Jump to content

Помолимо се за нашу Светлану Луганску

Оцени ову тему

Препоручена порука

prayer2.jpg

Познати преводилац српске духовне литаратуре Светлана Луганска награђена је орденом Светог Саве СПЦ, овим високим признањем удостојена је за велики допринос на јачању културних и духовних веза Русије и Србије.

Пошто је потребан новац скоро сакупљен, помолимо се за ову дивну жену. Свака добра помисао о неком човеку, упућена Богу од срца, већ је молитва.

svlbig-580x450.jpg

Светлане Луганской нужна наша помощь!

Известный переводчик сербской духовной литературы Светлана Луганская награждена орденом святителя Саввы Сербской Православной Церкви Светлана Луганская, удостоена высокой награды за значительный вклад в развитие культурных и духовных связей между Россией и Сербией.

Стараниями Светланы Алексеевны российские читатели смогли познакомиться с литературным наследием православной Сербии. Среди ее переводов: большая серия произведений святителя Николая Сербского, книга митрополита Амфилохия «Основы православного воспитания», сборник о сербских новомучениках «Слава и боль Сербии», книга о великом духовнике — старце Фаддее Витовницком – «Мир и радость в Духе Святом», другие произведения, многочисленные фильмы, статьи и доклады. Мы неоднократно публиковали материалы, подготовленные Светланой на портале «Православие и Мир».

Банковские реквизиты и возможные способы перечисления средств на лечение Светланы.

В 2005 Светлана Алексеевна тяжело заболела. Был диагностирован рак, перенесла тяжелую операцию (мастектомия), 8 месяцев химиотерапии, лучевую терапию, гормонотерапию – с большими осложнениями, в связи с которыми терапия была отменена. В 2006 и 2008 году перенесла еще 2 операции.

В связи с таким интенсивным и агрессивным лечением резко ухудшилось состояние зрения, был поставлен тяжелый диагноз – эпимакулярный фиброз, грозящий потерей зрения. Также постоянного наблюдения и лечения требует состояние позвоночника и костей.

В октябре 2011 года удалось прооперировать один глаз у специалистов клиники Военной-Медицинской академии Белграда, у блестящего витреохирурга Миролюба Вукосавлевича. Глазу вернули 70% зрения (при изначальных 20%), при большом риске и сложности операции. В ближайшее время, видимо, потребуется операция на втором глазу, рекомендовано ежемесячное обследование, наблюдение динамики. Стоимость операции составит около 3.800 евро. Нужны средства и на дорогостоящие лекарства.

О себе Светлана Алексеевна пишет скромно:

«Живу одна, родители умерли, старшая сестра на пенсии, живет со своей семьей. Не работаю постоянно с 2008 года. Работала в сербском проектном бюро, которое было продано другим владельцам, и весь старый состав разошелся. После работы переводила духовные книги и другие материалы – фильмы, доклады, статьи. Ввиду моего тяжелого положения со здоровьем, устроиться на новую работу крайне сложно. Да и не по силам.

За годы работы с переводами вокруг меня собрался постоянный круг людей, который обращался к моим услугам. Но опять же, в силу все более ограниченных возможностей, от большинства заказов приходится отказываться.

Поскольку практически вся жизнь связана с Сербией и Сербской церковью, Сербское священство время от времени приглашает приехать в гости, и это всегда бывают очень радостные дни. (Духовник – епископ Якутский Зосима, умер в мае 2008 года. До получения епархии, он много лет был насельником Свято-Данилова монастыря, прихожанкой которого с 1995 года была и я). На Рождество, в этом году, митрополит Амфилохий благословил меня перевести его косовские дневники, что будет весьма непросто и небыстро в силу той же причины, но это благословение меня очень радует.

В целом, время проходит в работе, посещении врачей, общении с друзьями и людьми, которые не оставляют меня своей заботой».

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Светлана я буду молиться за ВАС и МИЛОСЕРДНЫЙ ГОСПОДЬ ПОМОЖЕТ!

Подели на овим сајтовима

ORDEN_SVETE.jpg

Захваљујући Светлани Алексејевној, руски читаоци су се упознали са српским православним књижевним наслеђем.

Познатом преводиоцу српске духовне литературе Светлани Луганској, која је награђена орденом светог Саве, највишом наградом Српске православне цркве, за значајан допринос развоја културних и духовних веза између Русије и Србије, потребна је помоћ.

Трудом Светлане Алексејевне руски читаоци су се упознали са књижевним наслеђем православних Срба. Међу њеним преводима су велика серија дјела светог Николаја Српског, књига Митрополита Амфилохија „Основе православног васпитања“, зборник о српским новомученицима „Слава и бол Србије“, књига о великом духовнику Тадеју Витовничком – „Мир и радост у Духу Светоме“, друга дјела, многобројни филмови, чланци и реферати.

23075p.jpg30252p.jpg

http://img-fotki.yan...8d74_7794a6b9_L

Светлана Луганскаја о себи пише скромно:

„Живим сама, родитељи су умрли, старија сестра је у пензији и живи са својом породицом. Од 2008. године нисам у сталном радном односу. Радила сам у српском пројектантском бироу који је продат другом власнику и читав стари састав се разишао. Послије посла преводила бих духовну литературу и други материјал – филмове, реферате, чланке. Због тешког здравственог стања немогуће је кренути у нови посао…

Приликом дугогодишњег рада над преводима, око мене се окупљао велики број људи који је тражио моје преводилачке услуге. Али због ограничених могућности, већину поруџбина сам морала одбити.

Пошто је практично сав мој живот везан за Србију и Српску православну цркву, српско свештенство ме с времена на вријеме позива у госте и то су за мене веома радосни дани. (Духовник – Епископ јакутски Зосима се упокојио у мају 2008. године. Прије него је добио епрахију, он је дуго година био сабрат Даниловског манастира, чија сам парохијанка и ја била од 1995. године.) На Божић ове године Митрополит Амфилохије ми је дао благослов да преведем његове косовске дневнике, што ће бити веома сложено и споро, из поменутих разлога. Али, тај благослов за мене је велика радост.

Углавном вријеме проводим радећи, идући љекарима, дружећи се са пријатељима и људима који ми стално пружају пажњу“.

copyofsdc15313.jpgostrog1.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...