draganzzz Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Juce sam bio na sahrani svoje tetke; koju je njena porodica iz samo njima znanih razloga, sahranila bez opela i svestenika. Malo je reci da je takva sahrana besmislena i tuzna, upravo zbog cinjenice da nije obavljena nikakva duhovna sluzba ili molitva nad pokojnikom. Kazem duhovna, jer nekako mi se cini da je bila u bilo kojoj crkvi ili nekakvoj religiji, mislim da bi bilo smislenije nego ovako sto je ispalo prazno i besmisleno sa nekakvim govorom i nemim razilazenjem na rucak u obliznji restoran. Kakva li je tek sahrana ubedjenog ateiste? :mellow: Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 То је мало неумјесно питање : каква је сахрана убјеђеног атеисте? Као и свака друга сахрана,сигурно тужна због растанка са својим ближњима овдје на земљи. Мада,када говоримо о сахрани без свештеника...то је данас чест сценарио и међу "правосалвним хришћанима".Уосталом хришћанин ако се тако неко може назвати само зато што је крштен,који није црквен њему и не треба неки посебан спектакл опела на гробљу...без ако је неко од ближе или чак шире родбине побожан па предложи да дође свештеник и служи опело.У супротном не знам шта има да се ишчуђавамо некаквом празнином,бесмислом и тако даље.Свештеник ће свакако да благодаћу божијом загрије и тај хладни простор туге и могућег очајања на самој сахрани,утјеши ријечима благим најближе и тако...али није хришћанство хитна служба за опела на број 09xxxx тог и тог дана,него то је Живи Живот - скупо купљен. Ђакон,говори свештенику :"Крај живота нашега да буде хришћански,без бола,непостидан,миран,и да добар одговор дамо на Страшном Христовом суду,молимо" Народ : Подај,Господе Царски смо род. Јелина је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Март 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 24, 2012 спектакл опела на гробљу... Kakav spektakl opela...ne razumem sta pises? Postoje zupokojene molitve koje se sluze u okviru sahranjivanja, imamo opelo, pomen itd. Hteo sam da kazem da je sahrana sa bilo kakvim obredom, makar jevrejskim, islamskim, budistickim itd. smislenija, nego ovako oprostaj od pokojnika bez molitve. Makar za mene. Михајло and Serafima34 је реаговао/ла на ово 2 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Нисам ја рекао да немамо опело,молитве,помен и слажем се да је смисленије не само за тебе него и за сваког хришћанина или припадника неке друге вјере да свог ближњег сахрани са надом на васкрсење и живот вјечни.Поменуо сам само то да се на сам дан уочи смрти или неколико дана пред припреме за сахрану не могу правити неке циркусне ситуације у којима би неко требао да чита молитве и обавља духовне службе...можда те нисам разумио,али углавном када се неко упокоји онда се најближи нађу у другачијим осјећањима,ако се нема црквене свијести у блиском окружењу,онда ће сахрана протећи онако како ближњи то могу,они ће обезбиједити и раку и ковчег,у њиховим срцима је најтеже... ...а хришћанин зна да је његов живот припрема за смрт која се још овдје побјеђује и њега ће у догледно вријеме имати ко да испрати са свим почастима царског сина. имамо у парохији једну старију баку која ми прича да је већ саставила тестамент и како каже четири свештеника ће да јој служе опело,наши парохијски свештеници. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука