w.a.mozart Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 http://www.scribd.com/doc/97273992/Ceslav-Milos-Drugi-Prostor Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Ne treba se čuditi tim spekulacijama, jer Praroditeljski je grijeh nerazumljiv, i postaje malo jasniji ako prihvatimo da je Adamu godilo postati vladarom svekolika vidljiva stvorenja, a to stvorenje, žudeći se sjediniti s njim, nadalo se da će ga sačuvati od smrti. Nije se tako dogodilo, i sam je izgubio besmrtnost. Čini se da je Praroditeljski grijeh ta prometejska maštarija o čovjeku, biću tako nadarenom da može snagom svoga uma stvoriti civilizaciju i iznaći lijek protiv smrti. I da je novi Adam, Isus, primio tijelo i umro, kako bi nas oslobodio prometejske oholosti. S kojom je, istina, Mickiewiczu najteže bilo izaći nakraj. Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 14. TI KOJI SE RODI Ti, koji se rodi te noći iščupaj nas iz vražje moći. Kolenda Tko god smatra normalnim poretkom stvari da snažni pobjeđuju, slabi nestaju, a život se svršava smrću, pristaje na vladavinu vraga. Neka se kršćanstvo ne pretvara da je naklonjeno svijetu, ako u njemu vidi grijeh požude ili sveopće Volje, kako je to nazivao veliki filozof pesimizma, Schopenhauer, koji je u kršćanstvu i budizmu nalazio zajedničku crtu, suosjećanje sa stanovnicima Zemlje, doline suza. Tko se ufa u Isusa Krista, iščekuje njegov dolazak i kraj svijeta, kada prvo nebo i prva zemlja prođu i smrti više ne bude. Перса је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 17. ZAŠTO NE PRIZNATI Zašto ne priznati: u religioznosti svojoj nisam postupao mimo Knjige o Jobu. S razlikom tom što Job sebe je smatrao nevinim; ja, međutim, opteretih krivnjom svoje gene. Nisam bio nevin; htio sam biti nevin, ali nisam mogao. Poslanu na mene nesreću podnosio sam ne huleći Boga, pošto sam naučio ne huliti Boga zato što me stvorio čovjekom baš ovakvim, a ne drugačijim. Nesreću sam shvaćao kao kaznu za svoje postojanje. Dan i noć upućivao sam Bogu pitanje: Zašto? Do kraja nesiguran razumijem li Njegov nejasni odgovor. Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 19. E DA, VALJA UMIRATI E da, valja umirati. Smrt je golema i nerazumljiva. Zalud na Zadušnice želimo čuti glasove iz mrklih podzemnih predjela, Šeola, Hada. Mi smo zaigrana zamorčad, nesvjesna da će ići pod nož. Kad srce stane, nastupa ništa, govore moji suvremenici sliježući ramenima. Kršćani su izgubili vjeru u surovoga Suca, koji osuđuje grešnike na kotlove s vrijućom smolom. Ja sam se okoristio čitanjem Swedenborga, Kod kojega ni jedna presuda ne pada s visine. I duše umrlih vuče kao magnet ka dušama sličnim Njihova karma, kao kod budista. Osjećam u sebi toliko neispoljena zla, da ne isključujem svoj odlazak u Pakao. Bio bi to zasigurno Pakao umjetnika. To znači ljudi, koji su savršenstvo djela Stavljali iznad svojih obveza supružnika, očeva, braće i sugrađana. Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука