Гости Guest Alefshin Написано Мај 28, 2009 Гости Пријави Подели Написано Мај 28, 2009 Навешћу прво један негативан пример из наше кинематографије... Наиме, у 7. наставку серије `Вратиће се роде` свештеника села Баранде позове неки новокомпоновани политичар кога глуми Никола Којо и, после дугог и бљутавог монолога, проглашава га за председника некаквог локалног фудбалског клуба. Поп, кога глуми Драган Петровић је сав погубљен, прича нешто о некаквој љубави на чудан начин, док је Којов лик, та креатура, сав пун себе и очигледно прави, да извинете, будалу од дотичног. Ова минијатурна сцена не би била толико битна да је једина у којој се свештеник Свевишњега омаловажава, напротив, она је парадигма начелног односа једне `струје` српског филма( наравно, није увек тако, далеко од тога) према свештеним лицима. Та `струја` не постоји формално, ради се о филмовима и серијама које немају везе једна са другом, сем што им је заједничко појављивање православних свештеника као ликова. Што се страног филма тиче, кажу нпр. да је Хичкок рекао да од свештеника треба, дословно, бежати, мада се не сећам да је било негативног третирања у његовим филмовима...Прва асоцијација на ову тему, када је страни филм у питању, је филм Косач-сећате се оног свештеника што малтретира полуретардираног косача? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Мај 28, 2009 Гости Пријави Подели Написано Мај 28, 2009 Наравно, овде ћемо говорити и о негативном и о позитивном третирању свештених лица у филмовима, па изволите... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Мај 28, 2009 Гости Пријави Подели Написано Мај 28, 2009 Опет - и то у нашем филму: Иако је једна од најбољих српских комедија, у филму `Ко то тамо пева` се појављује локални српски поп који игра коло, ништа мање, него са све епитрахиљом, битним делом богослужбених одежда што је, у суштини, богохулно. Није проблем у томе што поп игра коло, лепа игра, зашто да не, него у овом детаљу који лаик не примећује. Сем тога, поп је кукавица, уопштено далеко од импозантне фигуре какве су били поједини српски свештеници у нашој историји, а за које, сем проучавалаца наше црквене историје, скоро нико није ни чуо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 28, 2009 Пријави Подели Написано Мај 28, 2009 na žalost mi smo takav narod, takav mentalitet, na osnovu par pojedinaca donosimo sud i generalizujemo...hoćemo li ovde biti iskreni...nadamse da hoćemo...čak i mene koju ništa ne može razuveriti u postojanje Boga, neki sveštenici su "uplašili" svojim negativnim stavovima, svojim odnosom, ja nisam teolog, nisam svešteno lice, imam prava da ne unam, da pogrešim, imam prava čak i da postavim pitanje koje može da sablazne svešteno lice, ali on to sablažnjavanje ne sme da ispolji već treba da me uputi i da mi objasni... H.Džubran je napisao u ejdnoj od svojih izvanrednih knjiga..mislim da je Tajne srca: ...udaljio sma se od crkve i sveštenika koji od mirjana zahtevaju upravo ono što sami ne čine, otuđio sam se od ljudi i vratio se Bogu... Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ђакон::Горан Написано Мај 28, 2009 Пријави Подели Написано Мај 28, 2009 Оци благословите, Христос се вазнесе браћо и сестре, мир људима добре воље. Често сам би у ситуацији да слушам па чак и да разговарам о понашању свештенослужитеља, којима и сам припадам. Најчешће је то била предрасуда (стереотип) створен по третману свештеника претходних система, других друштвених односа или тв-филмских потреба. Ако би по принципу: „ја знам једног лошег свештеника” сви свештеници били поистовећени, онда би било логично да када упознаш „једног доброг свештеника” (а није их мали број) кажеш да су сви свештеници ДОБРИ. 8) Један светитељ је рекао: да када је један свештеник рђав (грешан), његова молитва није грешна. И баш зато што је поштовање свештенослужитеља изузетно велико у народу, западни идеолози који желе да их потисну и преузму њихово место славе, најчешће их представљају као недостојне свога чина или свога положаја. Многи млади и неискусни ревнитељи у вери, падају на ту подметачину и нежеле да виде свештенослужитеље као људе већ као готове светитеље од момента рукополагања. Бог и незнатан број људи зна да један свештенослужитељ води троструку борбу (није случајан број). Једну са својим искушењима, другу са искушењима своје браће саслужитеља и трећу са искушењем народа повереног му на чување. Ако томе придодамо разне интриге и интересе појединих сестринских и православних локалних Цркава, онда уцвељени свештеник више времена проводи пред иконом у ммолитви, него са свим осталим обавезама. Када им се придодају и обавезе породице (као мале Цркве), једино Бог може да му помогне, слава Му и част. Господу хвала што је тако, јер када се један свештеник рукоположи тек тада почиње да се спашава, а спошавајући себе спашава и све стадо које му је поверено. Оци благословите, Христос се вазнесе браћо и сестре, мир људима добре воље. Ако речи ове, пут неког‘ ливана, и у срцу вашем, љубављу разграна, помените вашим молитвама раба, бескорисног Бож‘јег ђакона Горана. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 28, 2009 Пријави Подели Написано Мај 28, 2009 Svi vodimo tešku borbu, ne treba nikoga osuđivati, mada svi to radimo, predugo smo živeli bez crkve kao institucije, previše smo se udaljili od crkve i većina nas je stvorila neki svoj lični odnos sa Bogom i Hristom, malo poznajemo teologiju, još manje osnove hriščanstva, sakupimo mrvicu tamo mrvicu ovamo i mislimo sve znamo... ...lakše je videti trn u oku brata svoga nego iver u sopstvenom.. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Мај 28, 2009 Гости Пријави Подели Написано Мај 28, 2009 Ово је свакако велика тема коју ћемо отворити јер је преко потребно разјаснити ту неке ствари-ипак, не би требали да се много удаљавамо на овој. Узгред, на питање несавршенства свештенства( и савршенства хришћанства) је одлично одговорио Берђајев у једном свом познатом есеју, али о томе oтом-потом... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Мај 28, 2009 Пријави Подели Написано Мај 28, 2009 Уф. Не знам баш колико ми се свиђа ова тема. Мислим, тема је прилично незахвална. То је један детаљ у филмовима где аутори само изражавају своје виђење ствари (у овом случају, свештеника). И ако неко не воли свештенике, мислим да га не треба осудити и одбацити одмах његов филм. Сувише је то оштро. Ако је улога свештеника у филму Кад порастем бићу кенгур (на почетку филма) помало негативна (тзв негативно третирање), и даље сматрам тај филм за један од најбољих јер фантастично прича једну причу (а кроз синопсис трију прича). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Мај 29, 2009 Гости Пријави Подели Написано Мај 29, 2009 ??. ?? ???? ??? ?????? ?? ?? ????? ??? ????. ??????, ???? ?? ???????? ??????????. ?? ?? ????? ????? ? ????????? ??? ?????? ???? ?????????? ????? ?????? ?????? (? ???? ???????, ??????????). ? ??? ???? ?? ???? ??????????, ?????? ?? ?? ?? ????? ??????? ? ???????? ????? ????? ????. ?????? ?? ?? ?????.??????? ????, ?? ?? 2 ????????? ?????? ???????! ???? ?? ???? ?? ???? ????????? ?????????? ????????? ? ??? ????, ????? ?????. `?? ?? ???? ????` ?? ?????? ????( ??? ?? ????, ? ??????? ? ?? ??????), ??? ??????? ?? ??????? ???? ?????? ???? ?? ? ?????? ????????? ??????????, ????? ?? ??????? ?? ???????? ?? ?? ????? ????? ? ????! ???? ? ???? ?? ????????? ???? ?? ???????????, ??? ?? ?? ????? ???????? ?????, ?? ???? ?????, ???? ?? ???? ???????? ???????? ????? ?????. ?????? ???? ?????? ??????? ? ? ?????? `??????? ?? ????`, ?? ? ? `??????`...?????, ???? ???? ????????? ?? ?? ?? `?????????` ??????? ? ?????? ?? ?????????? ????????? ????? ???? ?? ?????, ??? ?? ?? ?? ????????????? ?? ???????, ???????? ?? ????????? ????, ?? ?? ?? ?? ???? ????? ?????????? ?????????????? ?????. ????? ????, ????? ????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Мај 29, 2009 Пријави Подели Написано Мај 29, 2009 u porzorishnoj predstavi "Maratonci trche pochasni krug", lik kojeg je u gilmu glumio Bata Stojkovic nije ubio Gospodina Rajkovica vec popa Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 29, 2009 Пријави Подели Написано Мај 29, 2009 Da li se sav rod žita baca zbog par zrna kukolja? Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Мај 29, 2009 Пријави Подели Написано Мај 29, 2009 Da li se sav rod žita baca zbog par zrna kukolja?koliko se ja secam da Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 29, 2009 Пријави Подели Написано Мај 29, 2009 Da li se sav rod žita baca zbog par zrna kukolja?koliko se ja secam da heheh, onda bi lebaC morali da pravimo od ne?eg drugog Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Мај 29, 2009 Пријави Подели Написано Мај 29, 2009 ne bi hleb ni jeli Navikli bi se na neshto drugo, zamena za hleb Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Новембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2010 Prikazivanje na negativan način, sveštenika u filmovima i serijama, mislim da je što se tiče Srbije, sve više stvar prošlosti. Naravno da će se i dalje pojavljivati filmovi ili serije, gde će pop biti lopov ili preljubnik, ali čini mi se da prikazivanje popova u najgledanijim srpskim tv serijalima, kao što su -Selo gori...- i -Moj rođak sa sela- jedan od primera kako to treba raditi. Dok u -Selu gori...- lik popa je čak i nerealan, prozaičan, kao da je iz knjige neke romantične izašao, a ne iz stvarnog života, lik popa u -Moj rođak sa sela- je sasvim prizeman i realan. I ako se tu pop predstavlja grešnikom i preljubnikom, ne može čovek a da ne gaji simpatije prema njemu i da ne vidi duhovnost i dar Božiji nad njim. Maestralno ga glumi Nebojša Glogovac. Ona scena u -Ko to tamo peva- koju je Alefšin opisao, kako pop u mantiji tanca, nije ništa što nije viđeno i u stvarnom životu. Postoji jedan interesantan video sa jutjuba 1000000001010. Ali pored svih negativnih i nekanonskih osobina, u takvoj pojavi prikazanih, mislim da je lik tog popa (Petar Lupa ga glumi) više nego pobrao baš zbog osobina čoveka iz naroda, simpatije kod svih gledalaca. I da takav lik nikako ne ruši sliku o popovima i Crkvi. I sada živo vidim njegovo tancanje i lukac u ruci dok priča i bodri bolesnog putnika Glumac Petar Lupa koji je popa maestralno odglumio, je inače jedan od naših najpoznatijih naturščika. Meni je ostao u sećanju i kao komšija iz -Grlom u Jagode-. Znam o njemu da je bio u stvari grk, pravo ime mu je bilo Petros Lupas, ali kako se i zašto obreo u tadašnjoj Jugoslaviji i kako je postao glumac-naturščik, to ne znam. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука