Jump to content

Pravoslavni protestantizam, naš nasušni

Оцени ову тему

Препоручена порука

U prvi mah naslov iz teme bi bio sam po sebi oksimoron, kada se ne bi sretali sa njim u svakodnevnom životu. Prilično je taj protestantski ali ipak pravoslavni duh prisutan i na forumu kod mnogih. Verovatno ga nisu svesni.

Šta bi moglo da definiše pravoslavni protestantizam?

- Neslaganje sa crkvenom politikom i mišljenjem Crkve o pojedinim savremenim tokovima? NE. Da odmah bude jasno. Ovo nije protestantizam.

Protestantizam ipak je vezan pre svega za dogmatska razmimoilaženja i tu mislim da bi trebali da stavimo tačku.

Da li je monah Artemije sa svojim pristalicama protestant? Da. Nedvosmisleno u skupini oko monaha Artemija ima pravoslavnog poimanja vere, ali je suština protestantska.

Kako zapravo nastaje taj protestantski duh i da li može da se reši problem i da ne bude toga više?

Da zaobiđemo standardne ispovedničke tirade - oholost, gordost, taština. Svakako da ima toga, ali mislim da je glavni problem za nastajanje protestantizma u pravoslavlju zapravo nedostatak razumevanja. I sa strane Crkve i sa strane onog ko diže "pobunu".

Uzmimo standardni problem oko koga mislim da su vernici toliko podeljeni da stičem utisak kao da se radi o vernicima različitih konfesija a ne vernicima iste Crkve samo različitih eparhija.

Episkopat (episkopstvo). Autokefalnost.

Vlast episkopa u određenoj eparhiji može biti toliko različita, a samim tim to povlači i činodejstvovanje sveštenstva kao i misiju Crkve. Primer. U eparhiji "x" vladika ne dozvoljava sveštenicima da pričešćuju redovno narod. U eparhiji "y" vladika insistira na tome da se narod redovno pričešćuje. O ovome ste i sami svedoci. Zar samo to nije toliko dogmatsko odudaranje jedno od drugog, da kao da se radi o sveštenicima (vladikama) drugih konfesija, a ne iste Crkve. Ovo je samo jedan primer. I šta se dešava sa mirjanima. U njima takve stvari dovode do rađanja protestantizma. Po meni kao mirjaninu opravdanog. Moj brat u eparhiji "x" se redovno pričešćuje a ja u eparhiji "y" samo o postovima.

line-in-the-sand.jpg

Autokefalnost. Umesto da bude teritorijalno olakšavajuća i nacionalno osvešćavajuća činjenjica za članove Crkve određenog entiteta, ovo postaje (često puta i krivicom Crkvenih vlasti) seme pomutnje.

Umesto da na Crkvu gledamo kao JEDNU, mi i te kako pravimo razliku da li je glas došao iz Fanara, Moskve ili Jerusalima.

Ovo su samo neke tako česte činjenice koje utiču na stvaranje protestantskog duha kod mirjana (i sveštenstva) a ima ih još dosta.

Da li se one mogu rešiti?

NE. Mislim da ne mogu.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...