић 1942. године, напуштеном селу, на храмовну славу се, након обнове цркве 2009. окупља велики број вјерника Гацка, Невесиња, Калиновика и Сарајева, гдје сада живе сродници пострадалих житеља Придворице. Свету Литургију је служио свештеник Никола Јанковић из Требиња уз саслужење свештеника Зорана Илића и Велимира Ковача и ђакона Бранислава Рајковића, као и уз учешће око 200 вјерника. Радост празника је употпунио организовани долазак вјерника са свештеницима из Требиња и Невесиња. Наредно окупљање и служба у Придворици је заказана за посљедњи викенд у мјесецу јулу, за када се планира тродневно окупљање и дружење омладине и вјерног народа у овом прелијепом селу. Требиње - На Видовдан у Саборном храму у Требињу служена је света Литургија са парастосом страдалницима из рода нашега од Косова до наших дана. Свету Литургију и парастос је служио свештеник Дражен Тупањанин уз саслужење свештеника Никице Ајдера и учешће великог броја вјерника. Влаховићи - У љубињском селу Влаховићи у храму посвећеном кнезу Лазару и косовским мученицима служена је Света литургија. Литургију је служио игуман завалски Василије уз саслуживање јереја Саше Којовића и јерођакона Марка. Након Литургије, у порти цркве је одржано свенародно весеље уз игру и пјесму фолклорног друштва. Додијељене су награде најбољим младим ликовним и литерарним ствараоцима, учесницима традиционалног Видовданског конкурса који организује „Просвјета“. Коњиц - На Видовдан у насељу Кула код Коњица служена је света Литургија на сеоском гробљу. Литургију је лужио парох коњички јереј Милан Бужанин, који је позвао пријератне становнике овог села да се враћају у своје село и да пазе и одражавају своја имања у овом до рата српском селу. У насељу Кула не живи ни једна породица и село је потпуно напуштено након потписивања Дејтонског споразума и повлачења Војске Републике Српске. Послије свете Литургије домаћини су уприличили трпезу љубави за све госте. Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Слава Храма у Засаду У недјељу 7. јула, на малом херцеговачком гробљу требињског насеља Засад, народ се окупио да прослави славу Храма: Рођење Светог Јована Крститеља. Свету Литургију служио је отац Стеван Вукић парох у Гроцкој у Србији, уз саслужење свештеника Николе Јанковића и Александра Илића. Послије Св. Литургије услиједила је Литија до темеља старог храма, гдје је одслужен помен свима који су сахрањени на овом гробљу. Затим се пред Храмом преломио славски колач, а добри домаћини приредили су трпезу љубави за све присутне. Вјерном народу бесједио је о. Стеван Вукић. Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Ивањдан у Горњем Храсну Пред рушевинама храма Рођења Светог Јована Крститеља у селу Горње Храсно у Недељу 07. јула 2013. године, вјерни народ овог краја расијан по свијету, сабрао се да прослави славу свога храма. На темељима мање цркве из средњег вијека у чијем дворишту се налазе многобројни стећци из тога периода, обновљена је већа једнобродна црква још 1892. године. На цркви је био звоник са три звона од чега су два 1917. године скинуле аустријске власти и претопиле у ратне сврхе, а треће звоно је однесено приликом рушења у последњем рату. Свету Литургију служио је парох чапљински јереј Данило Боро. После ломљења славског колача, на порушеној заједничкој гробници служен је помен пострадалим о Видовдану 1941. године у јами Гавраница. Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Парастос и освећење споменика дванаест страдалих беба у збјегу у Илији У љубињском селу Бјелошев До, уз присуство многобројне родбине, мјештана и осталих вјерника, јутрос је Епископ Григорије одслужио парастос дјеци страдалој у збјегу у Илији 1941. године. 1941. године, у збјегу од усташа, у периоду између јуна и октобра мјесеца, у планини Илији, у нељудским условима, од глади и болести, умрло је 12 беба од којих је 9 било у првој години живота. ИМЕНА 12 СТРАДАЛИХ ЉУБИЊСКИХ БЕБА Биљана (Илије) Турањанин, Бојана (Благоја) Михић, Бора (Божидара) Јањић, Драго (Гојка) Рудан, Душан (Славка) Топаловић, Јово (Војислава) Козић, Јелена (Ристе) Сулавер, Милена (Боже) Брборић, Радојка (Ђоке) Ликић, Радојка (Николе) Рудан, Спасоје (Гојка) Рудан, Спасоје (Ћетка) Сулавер Након што је освештао споменик, присутнима се обратио и епископ Захумско-херцеговачки и примоски Григорије: „ Не вјерујем да данас постоји љепше мјесто гдје бисмо се могли састати, ни свијетлији гроб који бисмо могли опојати, зато је браћо и сестре наша огромна захвалност онима који се досјетише да се подигне једно овакво спомен обиљежје, које овако лијепо украшено, ништа друго не свједочи до васкрсење, као и побједу правде над неправдом, свједочи посрамљење таме од свјетлости, те посрамљење зликоваца од невине дјеце“ Он је поручио да ми нашу кућу требамо градити на доброти, честитости, на темељу ових 12 беба и на темељу оних 12 из овога рата, умрлих у Бањалуци, те да је оно што је свијетло и честито у српском народу, невиност и дорбота, страдање на правди Божијој, онда када неко пожели и помисли да може да нас истријеби.“Ова дјеца овдје пострадала, и свако дијете пострадало, свједоци су да је злочинац – злочинац и да је праведник – праведник. Да Бог да, да наш народ никад не заборави ове жртве, да Бог да да се никад не понови да мормо бјежати у ове планине, да Бог да иако морамо бјежати, боље да бјежимо, него да ми гонимо друге или туђу дјецу, да Бог да да будемо храбри одлучни и мудри, вјерни Богу и нашим потомцима, да буде мир и покој овим светим душама, нека је мир и вашим душама браћо и сестре, хер сте велико дјело учинили и свима нама радост приредили. Христос васкрсе и нека лака земља овим жртвама. „ Месингане плоче за овај споменик донирала је породица Жарка Михића из Смедерева, а сам Жарко је и један од преживјелих у споменутом збјегу. „Посебну захвалност дугујем директору Секретаријата за вјере, Јову Турањанину, без чије финансијске подршке ово спомен обиљежје не би заживјело, као и епископу Захумско-херцеговачком и приморском Григорију што је својим доласком увеличао овај, за све нас, веома важан догађај“. – нагласио је Слободан Турањанин. Он се захвалио и мјештанима села Бјелошев До, који су у складу са својим могућностима, одржавали гробље у којем се овај споменик и налази. На самом крају данашњег догађаја, присутнима се обратио и директор Секретаријата за вјере Јово Турањанин:„Срећан сам што сам могао допринијети да се ово мјесто у задњи час отргне од заборава и да сљедећим генерацијама остане на сјећање и памћење, јер ово мјесто, осим што је мјесто злочина, треба да буде и мјесто сјећања, памћења и учења. Обиљежили смо наша стратишта, као што су Ржани до, Капавица, Пандурица, Чаваш, отргли их од заборава и оставили нашим поколењима да се сјећају и да никад не забораве! „ Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука