Jump to content

individua v.s grupa

Препоручена порука

изгледа да се њој цео живот исто питање врти по лобањи :)

мада се прилично слажем да је то највећим делом проблем првог света - fml.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

шта ја знам ... мени одговор је лак, држава ће се увек бавити групом и генерализацијама, укалупљивањем ради лакшег баратања па одатле и закони и све у том смислу.

Црква је сушта супротност томе јер полаже целу суштину на једну овцу.

Подели на овим сајтовима

и покрај тоа што се согласувам со твоите тези за односот на моќта и поединецот, за манипулативните капацитети на државниот идеолошки апаратус во однос и на поединците и на колективитетот, сепак, мислам дека нејзиното прашање е упатено кон некои други сфери на сознанието. таа го прашува самиот поединец - која е неговата одговорност за неможноста да се открие себеси во сопствениот универзум и во универзумот на заедницата.

дали денес поединецот кој е притиснат од медиумската инвазија е способен да го понесе подвигот на заедницата и на соборноста... дали тој може да го артикулира својот идентитет наспрема групата...

Подели на овим сајтовима

и покрај тоа што се согласувам со твоите тези за односот на моќта и поединецот, за манипулативните капацитети на државниот идеолошки апаратус во однос и на поединците и на колективитетот, сепак, мислам дека нејзиното прашање е упатено кон некои други сфери на сознанието. таа го прашува самиот поединец - која е неговата одговорност за неможноста да се открие себеси во сопствениот универзум и во универзумот на заедницата.

дали денес поединецот кој е притиснат од медиумската инвазија е способен да го понесе подвигот на заедницата и на соборноста... дали тој може да го артикулира својот идентитет наспрема групата...

чек а ко брани појединцу да се остварује, није више ера индустријализације да мора човек да буде продуктиван да би био функционалан чинилац друштва?

притисак постоји ал то је само скуп правила који морају да постоје да би држава функционисала јер не може да постоји апстрактно правило које би обухватило све појединце са свим својим непредвиђеним талентима и способностима већ мора бити дефинисано правило које ће да уклопи сваког појединца да се понаша по одређеном обрасцу.

разумем шта хоћеш да кажеш, ал то њено размишљање ми личи на урбани будизам где се појединац ставља у центар свачијег занимања док се игнорише потреба за заједницом и прилагођење тог појединца заједници у чијим ће условима и правилима да се сналази.

мислим да је медијска пажња уствари продукт свести и жеља, а не манипулација медија ка људима. под условом да је медиј само одраз групе, јелте.

зато и не мислим да је група против индивидуе, нити обрнуто.

додуше, лепо је што постоје људи који се не слажу са таквом медиокритетним животним ставом и потраживањем ал то не значи да су правило, већ само изузетак. управо су они који су динамични у том механизму, што она сама собом већ показује јер је дала и даје свој допринос друштву да не остане статично.

Подели на овим сајтовима

хм.......се согласувам дека не е ера на индустријализација и дека одамна го поминавме она кое Валтер Бенјамин го нарече „технолошки напредок“. Но, во едно сум сигурен – ова е ера на медиумизација. Уште кога Маршал Меклуан извика „медиумот е порака“, беше јасно дека клучниот владетел со човештвото е медиумскиот глас кој ги обликува и индивидуалецот и колективот.

многумина значајни филозофи, теоретичари, социолози укажуваат аналитички на последиците од пеколната комбинација на медиумот кој ги поставувава основните политички, вредносни, културни па и духовни вредности. (Бурдие, Бодријар, Вирилио, Бауман). Зар пропагандните машинерии не се во секоја пора од нашиот живот. Но како што вели Лори Андерсон, треба да знаеме на која заедница и’ припаѓаме. Јас не забележав дека таа заговара индивидуалност и дека ја негира заедницата. Напротив! Но дозволено е секој да има свое читање, зар не? :)

како и да е, сметам дека секоја личност треба да влезе во својот личен подвиг и да не стане марионета на општите трендови. Но, сепак, не би ги потценил механизмите на државата и на пазарното општество на кои им одговара да постои маса која некритички и хипнотизирано ќе живее според пораките на билбордите.

но верувам, дека секој еден ќе ја сфати потребата од борбата да се спротиставиме на ваквиот контекст. Според мене Лори Андерсон успешно ги детектира болестите на современото доба и се обидува да отвори важни прашања, кои се прашања на срцето и на трајните вредности, каква што е заедницата.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

генерално се слажем, иако сам више уверен да су родитељи више криви за лутање деце него медији, па тако деца порасту у одрасле који некритички прихватају све што долази с малог екрана.

нажалост, медиј или не, психологија масе није од јуче позната већ је манипулација ниским страстима и приземним емоцијама, страховима и егзистенцијом познат механизам од антике наовамо под именом "леба и игара". медиј је само логичан наставак свега тога, иако је јако мало напредовао у испоруци маркетиншке поруке доста је напредовао у субјективности и приближио се у домове.

једино ту видим неку разлику и опасност, ал је довољно научити човека не чак ни критичарском уму, већ само да узме даљинац и промени канал, ако не већ и искључи теве.

искрено, мислим да је илузорно барем од 80% популације тражити да буде освешћени власник народне судбине - нит има капацитет нит времена да се бави таквим стварима. једино што треба је да уклавири да не гласа из страха или не прихвати да живи на маргини егзистенције а све после тога је већ линеарност нормалног живота.

већина људи су далеко једноставнији него што им лори андерсон то признаје, а мислим да греши јер креће од себе.

Подели на овим сајтовима

ха ха ха :)

„мајките и татковците треба да се тепаат додека се мали“ - рекоа надреалистите :)

„majke i ochevi trebaju dobiti batine dok su mali“ - rekli su nadrealisti :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

hvala vam na razgovoru, dragi prijatelji :). vece je postalo zanimljivije uz vasheg promishljanja sveta i njegove dubiozne praznine :).

laku vam noc zzelim :)... vidimo se, chitamo se u ovoj virtualnoj zajednici :)...

čini mi se da vladika Atanasije kaže kako jedino u Crkvi individuu tj. ličnost ne guta mnoštvo već u zajednici tj. grupi ličnost dobija afirmaciju tj punoću

40787334600797543323080.jpg

u Crkvi se ove dve suprotnosti-individua i masa- mire

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...