Jump to content

Сведочанство Владике Јована шумадијског о Светом Авви Јустину (Поповићу)

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости

im7sBbZRcIABP.png

Драги пријатељи,

Данас сам био заиста пресрећан што сам чуо сведочаство нашег Епископа шумадијског Г. Јована које се тиче светог Авве Јустина ћелијког а тиче се његовог приступа Светој Литургији. Мислим да је веома битно да поделим са вама, да би схватили каква је била литургијска и еклисиолошка свест Авве. а да управо они који се данас највише позивају на Авву Јустина не знају баш ништа о Авви. Чак су у стању да се исмејавају са Аввом кроз

песама, а заправо изврћујући оргиналну песму коју је написао свештеник Ненад Андрић.

Дакле, прича нама Владика Јован да, када је још био искушеник у манастиру Студеници, долазио је њима у ретким приликама (зато што му је био ограничен излазак из манастира Ћелије) свети Авва Јустин. Наш Владика Јован, а тада искушеник је имао 13-14 година у то време. Каже да је њихов Владика Василије жички био велики пријатељ са Аввом и када би се Авва и Владика Василије срели, један другоме су чинили метаније по пола сата. КОлика је само та љубав била међу њима!

Е, тако једног дана, када је Авва добио једну од ретких прилика да посети Жичу, а потом и Студеницу, окупила се братија да чује речи утехе и речи Духа Божијег од Авве. Тада је био актуелан и превод Литургије на српски језик који је управо урадио Свети Авва Јустин. Тадашњи искушеник Јован замоли Игумана а благослов па пита Авву:

- Авво, како су дивне ове молитве Литургије које свештеници читају! Како би било лепо да их народ чује!

-Да, оне су и написане да их сви чују да их и народ чује. Нечитање њих гласно одваја нас и народ једне од других и то подвајање буде трагично за Литургију.

- А добро Авво, а зашто их онда ВИ НЕ ЧИТАТЕ?!

- Зато што о томе треба да одлучи Епископ. Када би Епископ благословио, одмах би читао...

-----------

Ја сам мало парафразирао овај Владикин исказ и сведочанство, али поента је свакако ова: Авва Јустин је био свестан овога и ЗАТО је превео Литургију на српски (и слободно могу да кажем да ми је његов превод најлепши, на пример уместо "тескобе" користи се реч "нужда, нужност", што има много смисленије значење). Но, он је био човек који је изнад свега ценио Епископа и није хтео преко његове воље ишта да ради. Другим речима није сазрело време да се ово покрене.

Данас имамо, Богу хвала, Епископе који значај заједничког служења Литургије схватају као императив. Наравно, имамо и свештеника и монаха. Нема подела у Цркви (има разлика), него смо сви једно у Христу, а опет свако на својој служби у Цркви.

Мени лично ово сведочење Владике Јована много значи јер ме још више утврђује у стремљењу да ми Литургија заиста буде заједничко дело свих, што и сама реч ЛИТУРГИЈА значи.

Подели на овим сајтовима

Чуо сам то још раније, у једној ТВ емисији је то изјавио. Одмах су почели коментари по "оним" сајтовима како он лаже. А када је једном (можда чак и у истој емисији) рекао да ће СПЦ променити календар тек после Московске и Јерусалимске патријаршије, да о томе чак постоји и Саборска одлука, нико се на то није ни осврнуо.

Без да се ово претвори у причу о тврдоглавима, али неће их никакво сведочанство избавити из заблуде, само покајање, од кога су, на жалост, све даље.

А нашег Владику Бог да поживи! 0442_feel

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

А нашег Владику Бог да поживи!

НА МНОГАЈА ЉЕТА !!!

АМИН !

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • Гости

St.%20Justin%20the%20New.jpg

У част данашњег празника светог и преподобног аве Јустина освежавам ову тему која је скоро постављена!

Свети Јустине моли Бога за нас!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...