Sophrosyne Написано Мај 15, 2012 Пријави Подели Написано Мај 15, 2012 Можда још увек несвакидашњи кућни љубимци, пацови су ипак врло занимљиви за чување у стамбеном простору. Врло су дружељубиви и харизматични па ће вас просто натерати да их заволите. Пацови су такође врло интелигентни па их можете лако васпитати и дресирати. Практично једина мана има је кратак животни век. Као и сви кућни љубимци, пацови захтевају одређене услове који се односе на окружење и пажњу, но ипак су у толикој мери издржљиви да им мало ствари смета. Наиме, кавез у коме се чувају треба да буде заштићен од директне сунчеве светлости али ипак у просторији која се редовно проветрава. Хигијена кавеза за пацове одржава се два пута недељно, а као подлога се користи пиљевина или слама. Код пацова су врло осетљива плућа и оно што им највише смета јесте прашина која се може наћи у прљавој пиљевини, па је добро да их снабдевате увек проверено чистом трином. За исхрану пацова можете користити свеже воће или поврће као што су јабуке, шаргарепе или зелена салата. Неће одбити ни лубеницу нити било шта друго што им дате, али је битно да контролишете унос шећера. Поред воћа и поврћа могу се хранити смешом за глодаре или семенкама сунцокрета и овсеним пахуљицама. Дакле, пацови ће појести скоро све што им дате но најбоље је да им дајете разноврсну биљну храну како би добили све што им је неопходно за нормалан развој. Хранилица и појилица код пацова могу бити пластичне јер их они углавном неће користити за грицкање. Пију доста воде, мада је користе и за умивање па је неопходно редовно проверавати да ли имају довољно воде у појилици. Пацови су ноћне животињице и у току дана углавном одмарају мада ће се пробудити у сваком тренутку кад осете мирис хране. У току ноћи пацови могу бити врло бучни јер тада почињу њихове играрије. Пошто су врло друштвени пожељно је чувати барем два пацова једнаког пола како се не би десило да се драстично размноже. Кавез за пацове треба да буде простран и да има неколико нивоа како би они могли да се шетају, но ипак је погодно повремено их пустити да прошетају ван кавеза. Воле да истражују али воле и да грицкају ствари па је нарочито битно да приликом шетње буду заштићени каблови који се налазе у просторији. Ретко се дешава да погризу нешто и направе штету, једноставно истражују каквог је укуса нешто и када примете да им се не допада иду даље. Иако су им зуби јаки неће се десити да угризу власника али зато могу ненамерно да огребу па боље имајте дуге рукаве када се играте са њима. Мада други глодари по навици глоцкају све, пацови ће чешће лизати ваше прсте него што ће вас грицкати. Поред тога што су врло интелигентни и харизматични, пацови имају изузетан њух. Осетиће сваки нови мирис у дому, али и сваки мирис на вашој кожи. У тренуцима кад спремате ручак па по стану замирише храна они ће се наћи на жицама кавеза и ишћекивати храну гладних очију. Уколико додирнете храну рукама, нарочито месо, без обзира на то колико перете руке, они ће осетити мирис хране. Због осетљивог њуха ових животињица не препоручује се да користите јаке мирисне креме нарочито у време када су они мали и када треба да се навикну на вас. Један од разлога је што ће им неки од мириса бити потпуно непријатни па неће хтети да вам приђу, а други је што ће им мирис бити стран па неће бити опуштени. Поред истраживања простора за пацова је највећи ужитак купање и чешкање по стомаку. Уколико им од малена посветите пажњу, после неког времена ће се сваки пут када вас виде наместити тако да можете неометано да им чешкате стомак. За купање ће редовно употребљавати воду из појилице, мада им у врелим данима можете понудити посебну посуду са водом у којој ће моћи да се купају пола сата дневно. Без обзира на предрасуде, пацови својом харизмом и умиљатим погледом очарају скоро све љубитеље животиња. Као кућни љубимци још увек нису тако чести, али остављају велики утисак код свакога ко их је икада чувао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Мај 15, 2012 Пријави Подели Написано Мај 15, 2012 Džaba brate, ja samo rep kad im vidim naježim se od glave do pete Макрина, Ignjatije and bgpj је реаговао/ла на ово 3 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Мај 15, 2012 Пријави Подели Написано Мај 15, 2012 http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?page=19 Много боље решење од пацова. Иначе они су преносиоци тешких болести. Дегу веверица је кућни љубимац којег сам имао, и сматрам да је најбољи љубимац којег можете имати. Цена се креће око 2-4 хиљаде. Све у свему, много интелигентна и дружељубива животиња. bliss jeeee srcee Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Мај 15, 2012 Пријави Подели Написано Мај 15, 2012 ma džabe brate. veverica ili pacov, glodar je glodar Posebno muškarci treba da se čuvaju glodara Олимп је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небојша Јовановић Написано Мај 15, 2012 Пријави Подели Написано Мај 15, 2012 odvratno! Natasa. је реаговао/ла на ово 1 Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Мај 15, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 15, 2012 mozda uzmem 2-3 pacova... Nebojsa nemoj da si tako iskljiciv...nista nije odvratno po sebi,posebno ne zivotinjice...odrvratno je samo ako cemo mi da ga pravimo odvratnim... samo za tebe... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 16, 2012 Пријави Подели Написано Мај 16, 2012 da bre pacovi furaju onu uzasnu bakteriju, meni je super onaj mali mis hrcak sta li je ima neko smesno ime, a da Roborovski, uvek su u speedu, imaju cak i personality i jako su smesni http://grosse.is-a-g.../ani_robo2.html Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Мај 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2012 da,da.sladak je i hrčak... ...ali je pacov među ovim glodarima najinteligentniji gringrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Мај 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2012 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 16, 2012 Пријави Подели Написано Мај 16, 2012 Ah, mišovi, imao sam ih i ja, hrčke, piskomile, mišove razne, ahahahaha. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука