Jump to content

Theologia Crucis у модерној ликовној уметности - прилози

Оцени ову тему

Препоручена порука

Као једну од најинтересантнијих ствари, везану за модерну уметност (у целини, а не само ликовну), сматрам бављење темом "Распећа Христовог" или уопште онога што се у теологији зове Theologia Crucis, тј. теологија Крста.

Наравно, много је разлога зашто се модерна уметност бави баш овом темом, али не бих сада о томе. Као ни о теологији распећа.

Оно што, ипак, желим јеста да изразим своје дивљење уметницима који су тако дубоко и несвакидашње заронили у ову тему, а тиме и 8према мом мишљењу) превазишли и славну византијску иконографију. Знам да ће то многима звучати можда претенциозно, али утисак је мој.

Чини ми се да модерна уметност изражава тај трагизам смрти Божије (а човека и товревине ради), коју класична иконографија анестезира у корист хепи енд метафизике.

Ево неких прилога:

E09176.jpg

19eaee8ce46628c0ac37768da50c2a04_0.jpg

Marc Chagall

crucifixion-big-e1280037069504.jpg

Liam Jones

Renato+Guttuso+-+Crucifixion+-+1941.jpg

Renato Guttuso

Kim_Crucifixion_500.jpg

Ann Kim

banksy-crucifixion.jpg

Banksy

pic15_crucifixion_polyptych.jpg

Francis Hoyland

Crucifixion1933.jpg

Francis Bacon

SuperStock_900-783.jpg

Salvador Dali

(наставиће се)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије

Лазо, слике су одличне!

Моја омиљена област- уметност.

Ја ћу само рећи Салвадор :

http://www.google.com/search?q=dali+crucifixion&hl=sr&newwindow=1&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=nW3jT_e7JYOW-wag2PC6Aw&ved=0CFsQsAQ&biw=1024&bih=666

Подели на овим сајтовима

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...