Јаков. Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 U prvi mah naslov iz teme bi bio sam po sebi oksimoron, kada se ne bi sretali sa njim u svakodnevnom životu. Prilično je taj protestantski ali ipak pravoslavni duh prisutan i na forumu kod mnogih. Verovatno ga nisu svesni. Šta bi moglo da definiše pravoslavni protestantizam? - Neslaganje sa crkvenom politikom i mišljenjem Crkve o pojedinim savremenim tokovima? NE. Da odmah bude jasno. Ovo nije protestantizam. Protestantizam ipak je vezan pre svega za dogmatska razmimoilaženja i tu mislim da bi trebali da stavimo tačku. Da li je monah Artemije sa svojim pristalicama protestant? Da. Nedvosmisleno u skupini oko monaha Artemija ima pravoslavnog poimanja vere, ali je suština protestantska. Kako zapravo nastaje taj protestantski duh i da li može da se reši problem i da ne bude toga više? Da zaobiđemo standardne ispovedničke tirade - oholost, gordost, taština. Svakako da ima toga, ali mislim da je glavni problem za nastajanje protestantizma u pravoslavlju zapravo nedostatak razumevanja. I sa strane Crkve i sa strane onog ko diže "pobunu". Uzmimo standardni problem oko koga mislim da su vernici toliko podeljeni da stičem utisak kao da se radi o vernicima različitih konfesija a ne vernicima iste Crkve samo različitih eparhija. Episkopat (episkopstvo). Autokefalnost. Vlast episkopa u određenoj eparhiji može biti toliko različita, a samim tim to povlači i činodejstvovanje sveštenstva kao i misiju Crkve. Primer. U eparhiji "x" vladika ne dozvoljava sveštenicima da pričešćuju redovno narod. U eparhiji "y" vladika insistira na tome da se narod redovno pričešćuje. O ovome ste i sami svedoci. Zar samo to nije toliko dogmatsko odudaranje jedno od drugog, da kao da se radi o sveštenicima (vladikama) drugih konfesija, a ne iste Crkve. Ovo je samo jedan primer. I šta se dešava sa mirjanima. U njima takve stvari dovode do rađanja protestantizma. Po meni kao mirjaninu opravdanog. Moj brat u eparhiji "x" se redovno pričešćuje a ja u eparhiji "y" samo o postovima. Autokefalnost. Umesto da bude teritorijalno olakšavajuća i nacionalno osvešćavajuća činjenjica za članove Crkve određenog entiteta, ovo postaje (često puta i krivicom Crkvenih vlasti) seme pomutnje. Umesto da na Crkvu gledamo kao JEDNU, mi i te kako pravimo razliku da li je glas došao iz Fanara, Moskve ili Jerusalima. Ovo su samo neke tako česte činjenice koje utiču na stvaranje protestantskog duha kod mirjana (i sveštenstva) a ima ih još dosta. Da li se one mogu rešiti? NE. Mislim da ne mogu. Марио Токовић је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука