Гости Guest Написано Март 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 22, 2012 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 22, 2012 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 22, 2012 Светосавска кућица у Јоханесбургу 22. Март 2012 - 11:28 На црквеном имању у Јоханесбургу, у току Васкршњег поста, као најлепши цвет – никла је и процветала предивна Светосавска кућица. На кућици: крст, цветићи, пчелице, небо, иконе. Испред кућице: цвеће, клупе, сто, сунцобран, дечје скулптуре, мали слон. У Светосавској кућици: мали дечји сто, мале дечје столице, играчке, табла, бојице, крст и иконе. Ту је присутан Господ Бог и Свети Сава и ту се играју, веселе, друже и окупљају наша деца која живе у далеком свету – преко 10 000 километара удаљена од своје отаџбине Србије. Освећење Светосавске кућице је заказано за 7. април, на празник Благовести и Лазареве Суботе (Врбице) – најлепшег дечјег празника у току Васкршњег поста. Светосавска кућица је настала са благословом и замисли старешине српског православног храма у Јоханесбургу, а у сарадњи са вредним парохијанима добре воље: Милутином Јовановићем, Светиславом Николићем, Мирјаном Михаљевић и радницима Седриком, Томасом, Деном, Ђулијусом и осталим вредним Африканцима који су кућицу подигли, закровили, офарбали и заштитили. Финансијска средства су обезбедили наши парохијани, вредни, верни и честити Срби – домаћини, који неуморно, са љубављу и одлучно годинама помажу своју једину светињу у Африци. Извор: СПЦО Свети Сава у Јоханесбургу obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 31, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Драги пријатељи, наши људи из Јужне Африке, који тамо живе и реде, замолили су нас да поставимо тему са текстовима који се тичу дешавања из њихове парохије у Јоханесбургу коју води о. Пентелејмон. Верујем да су многи од вас чули за одличне активности драгог о. Пантелејмона. Дакле, ова тема ће бити само за то. Касније ће људи из јужноафричке парохије да постављају податке, ја ћу само да започнем. Извињавам се унапред јер сам добио заиста огроман брј мејлова те немам времена да их све хронолошки поређам. Надам се да ће се људи из ЈУжне Африке јавити и почети да их хронолошки уређују. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 31, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Poseta africkoj skoli u Tembisi i pokloni Svetosavskog Zvonca Na Miholjdan, u sredu 12. Oktobra, kada proslavljamo svetog Kirijaka Otselnika, posetio sam osnovnu skolu sv. Atanasija u Tembisi, crnackom predgradju Johanesburga. Ovu izuzetnu skolu koju vode Pravoslavni Juznoafrikanci i u kojoj se vrse Pravoslavna bogosluzenja i uci nasa veronauka, posecujem cesto i druzimo se, razgovaramo i molimo Bogu zajedno. Takodje pravimo planove o zajednickim aktivnostima. Ovoga puta sam imao puno razloga za posetu jer zbog radnog odmora koji sam proveo u Srbiji, duze vremena se nismo videli. Na prvom mestu sam djacima predao poklone koje im je darivala redakcija naseg Patrijarsijskog decjeg pravoslavnog casopisa “Svetosavsko Zvonce” - brat Dimitrije Stikic i sestra Radmila Misev. Clanovi redakcije Svetosavskog Zvonca su bili upoznati sa mojom duhovnom bliskoscu i povezanoscu sa osnovnom skolom u Tembisi i zamolili su me da ponesem djacima letnje majice i primerke Svetosavskog Zvonca, tako da se korisne aktivnosti koje preduzimaju braca i sestre iz Svetosavskog Zvonca, prosire i na africki kontinent i ostvari medjusobna saradnja, da znamo jedni za druge, da mislimo jedni na druge i da se molimo Gospodu jedni za druge, iako smo geografski udaljeni jedanaest hiljada kilometara. Decijoj radosti i blagodarnosti na poklonima nije bilo kraja. Zatim sam pozvao direktora skole i nekoliko nastavnika da budu gosti na nasoj hramovnoj slavi, a oni su mi uzvratili pozivom da prisustvujem skolskoj svecanosti i podelim najboljim djacima diplome za ovu godinu. Razgovarali smo i o organizovanju sestomesecnog parastosa ocu Johanesu – pravoslavnom svesteniku koji je do kraja svog ovozemaljskog zivota sluzio u improvizovanoj skolskoj kapeli i pomagao u svim skolskim aktivnostima. Na kraju sam bez razmisljanja prihvatio i odazvao se na apel i poniznu molbu gdje. Anastasije Mocvane (direktora skole), da pokusam da organizujem (zajedno sa svojim parohijanima i ljudima dobre volje) humanitarnu pomoc za najsiromasniju decu i Bozicne poklone za sve djake. Kada sam danas, u skoli sv. Atanasija u Tembisi, usao u “nastavnicku kancelariju”-(improvizovanu malu kolibu sklepanu od dasaka), srce mi je bilo ispunjeno. Iako im niko nije pokazao, niti ih usmerio ili objasnio, oni su u pretposlednjem izdanju naseg parohijskog casopisa “Svetosavsko Ognjiste”, pronasli tekst na