Jump to content

Питања и одговори( математика, логика)

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

• Одговори 31
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

На слави је било 25 гостију. Која је

вероватноћа да су два госта рођена истог дана у години(истог датума)?

Шта мислите да је било 70 званица, колика би тад била вероватноћа да су две званице рођене

истог дана?

"И све што погледам - све је песма, и чега год се такнем - све је бол."

Подели на овим сајтовима

Чини ми се да то иде овако некако:

Вероватноћа да су свих 25 гостију рођени истог дана је једнака

(365 * 364 * 363 * ... * 342 * 341) / (365 ^ 25)

Укратко и производ испод и изнад разломачке црте имају по 25 чинилаца, с тим што је изнад разломачке црте број комбинација без понављања, где треба 365 датума распоредити на 25 људи.

(НАПОМЕНА: Ја сам рачунао да година има 365 дана. Нисам рачунао преступне ни те ствари. Надам се да је то, бар за сад, довољно...)

Елем, горе поменута вероватноћа да НЕМА људи који су истог дана рођени је (ако је број гостију k) једнака:

(365!) / ((365 - k)! * (365^k))

А тражена вероватноћа, да ИМА људи рођених истог дана једнака је 1 - (вероватноћа да их нема):

1 - (365!) / ((365 - k)! * (365^k))

Чини ми се да су резултати следећи:

Р(25) = 0,57

Р(75) = 0,9997

Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море.

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

Била два другара, Мика и Лаза, и сретну се после много година и пита Мика Лазу да ли се оженио и има ли породицу. Лаза одговара да је ожењен и да има 3 ћерке.

МИКА: Колико имају година?

ЛАЗА: Производ њихових година једнак је броју 36, а збир је једнак броју куће испред које тренутно стојимо.

МИКА: Ниси ми довољно рекао...

ЛАЗА: Најстарија свира клавир.

МИКА: Сад знам!

Елем, колико година имају Лазине ћерке?

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

0202_238

???? ???? ????????? ?????????, ??? ???

??, ???? ?? ?? ?? ??? 23 ????? ??????? 50%...

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

Један од мојих омиљених задатака, али хајде да дамо другима прилику. Ако се нико не јави до сутра увече, ето решења од мене. Лаку ноћ математичари!!!

"И све што погледам - све је песма, и чега год се такнем - све је бол."

Подели на овим сајтовима

???? ??? ???????, ???? ? ????, ? ?????? ?? ????? ????? ?????? ? ???? ???? ???? ?? ?? ?? ?????? ? ??? ?? ????????. ???? ???????? ?? ?? ?????? ? ?? ??? 3 ?????.

????: ?????? ????? ???????

????: ???????? ??????? ?????? ?????? ?? ????? 36, ? ???? ?? ?????? ????? ???? ?????? ???? ???????? ???????.

????: ???? ?? ??????? ?????...

????: ?????????? ????? ??????.

????: ??? ????!

????, ?????? ?????? ????? ?????? ??????

????? ?? ???????????? ??? ???? ????? ?? ???????, ? ?? ???? ?? ?? ??????, ??? ???? ??????:

??? ??? ????? ???? ???????? 36, ?? ???? ???? ??????? ?????? ??????? (? ?????? ???? ? ???????? ?? ??? ????? ????, ?????, ?? ?? ?????????? ?? ???? ????, ???? ?? ???? ??? ???? ????????):

1 + 1 + 36 = 38

1 + 2 + 18 = 21

1 + 3 + 12 = 16

1 + 4 + 9 = 14

1 + 6 + 6 = 13

2 + 2 + 9 = 13

2 + 3 + 6 = 11

3 + 3 + 4 = 10

??? ??? ????? ? ????, ?????? ?? ?? ?????? ???????? ???? ? ???? ?????? ??????? ????? ???????...

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

???? ??? ???????, ???? ? ????, ? ?????? ?? ????? ????? ?????? ? ???? ???? ???? ?? ?? ?? ?????? ? ??? ?? ????????. ???? ???????? ?? ?? ?????? ? ?? ??? 3 ?????.

????: ?????? ????? ???????

????: ???????? ??????? ?????? ?????? ?? ????? 36, ? ???? ?? ?????? ????? ???? ?????? ???? ???????? ???????.

????: ???? ?? ??????? ?????...

????: ?????????? ????? ??????.

????: ??? ????!

????, ?????? ?????? ????? ?????? ??????

????? ?? ???????????? ??? ???? ????? ?? ???????, ? ?? ???? ?? ?? ??????, ??? ???? ??????:

??? ??? ????? ???? ???????? 36, ?? ???? ???? ??????? ?????? ??????? (? ?????? ???? ? ???????? ?? ??? ????? ????, ?????, ?? ?? ?????????? ?? ???? ????, ???? ?? ???? ??? ???? ????????):

1 + 1 + 36 = 38

1 + 2 + 18 = 21

1 + 3 + 12 = 16

1 + 4 + 9 = 14

1 + 6 + 6 = 13

2 + 2 + 9 = 13

2 + 3 + 6 = 11

3 + 3 + 4 = 10

??? ??? ????? ? ????, ?????? ?? ?? ?????? ???????? ???? ? ???? ?????? ??????? ????? ???????...

?????, ????? ?? ???? ?????? ???? ??????? ?????? (???? ?? ??? ?? ?????, ??? ????? ?? ???? ???? ????? ?? ???? 8 ?????????), ???? ?? ????? ?? ???? ??????? ???????????, ??? ????? ?? ?? ???????? ???? ???? ???? ?? ??????? ???? ???? 8. ?????? ????? ???? ?? 13.

?????, ?????? ?? ??? (2, 2, 9) ??? (1, 6, 6).

???????, ??? ?? ???? ????? ?? ?????????? ????? ??????, ???? ?? ???????? ?? ?????? ???? (1, 6, 6), ??? ?? ???? ???? ??? ?????????? ? ????? ????? ??????.

?????, ?????????? ????? ??? 9 ??????, ? ??? ????? ?? 2.

?, ???, ????? ?? ???????? ????? ????? ?? ???? ???? ??????/???????/???????, ???? ???????? ??????? ?? ?? ???? ??????...

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Ne razumijem zadatak, stotinu upitnika, može li se to malo ljepše formulisati?

Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...