engleskom jeziku o upokojenju Patrijarha Srpskog G. Pavla, izrezali sliku Patrijarhovu i postavili je na zid kancelarije sa porukom: “Neka tvoja dusa pociva u miru – od skole Sv. Atanasija”. Na zidovima iste kancelarije su napravili svojevrsne kolaze sa fotografijama Patrijaraha Aleksandrijskog G. Teodora i Srpskog G. Irineja, nadleznog Arhiepiskopa i mojih poseta skoli sa casova veronauke i dodela diploma prethodnih godina. U skoli sv. Atanasija se uvek osecam velicanstveno zbog ljubavi kojom ovi nastavnici i djaci zrace i prenose srdacno svojim gostima, a narocito pravoslavnim svestenicima kojima ukazuju veliko postovanje. Izuzetna je duhovna korist u ovom materijalistickom vremenu duhovne praznine, punom sebicnosti, potrosackog mentaliteta i borbe za ispunjavanje svojih prohteva i strasti, provoditi vreme sa smernima, skromnima, siromasnima, sa onima koji su sa malim zadovoljni i zbog toga srecniji, duhovno ispunjeniji i blagodarniji. Oni svoju smernost, bezazlenost i ljubav prenose i sire oko sebe. Ucimo dobre i korisne zivotne i duhovne stvari od svih oko sebe, pa i onih najmanjih i bicemo srecniji, mudriji, zadovoljniji i uspesniji. Blagoslov Boziji i vecno spasenje svima! Arhimandrit Pantelejmon (Jovanovic) – staresina hrama sv. apostola Tome u Johanesburgu Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 31, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Јоханесбург - Свети апостол Тома Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 31, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Пошто је постављена ова тема све досадашње вести , тј. теме које су објављене ове године спојио сам у ову једну да бууде све на једном месту. Сва остала будућа дешавања - вести свих медија у овој теми биће објављена. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Април 2, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 2, 2012 Саборно крштење припадника Зулу и Суту племена у Јоханесбургу 2. Април 2012 - 10:25 Велика духовна радост и великопосни благослов обрадовали су све православне хришћане Јужне Африке. Са благословом Његовог Високопросвештенства Архиепископа Јоханесбурга и Преторије Г. Дамаскина, на дан светог Кирила Јерусалимског 31/18. марта 2012. године, у Тембиси, предграђу Јоханесбурга, у парохији Чудотворне иконе Пресвете Богородице манастира Кикос (Кипар), извршено је саборно крштење тридесет пет чланова локалне афричке заједнице, већином из племена Суту и Зулу. Свету Тајну крштења су извршили надлежни парох, свештеник Фрументије (Таубата) који руководи и сиротиштем Светог Саве Српског у Атриџвилу (Преторија) и архимандрит Пантелејмон (Јовановић), старешина храма Светог апостола Томе у Јоханесбургу, једине српске светиње у Африци. Одрасле новокрштене претходне три године за примање православне вере постепено су припремали сада почивши свештеник Јоханес (Ракумаки) и отац Фрументије. Кумови су били отац Фрументије и неколико чланова парохије који су први крштени пре три године. Света Тајна Крстења је обављена у Основној школи Светог Атанасија Александријског, у импровизованим и изузетно оскудним условима, али се сила Божја у немоћи показује. Управо у овим условима скромности и сиромаштва, видели смо и осетили искреност, љубав, непосредност, саосећање, гостољубље, смерност, послушност и остале хришћанске врлине, које су свима неопходне и које нам недостају у савременом начину живота, који одликује на првом месту духовна оскудица и сиромаштво. Нови чланови једне, свете, саборне и апостолске Православне Цркве у Африци су заменили своја афричка имена (Busisiwe, Ayabonga, Ndladla, Mungameli, Sanelisiwe, Nosibusiso, Mandile, Thebo, Phumgile, Bokamoso, Monabise, Mihleli, Hlalanthi, Khanyesile, Bathobile, Obonisha, Vuyo, Veliswa) новим православним именима (Јелисавета, Марија, Евгенија, Олга, Александра, Јулија, Анастасија, Павле, Димитрије, Серафима, Филомела, Јован, Теодора, Магдалина, Ана, Серафим, Пантелејмон, Касијана, Симон, Матеј, Дамаскин, Илија, Љубав, Вера, Нада, Софија и Лазар). Православни хришћани, браћо и сестре, где год да се налазите на овој Божјој планети, када се Богу молите, помињите и све наше православне Африканце (а најпре ове новокрштене), тако да напредују у православној вери и буду добар пример хришћанског живота и осталим својим сународницима. Нека наша света православна вера, као најдрагоценији и надивнији цвет из рајске баште, узраста и развија се у Јужној Африци и на целом афричком континенту. Слава Теби Господе! Архимандрит Пантелејмон, старешина храма Светог апостола Томе у Јоханесбургу Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Април 2, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 2, 2012 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука