Гости Guest Написано Септембар 8, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 Акатист Светој Пасхи Христовој Кондак 1 Изабрани од дана, - ово је названи и свети дан,празник над празницима и Славље над слављима,у који тридневни Христос васкрсе из гроба,ад уништи и васкрсе људе. Прослављајући Њега сви ускликнимо: Христос васкрсе,смрт уништи,људи веселите се! Икос1 Анђели,Христе Спаситељу,данас певају на небесима Твоје васкрсење из мртвих,и нас на земљи удостој да чистим срцем Тебе радосно певамо и славимо: Христос васкрсе,Анђели веселите се на небесима! Христос васкрсе,људи славите на земљи! Христос васкрсе,ускликните Господу сва земљо! Христос васкрсе,певајте Богу нашему песму нову! Христос васкрсе,праведници нека се данас развеселе! Христос васкрсе,врата ада нека се данас поломе! Христос васкрсе,смрт уништи,људи веселите се! Кондак 2 Видевши васкрслога Сина Свога и Бога,Чиста Богоблагодатна,једина добра у женама и беспрекорна,радујући се чувши од Њега прва,радост свих,Чиста Богомати,и радујући се, узгласи у своме срцу:Алилуја! Икос 2 Нека се разумно веселе небеса и нека се радује земља,нека празнује сав свет,видљиви пак и невидљиви,Христово устајање појући Му: Христос васкрсе,вечно весеље! Христос васкрсе,нека нико не буде жалостан! Христос васкрсе,нека дакле празнује сва твар! Христос васкрсе,нека се сва земља радује са нама! Христос васкрсе,данас је спасење свету! Христос васкрсе,данас нам засија прекрасно Сунце из гроба! Христос васкрсе,смрт уништи,људи веселите се! Кондак 3 Божанском силом праоца Адама си спасао,и смртни стан Својом смрћу данас разорио, и све си Божанским сјајем озарио Васкрсењем,пробудио си мртве од века,Христе Спаситељу наш,који си постао почетак умрлима да слушају од свих:Алилуја! Икос 3 Имајући безмерно милосрђе,сишавши са небеса и натприродно се оваплоти,Христос Бог наш сиђе у подземни ад и подиже са Собом Адама,и сви везани адским оковима,иђаху ка светлости,Христе,весело,хвалећи вечну Пасху овако: Христос васкрсе,аде,где је твоја победа! Христос васкрсе,смрти где ти је жалац! Христос васкрсе,нема мртвих у гробу! Христос васкрсе,нека живот сада живи! Христос васкрсе,зароби се ад,слободни сте мртви! Христос васкрсе,гробови се отворише,устаните из ада! Христос васкрсе,смрт уништи,људи веселите се! Кондак 4 Бура жалости сада преста,жене са мирисима одоше веома рано на гроб Животодавца тражећи пре сунца Сунце које је некада зашло у гроб,пречисто тело Твоје,Христе,и не пронашавши га говораху:ко га узе мртвога,нага и погребена?Видевши светлоноснога Анђела који је седео на гробу,са страхом завапише Богу:Алилуја! Икос 4 Дјеве мироносице чуше од Анђела: „Што тражите живога с мртвима“(Лк.24,5).Што оплакујете нетрулежнога у трулежи?Радујући се ,поклонише се Живоме Богу разумевши тајну Пасху и једна другој весело говораше: Христос васкрсе,велика Пасха нам засија данас! Христос васкрсе,сада нам преста време ридања! Христос васкрсе,данас се разреши Евина осуда! Христос васкрсе,данас се наш плач претвори у радост! Христос васкрсе,уместо мира принесимо песму Владици! Христос Васкрсе,уместо суза очистимо чула и видимо Њега! Христос васкрсе,смрт уништи,људи веселите се! Кондак 5 Христу који је богопрекрасно васкрсао из мртвих,Марија Магдалена дође на гроб Животодавца,видевши да је камен одваљен од гроба,са плачем рече Анђелу који је седео: Где се,дакле,сакри Вечни Живот? Или дај ми Господа мога,или са мном Њему са вером запевајте:Алилуја! Икос 5 Магдалина видевши Христа код гроба као градинара упита Га говорећи: „Кажи ми где си Га положио,да Га ја узмем“(Јн.20,15).И познавши Васкрсење Твоје,Христе,овако благовести: Христос васкрсе,жене престаните са сузама! Христос васкрсе,дјеве уђите у радост Господа свога! Христос васкрсе,апостоли заиграјте Божанском радошћу! Христос васкрсе,сви људи насладите се тога доброг славља! Христос васкрсе,први и последњи дан поштујте! Христос васкрсе,богати и сиромашни,један са другим ликујте! Христос васкрсе,смрт уништи,људи веселите се! Кондак 6 Проповеднице дјеве благо известише девственика,јер Животодавац Господ данас засија из гроба.А он (свети апостол и јеванђелист Јован Богослов),брзо устаде,и дође на гроб брже од Петра,надвиривши се виде да унутра једино леже покрови (Јн.20,5).И уђе у гроб,и виде и поверова.И још не видевши Христа телесним очима виде Га срдачном љубављу,и са вером Му запева:Алилуја! Икос 6 Засија Христос из гроба,јави се прво женама,јер оне показаше топлу љубав према Њему код Крста.И видевши Петра који је жалостан дошао на гроб,јави му се као милосрдан пре других ученика.И он испунивши се неисказане радости,овако благовести целоме свету: Христос васкрсе,палима данас се подари васкрсење! Христос васкрсе,целоме свету данас се објави васкрсење! Христос васкрсе,данас се заблуделе овце враћају Пастиру! Христос васкрсе,данас се људи Божији ослободите туге! Христос васкрсе,радујте се сви неизаказаном радошћу! Христос васкрсе,целивајте један другога светим целивом! Христос васкрсе,смрт уништи,људи веселите се! Кондак 7 Животодавац Господ желећи да сав свет испуни радошћу Васкрсења Свога,посла жене да известе Апостоле,јер уста умртвивши смрт,а оне задивљене душом светлошћу Анђела, иђаху весело Апостолима,говорећи:Ваистину Христос васкрсе и живи у векове,радосно Му запевајте:Алилуја! Икос 7 Дивну радост васкрсења Твога,Христе,Апостоли примише од светих жена,јер био си вољно за све заклан,живо и жртвено заклање,као једногодишње јагње,Пасха очишћујућа,и овако благовестише целоме свету: Хрисос васкрсе,Нова Пасха! Христос васкрсе,Жртва жива! Христос васкрсе,Јагње Божије које узима грехе света! Христос васкрсе,раном Твојом све си исцелио! Христос васкрсе,данас сва твар нека се радује и весели! Христос васкрсе,данас Црква Божија слави и празнује! Христос васкрсе,смрт уништи,људи веселите се! Кондак 8 Страшна и преславана је тајна Васкрсења Твога,Христе,јер уставши из мртвих ниси преломио печате гроба,као што врата Дјеве ниси одвезао у рођењу Твоме.А сада пак,у Вакрсењу Твоме отворио си нам рајска врата,да са разбојником уђемо са тобом у дворану,певајући Теби као Богу:Алилуја! Икос 8 Свим вернима,Христе,Свештена Пасха нам данас засија, и свима нама си отворио рајска врата,да сви пођемо према светлости Васкрсења Твога,као Богосветла светила са запада,севера и југа и истока чеда Твоја,благосиљајући вечу Пасху овако: Христос васкрсе,свима нам засија опроштај из гроба! Христос васкрсе,свима вернима наста избављење од невоља! Христос васкрсе,сви се насладите ове гозбе вере! Христос васкрсе,сви примите богатство благодати! Христос васкрсе,нико да не плаче због сагрешења! Христос васкрсе,нико да се не плаши смрти! Христос васкрсе,смрт уништи,људи веселите се! Кондак 9 Све се сада испуни светлошћу,небо пак и земља и подземни ад,небо,јер Господ Животодавац усходи Оцу,земља,јер данас засија изз гроба прекарасно Сунце,подземни ад,јер тамо у њему,у истински мрак сиђе Јединордни Син Божији,који све испуњава неописани.Нека Му се поклони сва земља,нека сва твар празнује Његово устајање,кличући Му:Алилуја! Икос 9 Божански говорник Исаија нека стане са нама и покаже,јер предвиде светлоносни дан Васккрсења Твога,јер говораше о Теби Христе:биће уништена смрт победом и васкрснуће мртви и устаће они који су у гробовима.А ми видевши испуњење тога,божански се веселимо појући: Христос васкрсе,данас празнујемо умрмтвљење смрти! Христос васкрсе,данас објављујемо почетак вечнога живота! Христос васкрсе,данас пролеће мирише и ликујe нова твар! Христос васкрсе,данас се одагна мрачна бура греха и нови црквени људи празнују! Христос васкрсе,старо прође и све ново настаде! Христос васкрсе,данас је небо отворено и свако тело види лице Његово! Христос васкрсе,смрт уништи,људи веселите се! Кондак 10 Хотећи да спасеш све,нелажно си обећао Христе,да ћеш бити са нам до окончања овога века (Мат.28,20).А ми чувши сви Божанске речи Твоје,имајући утврђење наде, радујемо се Васкрсењу Твоме,певајући Теби као Богу:Алилуја! Икос 10 Видевши Цара Христа који је као Женик изашао из гроба,богомудре жене са миром иђаху за Тобом.А ми пак носећи свеће,изиђомо у сусрет Женику и празнујмо заједно са онима који воле празник чиновима спаситељну Божију Пасху,јасно говорећи Му овако: Христос васкрсе,изађите као девојке у сусрет Женику! Христос васкрсе,идите свећоносци са светиљкама пред Христом! Христос васкрсе,испуните душе ваше Божанским красотама! Хртистос васкрсе,запалите свеће своје од јелеја чистоте! Христос васкрсе,Божански се развеселимо јер је Женик са нама! Христос васкрсе,пресветло се зарадујмо,јер се припреми дворана невесте! Христос васкрсе,смрт уништи,људи веселите се! Кондак 11 Сверадосне песме уместо мира данас принесимо, и садашње свепразнично славље савршимо ове свештене и спаситељне и светозарне ноћи у којој вечна Светлостиз гроба телом засија,која као весница светлонснога дана незалазнога Царства Твога Христе, прослављамо и певамо,вапијући Теби:Алилуја! Икос 11 Неизмерна светлост свима који седе у тами нам данас засија јаче од сунца из гроба Твога,Христе,просвети сву васељену,збога чега ликују крајеви света,а Христова Црква пак,веселећи се прославља Васкрсење Твоје: Христос васкрсе,заиста сија свештена и светозарна ова спаситељна ноћ! Христос васкрсе,заиста је празник над празницима овај названи и свети дан! Христос васкрсе,ликуј сада и весели се свети Сионе! Христос васкрсе,светли се и украшава се сада Црква Божија! Христос васкрсе,слава Господња на Теби засија! Христос васкрсе,радост вечна испуни сва чеда Твоја! Христос васкрсе,смрт уништи,људи веселите се! Кондак 12 Радосну благодат Твоју;Христе,свима вернима бесплатно си излио данас у овај нарочити дан Васкрсења Твога,кога си преславно учинио.Приђите,зарадујмо се и развеселимо се у њему,узмимо учешће у Божанском весељу Царства Христовога,певајући Му као Богу:Алилуја! Икос 12 Певајући свесветло Васкрсење Твоје Христе,поклонимо се Теби Васкрсломе,и са вером и љубављу поклонимо се стопама Твојим и једним устима,као браћа запевајмо: Христос васкрсе,радосно обиђимо један другога! Христос васкрсе,опростимо онима који нас мрзе! Христос васкрсе,очистимо сва чула у себи! Христос васкрсе,целивајмо један другога светим целивом! Христос васкрсе,уђимо са песмом у двор Твој! Христос васкрсе,останимо у све светле дане у дому Твоме! Христос васкрсе,смрт уништи,људи веселите се! Кондак 13 О,Пасха велика и најсвештенија,Христе,о Мудрости и Логосе Божији и Сило.Уместо мира прими ову нашу песму,и као Бог Силни подигни нас и обожи да се удостојимо да се потпуно причешћујемо Тобом у незалазни дан Царства Твога на небесима и да тамо са свима светима певамо Теби:Алилуја! Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1 Акафист Святой Пасхе Христовой http://www.molitvoslov.com http://www.kotlovka.ru./indwx.php?option=com_content&.task=view&id.=274 Са црквено-словенског језика превео протонамесник Животије Милојевић Макрина, мирођија and bgpj је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 9, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 9, 2012 Aкатист у спомен свеопштега Васкрсења и Страшнога Суда (Негде се овај акатист наводи као Умилитељни акатист Господу Исусу Христу) Кондак 1 Предвечни Царе векова,Творче и Господе,најправеднији и непристрасни Судијо, помишљајући на мноштво мојих лоших дела,ја јадни плашим се страшнога судњега дана,но надајући се на милост неисказанога милосрђа Твога,давидски молим Те:по великој милости Твојој опрости мени недостојноме,и не осуди ме по делима мојим,да би очишћен добром савешћу свакога дана и часа приносио Теби Анђелску Песму: Свет,Свет,Свет си Господе,Боже Сведржитељу,Који беше,Који јеси и Који ћеш доћи,помилуј ме! Икос 1 Арханђелске трубе ће објавити страшни и последњи Суд Господњи,скупљајући живе и мртве од свих крајева земље.Душо моја,душо моја,устани што спаваш!Крај се приближава и биће велике невоља. Прени се дакле,јер још је мало времена за покајање; буди бодар,моли се и буди трезвен и чини добра дела непрестано кличући Владару своме овако: Свет си,Господе,Боже наш,и Пресвет,нека се свети и у овом грешном и који у злу лежи свету име Твоје, више од сваког имена! Свет си,Господе,Бoже наш,нека дође Твоје славно Царство! Свет си,Господе,Боже наш,нека буде у свему света воља Твоја на земљи,као штоје и на небу! Свет си,Господе,Боже наш,хлеб земаљски потребан дај нам,а више од њега дај ми небески сваког дана! Свет си,Господе,Боже наш,опрости ми сагрешења моја,као што и ја опраштам брату своме сагрешења његова! Свет си,Господе,Боже наш.не уведи ме у искушење,но избави ме од замки лукавога владара таме века овога,јер заиста ходимо по опасностима и дани су наши лукави! Свет,Свет,Свет си,Господе,Боже Сведржитељу,Који беше,Који јеси и Који ћеш доћи,помилуј ме! Кондак 2 Видим,Господе мој,Господе, да се сви знакови краја овога света испуњавају:света вера је у народу осиромашила,безакоња се умножише и љубав захладнела,устаје народ на народ и царство на царство,отац на сина и син на оца,глади и земљотреси и несреће изобилују по местима,појавише се саблазнитељи и предатељи , и подигоше се гоњења на верне Твоје,затим и проповеда се Јеванђеље за сведочанство свима народима,и невоља велика се раширила међу вернима по целој васељени;и после свега овога разумевши да је близу крај овога века ,са страхом Ти кличем:Алилуја! Икос 2 Несхватљиви разум времена страшног и неисказаног доласка Твога хотећи да открије вернима,свеблаги Господе,дао си нам као слику тога причу о смокви говорећи: „Када се гране њене већ подмладе и олистају,знате да је близу лето.Тако и ви када видите све ово,знајте да је близу пред вратима“(Мат.24,32-33).Тако и ми,дошавши до краја века,скрушено Ти кличемо: Свет си,Господе,Боже наш,који нас тајанствено уводиш у Царство Твоје,да свако ко има духовне уши да чује,дај и мени разумевање Твоје јеванђељске проповеди,да одбацим телесне похоте,духовно поживим и припремим се за светску жетву! Свет си,Господе,Боже наш,који нас поучаваш причом о жрвњевима,јер од њих двојице који заједно живе и раде ,тог дане један ће се узета а један оставити (Мат.24,41).Не остави ме тада са грешницима који чине безакоње,но подари ми опроштај грехова и уведи у Твоје славно Царство! Свет си,Господе,Боже наш,који говориш: „Молите се Богу да ваше бежање не буде у зиму или у суботу“(Мт.24,20),- о крају века овога јер због зиме рече у загонетки.Дај ми да управим стопе моје за велико бежање у дочек Теби и помози ми да непрестано размишљам о будућем! Свет си,Господе, Боже наш,који си рекао: „У чему те затекнем у томе ћу ти судити“,пробуди мене који сам упао у многе грехе,према честом покајању да дошавши не нађеш ме неприпремљенога! Свет си,Господе,Боже наш,праведни и милостиви ,не иди на суд са слугом Твојим, јер се нико жив нећ оправдати пред Тобом,од лица Твог изићи ће моја пресуда! Свет си, Господе,Боже мој,који си рекао: „Неће сваки који говори Господе, Господе, ући у Царство небеско,него онај који чини вољу Оца мога,научи ме да творим вољу Твоју! Свет,Свет,Свет си, Господе,Боже Сведржитељу,Који беше,Који јеси,и Који ћеш доћи помилуј ме! Кондак 3 Силом Твога Божанства ,Господе, подигао си Лазара из гроба,мртвог четвородневног,и подигао си тела умрлих светих у часу смрти и крсних страдања Твојих ,а потом си и Сам тродневно васкрсао из мртвих силом Твојом.Верујем да иде час и сада је,када ће на глас Твој васкрснути мртви и устаће они који су у гробовима и изићи ће они који су чинили добро за васкрсење живота,а који су чинили зло за васкрсење суда.Немој осудити тада и мене,Владико по делима мојим него помилуј ме са свима умрлима са вером и надом у живот вечни, и немој забранити да певам Алилуја! Икос 3 Господе,Ти имаш кључеве ада и смрти,ако си говорио верноме слуги твове Јовану тајновидцу,који Те је видео да стојиш усред седам свећњака: „Ја сам Први и Последњи, и Живи,и бијах мртав,и ево жив сам у векове векова.Амин.“(Откр.1,17-18),заповедио си му да напише шта ће се догодити убрзо.Помишљајући на овај страшни и блиски крај света,који ће доћи,не са сујетном радозналошћу,но са страхом и трепетом вапијем Ти: Свет си,Господе,Боже наш,Сведоку верни,Првенцу из мртвх,Царе над Царевима, који нас љубиш и переш нас од грехова наших Крвљу Својом,и који си људима предао кључеве Царства Небескога,укрепи ме у вери Твојој да се никад не одрекнем Тебе,но ако ме приморају до крви да пострадам за свето име Твоје! Свет,си Господе,Боже наш,Он долази на облацима небеским,и угледаће Га свако тело,и они који Га прободоше,и заплакаће због Њега сва племена земаљска,дај и мени да пре тог страшног дана плачем за грехе моје! Свет си,Господе,Боже наш, – Алфа и Омега,Почеатак иКрај,Први и Последњи. (Откр.21,6) .Кажи ми крај мој и објави ми број дана мојих! Свет си,Господе,Боже наш,који си дао Откровење великом Јовану да и ми разумемо шта ће бити ускоро.Његовим молитвама спаси ме у велики дан гнева Твога, када ни планине,ни долине,ни камење не могу сакрити грешнике,који беже од лица Твога! Свет си,Господе,Боже наш,који си преко апостола Твога Павла учио да ако имамо дар пророштва и знамо све тајне и ако имамо веру да и брда премештамо,а љубави немамо ништа смо (I,Кор.13,2).Подари нам нелицемерну љубав да бреме брата мога понесем као своје,и да душу своју положим за ближњега свога! Свет си,Господе,Боже наш,Љубави неисказна,даруј ми да Те заволим као што некада заволех грех свој и принесем плодове покајања,удостој ме да могу да послужим Теби као што некада послужих варљивом сатани,да би из дубине душе певао: Свет,Свет,Свет си, Господе,Боже Сведржитељу,Који беше,Који јеси и Који ћеш доћи, помилуј ме! Кондак 4 Велика бура која руши брда,а пре ње иђаше земљотрес и мрак,громови и муње биваху,кад се јавио Господ Илији и Мојсију на Хориву,на Синају;но овај страх је мали праобраз последњега дана света о коме је говорио Господ ученицима на гори Јелеонској и Јовану на Патмосу.Тада ће се трести сва васељена:огањ,вода и све стихије ће се смутити,и светлост,и мрак,и крв,и дим,и анђелске трубе,и устајање мртвих,и вапај људи сјединиће се,објављујући тако други долазак и страшни суд Његов и час освете. О ужаснога призора и искушења.Немогуће нам је ово приказати:биће тада невоља грешнима и слава праведнима.Милосрдни Господе,спаси ме тада,молим се и певам Теби:Алилуја! Икос 4 Чувши Те, Господе,који си рекао Петровим устима да су садашња небеса и садашња земља остављена његовом речју за огањ и чувају се за Дан суда и погибли безбожних људи(II Петр.3,7),ја уздрхтах,но надајући се у Твоје неисказано милосрђе, по Твоме нелажном обећању очекујем ново небо и нову земљу,да ће у њима живети свака правда.Те дакле жељене земље учини ме тада житеља,Спасе који кличем: Свет си,Господе,Боже наш,Неистражљиви и Непроменљиви јуче и данас,и у векове си Ти,и годинеТвоје неће осиромашити,који ћеш небеса и земљу савити као стару ризу,обуци ме у ризу нову и нетрулежну! Свет си,Господе,Боже наш,који стојиш пред вратима и куцаш и к ономе који чује глас Твој,и отвараш врата срца ући ћеш код њега и вечераћеш са њим:уђи у дом смирене и грешне душе моје и вечерај са мном као са Луком и Клеопом,јер се приклонио дан живота мога! Свет си,Господе,Боже наш,Пут,Истина и Живот мој,упути ме на пут Твој и поћи ћу у истини Твојој! Свет си,Господе, Боже наш,који си некада рекао: „Марта,Марта,бринеш се и узнемираваш за много,а само је једно потребно“(Лк1,.41-42),дај и мени да се ни о чему земаљском не бринем,него само да размишљам о небеском! Свет си,Господе,Боже наш,који си рекао богатоме: „Безумниче,ове ноћи тражиће душу твоју од тебе,а оно што си припремио чије ће бити „(Лк.12,20).Помози ми да скупљам благо не земаљаско већ небеско,где ни црв ни трулеж ни лопов не поткопавају и краду! Свет си,Господе,Боже наш,освети ме у свој пуноти Својој ,да се сачува свесавршен дух мој и душа и тело без греха у доласку Твоме! Свет,Свет,Свет си Господе,Боже Сведржитељу,Који Беше,Који јеси и Који ћеш доћи, помилуј ме! Кондак 5 Боже,Боже мој, који си дошао да потражиш и спасеш погиблога, погледај на брод душе моје:јер век мој се завршава и страшни престо Твој се припрема.живот мој пролази,суд ми предстоји,плашим се огњених мука и пламена неугасивога.Чуј молитву моју и не одбаци сузе моје,као ништавне,јер ко Теби плачем прилази и не бива одмах спашен?Прими веру моју уместо дела мојих,Господе,и не тражи дела која ће ме оправдати,јер трудим се да их творим али немам их,но та вера моја нека их замени, она нека одговара,она нека оправдава,нека ме она покаже заједничарем Твоје вечне славе у незалазном дану Царства Твог,мене који певам:Алилуја! Икос 5 Некада давно пророк Данило,виђени човек,јасно предвиде Твој Божански други долазак,Владару Господе,и говораше:“Докле се поставише престоли и Стари данима (Ветхи денми) седе,на коме беше одело бело као снег,и коса на глави као чиста вуна, престо му бијаше као пламен огњени,река огњена излажаше и тецијаше пред њим, хиљаде хиљада служаше му,и десет хиљада по десет хиљада стајаху пред Њим,на суд седе и књиге се отворише“(Дан.7,9-10).Поштеди дакле ,поштеди ,Спасе,тада Твоје створење које Ти са сузама овако вапије: Свет си, Господе,Боже наш,који Почиваш на престолу славе,Њему се даде власт и част,и царство,и сви људи и племена и народи Њему служе;Његова власт је,пак,власт вечна,која не пролази,и Царство Његово неће се расипати! Свет си,Господе,Боже наш,Велики и Страшни ,Њега свети пророк Данило видевши духом устрепта и смути се,а ја грешни како да се осмељујем да видим Тебе и одговорим Теби! Свет си,Господе,Боже наш,Боже милости и милосрђа и човекољубља,молитвама пророка Твога избави ме страшнога потока огњене реке,који хоће да ме прогута због грехова мојих! Свет си,Господе,Боже наш,који волиш праведнике и милујеш грешнике,који си поставио горама меру разума,који читаш лик звездама и прилажеш росне капи према дувању ветрова,чуј уздахе моје и вапај срца мога Теби да дође! Свет си,Гоподе,Боже наш,Срцезналче,Коме је све познато а не само речи ,но чула и помисли учињене и неучињене наше,немој ме осудити ои доброти Твојој за сваку празну реч и нечисту помисао,коју изрекох и помислих у животу моме! Свет си,Господе,Боже наш,продужи ми век за покајање,и немој ме осудити на посечење са бесплодном смоквом! Свет,Свет,Свет си Господе,Боже Сведржитељу,Који беше,Који јеси и Који ћеш доћи ,помилуј ме! Кондак 6 Проповедник Твој,Господе,духоносни Јована Богослов, видевши у Откровењу славни небески престо и под жртвеником душе побијених за реч Божију,који су дошли од великих невоља и који завапише веома гласно говорећи:“Докле ћеш,Господару Свети и Истинити,одлагати да судиш и осветиш крв нашу на онима што живе на земљи“(Откр.6,10);и свакоме од њих даде се хаљина бела,и би им заповеђено да почину још мало времена,докле се напуни и број сатрудника њихових и браће њихове,који има да буду побијени као и они.О великог и неисказаног трпљења Твога ,Владико,јер и до овога дана одлажеш осуду безбожницима.Али тешко свету када Судија дође изненада,и када се разоткрију свачија дела,тада ће погинути грешници од лица Божија, а праведници ће се развеселити и зарадовати пред Богом кличући Му у векове:Алилуја! Икос 6 Засијао си на Тавору,Христе Боже наш,и ученици Твоји,колико поднеше,видеше славу Твоју,али уплашише се и уздрхташе,и падоше ничице.Са том,пак,неисказаном но превеликом свом славом доћи ћеш на облацима у дан када ћеш судити живима и мртвима,и јавиће се велики знак а који је Крст Твој Часни који ће се простирати од једнога краја до другога краја земље,када виде њега заплакаће сва покољења земаљска јер јављање лица Твога земаљскима је страшно у овом свету трулежном и пролазном .Како да Те сретнем тада,Боже мој,какве сузе и одговор да ти узвратим,који не могу да сместим у себи ни једну црту славе Твоје.Али надајући се у Твоје неисказано милосрђе, да ће победити сваки грех онога који се каје,осмељујем се да пре краја певам Теби: Свет си,Господе,Боже наш,који живиш у неприступној светлости,осени мене грешнога светлошћу лица Твога и не спали ме огњем Божанства Твога када дођеш у светој слави Твојој! Свет си,Господе,Боже наш,који дајеш знамења на небу и на земљи,који шаљеш огањ,болест и глад на људе због мноштва безакоња њихових,сачувај ме од будућих болести,и од проклетства чаше гнева Твога ,које ће се догодити у последњим данима света овога! Свет си,Господе,Боже наш,Речи необухватна,подари ми добру реч да могу одговрити на страашном суду Твоме! Свет си,Господе,Боже наш,који кажеш:“Онај који победи све ће наследити,и ја ћу му бити Бог,и он ће ми бити син“(Откр.21,7).Помози ми да се јавим победником греха! Свет си,Господе,Боже наш,који говориш: „А стршљивцима и невернима и нечистима и убицама и блудницима и врачаарима и идолопоклоницима и свима лажама,њима је удео у језеру које гори огњем и сумпором“(Откр.21,8).Спаси ми и избави од тог удела! Свет,Свет,Свет си Господе,Боже Сведржитељу,Који беше,Који јеси и Који ћеш доћи, помилуј ме! Кондак 7 Ти који хоћеш ,о Преблагословени Господе Исусе Христе,Боже наш, у дан препорођења (новога живота) у другом доласку да се јавиш свету на облацима као Судија и Давалац награда.О какав ће страшни Суд бити тада,мноштву хиљадама анђела који стоје пред Тобом,апостолима који седе пред Тобом,људима вођеним у страху,књигама отвореними и испитиваним због дела и помисли.Какав ће суд бити мени,зачетоме у гресима?Ко ће ми угасити пламен који ме жеже.?Ко ће ми таму просветлити?Ко ће ме тада заштитити,ако не Ти сама Љубави,и Милости бесконачна молитвама Пречисте Матере Твоје и Анђела чувара мога спаси тада мене који кличем: Алилуја! Икос 7 Ново о последње празновање има да јави преварни сатана у свету ,Владару мој Господе,када ће се пред окончањем овога века открити човек безакоња ,син погибли, тојест Антихрист,чији ће долазак бити са сваком силом и знацима и чудесима бити лажан;који ће имати број звери,који ће одвратити многе људе од правог пута ,и страшни свој печат ставити на њих,и који ће подићи велико гоњење на верне и поставити на светом месту гнусобу пустошења,чија ће владавина бити три и по године, и кога ћеш на крају убити дахом уста Својих.Ох тешко мени грешноме тога дана.Како да пронађем спасење,и да противстнем оцу лажи када ће се удео изабраних обманути и када ће се праведник једва спасавати?Међутим,о Премилостиви,ако и не понесох тешкоћу и зној дана,ипак присаједини ме радницима једанаестог часа и утврди у мени чврсту веру у дан искушења да ти овако кличем: Свет си, Господе,Боже наш, који ћеш по Твоме неисказаном промишљању допустити да се у последње дане зацари син горди и погибли,да би се верни прославили а верни на крају посрамили Свет си,Гоподе,Боже наш,који ћеш тада послати са неба два сведока да укрепе изабране и да се супроставе једноме Антихристу и истину Твоју својом смрћу засведоче! Свет си,Господе,Боже наш,који си нам пре свих ово прорекао,да ће бити тако ,да видимо и да се не плашимо,и да ће се изабраних ради скратити дани они! Свет си,Господе,Боже наш, који си нам заповедио да стекнемо трпљење и обећао спасење ономе који претрпи до краја,пошаљи и мени дух кротости и трпљења да их са надом прихватим! Свет си,Господе,Боже наш, избави ме тада од замки лукавога овога века и од печата антихристовога! Свет си,Господе Боже наш,сачувај ме у маломе стаду Твоме,које си обећао дати Царство! Свет,Свет,Свет си Господе,Боже Сведржитељу,Који беше,Који јеси и Који ћеш доћи помилуј ме! Кондак 8 Помишљајући на Твој необичан и страшан други долазак,Господе,плашим се претње Твоје и бојим се гнева Твога.Када дођеш грешне ћеш мучити а праведне спасити.Тај дан помињући плачем и ридам и молим Те пре свега.Спасе мој,спаси ме да не дођем тада у земљу плача,да не видим место таме,Христе Спасе мој да не будем свезан рукама и ногама и избачен изван дворане Твоје,који имам испрљану одећу нетрулежности и који не могу проговорити,као што сад говорим Теби:Алилуја! Икос 8 Сав си жеља и сладост моја,Преслатки Господе Исусе,надо свих крајева земље. Сада поучаваш о дану славнога доласка Твога: „Бдите и молите се,јер не знате дана и часа у који ће Син Човечији доћи“(Мат.25,13).И ово знајте:„Када би домаћин знао у које ће време доћи лопов,он би стражио,и не би му дао да му уђе у кућу“(Мат.24,43); тако и ви будите приправни.Чувши дакле,ове Твоје речи благодарно Ти кличемо: Свет си,Господе,Боже наш,који си вернима заповедио да у свако време и свакога часа пазимо и очекујемо дан великог доласка Твога! Свет си,Господе,Боже наш,који ниси никоме открио о том дану и часу:ни праведним људима,нити анђелима својим.Но као што муња излази од истока и сине до запада,тако ће бити долазак Твој (Мат.24,27),тако си описао да ће бити јаван и изненадан! Свет си,Господе,Боже наш,који си водом обновио у дане Ноја свет,грехом покварен,када изненада потопи безбожне људе,а сада ћеш огњем спалити безакону земљу са неверним људима! Свет си,Господе,Боже наш,прави су путеви Твоји и речи Твоје су истините и непроменљиве,и они неће мимоићи,ако ће небо и земља проћи! Свет си,Господе,Боже наш,дај ми да моје срце не отежа преједањем,пијанством и животним бригама,или неким другим гресима,да не дође изненада на мене тај дан! Свет си,Господе,Боже наш,који си рекао да се ономе који хули на Духа Светога неће опростити ни у овоме ни у будућем веку,сачувај ме да не износим хулу,ни речима, нити мислима на свето име Твоје! Свет,Свет,Свет си Господе,Боже Сведржитељу,Који беше,Који јеси и Који ћеш доћи, помилуј ме! Кондак 9 Сва природа земаљских и подземних, много се плаши,и силе небеске ће се покренути тог часа,када сунце помрачи,месец не да светлости своје и звезде падну са небеса;а небеса са шумом прођу поред небеса са горућим пламеном,и људима који ридају и Владару свега,Богу страшноме,завапију са страхом:Алилуја! Икос 9 Многоречити говорници лудују јер као у дане цара Давида говораше: „Нема Бога, не видимо Га“(Пс.52.1).О,слепи,зашто не помишљате да неверјем окамењенога срца свога припремате себи вечни огањ, и богоодступништвом и осталим безакоњима приближавате крај света? Не чусте ли из Светог писма:Шта је на Њему невидљиво од постања света умом се на створењима јасно види Његова вечна сила и божанство (Рим.1,20).Очистите,дакле,срца своја и видите Бога.Но поштеди,Господе,од такве одрвенеле заблуде и неверја ум,срце и душу моју,да се са вером ,надом и љубављу сећам на други Твој долазак и да Ти кличем: Свет си, Господе,Боже наш,који си праведним судом Твојим свима нама на земљи од које смо узети,заповедио да се у њу вратимо,и опет у дан свеопштега Васкрсења наредио да из ње устанемо! Свет си,Господе,Боже наш, сунцу,унапред си некада заповедио месецу и звездама, да помраче,а земљи и свему што је на њој да се огњем преобразе,сада се уместо њих јави ново небо и нова земља у којима ће правда живети! Свет си,Господе,Боже наш,који си прикрио дан у који ће стати на суд сва племена и народи да свако прими по делима својим! Свет си,Господе,Боже наш,добри Пастиру и најправеднији Судијо,који ћеш сести у дан награде Твоје на престолу суда,када ће се разлучити народи једни од других,као што пастир разлучује овце од коза,када ћеш поставити овце са десне стране себи а козе са леве ,и рећи ћеш праведнима преслатке речи: „Ходите благословени Оца мојега и наследите Царство које вам је припремљено од постања света“(Мат.25,34). Свет си,Господе,Боже наш,од Кога ће непокајани грешници чути тада са страхом: “Идите од мене проклети,у огањ вечни који је припремљен ђаволу и анђелима његовим“(Мат.25,41)! Свет си,Господе,Боже наш,који си обећао да ћеш Цркву своју сачувати непоколебљивом до краја света,и да ће бити непобеђена од свих врата паклених! Свет,Свет,Свет си Господе, Боже Сведржитељу,Који беше,Који јеси и Који ћеш доћи помилуј ме! Кондак 10 Хотећи спасити некада праведнога Лота од спаљивања са безбожним содомљанима, Владару Господе,извео си га изван града и рекао си слуги своме Авраму: “Ако би овај град имао и десет праведника,нећу погубити град овај,али због недостатка светих у њему и гнусобе грешних предаће се огњу ( I Мојс.18,31).Напослетку си ученицима својим у причи о кукољу казао да кукољ и пшеница заједно расту до жетве,да не би пре жетве чупајући кукољ почупали заједно са њим и пшеницу (Мат.13,24-30).Од овога,дакле,и ми да се научимо да само праведницима Твојим овај свет стоји до сада,и због светих Твојих који живе у свету,дајеш још времена и мени грешноме да се покајем.Због тога,неиспитљиви Боже,благодарно Ти вапијем:Алилуја! Икос 10 Царе над царевима,Господе Спаситељу,Јагње непорочно,који седиш на престолу славе,као лав засијао си из племена Јудова и корена Давидова и свет победио.Ти си једини достојан да отвориш велику Књигу Живота и разрешиш њене печате,Ти као заклано Јагње достојан си да примиш силу,богатство и премудрост,снагу и част,и добру вољу коју Ти прослављају анђелски чинови и душе праведних на небесима.Удостој, дакле,и мене недостојнога,да са њима славим Тебе великог дана и овога часа Теби певам овако: Свет си,Господе,Боже наш,Саздатељу и Промислитељу наш,који обасјаваш сунчаном светлошћу и дајеш кишу добрима и злима,који кажњаваш и милујеш,зовеш непостојеће као постојеће,који изводиш до ада и поново изводиш! Свет си,Господе,Боже наш,који ћеш учинити да праведници засијају као сунце у Царству Твоме,немој ме погубити тада ради светих Твојих,но запиши ме у Књигу Живота и име Твоје напиши на челу моме! Свет си,Господе,Боже наш,подари ми сав дан живота мога,савршен,свет,миран и безгрешан! Свет си,Господе,Боже наш,пошаљи ми неодвојивог од мене Анђела мирна,верног наставник и чувара душе и тела мога у свако време! Свет си,Господе,Боже наш,по Твојој богато изливеној благодати,презри моја сагрешења и подари ми све добро и корисно души мојој! Свет си,Гоподе,Боже наш,удостој ме да остало време живота мога проведем у миру и покајању очекујући дан славнога доласка Твога! Свет,Свет,Свет си Господе,Боже Сведржитељу,Који беше,Који јеси и Који ћеш доћи,помилуј ме! Кондак 11 Свеумилне песме приносим Ти,Гсподе,Спасе,и Творче мој,и молим Те,када дођеш на облацима да судиш целом свету,немој постидети мене који сам чинио сраммна дела, и немој ме погубити као што си погубио Вавилон,велику блудницу,но ради моје вере и љубави према Теби,учини ме житељем Горњега Сиона где се чује велики глас многога народа,као глас многих вода и као глас јакога грома,који говори:Алилуја! Икос 11 Угаси се мој свећњак,нестаде ми уља добрих дела који који треба да гори,и где да их нађем ја јадни који сам отежао греховним сном,када ће ми изненада доћи поноћ ,час моје смрти,или Суд Божији,и он ће наићи на на све који живе на земљи.Али да не чујем као неразумне девојке,страшне речи Женика: „Не познајем вас“(Мат.25,12) Помози ми,Господе,да напуним судове душе моје уљем добрих дела,а најпре милосрђа и смирења,и да певам Теби Свет си,Господе,Боже наш,дај ми да послужим мањој браћи Твојој,као Теби самоме:гладне и жедне да наситимо,путнике прихватимо,наге оденемо,болесне и оне који у тамницама страдају посећујемо,да би се удостојили части стајања са десне стране на Суду Твоме! Свет си,Господе,Боже наш,одузми од мене дух гордости, лењости и демонскога унинија (малаксалости) и подај ми дух смиреномудрија,целомудрија,кротости и духовне радости! Свет си,Господе,Боже наш,положи у моју мисао мудрост сина Сирахова:сећајте се последњих дана мојих да не бисте грешили у векове! Свет си,Господе,Боже наш,Женику, прекрасни добротом виши од свих људи,који идеш у поноћи,у рај ме уведи са мудрим девојкама! Свет си,Господе,Боже наш,прими молбу за нас и заштиту свих светих Твојих,а највише од Дјеве Пречисте која Те је родила и која за нас према Теби свагда диже руке своје! Свет,Свет,Свет си Господе,Сведржитељу,Који беше,Који јеси,Којие ћеш доћи, помилуј ме! Кондак 12 Спусти благодат Твоју,Господе Боже наш,која милује грешнике,и ако смо показали недостојни живот,међутим имајући наду васкрсења и живота вечнога,увек молимо хришћански крај живота нашега без бола непостидан миран,причешће божанским тајнама и добар одговор на страшном суду Твоме,смирено кличући: Алилуја! Икос 12 Прослављајући Твоје недостижно промишљање за људе и за свет који си створио, Сведржитељу Оче,Сине и Душе Свети,Господе наш,славим Те,створење и слуга Твој,и као чедо Православне Цркве,чекам васкрсење мртвих и живот будућег века,а у садашњем веку молим Те,Благи:избави ме искушења,од света,тела и ђавола који ме нападају и укрепи у несумњивој вери иа љубави према Теби,да побожно,чисто и свето остало време живота проживим и да се удостојим правог удела у дан новога живота, који Ти кличем: Свет си,Господе,Боже наш,праведни даваоче награда који ћеш судити на великом престолу Твоме,од Кога бежи небо и замља,и место њихово неће се наћи! Свет си,Господе,Боже наш,који си одредио свима нама да се јавимо пред судом Твојим да даш свима које си са телом створио:добро или зло,који си ми предодредио да скончам пре тог дана,подари ми да безбедно пређем ваздушна демонска митарства и да се оправдам на првом часноме суду Твоме! Свет си,Господе, Боже наш,који ћеш сатану и анђеле његове и лажнога пророка бацити од стране арханђела Михаила у огњено језеро,његовим заступништвом избави ме страшних мука,тартара и крајње таме ,и огњенога пакла где црв не умире и огањ се не гаси! Свет си,Господе,Боже наш,ради свих светих Твојих,а посебно светих Твојих који су за Тебе крв пролили,учини ме становником небескога Јерусалаима,где нема ни смрти,ни плача ни уздаха,ни болести,нити икакве нечистоте,но живот бесконачни, и увек га Твоја слава осењује! Свет си,Господе,Боже наш,пре свега овога помози ми да сачувам Јеванђељске речи,творим вољуТвоју и приљежно пазим пророштво Откровења Јовановог да је време близу (Откр.1,3)! Свет си,Господе,Боже наш,који си на крају рекао Богослову:да док суд не дође, нечисти нека се још прља а свети нека се још више освећује.О дођи брзо и награда моја са мном.Амин!.Дођи,о Господе Исусе,моли Те Црква Твоја кличући: Свет,Свет,Свет си Господе,Боже Сведржитељу,Који беше,Који јеси и Који ћеш доћи, помилуј ме! Кондак 13 О велики и недостижни Боже,Алфа и Омега,Почетак и Крај свему постојећему, Који си јуче,данас и у векове исти и у Њега нема промене и Његове године неће осиромашити.Прими ово моло акатистно мољење моје у спомен долазећег и Страшнога Суда Твога,које Ти свагда приносимо,и по мноштву милосрђа Твога,очисти безакоња моја и напиши име моје у Књигу Живота,и не осуди ме у долину плача, када седнеш да судиш,и од пресветлога лица Твга не одбаци ме.Да када се заврше дани века овога и ова небеса и земља прођу,и светила као восак нестану тада,о Свемилостиви,да и ја видим стење горњега Јерусалима,и заједно са изабраним десним овцама,уђем у свети град овај и тамо се насићујем славе Твоје и да тамо певам Теби песму нову у све векове векова:Алилуја! Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1 Молитва Као на страшном и непристрасном суду Твоме стојиш Христе Боже,и припремаш осуду и говориш реч за учињена моја зла дела:ево данас пре него што дође дан моје осуде,стојећи код светога Твога Жртвеника и пред Тобом и пред страшним и светим анђелима Твојим,покаран од своје савести,приносим моја зла и безакона дела моја, која видиш и разоткриваш.Види,Господе,смирење моје,и опрости ми све грехе моје види како се умножише безакоња моја више од власи главе моје,Које ли зло не учиних? Који ли грех не учиних?Које ли зло не помислих у души мојој?Свако моје чуло и сваки уд оскрнавих,упропастих,учиних непристојна дела,постадох у свему ђаволска радионица. И знам Господе,да безакоња моја превазиђеше главу моју.Али безмерно је мноштво милосрђа Твога,и неисказана је незлобива милост доброте Твоје,и нема греха који побећује човекољубље Твоје.Стога,Пречудни Царе,незлобиви Господе,учини чудо, и на мени грешноме покажи силу доброте Твоје,и јави крепост милосрђа Твога,и прими мене грешнога који ти се обраћам.Прими ме као што си примио блудника,разбојника, блудницу.Прими мене који сам безмерно сагрешио Теби речју,делом,неумесном похотом и неразумним помислима.И као што си примио оне који су дошлии у једанаести час иако ништа достојно нису учинили,тако прими и мене грешнога:много сагреших и оскрнавих се,и ожалостих Духа Твога Светога и ражалостих човекољубиво Твоје милосрђе,и делом,и речју,и помислима,ноћу и дању,јавно и тајно, вољно и невољно.И знам да ћеш представити грехе моје онако како сам их учинио и да ћеш тражити одговор за све што разумом непромишљено сагреших. Но, Господе, Господе,немој ме праведним судом Твојим нити јарошћу Твојом обличити,нити гневом Твојим казнити.Помилуј,Господе,не само што сам немоћан,него што сам и Твоје створење.Ти си,дакле,Господе,утврдио у мени страх Твоја,а ја зло пред Тобом учиних, Теби јединоме сагреших.Али молим Те,не иди на суд са слугом Твојим.Ако на безакоња гледаш,Господе,Господе,ко ће опстати?Ја сам пучина греха и нисам достојан, нити вољан да погледам и видим висину небеску од мноштва грехова мојих, којима нема броја.Којим ли гресима не упропастих себе.Којим ли гресима нисам обузет?Сваки грех учиних,сваку нечистоту ставих у душу моју:постадох непотребан Теби,Богу моме и људима.Ко ће ме подићи из оваквих зала и толиких сагрешења палога?Господе,Боже мој,на Тебе се уздах,ако ми је нада спасења,ако човекољубље Твоје побеђује мноштво безакоња мојих,буди ми Спаситељ,и по милосрђу Твоме и милости Твојој, олакшај, остави,опрости ми све што Ти сагреших,јер многим залима испуни се душа моја,и нема у мени наде на спасење.Помилуј ме,Боже,по великој милости Твојој и не узврати ми по делима мојим,и не осуди ме по делима мојим,но обрати,заштити,избави душу моју од њених узраслих зала и прихватања греха.Спаси ме ради милости Твоје,јер где се умножи грех ту се умножи благодат.Даруј ми сузе скрушености и срдачног умиљења, које узводе пале ка своме наслеђу,којим ћемо се очистити,јер има да прођемо страшно и грозно место разлучивши се од тела:тада ће ме срести мноштво мрачних и нељудских демона,и никога неће бити да путује са мном или да ме избави,но дела моја осудиће ме.Због тога пре краја прими ме у покајању и никада се не одвајај од мене слуге Твога,и свагада буди са мном,немој ме предати побуни змијиној и немој ме оставити жељи сатаниној јер је у мени семе трулежи.Ти си,дакле,Господе,Боже ,коме се клањамо,Царе Свети,Исусе Христе,сачувај ме Духом Твојим Светим,којим си осветио Своје ученике. Дај,Господе,и мени недостојном слузи Твоме спасење Твоје:просвети ум мој светлошћу разума светог Јеванђеља Твог,озари душу љубављу Крста Твога,убели срце чистотом речи Твоје,исцели тело моје Твојом безстрасном страшћу,сачувај мисао моју Твојим смирењем,и подигни ме ка вршењу заповести Твојих,и даруј ми да бодрим срцем и трезвеном мишљу пређем сву ноћ садашњега живота,који очекујем светли долазак и јављање дана Твога.Јер си Ти, Господе,Светлост изнад сваке светлости,Радост изнад сваке радости,Нада изнад сваке наде,Живот истинити и Спасење које остаје у векове векова.Амин! Овај акатист су написали у Харбину Руски емиганти у првом светском рату,а делио их је за читање својој духовној деци старац Севастијан Каагадински, недавно проглашен за преподобног у Руској Православној Цркви. Акафист в памят Всеопщего Воскресения и Страшного Суда Издaтельство Московског подворья,Свято-СергијевойЛавры Москва, 2000.г http://www.wco.ru/.biblio/book/akafist1/main.html. http://www.akafist.ofees.net./akafist/19-42.html Негде се овај акатист зове: Акафист Умилительный Господу Иисусу Христу http://www/akafist.ofees.net./akafist/19-42.html Са црквено-словенског језика превео Протонамесник Животије Милојевић This post has been promoted to an article мирођија and bgpj је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 10, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 Акатист Благовестимa Пресвете Богородице (Слави се 7.априла/25.марта) Кондак 1 Изабраној на превечном Савету Богодјеви Марији,да послужи великој тајни Богооваплоћења,којa сија девственом чистотом више од небеске чистоте,побожне песме приносимо Ти,Богородице,због сверадосне Благовести Твоје од Арханђела.Ти пак обрадована и која можеш подарити радост палим људима,избави нас од свих невоља и греховних мука,и узведи нас ка небеској радости,да Ти са арханђелом Гаврилом кличемо: Радуј се,Благодатна Господ је с Тобом! Икос 1 Арханђео Гаврило стојећи пред престолом Божијим непрестано гледа Божанску славу ,када пак дође време избављења људи доби заповест од Господа:Буди служитељ необичном чуду и скривеној тајни:милосрђем Мојим подигни се на тражење заблуделог Адама који пропада,за кога се старам.Иди,дакле, у град Назарет,у коме живи девојчица Марија,да видиш прелепу красоту девства.Иди ка том духовном Божијем кивоту,ка другом небу који је на земљи.Иди ка тој обитељи мога оваплоћења и објави нетрулежни мој долазак од Ње.Пази пак,да не смутиш и да не уплашиш Дјеву,да буде радосна а не тужна благовест твоја.Зато Јој приступи кротко и прва реч твоја нека Јој донесе радост,и да Јој ускликнеш овако: Радуј се,Благодатна,јер Тобом засија радост! Радуј се,Обрадована,јерТобом ишчезе проклетство! Радуј се,Благословена,јер Тобом се обнавља сва твар! Радуј се,Препрослављена,јер Тобом се спашава сав свет! Радуј се,Богоизабрана Дјево,позивање палог Адама! Радуј се,Пренепорочна лавице,избављење Евиних суза! Радуј се,Благодатна,Господ је с Тобом! Кондак 2 Арханђео Гаврило видевши да се умилостивио Човекољубиви Господ,видевши погибли род људски,веома се задиви,како Бог,Кога не могу сместити небеса,хоће да се смести у девичанску утробу,како је не спали огањ Божанства,како Бог у кога Херувими и Серафими не смеју гледати хоће да се јави на земљи у лику човека и да поживи са људима.Тој неисказаној тајни чудећи се са страхом завапи:Алилуја! Икос 2 Разум неразумни откривајући необичну тајну,рече Владар Анђела Арханђелу: што се смућујеш,Гавриле,због новога дела?Ако не спали огањ купину која је горела у пустињи,и није сагорела,неће спалити девичанску утробу огањ Мога Божанств,но штавише оросиће је и осветиће је благодат моја.Где хоће Бог побеђује се закони природе.Гаврило пак чувши ово,испуни се Божанске радости и оде у Назарет,испуњавајући заповест Господњу , размишљајући у себи,како ће ући код девојчице и како ће јој објавити чудесну тајну а да не смути њене девичанске помисли,и рече у себи:јавићу Јој прву радост,и целивајући запеваћу ове речи: Радуј се,Радости целоме свету,јер Теби пак јединој приличи да се радујеш! Радуј се,сладости анђела ,јер Господ благоизволе да се оваплоти од Тебе! Радуј се,неувели цвете чистоте,јер Ти си небески миомир јавила целоме свету! Радуј се,бели као снег крине девствености ,јер си ти рајску девственост засадила на земљи! Радуј се,најдража изнад свега Ризнице,Твоју доброту зажеле Цар Небески! Радуј се,најсветлије јутро целоме свету,јер Твојом светлошћу разгони се греховни мрак! Радуј се,Благодатна,Господ је с Тобом! Кондак 3 Божанском силом укрепљен са небеских висина слете велики Арханђео и дође у град Назарет,и пронађе Свету Дјеву која у доме своме се не стараше о животним бригама,него борави у молитви и читању књига.И она пак отворивши књигу пророка Исаије, читаше његове речи: „Ево,девојка ће зачети и родиће Сина и даће му име Емануил“.И запаливши се серафимском љубављу не само према Христу ,који ће убрзо доћи него и према тој девојци која ће Га родити,и размишљаше:када је неисакзана ова тајна,тада је велико достојанство те девојке,и мољаше се да Је види,и ако може да Јој Она буде последња слушкиња,да би радосно певали Богу:Алилуја! Икос 3 Имајући велики страх и побожност према Богодевојци,Коју Бог изабра да буде Владарка небе и земље,велики Арханђео дође у њеном дому и изненада стаде пред Преблагословеном са великом кротошћу,стаде пред Пренепорочном небески Весник, да благовести радост целоме свету,стаде бестелесни пред чистом Дјевом, да бешчашће женско претвори у част,да учини заручење између Саздатеља и саздања,и светлим гласом одмах каза Безбрачној: Радуј се,Благодатна,играј сада и весели се,јер јеГоспод са Тобом! Радуј се,Благословена,чуј сада и приклони уво твоје,јер зажеле Цар доброте Твоје! Радуј се,Обрадована, јер си благословена у женама! Радуј се,Препрослављена ,јер је велика слава Твоја на небесима! Радуј се,Богоизабрана Девојчице,јер Тобом се спасе род људски од обмане! Радуј се,преузвишена Дјево,јер се због Тебе развесели сав највиши сабор Анђелски! Радуј се,Благодатна,Господ је с Тобом! Кондак 4 Имајући буру унутрашњих сумњалачких помисли,смути се Пресвета Дјева чувши такву небеску благовест,помисливши пак у себи какав ће бити тај целив ,рче Арханђелу: Ева,моја праматер послушавши савет змијин,лиши се Божанске хране,била је истерана из раја,стога и ја плашим се твога необичнога целива,стидим се намере.Због тога склони се са врата мојих и не говори ми речи чије испуњење можеш показати,да не будем заведена, зато што смућујеш ум мој и душу.Ја пак у тишини духа мога певаћу:Алилуја! Икос 4 Арханђео чувши висину смирених речи Пресвете Дјеве,рече Јој:Зашто се мене бојиш, Пренепорочна,који се Тебе бојим? Зашто мене поштујеш,Владарко,који Тебе часно поштује.Не диви се моме страшноме изгледу ,јер сам ја Арханђео.Змија некада обману Еву,ја пак заступник пред Богом послан сам да Ти кажем Божански Превечни Савет.Не бој се,Миријам,нашла си благодат у Бога због безмерене девствене чиистоте Твоје.Због тога ћеш зачети у утроби и родићеш сина и даћеш му име Исус.Он ће бити велики и назваће се Син Вишњега .И даће Му Господе Бог престо Давида оца Његова и зацариће се у дому Јаковљевом до века и Царству Његовом неће бити краја.Благовестећи пак ову велику тајну побожности,са страхом Ти вапијем овако: Радуј се,незалазна звездо,која узводиш у свет велико сунце – Христа! Радуј се,увек светла зоро,која јављаш људима Творца целога света! Радуј се,светлија више од јутра,која свима који седе у тами греха обасјаваш светлост благодати! Радуј се,дража више од злата,која показујеш свима онима који незнају Бога ризнице вере! Радуј се,Лествице Небеска,којом Бог сиђе са неба! Радуј се,мосте,који преводиш на небеса,којим се свет испуни чудесима! Радуј се,Благодатна,Господ је с Тобом! Кондак 5 Чувши богонадахнуте речи Арханђела,Пресвета Дјева се смути више него пре,јер јој оне јављаху Рођење.Зато рече Арханђелу: „Кажи ми најјасније,како ћу зачети,када сам још дјева,истинска девојчица и неудата? Како ће то бити,када не знам за мужа? Како дакле говориш,да ћу родити,бојим се да обманљиве речи говориш?Ове речи каза не због неверја него не знајући како може родити превазишавши законе природе.Зато каза Анђелу:кажи ми начин рођења који неће повредити моје девство,и тада ћеш наћи моје срце приправно према Божијој намери ,да би са радошћу певала Богу:Алилуја! Икос 5 Арханђео видевши велику веру Пречисте,јече Јој:Речи које ми говориш јесу обичне речи рођења смртних људи,законом пак природе неће делати Исус,Творац природе, дјево.Ти тражиш од мене да видиш начин зачећа Твога,али он је неисказан: „Дух Свети сићи ће на Тебе и сила Вишњега осениће те ,зато и оно што ће се родити биће свето и назваће се Син Божији“.Од Њега ћеш у утроби примити и Он ће савршити у Теби несазнајно зачеће,о Пресвета Дјево.Због тога Те прослављам овако: Радуј се,Богоизабрана и унапред одређена Невесто Пресветога Духа! Радуј се,Најљубљенија и Најжељенија кћери Бога Оца! Радуј се,Божански свитку ,у коме се прстом Очевим записује у Теби Реч Божија! Радуј се,златна светиљко,којом огањ Божанства засија целоме свету! Радуј се,дубино неисцрпна и недогледна и Анђелским очима! Радуј се,висино неисказана и недостижна људским помислима! Радуј се,Благодатна,Господ је с Тобом! Кондак 6 Божанском и небеском веснику,теби верујем да ће тако да буде,рече Пресвета Дјева Анђелу;видим пак тебе обасјаног анђелском светлошћу,међутим стидим се да брзо поверујем речима Твојим не разабравши прво са сваком поузданошћу.Чула сам за неку свештенуДјеву која ће родити Емануила,некада предсказану пророцима.Због тога хоћу да разумем,како људска природа може да поднесе мешавину са Божанством,да сазнам силу тајне и са вером запевам Богу:Алилуја! Икос 6 Засијај сада,Пречиста,Тобом целоме свету велику тајну оваплоћења Божијега,рече Арханђео Богородици, - Ти си она света Дјева о којој пророкова Исаија.Ти си двер (врата) Божанства,чистотом запечаћена и чувана девственошћу коју предвиде Језекиљ.Господ ће проћи Тобом,као што пролази сунчани зрак,стакло или кристал,просвећујући и освећујући Божанском славом Тебе која ћеш бити истинска Мајка Божија која рађа савршенога Бога и савршенога човека.И чиста Дјева као пре Рођења,тако и у Рођењу,и после Рођења Твога, родићеш Сина,који чува Твоје девство неповређено.Стога прослављајући велику тајну Твоју,вапијемо Ти овако: Радуј се,Купино Неопаљива,коју не спали огањ Божанства,предсказана од Мојсија! Радуј се,двери затворена,којим Бог прође,проречена од Језекиља! Радуј се,предивна Скинијо,која не стешњаваш Несместивога Бога праобразованог од Аврама! Радуј се,Руно орошено од Гедеона предјављено,на кога Владар као кап росе тихо сиђе! Радуј се,земљо незасејана,која чисто процветаваш плодоносну пшеницу,Реч Божију, Радуј се,њиво неорана ,која јасно произрасташ Сина Божијега као Божански клас! Радуј се,Благодатна,Господ је с Тобом! Кондак 7 Желећи да поверује страшној тајни Арханђеловим речима,међутим Пресвета Дјева се смути размишљајући о овој великој тајни,и сва стидеће се говораше: Реци ми, Гавриле, најискреније,како ја истински трулежна,могу родити са телом Бестелеснога који свагда чини чудеса Божанском силом,кога пак,дјева роди без мужа.Стога како може несместиви и свима невидљиви да се усели у утробу Дјевину коју Сам сазда? Реци ми ово да са вером певам Богу:Алилуја! Икос 7 Нове и необичне и чудесне Твоје тајне рече Анђео Богородици,и нову твар показа Тобом творац Господ свега.Ти пак,једина примићеш Цара Оваплоћенога у утроби,да би се Ти једина назвала Мајка Сина Божијега,Чиста.Зато не диви се чудесима и немој да сумњаш у речи:“Бог где хоће побеђује се закон природе“,јер све је могуће Свемогућем. И као што је од ребра Адамовога саздана Ева без матере старим богосаздањем,тако и сада из Твоје девствености оваплоћује се без оца Господ свих.Нека те увери и жезал Аронов,који је без воде процветао и руно Гедеоново,јер као росу примићеш зачеће,истинска нетрулежна и истинска Дјево.Такође и купина која је несагориво у огњу горела,некаТи објави,да ћеш примити огањ Божанства,Приснодјево,и после рођења остаћеш чиста.Стога прими мој целив,да би сва племена земаљска радосно певали Теби: Радуј се,жезле Аронов,који си процветао нетрулежност целоме свету! Радуј се,фениксу Давидов,који си процветао безсмртност палим људима! Радуј се,Скинијо Небеска,осењена и прослављена од Херувима! Радуј се,светија од свих светих,поштована и увек слављена од Серафима! Радуј се,Чашо Бесмртнога Цара,у којој се раствара радост целоме свету од Духа Светога! Радуј се,посудо Божанске манне,из које се вернима припрема неисказана сладост! Радуј се,Благодатна,Господ је с Тобом! Кондак 8 Величина необичног рођења ме смућује рече Пресвета Дјева Анђелу,будући да Свеблаги хоће натприродно да се усели у мене ,а чист храм душом и телом буде савршен Њему,радосне речи твоје примивши,испуни се Божанским весељем ,нека се сада са мном укине стара Евина осуда,и нека се мноме оправда дуг људи,да би сви радујући се овој светлој Благовести,благодарно певали Богу:Алилуја! Икос 8 Сва твар сада се радује због Тебе,Благодатна,Сабор Анђела и људски род ,рече Арханђео,јер Теби се даде Божанска радост и као свако обећање Божије Тобом сада добија крај.Тобом се данас благослови Авраам због нараштаја свога,Тобом се сада Ева ослободи од старога бола,Тобом се данас радује Адам ,јер данас се испуњује прва блага вест палим људима:семе женино сатрће главу змије.Тобом сва твар сада почиње да се ослобађа од ропства трулежи у слободу славе деце Божије.Тобом се сада подари целом роду људском свака радост и вечно весеље,да би Ти сви у векове овако хвалили: Радуј се, обрадована Дјево,прасликована од светих патријараха! Радуј се,света Богоневесто,некада проречена од свих пророка! Радуј се,затворени винограде,у који зажеле да уђе Цар Небески! Радуј се,запечаћени изворе,из кога нико не мож да пије! Радуј се,Божански врту,у коме се од свих цветова Светога Духа изнесе рајски миомирис целоме свету! Радуј се,новозасађени рају,у коме се засади Божанско дрво живота усред Тебе за процветање! Радуј се,Благодатна,Господ је с Тобом! Кондак 9 Сва природа анђелска задиви се сада ,због Тебе,Пречиста,чувши дивни твој разговор са арханђелом Гаврилом а најпре ову молитву Твоју:„Душу очисти ,тело освети,учини ме велику Цркву Божију,и Скинију Богоукрашену,да наитијем Пресветога Духа,начиним се храм духован и Мајка Чиста Живота“.Када си по овој молитви казала из смиренога срца Твога: „Ево,слушкиње Господње,некаа ми буде по речи Твојој,нека се усели Бог у мене, све небески силе прославише Бога,видећи да је Твоје срце спремно за примање Божанства и са страхом и радошћу запеваше Му:Алилуја! Икос 9 Многоречити Божански свети арханђео Гаврило је био у страху ћутавши,и прекинуо је твоје речи,када си Пресвета Дјево,казала смерне речи: „Ево склушкиње Господње ,нека ми буде по речи Твојој“.У почетку стварања света стваралачким речима:„Нека буде“ ,које је изрекао Творац,створено је све видљиво и невидљиво.Сада пак,реч ова која је изрекла Дјева низведе Творца творевине у овај свет и тако се данас открива велика од века тајна: Син Божији постај Син Дјевин,да би учинио Адама Богом.Савечна Реч Очева,не одвајајући се од небеса сиђе на земљу и поста тело и усели се међу нама,неисказано снисходи и усељава се у Дјевину утробу.Нека се радује,дакле,небо и земља и са арханђелом нека пева Пречистој Дјеви овако: Радуј се,земаљско небо,које је узашло смиреним духом до небеских висина! Радуј се,Небески стану,који је неисказано сместио Реч Божију! Радуј се,Благословена,која си примила нетрулежно зачеће Превечнога Бога! Радуј се,Благодатна,који си дворану девства Твога сачувала у зачећу! Радуј се,чиста Дјево,која си преславно победила законе природе у Богооваплоћењу! Радуј се,Богоневесто,јер си природу анђела предивно развеселила у Благовестима Твојим! Радуј се,Благодатна,Господ је с Тобом! Кондак 10 Желећи спасити свет,Човекољубац Господ сиђе као дажд (киша) на руно у пречисту утробу Твоју,о Богомати,и одмах неисказаним надоласком Светога Духа учини се несазнајно зачеће и Превечна Реч Божија поста тело и усели се у Тебе,примивши је од Пречисте Крви Твоје без насладе телесне,али не без насладе духовне: јер тада пак, девичанско срце Твоје испуни се божанском жељом и дух Твој гораше пламеном серафимске љубави,ум пак сав,ако је био унутар себе удубио се у Богу.И тако наслађујући се овим неисказаним богољубљем и умним боговиђењем,Ти си се поклонила Оваплоћеноме од Тебе Господу Твоме и радосно си Му певала:Алилуја! Икос 10 Тврђава си,Богородице Дјево,јер девствено си од Духа Светога зачела Предвечнога Бога и остала Дјева,и тиме си ослободила Еву од старе туге.Данас радост Благовести, празник девствености, и тајна велика,почетак нашега спасења.Данас се весели небо и радује земља.Стога велики Гаврило први од све твари,разумевши духом велику тајну Богооваплоћења поклони се са великим страхом оваплоћеноме у Дјевиној утроби Спаситељу света и Пречисту Дјеву која је оваплотила ,узпоштова приличним поклоњењем као Царицу неба и земље и са великом побожношћу запева Јој овако: Радуј се,прехвално вршење велике тајне Оваплоћења Божијега! Радуј се,преславно јављање неисказанога тела Христовога! Радуј се,дворано безсеменога постајања невесте у којој се данас смести Творац целога света! Радуј се,ковчеже божанскога оваплоћења,којим се сада дарова велика радост целој васељени! Радуј се,Дјево,која си изаткала Боготкану порфиру од пречистога тела Твога Речи Божијој! Радуј се,Девојчице,која си нетрулежну баграницу [1]дала на зајам из девствене крви Твоје! Радуј се,Благодатна,Господ је с Тобом! Кондак 11 Свеумилне песме принела си ,Пречиста,када си по одласку Арханђела посетила праведну Јелисавету,млађу рођаку твоју и веселим духом објавила јој радост Благовести, говорећи: „Велича душа моја Господа,и обрадова се дух мој у Богу Спаситељу моме .Јер погледа на смирење слушкиње Своје,и од сада ће ме прослављати сви народи“.Ова посета Твоја обрадова праведну Јелисавету и заигра се од радости дете Јован у утроби њеној и испуни се Духа Светога Јелисавета и рече:„Откуда мени ово,да дође Мати Господа мога мени“.Нека заигра сада дух наш,осетивши у дан Благовести Твога радост посете Твоје. Због тога са Јелисаветом кличемо Ти:„Благословена си међу женама и благословен је плод утробе Твоје“,Коме непрестано сви да певамо:Алилуја! Икос 11 Велика и божанска светлост засија у души Твојој,Пречиста,када по речи Арханђела Свети Дух сиђе на Тебе,и сила Вишњега осени Те и када си одмах зачела у богоблагодатној девственој утроби Твојој Творца светлости,Кога светлост осветљава у тами и тама га не обузе.Он просвети Тебе као сунце,светлом Божанства Свога,сву прослави и обожи,због чега светли доброта Твоја,блиста светлост чистоте Твоје,као што прорече о Теби Дух Свети у песмама: „Сва си добра,блиска Моја и нема порока у Теби“. Сва изабрана ,сва Преукрашена јавила си се,Коју Бог заволе,сва чиста и испуњена Божанске славе.Просвећени том Божанском светлошћу Твојом,нека и ми запевамо Теби,као Мајци светлости овако: Радуј се,свећњаку Божанске светлости,која си понела незалазну Светлост у утроби Твојој! Радуј се,Зраку умнога Сунца,који си просветио цео свет светлошћу лица Божијега! Радуј се,небеска светиљко,која на свећњаку земаљском светлиш целој васељени! Радуј се,Живоносни источниче (изворе),преизобилно орошени благодаћу Светога Духа! Радуј се,светлоносна Дјево,јер Тебе ради свима нама данас засија светлост Богопознања! Радуј се,изабрана Богоневесто,којом сада неисказана радост облиста цео свет! Радуј се,Благодатна,Господ је с Тобом Кондак 12 Божанска благодат и велика радост процвета данас целоме свету,Пречиста,у светлоносни дан Благовести Твоје,јер Тебе ради тога дана преста стара туга и постави се почетак спасења људи: Син Божији,Син Дјеве јави се и земља која је због Еве била проклета,данас се опет благослови Тобом Дјево.Херувим одступи од дрвета живота и двери рајске верним се опет отварају,сав свет испуни се радошћу,откако велики Гаврило са висине Теби узгласи „Радуј се!“.Због тога данас пак достојно нека се веселе небеса,замља нека се радује,и свако биће и твар нека пева због Тебе Богу:Алилуја! Икос 12 Сверадосно прослављајући од Арханђела Благовести Твоје,Богородице,сви хвалимо необичну и велику тајну чистог и девственог од Духа Светога зачећа Твога,;поклањамо се нетрулежноме зачећу од Тебе Сину Твоме Христу Богу нашем и из свега срца верујемо и исповедамо да си у Божанском зачећу и после рођења Твог остала приснодјева (увек дјева).Због Тога Ти са Арханђелом Гаврилом приносимо ове песме: Радуј се,Благодатна,обучена у сунце ,које благодаћу и славом светли целој васељени! Радуј се,Благословена,од истока до запада препрослављена и преузнешена у целом поднебесју! Радуј се,велико дивљење Анђела,која си задивила красотом девства Свога Гаврила! Радуј се,благо весеље целоме свету,која си развеселила пале људе радошћу Благовести Твоје! Радуј се,смирена слушкињо Господња,која си висином смирења Твога низвела Бога на земљу! Радуј се,Милосрдна Мајко Бога Вишњега,која Материнском заштитом Твојом многе грешнике приводиш Христу! Радуј се,Благодатна,Господ је с Тобом! Кондак 13 О,Свеопевана Утешитељна Невесто,Чиста Дјево која брак ниси познала,задивила си Арханђела красотом девства и данас си позајмила тело Богу Слову.Примивши садашњи наш принос због најрадосније Твоје Благовести од Гаврила,сачувај у девствености заручене Христу Богу,укрепи све у чистоти, и избави од невоља да би ослобидивши се Тобом вечних мука,Тобом рај пронашли и где би сви певали Теби и Богу:Алилуја! Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1 Молитва Пресветој Богородици на празник Благовести Пресветој Богородици Молитва прва Свемоћна,Пречиста Госпођо Владарко Богородице,прими ове часне и приличне дарове које Теби јединој приносимо ми недостојне слуге Твоје,од свих народа изабрана,која си се јавила виша од све твари небеске и земаљске.Будући да Тебе ради Господ сила би са нама и Тобом познасмо Сина Божијега и удостојисмо се Светога Тела Његовог и Пречисте Крви Његове.Због тога си блажена из нараштаја у нараштај,Богоблажена,светлија од Херувима и неупоредиво славнија од Серафима.И сада Свехвална Пресвета Богородице, немој престати да се молиш за нас недостојне слуге Твоје.Да се избавимо од сваке невоље и намере лукавога,да се сачувамо неповређени од сваког отровнога напада ђаволскога.Но све до краја нас сачувај молитвама Твојим да би спасени твојим заступништвом и помоћи узнели славу,хвалу,благодарење и поклоњење за све у Тројици једноме Богу и Творцу свагда ,сада и увек и у векове векова.Амин! Молитва друга Прилазећи Пречистој Матери Божијој ја бедни молим се:Ти знаш Царице,да ја непрестано грешим и гневим Сина Твога и Бога мога,иако се много пута кајем испадам лажљивац пред Богом,и кајем се дршћући да ме Господ не порази,но убрзо опет то исто чиним.Знајући ти,Владичице мој Госпођо Богородице,молим Те да се смилујеш на мене,да ме укрепиш ,и да ми даш да чиним оно што је добро.Јер ти знаш ,Владичице моја Богородице, да ја мрзим своја зла дела и да свом мишљу својом волим закон Бога мога. Али незнам ,Госпођо Пречиста,зашто оно што мрзим то и волим,а оно што је добро обилазим.Не попуштај,Пречиста,вољи мојој да се врши,јер није богоугодна,него нека буде воља Сина Твога и Бога мога,нека ме Он спаси и уразуми,и подари ми благодат Светога Духа,да бих од сада престао да чиним зло и остало време поживео по заповестима Сина Твога,Коме приличи свака слава ,част и моћ са Беспочентим Оцем Његовим,Пресветим и Благим и Животворним Духом Његовим ,сада и увек и увекове векова.Амин! Молитва трећа О,Пресвета,Богоризабрана Дјево,Светога Духа Утешитеља,Свебеспрекорна Невесто, Божанскога Оца Небескога Кћери Најжељенија,пронађена усред трња света овога,као пресветли крин пресјајном добротом девства,да би била Безбрачна Чиста Мајка Сину Божијем.Чиме да Ти узвратимо у овај пресветли дан Благовести,у који си задивила Арханђела Гаврила безмерном красотом девства Твога и од њега си добила неисказану радост.Шта да принесемо Теби за све утехе Твоје којима си обрадовала у овај дан сав свет видљиви и невидљиви,а највише пали род људски? Данас је почетак нашега спасења и јављање од века тајне:сада,дакле,Слово Божије тихо сиђе са неба као кап кише на земљи,и усели се у Твоју Благодатну утробу,и поста Тело ради нашега спасења.Зато данас Анђели ликују на небесима и сва творевина се весели и радује се празнујући почетак ослобођења нашег од трулежи у слободу славе деце Божије.Сада се радује женска природа ради пале Еве којa послушавши змију роди женама бол и уведе неуздржану смрт.Tи пак ,Дјево, разрешила си од тешкога ропства сав род човечански и слободом Христовом донела си поштовање женској природи јер чистим девством опет си увела истинити живот и због тога жене,држећи девство јасно почињу да побеђују ђавола.Сада Адам ликује,видевши да се у овај пресветли дан испуни на Теби прва рајска благовест,јер семе женино сатире главу змије.Са њим сада ликује цео род човечански,јер Тобом,Пречиста,данас се уништи старо одвраћање Бога према људима,Бога си нам опет привела.Стога те сада видимо као некада Јаков,као високу лествицу којом сиђе Бог на земљу и као прехвални мост који земаљске опет узводиш на небо.Шта да Ти дамо ,Царице неба и земље,за све ово,чиме си подарила неисказану радост палим и заблуделим људим Твојим.Све наше жртве и приноси су ништа пред величином доброчинстава Твојих.Само је једно угодно Теби: „срце скрушено и смирено“,које Син Твој и Господ наш „неће одбацити“.Због тога Те молимо:испуни нас предивном висином смирења Свога колико можемо примити ,да би Ти принели у свесвети дан Благовести Твоје од Твојих,да у сваком добром делу не мислимо гордо,него да непрестано боравимо у смирењу.Украшени том првом врлином ,у пресветли дан овога Твога празника у кротости и чистоти срца са Арханђелом Гаврилом да завапимо Теби:Радуј се,Благодатна,Радуј се Обрадована,Радуј се,Преблагословена,Господ је са Тобом,и Тобом и са нама у векове векова.Амин! Aкафист Благовещению Пресвтой Богородицы http://blago.far.ru/indeh.php?id=ak_01 са црквено-словенскога језика превео протонамесник Животије Милојевић [1] Баграница – плашт,огртач bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 15, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 Акатист преподобном и богоносном оцу нашем Атанасију Атонском Чудотворцу (Слави се 18/5.јула) Кондак 1 Изабрани од града Трапезунта испоснички си просијао на Атону,дивни подвижниче и чудотворче,преподобни оче Атанасије,брзи помоћниче и исцелитељу душевних и телесних болести,пошто имаш велику смелост пред Господом који те је прославио, ослободи нас од свих невоља и руководи стазом спасења,да ти похвално кличемо: Радуј се,преподобни Атанасије,Атонски чудотворче! Икос 1 Творац Анђела и целе творевине,изабрао је Гору Атонску земаљским уделом Пречисте Своје Матере и даровао је у вечно наслеђе монасима,обjави тебе у њој као светлу светиљку која украшава цео сабор преподобних.Због тога као великом угоднику Христовом певамо ти: Радуј се,предобри учитељу монаха! Радуј се,преславни сабеседниче анђела! Радуј се,дивна светиљко целомудрија! Радуј се,најусрднији испунитељу поста и уздржања! Радуј се,премудри учитељу духовног живота у Христу! Радуј се,светли примеру кротости и смирења! Радуј се,јер си име твоје[1] оправдао безсмртним делима! Радуј се,јер си прехвално у себи сјединио дело и виђење! Радуј се,јер си подражавао преподобнога Петра Атонског у равноангелном животу! Радуј се,јер си са њима на небесима примио равну славу! Радуј се,преподобни Атанасије,Атонски чудотворче! Кондак 2 Када по блаженој смрти родитеља твојих,ти који си још био дете и који ниси знао да се стараш о себи,Свеблаги Господ Божанским Својим промислом је уредио да се једна монахиња стара о теби и васпитаваше те уместо сина,тад си блажени,видео њу,старатељку твоју,да пости и да се моли Богу,похитао си,колико је то дозвољавало детету,да подражаваш њеном светом животу,певајући са њом Христу Богу:Алилуја! Икос 2 Разум небески подари се теби,угодниче Божији,када си дошао да се школујеш у Цариграду,јер си толико у томе преуспео да си се за кратко време показао као посебан говорник и премудри учитељ.Ми пак,тако теби од Бога умудреноме,приносимо овакве немудре похвале: Радуј се,јер си себи поставио правило живота: почетак мудрости је страх Божији! Радуј се,јер си се старао да сачуваш све заповести Господње! Радуј се,јер си мудрошћу твојом јасно увидео пролазност света! Радуј се,јер си усрдно зажелео да се стараш о души твојој! Радуј се,јер си се од младости учио посту и молитви! Радуј се,јер си се приљежно поучавао у Светом писму! Радуј се,јер си се од младости украсио седином мудрости! Радуј се,јер си од Господа добио утеху због лишавања родитеља твојих! Радуј се,јер си се уздржањем васпитавао више од млека! Радуј се,јер си од вршњака твојих,младића био познат учитељ монасима! Радуј се,преподобни Атанасије,Атонски чудотворче! Кондак 3 Сила благодати Божије удруживши се са добром намером твојом поможе ти, блажени,да избегнеш веома замршене замке овога света,посла ти светога старца Михаила,вођу и учитеља у монашком животу,у чему си се све до смрти твоје добро подвизавао,појући Богу:Алилуја! Икос 3 Имајући велику жељу према равноангелном монашком животу,оставио си Цариград, блажени,и дошао си у манастир Малеин,и преподобни Михаило те обуче у монашку власеницу,и као војник био си обучен у оклоп вере и тако храбро си устао против невидљивих непријатеља рода људскога.Зато те прослављамо овако: Радуј се,јер си од младости предао себе на служење Господу! Радуј се,јер си Њега јединога заволео изнад свега! Радуј се,јер си због Царства Небескога оставио част и славу овога света! Радуј се,јер си презрео као трице сва привремена блага! Радуј се,јер си тело покорио духу! Радуј се,јер си ум твој уперио на богомислије! Радуј се,јер си бодро одбијао помисли вражије! Радуј се,јер си светошћу и чистотом постао сличан анђелима! Радуј се,велики украсе Кименскога манастира! Радуј се,славо и красото Атона! Радуј се,преподобни Атанасије,Атонски чудотворче! Кондак 4 Привремену славу и поштовање од богољубивих војвода,избегавајући као буру и морске таласе,оставио си Кименски манастир,дошао си у Свету Гору,као у тихо пристаниште,преподобни Атанасије,и тамо си се предао на послушање старцима подвижницима,певајући са њима Христу Богу:Алилуја! Икос 4 Чувши прот и остали светогорски оци твоје преслатко тумачење Светога писма, задивише се сили благодати која излазаше из уста твојих и прослављаху Бога;један пак, од њих,преподобни Павле,пророчки рече за тебе:овај који је дошао после нас биће први врлином и славом у Царству Небеском.Ми пак,сада видевши испуњење овога пророштва радосно ти кличемо: Радуј се,дивни изабраниче Божији! Радуј се,пречасни стану Духа Светога! Радуј се,похвало преподобних отаца! Радуј се,испуњење њихових пророрштава! Радуј се,слаткоречити и богомудри говорниче! Радуј се,предобри и трудољубиви краснописцу! Радуј се,ревнитељу црквенога поретка! Радуј се,искоренитељу душепагубних шапутања у цркви! Радуј се,је си твојим премудрим и благодатним речима задивио побожне војводе! Радуј се,јер си их руководио стазама ка спасењу! Радуј се,преподобни Атанасије,Атонски чудотворче! Кондак 5 Јави се твој живот светлији од звезде,преподобни оче Атанасије;ти пак,сам си ишао тесним и тескобним путем који води право у Царство Небеско,и многе друге си учио да врше вољу Господњу и њих који светле врлинама си представио Христу Богу,певајући са њима:Алилуја! Икос 5 Непријатељ људскога рода видевши манастир који си саздао за боравак монаха у њему веома много се раздражи и рече друговима својим:о другови, и снаге моје,докле ћемо да трпимо и зашто не растргнемо непријатеља нашег Атансија ? Ти пак,оче ,молитвом твојом Господу као жезлом поразио си њихове нападе.Због тога ти певамо овако: Радуј се,добри војнику Христов! Радуј се,славни победниче невидљивих непријатеља! Радуј се,јер си радосно опростио старцима који су те клеветали! Радуј се,јер си непријатеље твоје заволео као пријатеље! Радуј се,јер си био добар пастир Богом урученом ти стаду! Радуј се,јер си штитио разумне твоје овце од духовних вукова! Радуј се,јер си од Бога добио дар скрушености! Радуј се,јер си скупио богатство врлина! Радуј се,јер си се удостојио да у виђењу видиш самога Господа Христа! Радуј се,преподобни Атанасије,Атонски чудотворче! Кондак 6 Атонска Гора проповеда трудове и подвиге твоје којима си се у дубравама и долинама њеним подвизавао као бестелесан,преподобни;најпре објави славу твоју свештена твоја Лавра у којој леже твоје исцелитљске мошти,које изливају реке чудеса и исцељења онима који због тебе кличу Богу:Алилуја! Икос 6 Преподобни,засијао си у земаљском телу небеском светлошћу као пламен огњени,које се удостојивши твој ученики Герасим,са страхом завапи:о,оче!Због тога и ми ти вапијемо: Радуј се,оче,јер си светлошћу врлина твојих обасјао свет! Радуј се,јер си из пустиње Атона одагнао тамне бесовске пукове! Радуј се,јер си светлошћу лица твога задивио ученика твога! Радуј се,јер си опаку његову болест исцелио једном речју! Радуј се,јер у трулежном телу био си озарен нетрулежном светлошћу! Радуј се,јер си у себи носио огањ Божанске љубави! Радуј се,јер у Царству Оца Небескога сијаш као сунце! Радуј се,најтоплији наш молитвениче пред Христом Богом! Радуј се,брзи помоћниче у невољама! Радуј се,велики утешитељу у жалостима! Радуј се,преподобни Атанасије,Атонски чудотворче! Кондак 7 Христољубиви војвода Никифор желећи да зарати против безбожних агарена мољаше Атонске оце да се помоле Богу за њега и да пошаљу тебе код њега.Ти пак,оче Атанасије, повиновавши се оцима,ако и не желећи,путовао си до Крита и тамо си молитвама твојим помогао хришћанима да победе агарене,који не знају да певају:Алилуја! Икос 7 Прелукави ђаво измисли ново зло када подиже на завист једног од твојих ученика и научи га да те закоље као безгрешно јагње.Ти пак,оче спашен си био руком Свевишњега, том убици си отачки опростио и целивао си га.Стога сви ми дивећи се таквој твојој незлобивости похвално ти кличемо: Радуј се,јер си кротошћу и смирењем твојим подражавао Христу Богу! Радуј се,јер си незлобивошћу твојом победио духа злобе! Радуј се,најскупљи бисеру ризница Христових,кога не може покрасти убица душа! Радуј се,јер тебе десница Господња чуваше од свих зала! Радуј се,спашени од изненадног убиства! Радуј се,неповређени,по речи Господњој,од смртоностног пића! Радуј се,јер си од смрти спасао три човека који су страдали од глади и мраза! Радуј се,јер си многе исцелио од различитих болести! Радуј се,јер си верне утврдио у Православљу! Радуј се,јер си посрамио лажљивце и неверне! Радуј се,преподобни Атанасије,Атонски чудотворче! Кондак 8 Необично је било видети,када си заповешћу твојом,оче,у летње време захваћену слану воду из мора,учинио хладном и слатком онима који су је пили и утолили жеђ.Због тога величамо Господа,који ти је подарио такав дар чудотворства и у умиљењу певамо Њему: Алилуја! Икос 8 Дивно се јави теби Мајка Христа Бога нашега,и заповеди ти да жезлом удариш камен из кога одмах потече извор воде,који и до сада излива живу и исцелитељску воду.Чудећи се таквом благовољењу Владарке према теби,кличемо ти овако: Радуј се,јер си се удостојио да видиш пресветло лице Царице Небеске! Радуј се,јер си Њеном заповешћу извео воду из камена! Радуј се,јер си се тим преславним чудом показао сличан боговидцу Мојсеју! Радуј се,јер са тим великим пророком сада бораваш у рајским насељима! Радуј се,јер благодатно посећујеш твој извор! Радуј се,јер дајеш здравље болеснима! Радуј се,очишћујеш губаве! Радуј се,јер из људе изгониш нечисте духове! Радуј се,јер си усрдно послужио болеснима! Радуј се,јер си исцељивао стомачне и неизлечиве болести! Радуј се,преподобни Атанасије,Атонски чудотворче! Кондак 9 Многоречити говорници не могу достојно да похвале милости Царице Небеске према хришћанским подвижницима.Јер Она дође у твоју лавру,оче,са два анђела и ученицима твојим како је видео Матија,који су били у цркви ,давала је златнике и сребрњаке онима који су се усрдно молили и певали Богу:Алилуја! Икос 9 Сви монаси Атонске Горе прослављају те,оче Атанасије,као свога наставника и топлог посредника,да не буду лишени твоје благодатне помоћи и сви православни људи који са љубављу поштују свети спомен твој кличући: Радуј се,јер се светим и прехвалним твојим животом узвелича светоназвани Атон! Радуј се,јер си нам као образац оставио небоусходну лествицу врлина твојих! Радуј се,часни украсе земаљскога жреба Мајке Божије! Радуј се,похвало православнога монаштва! Радуј се,јер си задобио Божију милост због твоје велике љубави и милосрђа према грешницима! Радуј се,јер си због твог великога старања за странце од Господа који је ради нас био странац присаједињен у вечним скинијама! Радуј се,јер си због твоје славне победе над телом и ђаволом овенчан венцем славе! Радуј се,јер си због девствене чистоте и срдачне простоте од Приснодјеве Марије примљен у најближе друштво са преподобнима! Радуј се,јер благовољењем Царице Небеске манастир који си ти подигао у Њено име преименова се у твоје име! Радуј се,јер светло се празнује дан престављења твога у твом манастиру! Радуј се,преподобни Атанасије,Атонски чудотворче! Кондак 10 Желећи спасити Богом уручено ти стадо од раздора и саблазни,и приближавајући се смрти,написао си ,оче,ученицима твојим писмени завет,поучавајући све узајамној братској љубави и чувању отачких предања.Ми пак,хвалећи такву твоју бригу за духовну твоју децу певамо Христу Спаситељу нашем:Алилуја! Икос 10 Оградивши се тврђавом трпљења и укрепивши се надом вечних добара,прошао си тесном стазом земаљско странствовање,преподобни Атанасије,носећи јарам поста, свеноћнога бденија и старања за душе поверене ти теби.Сада пак,пошто боравиш у небеском блаженству,помени нас који те овако хвалимо: Радуј се,крепки подвижниче који си угасио све распаљене стреле лукавога! Радуј се,јер си душу твоју чисто умио проливеним сузама! Радуј се,јер си отачки носио слабости слабих! Радуј се,јер си оне који су упали у дубину сагрешења узводио на гору врлина! Радуј се,јер си био учитељ многих великих људи! Радуј се,јер си кротко изобличио цара Никифора због неиспуњеног датог завета Богу! Радуј се,јер си пророчки предвидео будуће догађаје! Радуј се,јер си јасно видео оне који су били далеко од тебе! Радуј се,топли љубитељу славе Божије! Радуј се,ревностни испунитељу заповести Његових! Радуј се,преподобни Атанасије,Атонски чудотворче! Кондак 11 Благодарне песме принео си,оче,Богу који те је дивно спасао од потопљавања у мору са твојим ученицима када је дејством духа злобе,лађа у којој си пловио била разбијена и сви који су били у њој упали су у воду,но не утопише се и певаше хвалу Господу: Алилуја! Икос 11 Имајући ум и срце озарено светлошћу благодати Божије,преподобни оче Атанасије, тајанствено си прорекао твоју страдалничку смрт којом си се погребао телом као мученик под развалинама палога храма,духом си се преселио у небеске станове,у којима,твојим посредовањем помози да уђемо у небеске дворове пред Господом и ми који ти кличемо овако: Радуј се,који си чинио велика и преславна чудеса у животу и после смрти твоје! Радуј се,јер си чудесно излио из ноге твоје крв као миомирисно миро! Радуј се,јер си сабрао мноштво монаха на часни погреб твој! Радуј се,јер се у гробу тело твоје показало светло небеском радошћу! Радуј се,јер си помазивањем крвљу твојом болесног морнара подигао са смртнога одра! Радуј се,јер си том крвљу излечио крвоточиву жену! Радуј се,јер к себи привлачиш сва срца љубављу твојом! Радуј се,јер миомиром Божије благодати одгониш од многих смрад страсти! Радуј се,пресветли свећњаку,који са Атонске Горе светлиш целом православном свету! Радуј се,јер осветљујеш пут ка небу не само монасима него и мирјанима! Радуј се,преподобни Атанасије,Атонски чудотворче! Кондак 12 Даде ти се велика благодат од Бога,оче,да врлинске људе упућујеш да још више напредују,а грешне да побуђујеш на покајање,одгонећи од њих скакавце и различите болести и лечећи страсти.Зато те смирено молимо,оче,немој лишити твоје помоћи и нас који певамо Богу:Алилуја! Икос 12 Прослављајући свети и равноангелни твој живот,величамо те,оче Атанасије,као многомоћног молитвеника за нас пред Богом,топлога заступника и учитеља ка спасењу,и са љубављу ти узглашавамо овако: Радуј се,похвало Православне Цркве! Радуј се,заштитниче манастира твога и целе Горе Атонске! Радуј се,искрени љубитељу пустињачког молитвенога ћутања! Радуј се,мурдри руководитељу општежића! Радуј се,истински ревнитељу испосничкога живота! Радуј се,светли примеру и учитељу свих монашких врлина! Радуј се,јер због смирења ниси хтео да јавиш свету твоје свете мошти! Радуј се,јер онима који су хтели да их изваде из земље запретио си огњем! Радуј се,јер до сада православни људи поклањају се светоме гробу твоме! Радуј се,јер се и тамо види и твој чудотворни жезал! Радуј се,преподобни Атанасије,Атонски чудотворче! Кондак 13 О,предивни учитељу монаха и чудотворче,преподобни оче Атанасије,стојећи сада пред престолом Цара Славе Господа нашега Исуса Христа,моли Му се да подари свима нама дух истинске кротости,љубави и целомудрености,да би окончали живот наш у покајању,и удостојили се да са свима светима у Небеском Царству певамо Богу:Алилуја! Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1 Молитва Преподобни оче Атанасије,посебни угодниче Христов и велики Атонски чудотворче,у данима земаљскога твога живота многе си упутио на прави пут и мудро руководио у Царству Небеском,тешио си жалосне,дао си руку помоћи палима и свима си био љубазан, милостив и састрадални отац;ти сада боравећи у небеској светлости,најпре умножи љубав твоју према нама слабима,који разним невољама страдамо у животноме мору, искушаванима духом злобе и страстима.Због тога смирено те молимо,свети оче: по благодати даној ти од Боа,помози нам да у простоти срца и у смирењу творимо вољу Господњу,да победимо искушења вражија и да исушимо свирепо море стасти,да тако неуквашпено прођемо пучину животнога мора и заступништвом твојим пред Господом, удостојимо се да уђемо у обећано Царство Небеско,славећи Беспочетну Тројицу,Оца и Сина и Светога Духа,сада и увек и у векове векова.Амин. Акафист преподобному и богоносному отцу нашему Афанасию Афонскому чудотворцу, Издание русской пустыни Вознесения Господня на Афон,Москва,Синодальная типография,1908. http://akafist.narod.ru./A/Afanasi_Afonski.htm. Превео са црквено-словенског језика Протонамесник Животије Милојевић [1] Атанасије на грчком значи безсмртни This post has been promoted to an article bgpj and мирођија је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 22, 2012 Aкатист светом Павлу Исповеднику, архиепископу Цариградском (слави се 19/6.новембра) Koндак 1 Изабрани исповедниче Божији,и угодниче Христов,објавио си целоме свету исповедање праве вере,хвалимо те,светитељу оче Павле;ти пак,пошто имаш смелост пред Господом,заштити од свих невоља нас који кличемо: Радуј се,светитељу Павле,исповедниче Христов! Икос 1 Творац Анђела и Саздатељ целога света јави тебе,светитељу Павле,доброг исповедника православне вере и поборника побожности.Ти си поднео велика страдања у прослављању Живоначалне Пресвете Тројице.Ми пак,грешни,дивећи се таквој твојој ревности на посрамљењу аријанске безбожности,овако ти говоримо: Радуј се,од Бога призвани поборниче побожности! Радуј се,служењем својим Богу си свеусрдно послужио! Радуј се,разум свој Богу си покорио! Радуј се,дивни ревнитељу правде Христове! Радуј се,усрдни молитвениче и заштитниче наш пред Богом! Радуј се,светитељу Павле,исповедниче Христов! Кондак 2 Видевши сви људи Цариграђани твоје мудро управљање Црквом,светитељу Павле,и здраво богословље које призива да се поклања Триипостасноме Божанству:Оцу у Сину са Светим Духом,Духу који од Оца исходи и у Сину почива,веома се радоваху и благодарећи Бога за слање таквога дара људима Својим сагласно певаху Пресветој Тројици:Алилуја! Икос 2 Обогаатио си разум Божанским учењем,преподобни Павле,са усрђем си проникао у дубину недостижног учења Свете Тројице,одакле си и поцрпео богатство Божанскога познања: непроменљиво си богословствовао:Оца нерођеног и Сина рођенога и Светог исходитељнога Духа.Ми пак,дивећи се таквоме твоме богословљу,овако ти узносим песме: Радуј се,велики исповедниче богословља! Радуј се, утврђење Православне вере! Радуј се,јер си се ваистину јавио добар ратник против јеретика! Радуј се,нетрпељиво посечење погрешног учења о Светој Тројици! РАдуј се,до краја обасјани Тројичном светлошћу! Радуј се,светитељу Павле,исповедниче Христов! Кондак 3 Усрдно си стекао силе да речју и делом послужиш Христу,достославни Павле,због тога си за правду Божију био омрзнут од цара,као што је некада био славни пророк Илија од безаконога Ахава,такође си претрпео прогонство,но предајући свега себе Богу,кличући:Алилуја! Икос 3 Оче Павле,ваистину си прослављен на небесима,али прими и ове наше похвале са земље,које ти узносимо у час и спомен твојих врлина које си чинио у животу твоме,показујући нам пут Православља ка прослављењу вере Христове,које певамо теби: Радуј се,примеру смирења и преданости вољи Божијој! Радуј се,јер си претпрео мноштво невољаод лажне браће! Радуј се,јер си се умилно молио Богу за све! Радуј се,јер си трпељиво понео Крст Христов! Радуј се,јер свима прогнанима за име Христово показујеш пут у Царство Небеско! Радуј се,је си слатко пострдао за Свету Једносушну Тројицу! Радуј се,светитељу Павле,исповедниче Христов! Кондак 4 Велика бура нападе на тебе,светитељу,када те венценосци,зли људи из аријанске јереси прогнаше из града престола твога.Ти пак,подражавајући Христу смирено си отишао,молећи се Саздатељу Цркве:Алилуја! Икос 4 Чувши и видевши људи за радосни твој повратак,светитељу Павле,у престони твој град, радоваху се,благодарише Богу и прослављаху песмама тебе овако: Радуј се,јер си се вратио из прогонства,да би опет сејао семе вере! Радуј се,свесветски свећњаку православне вере! Рауј се,похвало светитеља! Радуј се,похвало побожних свештеника! Радуј се,украсе целога црквенога клира! Радуј се,светитељу Павле,исповедниче Христов! Кондак 5 Богоизливеном крвљу искупљене душе чувао си од свакога зла,преподобни светитељу Павле,Када си пак примио велики чин архиепископства Византије,слатко си примио дело проповедника Христовога:укоравајући,запрећујући и умољавајући са сваким дуготрпљењем.Богу пак.слатко си певао:Алилуја! Икос 5 Видећи у Цркви велику неслогу,као риза Христова раздеран аријанским безбожјем и Македонијевим штетним речима,молитвама и сузама овај злобни пламен угаси,упућивао си људе ка исправљању,неверне поучаваш у вери,а верне пак светим тајнама чуваш и освећујеш,учећи их да достојно ходе звањем хришћанским.Ми пак ,постављени тобом на овј спаситељни пут,радосно кличемо: Радуј се,смерни предстојатељу пред Светом Трпезом! Радуј се.,јер нетруллежном храном добро храниш чеда твоја! Радуј се,нелажни тумачуЛогоса (Слова) Божијега! Радуј се,путовођо наш ка вечном животу! Радуј се,светитељу Павле,исповедниче Христов! Кондак 6 Тебе,Павле,светитељу Христов,проповедника истине и Божанских догмата,по други пут дух злобе прогна из града.Људи пак,због тога испунише се жалошћу и заплакаше што су раздвојени са светим оцем и архиепископом,сву наду положише на Бога,појући Му са сузама:Алилуја! Икос 6 Цариград засија новом радошћу,када виде тебе,светитељу и исповедниче Христов Павле, враћеног из свога другога прогонства.Обузети великом радошћу,дочекаше и целиваше тебе, Христовога страдалника,певајући ове духовне песме: Радуј се,обасјани небеском радошћу! Радуј се,радости Цркве Христове! Радуј се,јер молитвено помажеш исповедницима вере Христове! Радуј се,стубе Православља и поборниче истине! Радуј се,светитељу Павле,исповедниче Христов! Кондак 7 Желећи да цариградску цркву лепо украсиш као невесту Христову,много си се потрудио, светитељу Павле,на њено добро:чупао си аријанску јерес,уклањао си неправомислије,садио си пак,веру истиниту,да се поклањамо Светој Тројици,слатко певајући:Алилуја! Икос 7 Нови знак милости Божије јави и нама молитвама твојим светитељу Павле,огради нас од помрачених људи,лажних раскола и неверја,који жестоко нападају на нас,који боравимо у једној васељенској Цркви Христовој,певајући теби овајко: Радуј се,звездо која приводиш Христу! Радуј се,дивни јерарху Цркве Христове! Радуј се,јер крв твој као крв праведногАвеља вапије пре Богом! Радуј се,у храму убијени као свештеник Захарија! РАдуј се,јер си као велики мученик Климент,у току Божанске литургије окончао живот свој! Радуј се,светитељу Павле,исповедниче Христов! Кондак 8 Показао си себе у свему као странца и дошљака у овој долини земаљској и многометежној, светитељу Христов Павле,који си се добро потрудио на њиви Христовој,који си претрпео мноштво невоља и бола и гоњења због Пресвете Тројице,којој непрестано певамо:Алилуја! Икос 8 Свом душом предао си се Христу,светитељу Павле,стојећи на свећњаку као свећа.Заиста си се показао многострадални светитељу Христов,чију славу безсмртности стекавши,- неувели венац, прими и наше дарове,песме: Радуј се,саревнитељу превеликога Николаја Мирликијскога! Радуј се,подражаватељу светитеља Спиридона! Радуј се,пријатељу Атанасија Великога! Радуј се,јер си заједно са њим од аријанаца претрпео мноштво невоља и гоњења! Рсадуј се,јер си у Јерменији живот твој мученички скончао! Радуј се,светитељу Павле,исповедниче Христов! Кондак 9 Многоречити говорници не могу достојно исказати висину духа,живота,трудова,страдања и смрти твоје,преславни светитељу Павле.Због тога усрдно те молимо:молитвама твојим избави нас од напада древне змије,велике змије-ђавола и сарадника њених ,који мрзе Цркву Христову.и на,чеда њена,који победно свагда певамо:Алилја! Икос 9 Свако за душу штетно учење и неслогу разруши у земљи нашој,светитељу Божији,Павле.Моли се Пастиреначалнику Христу Богу нашем за умножењее побожности и мира и љубави у многострадалној земљи нашој.Да Господ Бог подари пастирима нашим духовну мудрост,здравље са дуготрпљењем,који тебе величају: Радуј се,светиониче Православља! Радуј се,добри пастиру стада Христовога! Радуј се,заједнички служитељу са апостолима! Радуј се,усрдни прогонитељу душепагубних вукова од разумних оваца! Радуј се,старатељу богоизабранога стада Христовога! Радуј се,умртвљени омофором својим од руку дрских аријанаца! Радуј се,светитељу Павле,осповедниче Христов! Кондак 10 Ниси престао да промишљаш за спасење твоје пастве,оче Павле;у дане прогонства твога боравио си у Риму код светога папе Јулија,где си се сусрео са сличним себи у невољама, гоњењима и клеветама од злочестивих хулитеља Сина Божијега,светог Атанасија Великога,где си се духом укрепио,и поново дошавши у свој град,на сабору светих отаца прогнао си лажнога Македонија.Прослављајући спомен храбро пострадалих за чистоту Православља сличних по нарави Цариградских мученика:ипођакона Мартирија и чтецаМаркијана,часних нотара[1] Појући Богу победну песму:Алилуја! Икос 10 Јавио си се као чврста тврђава,божански архипастиру Пвле,свима угњетенима и гоњењима за исповедање православне вере Христове.Буди и нама,исповедниче Христов,чврсти грудобран од свакога зла,који те овако прослављамо: Радуј се,јер си показао дивну љубав према отечеству твоме! Радуј се,јер реч Светога писма:,Љубав дуго трпи“(I.Кор.13,4) оправда се на теби! Радуј се,јер си непроменљиву Свету Тројицу проповедао од Рима дио места Кукуза! Радуј се,јер утврђујеш у вери верне слуге Божије! Радуј се,јер сечеш заплетене замке јереси! Радуј се,светитељу Павле,исповедниче Христов! Кондак 11 Радосне песме духовне деце Цариградске Цркве опет се претворише у жалост и бол,када Павле,свети архипастир,оде у треће прогонство за веру јединства Пресвете Тројицице.Заиста си се јавио,добри светитељу,као велики апостол Христов Павле,са којим певаш сагласно:Алилуја! Икос 11 Јавио си се светозарна свећа,свештени пастиру Павле,који нас освећујеш Божанском светлошћу вере Христове.Подари са неба нама који смо сишли овде разум да можемо опевати све невоље и недаће,у твомое годишњем празнику: Радуј се,красне гусле Духа Светога! Радуј се,чашо Божанске мудрости и познања! Радуј се,фруло Христовог учења! Радуј се,јер си сачувао веру! Радуј се,јер си сачувао наду ! Радуј се,јер си свима дивно показао љубав! Радуј се,светитељу Павле,исповедниче Христов! Кондак 12 Измоли нам благодат и милост са небеса ,који стојиш пред престолом Свете нераздељиве Тројице,светитељу Павле.Прими наше молитве и песме у част светога спомена твога,свети,који изливаш радост и весеље,нама који са тобом певамо Богу:Алилуја! Икос 12 Опевајући многострадални твој живот прослављамо мученички крај твој,који си примио за чистоту вере у Свету и Једносушну Тројицу од злобних раздератеља Христовога хитона.Помени и нас који теби узносимо овакве похвале: Радуј се,прослављени на небесим и на земљи! Радуј се,миомирисни цвете раја Христовога! Радуј се,секиро која сечеш трње безбожних речи! Радуј се,славни учитељу младих богослова! Радуј се,бодри архипастиру пастира стада Христова! Радуј се,светитељу Павле,исповедниче Христов! Кондак 13 О,велики и преславни исповедниче Христов,непоколебљиви стубе,светитељу Павле.Прими ове похвалне песме од нас недостојних које ти приносимо,и твојим богопријатним молитвама пред престолом Божијим измоли нам утврђење у православној вери,и да се удостојимо да у будућем животу уђемо у славу небеску,и да заједно са тобом увек певамо:Алилуја! Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1 Молитва О,светитељу Христов,преподобни Павле,архијереју Божији,пошто сада стојиш пред престолом неисказане славе Свете Тројице,моли се за све нас који ти се молимо као великом молитвенику за нас грешне пред престолом Сведржитеља,да се избавимо од свих злих напасти,видљивих и невидљивих непријатеља.Узнеси твоје свете молитве за манастире, градове и земљу нашу и сваку земљу,где сија светлост Јеванђељске истине.Да би тако завршивши земаљски живот,ушли у радост неисказане славе Творца и Промислитеља,и да се удостојимо да заједно са тобом прослављамо Свету Тројицу у векове векова.Амин! Акатист написала Вера Королева: Акафист святителю Павлу Исповеднику,архиепископу Цареградскому http://orthodox.kz/articl.php?razr=27&piblid=179 Са црквено-словенског језика превео Протонамесник Животије Милојевић [1] )нотар-записничар bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 1, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 1, 2012 Aкатист Преслатком Спаситељу Исусу Овај акатист је написан у Свето-Успењској Кијево-Печерској лаври Кондак 1 Изабрани Војводо, Царе славе, милостиво прими овај наш песмопој за све оно што си нам даровао, од нас који вапијемо: Исусе, Боже и Спасе мој! Исусе, Исусе Преслатки! Икос 1 Светла Радости Анђелима, Боже, колико си диван и Свет, Спасе, нама који кличемо: Исусе, Искупитељу света Исусе, Свемогући Царе! Исусе, Дивни у промишљању! Исусе, Даваоче светлости! Исусе, Светлости славе! Исусе, Недостижни! Исусе, Красото пресветла! Исусе, Љубави бесконачна! Исусе, Дубино судбина! Исусе, Зоро васкрсења! Исусе, Знаку спасења! Исусе, Боже и Спасе мој! Исусе, Исусе Преслатки! Кондак 2 Подари нам да Те познамо, Свети Боже, кличемо Ти са страхом, Свети Крепки, да се удостојимо да Те увек узносимо у векове векова: Алилуја! Икос 2 Боже, Речју Твојом рађаш верне, изливајући благодат онима који Ти кличу: Исусе, Речи најсветија! Исусе, Светлости васељене! Исусе, Предивни снагом! Исусе, Правдо најсветија! Исусе, Неистраживи! Исусе, Светлости разума! Исусе, Слободо духа! Исусе, Дисање наше! Исусе, Покрове наш! Исусе, Надо умрлих! Исусе, Боже и Спасе мој! Исусе, Исусе Преслатки! Кондак 3 Сваки ум изнемогава у страху, помишљајући на Твоја Крсна страдања, када су хорови Анђела сишли нам да заједно кличемо: Алилуја! Икос 3 Сви народи и нараштаји нека Те славе, Боже, Искупитељу Спаситељу, приносећи ово: Исусе, Јагње заклано! Исусе, Жртво најсветија! Исусе, Искупљење душа! Исусе, Тајно страдања! Исусе,Љубави највиша! Исусе, сав Свеопроштају! Исусе, Крсна сило! Исусе, Уништење ада! Исусе, Позвање наше! Исусе, Пасхо Најсветија! Исусе, Радости вечна! Исусе, Боже и Спасе мој! Исусе, Исусе Преслатки! Кондак 4 Боже, Ти си сишао на земљу да низведеш огањ, да све засија љубављу, да се испуне срца, познајући Творца са речима хвале:Алилуја! Икос 4 Боже, Ти си циљ живота свих рођених душа, Удео зажељени, нама који Ти ово приносимо: Исусе, Сунце духовно! Исусе, Страху верних! Исусе, Jедан од Свете Тројице! Исусе, Светлост од Светлости! Исусе, Доброто вечна! Исусе, Боже предивни! Исусе, Крштење Духом Светим! Исусе, Рођење са висине! Исусе, Росо обожења! Исусе, Песмо небеских! Исусе, Радости земаљских! Исусе, Боже и Спасе мој! Исусе, Исусе Преслатки! Кондак 5 Подари нам да задобијемо Дух Твој, Свеспаситељу Христе, да се одрекнемо себе, да стекнемо дух сиромаштва, да би и ми похитали да служимо Теби похвалним речима: Алилуја! Икос 5 ,,Буди веран до смрти и даћу венац живота“, - кажеш,Свеспаситељу, нама који ово приносимо: Исусе, Сило ревносних! Исусе, Бодрости духа! Исусе, Скрушење душа! Исусе, Плачу покајања! Исусе, Огњу очишћења! Исусе, Боже опроштаја! Исусе, Храбрости вере! Исусе, Славо смирења! Исусе, Препорођење душа! Исусе, Венче трпљења! Исусе, Спасење наше! Исусе, Боже и Спасе мој! Исусе, Исусе Преслатки! Кондак 6 Боже Благи, Ти си вода жива, ризница Духа Светога која даје Источника живота онима који певају за све у светом страху: Алилуја! Икос 6 Све, све нам од Тебе долази, Христе, ка вечном добру, нама који ово приносимо: Исусе, Ризнице поља! Исусе, Бисеру мора! Исусе, Водо жива! Исусе, Изливање Духа! Исусе, Реко благодати! Исусе, Сило моја! Исусе, Глади духовна! Исусе, Жеђи свештена! Исусе, Утољавање душа! Исусе, Дану незалазни! Исусе, Миру жељени! Исусе, Боже и Спасе мој! Исусе, Исусе Преслатки! Кондак 7 Ево на вратима стојиш,Христе, и куцаш да Те чујемо Добри Боже, да отворимо срца, прослављајући Те речима светих: Алилуја! Икос 7 Зраци Твоји, Сунце Најсветлије, Боже,су исцељење нама који смирено певамо: Исусе, Наставниче живота! Исусе, Пастиру добри! Исусе, Буђење душа! Исусе, Светлости целомудрија! Исусе, Освећење чула! Исусе, Стражо срца! Исусе, Вођо свемогући! Исусе, Ти видиш тајна дела! Исусе, Наградо јавна! Исусе, Најкроткији и Страшни! Исусе, Спаситељу целога света! Исусе, Боже и Спасе мој! Исусе, Исусе Преслатки! Кондак 8 Боже, Ти си извор освећења душа и тела наших који Те тражимо; ово милостиво учини храмом Твојим, да вечно певамо:Алилуја! Икос 8 Свеспаситељу, Твоје име оживљује дух наш и радује срце, кличући ово: Исусе, Светлости Очева! Исусе, Огњу Серафима! Исусе, отварање небеса! Исусе, Око Свевишњега! Исусе, Даваоче Духа Светога! Исусе, Утехо свих! Исусе, Проповеди вере! Исусе, Привлачење срца! Исусе, Кључу уздржања! Исусе, Весеље Цркве! Исусе, Спасење наше! Исусе, Боже и Спасе мој! Исусе, Исусе Преслатки! Кондак 9 Боже, буре света нас увек колебају вукући у пучину,Свеспаситељу, да само у Теби и Тобом видимо спокој, кличући Ти:Алилуја! Икос 9 Спаситељу Боже, Ти са висине низводиш светихи мир нама који молимо:приносимо Ти ово: Исусе, Живи у векове! Исусе, Примиритељу дивни! Исусе, Месијо жељени! Исусе, Владару народа! Исусе, Благовести свету! Исусе, Победо изабраних! Исусе, Спаситељу силни! Исусе, Светињо верних! Исусе, Чврстино наша! Исусе, Звање наше! Исусе, Оправдање наше! Исусе, Боже и Спасе мој! Исусе, Исусе Преслатки! Кондак 10 У олтарим целога света, Ти Боже,невидљиво силазиш у Светој Тајни, да се Духом и Телом уселиш у нас при певању свих:Алилуја! Икос 10 Ево, силе Небеске, Царе славе прослављају Те љубављу у светом страху: Исусе, Спаситељу света! Исусе, Ризнице вечна! Исусе, Надо свих! Исусе, Манно Небеска! Исусе, Светлости живота! Исусе, Освећење душа! Исусе, Исцељење наше! Исусе, Изливање наше! Исусе, Хлебу најсветији! Исусе, Вино обожења! Исусе, Боже и Спасе мој! Исусе, Исусе Преслатки! Кондак 11 Због Тебе сви ожалошћени и смирени са жељни да се ослободе и да уђу у Тебе, Боже, у Тебе, Најсветије море светлости и живота, певајући за све:Алилуја! Икос 11 Што у срце не уђе, што се очима не види, то вернима, Христос припреми онима који певају: Исусе, Име свештено! Исусе, Море доброте! Исусе, Циљу бића! Исусе, Покоју пресветли! Исусе, Милости вечна! Исусе, Надо моја! Исусе, Гледање вечнога! Исусе, Стремљење духа! Исусе, Једињење душа! Исусе, Крају жеља! Исусе, Уделу изабраних! Исусе, Боже и Спасе мој! Исусе, Исусе Преслатки! Кондак 12 Ти си, Боже Благи, Жених душа наших, а ми – Црква, невеста Твоја; дођи, дођиЖивоте вечни наш нама који Теби певамо: Алилуја! Икос 12 Благословен буди, Свеспаситељу у векове, јер срца наша горе од изобиља,кличући: Исусе, Исусе Предивни! Исусе, Срце Очево! Исусе, Светлости славе! Исусе, Завете вечни! Исусе, Храме народа! Исусе, Светињо изабраних! Исусе, Хвало литургије! Исусе, Песмо Херувима! Исусе, Безсмртности верних! Исусе, Море најсветије! Исусе, Љубави бесконачна! Исусе, Боже и Спасе мој! Исусе, Исусе Преслатки! Кондак 13 О Исусе Преслатки, Свеспаситељу Христе, Боже истине, светлости и живота, буди увек са нама да би Ти певали у векове: Алилуја! Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1 Молитва Боже сила, Царе Славе, Велики и Предивни! Колико си нам близак,Благи Спаситељу. Ево духом смо гладни Тебе, Искупитељу света,Тебе смо жедни и гладни, Сверадости свих, Ти си пучина нетрулежних ризница, Божанска светлост,свесвета Свељубав и Живот бесконачни оних који Те увек са страхом славе,Боже:Амин! Акафист Сладчайшему Спасителю Иисусу http://akafist.narod.ru./S/Iisus_Sl_in.htm Са црквено-словенског језика превео протонамесник Животије Милојевић This post has been promoted to an article Euthyphro and bgpj је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 5, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 5, 2012 Акатист Богу Оцу Господу Саваоту Кондак 1 Изабрани Војводо небеских и огњених сила, Господе Боже Саваоте, ја Тобом створени слуга Твој, узносим духовне песме Теби, неисцрпном извору доброте, од свих невоља ослободи мене који певам: Господе Боже, Оче Саваоте, помилуј нас! Икос 1 Поглавару Арханђела и Анђела, Власти, Престола, Господства, Сила Небеских, Херувима и Серафима и Творче свега света, Судијо и Господе, отвори ми, као Мојсију колебљиви ум и језик за слављење преславнога имена Твога, да би Ти овако певао: Господе Боже, Адонај Елои (моћни Боже мој), велики и преславни! Господе Боже, Алфо (почетку) најсавршенији! Господе Боже, Омего (крају) истински! Господе Боже, Боже духова! Господе Боже, свети Творче свега! Господе Боже, силни Царе над царевима! Господе Боже, Безсмртни,победитељу ада и смрти! Господе Боже, Свевладајући силом! Господе Боже, Оче Саваоте,помилуј ме! Кондак 2 Видевши, Господе Боже Оче триипостасно (тројично,у три лица), Твоје Божанство у Сину рођено, у Животворном Духу од Тебе исходећем, са вером, надом и љубављу Теби Оцу и Сину и Светоме Духу певам:Алилуја! Икос 2 Разум дарован ми од Бога, Господе, посвећујем на похвалу пречистог имена твога и у скрушености срца вапијем: Господе, нека се свети име Твоје! Господе, нека дође Царство Твоје! Господе, нека буде воља Твоја на мени грешноме! Господе, хлеб наш насушни дај нам данас! Господе, опрости ми све дугове! Господе, избави ме од лукавога! Господе, пре него што пропаднем до краја спаси ме! Господе, сачувај ме од телеснога пакла! Господе, удостој ме пресветлога раја! Господе, научи ме да творим вољу Твоју! Господе Боже, Оче Саваоте,помилуј ме! Кондак 3 Обукао си силом са висине Мојсија и Арона, Господе, на посрамљење гордога фараонa, обуци и мене у свеоружије Твоје на супроствљање лукавствима демонским, да би уништивши њихове сплетке, благодарним срцем и скрушеном душом певао Теби у векове: Алилуја! Икос 3 Имајући,Господе, неисцрпно богатство доброте, Адама си из небића призвао у рај, Авраама из Ханана, Мојсија из купине; призови дакле и мене на гледање лица Твога, да би видевши Тебе разумно певао Теби овако: Господе Боже, прекрасни бићем! Господе Боже, дивни у намерама! Господе Боже, тајанствени у промислу! Господе Боже, преславни у стварању! Господе Боже, премудри у у прављању! Господе Боже, праведни у суду! Господе Боже, премилостиви у наградама! Господе Боже, животворни у сили! Господе Боже, Ти видиш све душе! Господе Боже,Ти си дао живот анђелима! Господе Боже, Ти си створио људе! Господе Боже, Оче Саваоте,помилуј ме! Кондак 4 Буру сатанских битака си уредио на његову пропаст ,би свргнут са неба и од светлог анђела постао је таман зао дух. А ја који сам земља и пепео, мали, далеко од анђела, осмељујем се да певам Теби, Творцу моме: Алилуја! Икос 4 Сабор Анђела чувши и видевши Твоју победу на небесима над ђаволом запеваше песму: Алилуја, јер се зацари Господ Сведржитељ.А ја који сам на земљи доле, певам Ти овако: Господе, нека се у свему чују Твоја чудеса! Господе, победи све непријатеље који ратују на нас! Господе, победи све стреле лукавога! Господе, победи духовнога ђавола! Господе, покори гордога Амана! Господе, победи лукавога Амалика! Господе, потопи древнога фараона! Господе, спаси ме, као Мојсија и Арона! Господе Боже, Оче Саваоте, помилуј ме! Кондак 5 Богооизливеном реком доброте, изливеном у рекама Божанске крви Јединороднога Сина Твога. Ти си обновио свет, обнови и у утроби мојој дух прави, срце чисто саздај у мени и подари ми добру мисао, да би са духовима и душама праведних певао Богу моме: Алилуја! Икос 5 Као што виде пророк Исаија Тебе преузнесенога Бога, и ја јадни кличем Теби овако: Господе Боже, Свевишњи, услиши вапај мој! Господе Боже, Свеблаги, очисти срце моје! Господе Боже, Свемогући, просвети мисао моју! Господе Боже, Превечни, призови ме из века у вечност! Господе Боже, Најсавршенији, усаврши ме! Господе Боже, Самодржавни, управи ме! Господе Боже, Благословени, благослови ме! Господе Боже ,Најправеднији, оправдај ме! Господе Боже, Оче Саваоте, помилуј ме! Кондак 6 Видевши остварење речи светих пророка,које су нам предсаазале, Господе,тајну оваплоћења Сина Твог и изливање Светога Духа на верне, дивимо се и побожно поштујемо несхватљиво старање Твоје,кличемо: Алилуја! Икос 6 Господе,засија светлост благослова Твога у тами неверја и идолослужења и озаривши срца неверујућих зрацим Јеванђељске благе вести, због тога приведи из таме ка светлости. од идослослужења ка Богопознању да би Ти овако клицали: Господе Боже, Ти Духом ствараш Анђеле Своје! Господе Боже, Ти Арханђелима дајеш снагу! Господе Боже, Ти умудрујеш Херувиме! Господе Боже, Ти чиниш да Серафими блистају! Господе Боже, Ти учиш пророке! Господе Боже, Ти освећујеш Апостоле! Господе Боже, Судијо Власти! Господе Боже, Оче Саваоте, помилуј ме! Кондак 7 Желећи спасити свет и да дође у разум истине, дао си доброг пастира, Јединороднога Сина Твога Исуса Христа који положи душу своју за овце, због тога спаси људе Твоје и благослови наслеђе Твоје, да би сви заједно једним устима и једним срцем певали Теби:Алилуја! Икос 7 Дивна су дела Твоја, Господе,и неприступна је светлост лица Твога нама грешнима. Међутим, на крају векова си благоизволео да нам покажеш најблаженији лик лица Твог у лику Богочевека. Зато са страхом ти овако кличем: Господе Боже ,пошаљи нам светлост Твоју за веру! Господе Боже, откри нам истину за наду! Господе Боже, подари нам огањ Твој за љубав! Господе Боже, удахни нам премудрост за Благу вест! Господе Боже, умножи нам снагу за победу невидљивих непријатеља! Господе Боже, сатри их као прах пред лицем ветра! Господе Боже, освети виђења добра и зла! Господе Боже, Оче Саваоте, помилуј ме! Кондак 8 Страшно је упасти у руке гнева Твог, Господе, због тога као пророк Давид прилазим Теби, Извору светлости и Даваоцу живота и скрушено вапијем Ти: Помилуј ме, Боже, по великој милости Твојој и присаједини ме изабраном стаду Твоме, да би се настанио у насељима Твојих станова; сада пак, вапијем Теби, Спаситељу света: Алилуја! Икос 8 Сав си жеља, сав си сладост, живот и блаженство наше, Господе. Због тога је недостојни загњуривши се у бездан доброте Твоје вапијем Ти из дубине душе: Господе Боже, не лиши ме небеских блага Твојих! Господе Боже, избави ме вечних мука! Господе Боже, сачувај ме од обмана ђаволских! Господе Боже, одврати од мене невоље и и искушења! Господе Боже, спаси ме од замки ђаволских! Господе Боже, избави ме од жалости и болести! Господе Боже, укрепи ме у напастим и мукама! Господе Боже, не допусти да упаднем у очајање! Господе Боже, избави ме од тврдоће срца! Господе Боже, покри ме од свакога зала! Господе Боже, подари ми добар крај! Господе Боже, Оче Саваоте,помилуј ме! Кондак 9 Све небеске Анђелске војске непрестаним гласима кличу: Свет, Свет, Свет Господ Саваот пуно је небо и земља славе Твоје.Подражавајући њима и ми земљаним устима на земљи неућутним песмама вапијемо Њему: Алилуја! Икос 9 Јавише се некада у Вавилону младићи бачени у пећи. По заповести безбожнога цара Навуходоносора они беху бачени у пећи, где певаше песму Богу говорећи: Благословен си, Господе Са њима заједно и ми многогешни певамо: Господе Боже, благословен си,јер си ме посинио! Господе Боже, благословен си,јер си отворио рајска врата! Господе Боже, благословен си, јер си ме обасајао светлошћу Јеванђеља! Господе Боже, благословен си, јер си ме упутио на пут спасења! Господе Боже, Оче Саваоте, помилуј ме! Кондак 10 Желећи да спасеш заблуделога човека, послао си, Боже Оче, јединороднога Сина Твога, који је узео на себе човечије тело и крсну смрт, и искупио проклетство које си изрекао на људски род.Због тога клањамо се Теби и Јединородноме Сину Твом и Животворноме Духу певамо: Алилуја! Икос 10 Царе Небески, Боже Оче Саваоте, који Речју и Духом Твојим све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, погледај са небеса из светога стана Твога очима милосрђа на слуге Твоје који Ти приносе ове похвале: Господе Боже, Ти си најмудрији Творац! Господе Боже, Ти си најсамодржавнији законодавац! Господе Боже, Ти си Преслатки Спаситељ! Господе Боже, Ти си најжељенији Утешитељ! Господе Боже, Ти си најправеднији Цар над царевима! Господе Боже, Ти си најстрашнији Судија над судијама! Господе Боже, Ти си најмилостивији Отац оцима! Господе Боже, Ти си Пошиљалац Духа Светога! Господе Боже, Оче Саваоте, помилуј ме! Кондак 11 Наше песме нису довољне да опевају Тебе,Господе Творче свега. Јер све је ништа пред Тобом. Стога као створење Твоје певамо Ти богољубиву песму: Алилуја! Икос 11 Даваоче светлости и Творче векова, са висине светога станишта Твога заповедио си многооким Херувимима и шестокрилатим Серафимима да стоје пред прекрасним престолом Твојим,и да Те непрестано прослављају. И ја недостојни хвалим Те приносећи Ти ово: Господе Боже, дивни изворе Духа Светога! Господе Боже, Свемилостиви Даваоче живота! Господе Боже, свеблаги Даватељу благодати! Господе Боже, Недостижни по божанству! Господе Боже, који све чујеш Духом Светим! Господе Боже, који све освећујеш Духом Светим! Господе Боже, Оче Саваоте,помилуј ме! Кондак 12 Боже духова и свакога тела,Теби се клања и пред Тобом дрхти свако колено небеских, земаљских и подземних. И сваки народ исповеда да си Ти Бог и Господ, због тога клањајући се Теби са страхом и трепетом, као Богу и Творцу моме, певам Ти: Алилуја! Икос 12 Прослављајући Твоје биће, величину, част и славу, коју виде апостол Павле узнешен до трећега неба рече у усхићењу: „О дубино богатства, премудрости и разума Божијега“. Са великом преданошћу падам на колена и молим Те: Господе Боже, Оче мој, усинови ме са возљубљеним Сином Твојим! Господе Боже, Оче мој, усаврши ме Животворним Твојим Духом! Господе Боже, Оче мој, огради ме пресветлим анђелима Твојим! Господе Боже, Оче мој, заштити ме молитвама светих угодника Твојих! Господе Боже, Оче мој, учини са мном по милости Твојој, а не по безакоњима мојим! Господе Боже, Оче мој, ја као човек сагреших, а Ти пак,као Бог милостив и дуготрпељив, помилуј ме видећи немоћ душе моје! Господе Боже, Оче Саваоте, помилуј ме! Кондак 13 О, Свеблаги и Свемилостиви Боже Оче Саваоте, прими ово мало мољење наше, као што си примио смирену жртву Авељеву и присаједини ме у благодати са Сином Твојим, и учини ме наследником ЦарстваТога, да би заједно са Светима Твојим Духом певао Теби: Алилуја! Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1 Молитва Богу Оцу Господу Саваоту О,Свемогући и Свесилни Царе,који седиш на облацима и живиш на висинама, благословени на тврђави небеској. Свет, Свет, Свет Господ Саваот, пуни су небо и земља славе Твоје, Осана на висинама! Испуни, Боже Сведржитељу, ово наше смирено мољење и молбе слугу Твојих (кажи име), нека уши Твоје чују речи молитва наших.Пресвети Господе, милостиво погледај и услиши нас, слуге Твоје (кажи име) који са земље вапијемо Теби: спаси,с ачувај и помилуј нас, избави нас од свих невоља и недаћа и свакога зла.З аштити Духом Твојим Светим, дању и ноћу и свакога часа подари ми победу и свима који се моле Теби Божанску силу Твоју, чудотворну благодат, силу и пуну снагу. Силом Часнога и Животворнога Крста Господњег победи све непријатеље наше видљиве и невидљиве, развеј их као прах пред лицем ветра да познају име Твоје, Господе, да се постиде у векове, јер си Ти Вишњи по свој земљи и нема непристојности код оних који се надају у Тебе у векове векова.Амин! Овај акатист је издан на руском језику по благослову Високопреосвећеног архиепископа Инокентија (Венијаминова) прапраунука светитеља Инокентија (Венијамнова, митрополита Московског и Коломенског м,апостола Сибира и Америке. Свима који се моле за Русију предаје се овај акатист који раније није био штампан. Налажење текста акатиста је везано за старицу схимонахињу Нилу. Схимонахиња Нила (у свету Евдокија Колескников, 1902-1999.) је са дванаест .година дошла у манастир, где се замонашила са именом Јефросинија. После укидања и разарања манастира у Совјетско време, преживела је ужасе прогонства и логора. Изашавши на слободу у потоњим годинама живела је у Тули ,а потом у Подмосковљу Посељку Фосфорном. 1966.г.примила је схиму са именом Нила. Господ је обдарио великим даром прозорљивости, пророштава и исцељења. Из свих крајева Русије су долазили благодатној старици добијајући духовну помоћ, утеху,исцељење од болести. Сагласно њеном причању ,три недеље пре одласка Господу, она је била у усхићењу и у тананом сну видела је Господа Саваота. Рано ујутру је матушка испричала својој духовној кћери о виђењу и благословила је да се моли Господу Саваоту. И даодала је „Господ Бог Саваот јесте огањ.“ После тога матушка је поновао заспала. Три дана пре одласка Господу, матушка Нила није јела храну, држала је главу двема рукама и постојано је понављала једуне исте речи: „Шта ће бити? Шта ће бити?“,и при томе је много плакала.Духовна деца су веома много молили матушкуда каже шта ће бити.Она се умирила и почела је да се моли затим је одговорила: „Не, ја ништа не могу да говорим“. У четрдесети дан од смрти матушке Ниле, њена духовна кћер је открила једну свеску у којој је руком био написан текст овога предложеног акатиста. Молитва: Господе, гнев Твој праведно подигнут на нас и на земљу нашу, због грехова и због нечистота наших, по милости Твојој и великом човекољубљу Твоме одврати од нас и од земље наше. Тропар, глас осми: Благословен си, Господе Боже Оче Саваоте, јер си нам Јединороднога Сина Твога и Светога Духа послао,и тиме просветио васељену, спаси нас, Човекољупче, слава Теби. Акафист Богу Оцу Господу Саваоту http://akafist.narod.ru./S/Savaof.htm Са руског језика превео Протонамесник Животије Милојевић This post has been promoted to an article мирођија, Олимп, Euthyphro and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bgpj Написано Октобар 5, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2012 hvala ti brate Martirije za ove akatiste a narocito za ova 2 poslednja.. Zivotije Milojevic, Олимп, мирођија and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 5, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 5, 2012 Богу хвала братац, жив и здрав ми био... Олимп and bgpj је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zivotije Milojevic Написано Октобар 7, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2012 драго ми је да има неког да се интересује и да чита,да се моли са акатистима Богу,Пресветој Богородици или светима. Олимп, nana and bgpj је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 7, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 7, 2012 Оче Животије, драги мој брате и саслужитељу, чиниш велику ствар за Цркву. Твоји преводи, који су ретки, никад објављивани на интеренету, оплемењују ЖРУ. Дај Боже да нам још много акатиста донесеш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 7, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 7, 2012 драго ми је да има неког да се интересује и да чита,да се моли са акатистима Богу,Пресветој Богородици или светима. Добро нам дошли Оче и ево сад овако јавно, довољно само ово рећи- велико Хвала на вашем труду како досад тако и забудуће! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 7, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 7, 2012 драго ми је да има неког да се интересује и да чита ...има, има заинтересованих. Ево како је кренула ова збирка са Акатистима досад је прегледало преко 2500 посетилаца slava3 мирођија and bgpj је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 8, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 Акатист преподобном Марону Пустињаку Сиријском (Слави се 27/14.фебруара) Кондак 1 Изабрани угодниче Христов и чудотворче, преподобни оче наш Мароне, приносимо ти похвалне песме ми који љубављу поштујемо твоје подвиге и напоре којим си угодио Богу, од Кога си примио дар исцељења болести. Пошто имаш смелост према Даваоцу здравља, ослободи нас од свих невоља и недаћа, да ти кличемо: Радуј се, Мароне пустињаку, лекару болесних и наставниче монаха! Икос 1 Имао си анђелску нарав, преподобни оче, и као бестелесан проживео си непорочни живот на земљи, оставивши нам дивни пример духовнога савршенства, да подражавамо врлинама твојим и да ти овако певамо: Радуј се, јер си од младости свим срцем заволео јединога Господа! Радуј се, јер красоте овога света сматрао си у ништа! Радуј се, јер си постом и молитвеним бденијима укротио тело твоје! Радуј се, непорочни сасуде Божије благодати! Радуј се, стану Духа Светога украшени чистотом! Радуј се, човече духовних жеља! Радуј се, главо,освећена десницом Свевишњега! Радуј се, јер си омрзнуо ташти метеж света! Радуј се, висино богомислија! Радуј се, свето процветање Сиријске земље! Радуј се, красото и похвало Кирске Цркве! Радуј се, Мароне пустињаку, лекару болесних и наставниче монаха! Кондак 2 Виде Господе душу твоју као добро обрађену, за доношење духовних плодова, преподобни, јер си управио мисао твоју на тражење јединога на потребу. Због љубави Христове оставио си свет и ослободивши се сваке привезаности за овај пролазни свет, отишао си у Кирску пустињу у Сирији Еуфратској на монашки подвиг, кличући Богу који те спасава: Алилуја! Кондак 2 Богопросвећеним разумом познао си таштину и непостојаност овога света, у њему се радост мења у жалост, весеље у неочекиване невоље. Стога си зажелео вечна добра, оче преподобни, и њих потраживши похитао си да одбациш земаљска добра и добровољним сиромаштвом подижеш нас да ти кличемо: Радуј се, љубитељу пустињске усамљености! Радуј се, љубитељу смирења и нестицања! Радуј се, савршени примеру истинскога самопожтвовања! Радуј се, свепосебно јављање монашког равноангелног житија! Радуј се, обрасцу вере и побожности! Радуј се, огледало трпељивога послушања! Радуј се, јер си стекао духовне сузе! Радуј се, јер си привременим плачем прибавио вечно блаженство! Радуј се, јер непрестаним молитвама побеђујеш вражије нападе! Радуј се, јер си бденијем и трудовима тело твоје покорио духу! Радуј се, јер си постом и уздржањем укротио страсти! Радуј се ,јер се увек опомињеш суда Божијег и вечних мука! Радуј се, Мароне пустињаку, лекару болних и учитељу монаха! Кондак 3 Осењени и укрепљени силом Вишњега, у монаштву си постригао власи главе твоје, одбацио си мудровање тела, преподони, и као добар и искусан војник стекавши монашку власеницу као оклоп спасења, и наоружавши се непобедивим оружијем Крста Христовога, силно си ратовао против невидљивога непријатеља, ђавола. Дубоким смирењем побеђивао си његову гордост и непрестано си певао Господу: Алилуја! Икос 3 Размишљајући о савршеном одрицању од саблазни овога света, дошао си у сурову сиријску пустињу, пронашао си тамо високу планину, на којој беше идолски храм, кога посветивши Богу у њему си боравио, имајући небо за покривач и земљу као одар одмора, и старе кожне ризе као одело твога многонапаћенога тела твога, паљенога знојем и промрзло мразом, коме ниси допустио ни мало угађања, да не би надвладало тело над духом твојим, а које је љубављу горело према Господу .Због тога ти кличемо: Радуј се, јер си пустињу осветио подвигом твојим! Радуј се, јер си прошао суров пустињачки живот! Радуј се, јер си неућутним песмама славио Бога! Радуј се, јер си непрестно узносио молитве Господу! Радуј се, неизмогли испосниче,који се храниш пустињским биљем! Радуј се, нелицемерни трудољупче,који си омрзнуо ништавност! Радуј се, јер си носио похабане ризе! Рауј се, јер си напредовао у трпљењу и смирењу! Радуј се, јер си на земљи био раван анђелима! Радуј се, јер си презрео људску славу! Рауј се, јер си уништио замке фарисејску празну славу и гордост! Радуј се, јер си уништио високоумну душепропадљиву прелест (обману)! Радуј се, Мароне пустињаку, лекару болних и учитељу монаха! Кондак 4 Бура искушења и демонских напада не могаше поколебати дом душе твоје, преподобни оче, јер је основан на тврдом камену вере у Христа и чуван трезвеноумљем,т рудовима и непрестаним молитвама, којима си непрестано ратовао са непријатељем рода људскога на месту старе владавине његове.Стога пошто си дошао у тихо пристаниште са хором искупљених у свету, који су победили свет, вапијеш Христу: Алилуја! Икос 4 Многи чувши за твој живот, оче Мароне, долажаху теби, неки да чују душекорисне поуке твоје, а неки да живе монашки са тобом у твоме пустињском манастиру.Ти си их све са љубвљу примао и руководио си правом стазом ка спасењу, да сви можемо клицати теби: Радуј се, правило истините вере! Радуј се, духовни обрасцу кротости! Радуј се, човече Божији,украшен проподобношћу (светошћу)! Радуј се, војнику Христов, који побеђујеш пукове невидљивих непријатеља! Радуј се, мудри странцу доњега света! Радуј се, достојни наследниче горњега света! Радуј се, добри и искусни подвижниче у вери! Радуј се, јер си се придружио хору великих пустиножитеља! Радуј се, богомудри началниче мноштва сиријских монаха! Радуј се, јер си многе душе уневестио Христу! Радуј се, јер си основао многе манастире рукама твојих ученика у Сиријским пустињама! Радуј се, велики авво многим оцима! Радуј се, Мароне пустињаку, лекару болних и учитељу монаха! Кондак 5 Био си боговођена светиљка, јер си све водио путу Сунцу Правде – Христу, угодниче Божији, речју и примером светога твога живота,које је било посвећено на служење Богу и твојим ближњима. Због тога си наследио блаженство са светима и са њима вечно певаш похвалну песму Спаситељу Богу: Алилуја! Икос 5 Анђелски чинови видевши твоје равноангелно житије,богоблажени оче, дубину твога смирења, молитву, неодступност, чврстину уздржања и велику ревност духа твога за чистоту задивише се и прославише Човекољупца Бога, који укрепљује немоћну људску природу. Ми пак, прослављамо те и кличемо: Радуј се, пустињски светиониче, који си просветио Сиријску земљу светлошћу врлина твојих! Радуј се, дивни украсе монаха! Рауј се, миомирисни цвете пустињскога процветања! Радуј се, доброплодно дрво небескога засада! Радуј се, одевени светошћу и правдом! Радуј се, похвало свих врлина! Радуј се, јер си помазањем примио Духа Светога! Радуј се, освећени сасуде благодати Божије! Радуј се, добри и верни слуго Христов! Радуј се, истински слуго Господњи! Радуј се, јер си испунио заповести Господње и њима си научио ученике твоје! Радуј се, велики учитељу пустинољубивих монаха! Радуј се, Мароне пустињаку, лекару болних и учитељу монаха! Кондак 6 Био си проповедник јеванђељских врлина братији твојој, преподобни оче Мароне, и духовна твоја чеда руководио си ка горњем Сиону, где је стан свих спасених милосрђем Христа Бога, који је дошао у свет да спасе пало човечанство и који је дао Своје спаситељне заповести за спасење свих, који Га слично теби, заволеше чистим срцем и навикоше да Му певају: Алилуја! Икос 6 Засијавши у пустињи твојој као богосветла свећа, оче наш Мароне, светлошћу добрих дела твојих озарио си душе и срца људи који су тражили од тебе да их упутиш на спасење: многи знађаху тебе равноангелнога животом и долажаху теби да чују од тебе речи вечнога живота. Теби, дакле, светом учитељу небеске истине, вршиоцу и наставнику и ми смирени узносимо ти похвалне песме: Радуј се, неућутни проповедниче Јеванђеља Христовога! Радуј се, равночасни чувару апостолских предања! Радуј се, јер си свете догмате Православља добро утврдио у души твојој! Радуј се, јер си Богу угодио правом вером и добрим делима! Радуј се, јер си привео Христу ученике твоје који су пошли за тобом! Радуј се, јер си са њима као отац са децом узашао да примиш небеске почасти од Господа! Радуј се, јер ниси сакрио таланат теби дан од Свевишњега Владара! Радуј се, јер си много трговао са њима,на спасење душа наших! Радуј се, јер твојим учењем грешници покајањем угодише Богу! Радуј се, јер твојим упућивањем заблудели пронађоше прави пут спасења! Радуј се, јер си ближње твоје искрено заволео! Радуј се, јер си усрдно послужио њиховом духовном спасењу! Радуј се, Мароне пустињаку, лекару болних и учитељу монаха! Кондак 7 Имао си једину жељу, преподобни оче, да угодиш Богу и да побожно послужиш духовном спасењу твојих ближњих, и зато свети манастир твој постаде мирно пристаниште свакоме човеку мученог таласима животнога мора. Ти си пак, као добри крманош, све ученике твоје и све оне који су дошли теби упућивао речју и примером твојим, побегао си од света и сујете његове, срцем и устима неућутно си узглашавао Богу: Алилуја! Икос 7 Засијао си као нова звезда на тврђави Цркве Христове, богоблажени оче, у пустињи у почетку монашкога подвига сам си боравио у молитвама, посту и непрестаном раду, који виде Свевидац Господе, сабра код тебе паству инока и пустинољубаца, који желе да живе са тобом и да се назидавају од тебе на спасење и тамо, усред разрушене владавине старога кваритеља (мрзитеља) народа основао си насеље јединоме истинитоме Богу, свој манастир, као духовно процветали крин у пустињи. Због тога те прослављамо овим доличним песмама: Радуј се, преподобни, светло украшени светошћу и чистотом! Радуј се, богоносни, обдарени божанским даровима са висине! Радуј се, добри пастиру тобом сабранога стада разумних оваца! Радуј се, јер си непроходну пустињу радом твојом претворио у духовни виноград! Радуј се, јер си сва страховања и привиђања вражија посрамио молитвама твојим! Радуј се, сиромашни духом, који си многе обогатио! Радуј се, украсе испосника! Радуј се, пресветла звездо у мноштву преподобних! Радуј се, јер си заволео узан и тежак пут више од широког! Радуј се, јер си уздржањем умртвио све страсти! Радуј се, јер си пре смрти твоје био мртав греху! Радуј се, јер си тело твоје мудро покорио духу! Радуј се, Мароне пустињаку, лекару болних и учитељу монаха! Кондак 8 Необично и преславно чудо види се на свима који прилазе теби, оче наш Мароне, јер дивно те прослави Господ од Кога си примио дар да изгониш демоне, лечиш болесне, тешиш жалосне, умекшаваш одрвенела срца људи,да би сви певали са тобом Господу који чини чуда: Алилуја! Икос 8 Све твоје, преблажени и богоносни оче, старање и сва брига твоја беше да се непрестано супростављаш свезлобном непријатељу хришћанскога народа,и његову горду злобу газиш дивним оружијем смирења, поста и безстрашћа, труда (напора), непрестаним молитвама са приклањањем колена (великим метанијама) и покајним сузама, и свим овим стекавши победу на непријатеља, стекао си од Господа дар да свима узнемираванима од злога помажеш. Помози дакле, и нама, оче преподобни, да се твојим молитвама одупремо вражијим искушењима,и да подражавамо теби у побеђивању наших страсти, и да ти кличемо: Радуј се, јер си смирењем уништио душепропадљиву гордост! Радуј се, јер си кротошћу угасио пламен гнева у себи! Радуј се, јер си уздражањем и бдењем целомудрено сачувао душу и тело твоје! Радуј се, уништитељу ђаволске гордости! Радуј се, прогонитељу бесова! Радуј се, јер си уништио силу вражију! Радуј се, јер си узнапредовао у сили Божијој! Радуј се, изобличитељу лажи лукавога! Радуј се, посрамитељу бесовске прелести (обмане)! Радуј се, јер си примио власт над нечистим духовима! Радуј се, јер тобом гоњени, они из држаних њима брзо беже! Радуј се, јер побеснели теби привођени, одлазе од тебе здрави и разумни! Радуј се, Мароне пустињаку, лекару болних и учитељу монаха! Кондак 9 Свима који долазише теби ради молитве и благослова, преподобни оче, дивно је било да те виде како у старој и многодотрајалој кожној мантији ходаш и веома сиромашно под дрветом или у дане болести у пећини боравиш, све богате и сиромашне, велможе и просте, исто си примао са љубављу и свакоме си казао поуку на душевну корист. Смирено те молимо, и нама који ти прилазимо у данима невоља, искушења, незнања и сумњи кажи реч утехе, упућивања и бодрости, да би заштитом твојом певали Господу који нам чини чуда: Алилуја! Икос 9 Многоречите говорнике си превазишао, преподобни оче, благодатним помазањем речи твојих, којим си грешне приводио на покајање, укрепљавао си оне који се подвизавају у врлини и свима си показивао спаситељни пут према Христу.По њему си и сам непоколебљиво ишао до твога блаженога краја, достојан да ти узносимо овакве похвале: Радуј се, неугасиви свећњаку Сиријске ПравославнеЦркве! Радуј се, ер си у целој Православној Цркви поштван одавно ко посебни исцелитељ! Радуј се ,јер си у данима живота твога на земљи био прослављен од незнабожаца! Радуј се, увек утехо хришћанском народу! Радуј се, јер си онима који те воле и поштују заступник здравља душама и телима! Радуј се, грађанине пустиње, који си градове и села испунио славом твојих подвига! Радуј се, маслино Божијега благослова, који њеним плодовим храниш верне! Радуј се, јер си привео Христу ученике твоје који су успели у врлинама! Радуј се, јер животом и учењем твојим припремаш Господу савршене подвижнике! Радуј се, добри и искусни војводо монашкога пука! Радуј се, предивни руководитељу пустиножитеља! Радуј се, дани заштитниче овоме храму посвећеном твоме имену! Радуј се, Мароне пустињаку, лекару болних и учитељу монаха! Кондак 10 Желећи спасити многе који прилазе теби, не само оне који хоће да буду монаси са тобом, милостиво си давао руку помоћи, али и са разним светским делима обремењене и притешњене разним невољама и недаћама тако си тешио као што родитељ теши децу своју која су у невољама,жалостима и болестима, дарујући им олакшање својим старањем и отачком љубављу си олакшавао терет невоља.Због таквога твога доброчинства био си поштован и од нечастивих безбожника, преподобни,а верни пак, помагани тобом благодарно певају Богу: Алилуја! Икос 10 Молитве твоје беху тврђава, бедем и заштита, свети чудотворче, свима који са вером долажаху теби са сваком бригом јер због твоје срдачне чистоте дарова се од Бога теби духовна сила да исцељујеш болесне, помажеш оне који су у невољама, и теби је јављено да славиш величину Божију ближњима и даљњима,и певамо ти овако: Радуј се, сасуде, који точиш уље Божијега милосрсђа! Радуј се, живоносни источниче (изворе) који нам изливаш реке исцељења! Радуј се, брзи установитељу здравља онима који леже у болестима! Радуј се, исцелитељу свих болести, а највише дрхтавице и грознице! Радуј се, јер дајеш задравље згрченима и сакатима! Радуј се, утешитељу ожалошћених! Радуј се, брзи на помоћи невољнима! Радуј се, добросрдачни укрепитељу одузетих! Радуј се, бесплатни лекару душевних и телесних болести! Радуј се, лекару свих који ти прилазе са вером! Радуј се, чинитељу многих дивних чудеса! Радуј се, јер си се удостојио да примиш обиље благодати Божије! Радуј се, Мароне пустињаку, лекару болесних и учитељу монаха! Кондак 11 Приносимо свеумилне песме Светој Тројици при исходу твоме, преподобни оче наш Мароне, и као зрела пшеница у време жетве пројављујући у краткој али тешкој предсмртној болести и немоћи тела, и силу духа твога,благим крајем преселио си се од земље у небеска насеља да примиш награду из руку праведнога Даваоца плате Христа, који постави душу твоју са дусима светих, који неућутно певају пред престолом славе Његову победну песму: Алилуја! Икос 11 Јавио си се светлоносна светиљка благодати Божије, осветљавајући Сиријску земљу, преподобни оче, духовним сијањем подвига и чудеса си просветио пустињу и у њој си основао многе манастире ова твоја духовна светлост побуди аријереја Кирске цркве да те почаствује као знаменитог и поштованог авву благодаћу свештенства због славе Цркве Христове.Ако се и ожалостио дух твој, ужасавајући се због овога високог дара, ипак си постао послушан архијереју и примио си благодат свештенства, подижући да сви једнодушно певају теби: Радуј се, јер си место испрљано многобожачким идолослужењским приносима осветио вршењем бескрвне евхаристијске жртве! Радуј се, достојни вршитељу ове Божанске литургијске жртве! Радуј се, побожни служитељу олтара Господњег! Радуј се, преподобни, јер си руке твоје са великом смелошћу подизао ка Господу! Радуј се, јер си најтоплоје молитве из чистога срца узносио пред престолом Сведржитеља! Радуј се, миомирна главо миром свештенства! Радуј се, добри и искусни вођо духовних војника! Радуј се, запаљена свећо у молитвама Богу! Радуј се, маслинокоја точиш уље милости Божијих свеумилним молитвама твојим! Радуј се, чашо која појиш жедне утехе и исцељења! Радуј се, облагодаћени даром чудотворства! Радуј се, благодатно богодаровано исцељење тела наших и благопријатна заштито душа наших! Радуј се, Мароне пустињаку, лекару болних и учитељу монаха! Кондак 12 Знајући благодат дану ти од Бога, радосно спомињемо твоје име, преподобни оче наш Мароне, и са топлим усрђем прилазимо твојој свечасној икони, прослављеној даром чињења чуда од Господа, приљежно молећи се: подари исцељење свима болеснима, Најпре онима који страдају од дрхтавице и гознице, који са вером теби прилазе, избави све нас од свих невоља и недаћа да би певали Богу: Алилуја! Икос 12 Опевајући славну кончину твоју, дође ка гробу твоме скуп монаха и мноштво верника и са побожношћу подигоше свете мошти твоје, и узнесоше их у оближње село где је најзад био сазидан велики и прекрасни храм у име твоје. У њему беху и положене многоисцелитељне мошти твоје.И ми молећи се у овом храму посвећеном твоме имену стојећи пред исцелитељском иконом твојом и честицом светих моштију твојих,која миомиришу,приљежно те молимо:услиши нас који увек молимо твоју заштиту за ожалошћене,болесне и страдалнике,који теби певају: Радуј се, испуњени даром чудеса исцељења! Радуј се, олакшање ожалошћених! Радуј се, лекару болесних! Радуј се, неисказано реко милосрђа и сажаљења! Радуј се, обилно пројављење љубави и састрадавања! Радуј се, богодаровани лекару тела наших! Радуј се, пријатна заштито душа наших! Радуј се, добри наш наставниче! Радуј се, силни посредниче за спасење нас грешних! Радуј се, добродушни помоћниче свих који побожно врше спомен твој! Радуј се, брзи наш исцелитељу! Радуј се, топли наш заштитниче! Радуј се, Мароне пустињаку, лекару болних и учитељу монаха! Кондак 13 О, преподобни и богоносни оче наш Мароне чудотворче, прими ове похвалне песме од нас недостојних које ти умиљењу приносимо, и немој престати да се молиш за све болесне и ожалошћене који са вером прилазе твојој заштити, и подари свима нама твојим богопријатним молитвама све потребно у овом животу и корисно за вечно спасење и удостој да заједно са тобом у Царству Небеском непрестано певамо Богу:Алилуја! Овај кондак чита се три пута, потом икос 1 и кондак 1 Молитва преподобном Марону Пустињаку О љубљена и свештена главо, преподобни и богоносни оче наш Мароне, милостиво погледај са висине на нас грешне и моли се милостивом и милосрдном Владару свих добара Богу за очување земље наше. Буди молитвеник за нас грешне и пред страшним Господом Саваотом рашири часне руке овога часа, и од Њега измоли милост и милосрђе и прими нас у своје посредништво и заштиту, сачувај нас од свих невоља и опаких болести,и ослободи од свих страсти и од несносних и неутешних грозница и дрхтавица[1], молитвама твојим избави нас од напада злих духова, сачувај од видљивих и невидљивих непријатеља и измоли опроштај сагрешења наших,и милостиво представи нас спашене Христу, и удостој нас да у дан Страшнога Суда радосно станемо пред лицем неисказане славе Његове, и да чујемо милостиви позив од Њега у Царство Небеском, и удостој нас да у неисказаној радости видимо преславну доброту лица Његовог, благодаћу и човекољубљем Господа Бога и Спаса нешега Исуса Христа, јер је моћ Његова благословена и препрослављена са Беспочетним Оцем Његовим и Пресветим и Благим и Животворним Духом Његовим,сада и увек и у векове векова.Амин! Акафист преподобному Марону Пустыннику Сирийскому http://www.st-maron.ru./akafist.html са црквенословенског језика превео протонамесник Животије Милојевић [1] Висока температура,врућица This post has been promoted to an article bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 10, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Aкатист светитељима Атанасију Великом и Кирилу, Архиепископима Александријским (Свети Атанасије се слави 31/18.јануара и 15/2.маја; свети Кирило се слави 31/18.јануара и 22/9.јуна) Кондак 1 Изабрани од небескога Пастиреначалника, оци наши, пресветла два светилника, светитељи, Атанасије и Кириле, првопрестолници великога града Александрије, оружијем крста и молитве, победили сте непријатеље Цркве Христове, прослављамо духовним песмама вас, свете заштитнике наше .Ви пак, пошто имате слободу пред Господом, молите се за Цркву Православну, за град ваш и све људе који вам са љубављу кличу. Радујте се, светитељи Атанасије и Кириле, непоколебљиви стубови Православља и богомудри учитељи! Икос 1 Јависте се као анђели земаљски и људи небески, свети Атанасије и Кириле, када сте се озарили светлошћу истинскога богопознања, као два светила сте просвећивали, наследивши један другога на архиепископском престолу сву земљу и као велики јерарси и учитељи наши сте заградили учење нечасних јеретика, побожношћу напајајући верне. Због тога и ми, утврђени вером Христовом, певамо вам заштитницима Цркве Православне овако: Радујте се, јер сте одбацили обмане овога света! Радујте се, непрестани чувари чистог и непорочнога живота! Радујте се, јер сте свим срцем заволели једино Христа! Радујте се, јер сте вољу своју покорили вољи Божијој! Радујте се, јер сте собом показали пример истинске вере! Радујте се, јер сте храбро на себе понели бреме Христово! Радујте се, испуњени сасуди Духа Светога! Радујте се, верни радници винограда Христовога! Радујте се, украси Правослвне Цркве! Радујте се, архипастири свете Александријске Цркве! Радујте се, светитељи Атанасије и Кириле, непоколебљиви стубови Православља и богомудри учитељи! Кондак 2 Срцезналац Господ видевши твоју чврсту намеру, мудрост и побожност, постави те оче Атанасије, на свећњаку Александријске Цркве да би светлост светога Јеванђеља засијала у земљама Истока, и да би људи просвећени тобом певали Богу похвалну песму: Алилуја! Икос 2 Светлим разумом и чистим срцем повиновавши се вољи Божијој, узевши благо бреме Христово, пошли сте апостолским стопама на духовној њиви, оци наши Атанасије и Кириле, изобилно сејући реч Божију просвећујући паству своју благодаћу и утврђујући многе у истинској вери.Стога и ми просвећени вашим богомудрим учењем овако вам кличемо: Радујте се, од младости Богом благословени! Радујте се, јер сте поживели у истинској простоти и молитвеном ћутању! Радујте се, јер сте од младости посветили себе Богу! Радујте се, још у детињству напојени љубављу према речи Божијој! Радујте се, јер сте заволели монашки живот! Радујте се, јер сте верно послужили Господу! Радујте се, јер сте достојно примили благодат свештенства! Радујте се, јер сте приносили за људе бескрвне жртве! Радујте се, премудри пастири и учитељи Цркве! Радујте се, достојни наследници апостола! Радујте се, неућутни гласноговорници истинске побожности! Радујте се, штите и оградо града Александрије! Радујте се, светитељи Атанасије и Кириле, непоколебљиви стубови Православља и богомудри учитељи! Кондак 3 Силом свога разума просвећенога благодаћу, Једносушну Тројицу: Оца Беспочетнога, Сина Оваплоћеног и Духа Свесветога си проповедао оче Кириле, јавивши се као и заштитник и поборник Богородице од јеретичких учења. Ми те прослављамо као божанскога писца тајне Божанске Тројице и озаривши се твојими учењем, певамо Христу Богу који те је прославио: Алилуја! Икос 3 Имајући велику ревност по Богу, наоружавши се оружијем Крста Христовога и узевши мач речи Божије, као добропобедни војници Оца Небескога стали сте против непрјатеља спасења, ђавола, свеблажени оци Атанасије и Кириле, брзо сте посекли плеву јеретичких учења спасавајући душе заблуделих чеда Божијих, и укрепљавајући верне у побожности и православној вери. Зато заштитом вашом просветите и нас који са љубављу вам овако певамо: Радујте се, јер сте у посту и уздржању подражавали велики пустиножитеље! Радујте се, јер сте примером свога живота обратили многе ка Господу! Радујте се, благовесници Јеванђељске истине! Радујте се, наставници наши у исповедању православне вере! Радујте се, поштоваоци Живоначалне Тројице! Радујте се, јер сте као Серафими горели огњем љубави према Господу! Радујте се, искоренитељи јеретичкога служења! Радујте се, прославитељи истинитога Бога у Светој Тројици коме се клањамо! Радујте се, укоритељи безбожних и нечастивих! Радујте се, добри чувари пастве ваше ! Радујте се, јер се вама прославља света вера! Радујте се, јер и ми грешни име ваше са вером призивамо! Радујте се, светитељи Атанасије и Кириле, непоколебљиви стубови Православља и богомудри учитељи! Кондак 4 Ђаво подиже буру злобе, тражећи да аријанским зловерјем погуби Цркву Христову кроз њене сабазни. Ти пак, оче Атанасије, веома гласно си у Никеји, на првом васељенском сабору изрекао реч спасења. Аријева мишљења си посрамио и силу Свете Тројице си проповедао у целоме свету. Због тога у свим крајевима земље проповедао си истинску веру учећи верне да са љубављу певају Богу Творцу свих: Алилуја! Икос 4 Светитељи Атанасије и Кириле, чувши реч Христову која позива ка подвигу остајања у вери чак и до смрти, следили сте Пастиреначалника Христа, немајући одмора због непрестаног напора за спасење пастве од вукова који хоће да је разграбе, и овај подвиг кроз цео живот сте носили, сада нађосте вечни одмор у рајским обитељима.Ми пак, подигавши очи срца наших ка Господу, дужно са љубављу прослављамо спомен ваш са умиљењем кличући овако: Радујте се, верни служитељи СветеТројице! Радујте се, пламени ревнитељи истине Христове! Радујте се, јер сте храбро изобличили јеретичка умовања безумнога Арија! Радујте се, непоколебљиви поборници праве вере! Радујте се, јер сте богумудрим речима заградили уста заблуделих! Радујте се, јер сте чували Цркву Христову од лажних учења! Радујте се, пастири,који одгоните вукове од стада Христовога! Радујте се, јер сте спремни да и душу своју положите за духовна чеда! Радујте се, преизобилни ризничари богословља! Радујте се, сејачи истинске побожности! Радујте се, богоблажени исповедници православне вере! Радујте се, путеводитељи верних ка спасењу! Радујте се, светитељи Атанасије и Кириле, непоколебљиви стубови Православља и богомудри учитељи! Кондак 5 Јавили сте се као боговођене звезде у Александрији, светитељу Кириле, просвећени од Сунца Правде Христа Бога, које својом незаланом свветлошћу просвећује земље Истока и као звезда Витлејемска, показао си пут вернима ка Христу, да би људи просвећени тобом, певали Њему благодарну песму:Алилуја! Икос 5 Видевши чеда александријеске цркве јеванђељску благовест вашу и остајање до смрти за Цркву Христову и правду Божију, обраћаху се од јеретичких заблуда ка истинитој вери. Ви пак, као добри пастири, примили сте са љубављу оне који траже спасење, благодарећи свим срцем Господа за милост Његову према онима који се кају. Због тога вас хвалимо радосним песмама свети оци и говоримо: Радујте се, молитвеници, озарени Духом Божијим! Радујте се, светила која просвећујете душе наше! Радујте се, јер сте разум свој предали у послушност вери! Радујте се, јер сте нам завештали да право славимо Бога! Радујте се, јер сте благодаћу Христовом победили јеретичка мудровања! Радујте се, јер сте верне штитили од јереси! Радујте се,јер сте изложили руглу ђавола и слуге његове! Радујте се, преславни заштитници верујућих! Радујте се, јер сте по вери ревношћу били сличи пророку Божијем Илији! Радујте се, јер сте као пророк Данило и три млдића храбро прославили Бога! Радујте се, јер сте се целога живота трудили на њиви Господњој! Радујте се, јер и после смрти љубављу се не одвајате се од пастве своје! Радујте се, светитељи Атанасије и Кириле, непоколебљиви стубови Православља и богомудри учитељи! Кондак 6 Проповедник истинитог учења о Христу и Пречистој Његовој Матери јавио си се, светитељу оче Атанaсије, силом благодатне речи твоје и богонaдахнутих списа богохулну обману Арија си посрамио и многе невоље си претрпео од непријатеља Православља: неправедно прогонство са александријскога престола, затвор у тамници и прогонство.Зато видевши те сви као доброга пастира који душу своју полаже за овце, певамо Богу који прославља свете Своје: Алилуја! Икос 6 Засијали сте као светила на црквеном небу, светититљи Атанасије и Кириле, подвигом живота вашега показујући свима вернима пут ка незалазној светлости – Христу. Зато вас молимо: помозите да се тама неверја и разврата свету Божијем разагна, да сви који љубе и поштују Бога у духу и истини кличу вам овако: Радујте се, јер сте сав свет речима вашим озарили! Радујте се, даваоци светлости Христове православном народу! Радујте се, светле звезде,које нас осветљавате у греховној ноћи! Радујте се, незалазна светлости ЦрквеХристове! Радујте се, ревнитељи истините вере! Радујте се, јер у свим земљама Истока изађe проповед ваша! Радујте се, јер сте благодарили Богу у прогонству и гоњењу од јеретика! Радујте се, јер сте храбро претрпели многе поруге од њих! Радујте се, неустрашиви поборници вере у Христа! Радујте се, прибежиште свих прогоњених за истину! Радујте се, духовни оци и наставници побожности свима нама! Радујте се, путеводитељи наши у небеско отечество! Радујте се, светитељи Атанасије и Кириле, непоколебљиви стубови Православља и богомудри учитељи! Кондак 7 Желећи да те протерају са престола Александријске цркве, јеретици те оклеветаше, свети оче Кириле, пред царем Теодосијем. И кад он пак, виде добар живот твој, одмах посрами оне који те клеветаху и разагна јеретички скуп њихов:јееретика Несторија збаци са цариградскога патријаршијскога престола, и тебе постави за председавајућега на васељенском сабору у Ефесу. Ти, свети оче, посрамивши на сабору Несторијеву јерес, узвеличао си Богородицу и Матер Светлости и прославио Бога, кличући Му благодарну песму: Алилуја! Икос 7 Јависте се, свети оци, достојни радници и чувари новога винограда Христовога засађеног вашим трудом и као верни служитељи Христови, ушавши у радост Господа Свога, сада се радујете на небесима и молитвама својим утврђујете веру нашу, посредујући за наше спасење пред Богом за нас грешне, да благодарно певамо овако: Радујте се, изобличитељи Аријеве и Несторијеве јереси! Радујте се, заштитници наши од пагубних мудровања! Радујте се, наставници заблуделих од правога пута! Радујте се, јер светошћу богопознања просвећујете помрачене умом! Радујте се, јер рекама благодати напајате срца многих! Радујте се, неуспављиви стражари нашега спасења! Радујте се, војници Христови, још у животу од Њега славом овенчани! Радујте се, јер подвиге и напоре ваше верни неућутно прослављају! Радујте се, јер сте духовно богатство дали многим људима! Радујте се, јер их упућујете ка пристаништу спасења! Радујте се, јер нас учите да се радујемо за Господа! Радујте се, јер жалости наше претварате у радост! Радујте се, светитељи Атанасије и Кириле, непоколебљиви субови Православља и богомудри учитељи! Кондак 8 Необично и дивно је заиста видети, како нова бура дође на Цркву Божију, кад цар Јулијан отвори све многоожачке храмове, приносећи жртве лажним боговима. И опет усташе на тебе, свети Атанасије,као непријатељи вере Христове и рекоше цару: „Ако Атанасија не убијеш немогуће је уништити хришћанство“. Ти пак, свети оче, прорекао си да ће се овај метеж брзо завршити и супроставио си се богоодступнику Јулијану молећи Господа и Пречисту Мајку Његову, да спречи његове замисли против хришћана, да би сви верни певали благодарно Богу песму: Алилуја! Икос 8 Сви православни људи проповедају благодатну помоћ вашу, предивни светитељи Атанасије и Кириле, од старих времена оци наши вас упознаше као заштитнике од доласка туђинаца и избавитеља од морских ветрова. Зато и ми, верна чеда Цркве Христове приносимо вам ове наше похвале: Радујте се, возљубљени од верних у православним земљама! Радујте се, поборници Правослвља у земљи нашој! Радујте се, посредници за оне који вас воле и поштују! Радујте се, даваоци светлости Христове православном народу! Радујте се, јер сте многима отворили врата у Царство Небеско! Радујте се, заступници спасења рода хришћанскога! Радујте се, јер сте праведним животом вашим задивили све околне земље! Радујте се, јер се сви благочестиви људи због имена ваших радују! Радујте се, истинити чувари љубави Христове! Радујте се, учитељи у молитвама хришћанима свих времена! Радујте се, на земљи овенчани венцем трпљења ! Радујте се, на небесима озарени вечном светлошћу! Радујте се, светитељи Атанасије и Кириле, непоколебљиви стубови Православља и богомудри учитељи! Кондак 9 Сви анђели задивише се славном животу твоме на земљи, свети оче Кириле, јер Господ показа тебе чврстога заштитника Православља. Ти си свуда јављао Јеванђељске истине, тешећи верне и тако си их сачувао од јеретичких учења. Зато и сада не остави нас грешне, и сва чеда Божија утврди у Правосављу и једномислију, да би у духовној радости певали Светој Тројици благодарну песму:Алилуја! Икос 9 Многоречите говорнике сте превазишли силом богонадахнутих речи и списима вашим, богомудри свтитељи Атанасије и Кириле, ви сте пак, богословствовали оваплоћенога Логоса просвећујући душе многих верно им показујући пут ка спасењу, којим сте и сами непоколебљиво ходили до блажене смрти ваше.Ми пак, радосни што имамо такве учитеље духовнога живота и молитвенике, прослављамо вас,свети оци говорећи: Радујте се, добри пастири који сте ревновали за славу Господњу! Радујте се, јер сте умножили дани вам талант! Радујте се, странци земаљски, који сте ушли у Небеско отечество! Радујте се, јер сада празнујете са хоровима небеских сила! Радујте се, светила, која осветљујете оне који су у тами! Радујте се, због тога сте названи велики у Царству Божијем! Радујте се, од Бога украшени венцима исповедништва! Радујте се, великом славом преузнешени у хору великих светитеља! Радујте се, богомудри учитељи васељене! Радујте се, јер са свима угодницима Божијим молите се за нас Господу! Радујте се, јер се вама прославља вера хришћанска! Радуијте се, јер су имена ваша написана на небесима! Радујте се, светитељи Атанасије и Кириле, непоколебљиви стубови Православља и богомудри учитељи! Кондак 10 Желећи спасити стадо Христово од погибли, светитељу Атанасије, ниси се уплашио царевих претњи ни клевета јеретика, нити хапшења, но све ово као храбри војник Христов претрпевши, ниси престао да просвећујеш твоју паству, молећи твоје ученике да чврсто стоје у истинској вери, и да се не плаше вражијих обмана, него да у жалостима и невољама благодаре за све Богу, певајући песму:Алилуја! Икос 10 Ви сте неразрушива тврђава свима православним људима, свехвални и достохвални светитељи Атанасије и Кириле, јер Творац неба и земље изабра вас да будете на земљи чврсти заштитници и непоколебљиви стубови истините вере, и присаједини вас хору великих светитеља и учитеља Цркве Христове. Стога умолите да се удостојимо Божије благодати и да она остане у свима нама који вас волимо и певамо овако: Радујте се, јер сте истину Христову проповедали пред људима без икаквога страха! Радујте се, чувари црквених догмата! Радујте се, јер сте божанске речи носили у срцима својим! Радујте се, јер сте богомудрим списим вашим нама оставили духовну ризницу! Радујте се, заштитници наши од лукавства сатаниних! Радујте се, јер молитвама вашим побеђујемо обмане ђаволске! Радујте се, исцелитељи наших духовних и телесних болести! Радујте се, тихо пристаниште обремењених невољама! Радујте се, даваоци свакога добра привременог и вечног! Радујтесе, посредници наши пред престолом Судије Небеског! Радујте се, јер чистим срцем сада Бога гледате! Радујте се, јер и по одласку вашем у небеским становима не престајете да се старате за нас! Радујте се, светитељи Атанасије и Кириле, непоколебљиви стубови Православља и богомудри учитељи! Кондак 11 Молбене песме наше у храму пред чудотворном иконом вашом вам данас приносимо, и милостиво их услишите,светитељи Христови Атанасије и Кириле, и свима којима треба ваша благодатна помоћ, будите заштитници и молитвеници,дарујући им сва добра: болеснима исцељење, жалоснима утеху, онима у невољама избављење, да се због вас обрадују и славе Бога певајући Му: Алилуја! Икос 11 Јависте се светозарни свећњаци и чудотворци, светитељи Божији Атанасије и Кириле: од давних времена до сад отачество наше не остављајући јер о томе говори и стари летописац у време најзеде Батијеве,Велики Новгород заштити Бог и ви, светитељи Христови. Због тога вас молимо, свети оци, подарите опроштај грехова свима људима који љубављу поштују ваш свети спомен и овако вапију: Радујте се, јер се у свим православним земљама прослављју имена ваша! Радујте се, јер у свим земљама православним зидају се цркве у ваше име! Радујте се, јер сте заградили пут пуковима агарена за Велики Новгород! Радујте се, великоименити покровитељи земље наше! Радујте се, јер се у граду Москви подиже храм у вашу част! Радујте се, јер сте возљубили земљу нашу и верна чеда наша! Радујте се, јер се синови руски спасавају посредовањем вашим! Радујте се, јер сви верни молитвама вашим ослобађају се од недаћа и невоља! Радујте се, надо наша и заступници у тешким невољама и напастима! Радујте се, дивна утехо свима нама у годинама бола! Радујте се, јер молитвама вашим умилостивљујете Владара свих! Радујте се, јер вама се украшава и оснажује Црква Христова! Радујте се, светитељи Атанасије и Кириле, непоколебљиви стубови Православља и богомудри учитељи! Кондак 12 Знајући благодат вашу дану вам од Бога, празнујемо ваш општи спомен, светитељи Христови Атанасије и Кириле, и усрдно прилазимо вашој часној икони,з аштитом вашом као непобедивом тврђавом ограђујемо се.Јавили сте нам се као исцелитељи болести, наставници заблуделих, брзи помоћници свима који вас призивају и певају песму Богу: Алилуја! Икос 12 Опевајући диван ваш живот на земљи и славу која је на небесима, смирено вас молимо, светитељи Атанасије и Кириле, подарите силу са висине православним хришћаним против непријатеља видљивих и невидљивих, будите нам свеблажени оци, у свему добри помоћници, благословите нас миром и љубављу, дајте нам чврсту веру, чистоту живота и страх Божији, да би пронашавши душевни одмор, радосно вам овако запевавали: Радуј се, Атанасије, истога имена са безсмртношћу! Радуј се, велики учитељу Цркве Христове! Радуј се, Кириле, разоритељу Несторијевог бесплодног расуђивања! Радуј се, славо и утврђење Алекасандријкога престола! Радуј се, Атанасије, прогнани правде ради из отачаства твога! Радуј се, чувани љубављу од твоје пастве! Радуј се, Кириле, добро и верно си се потрудио за част Пресвете Богородице! Радуј се, јер смрти твојој присустовала је и сама Пречиста Мајка Господа! Радиуј се, Атанасије, јер Антоније Велики теби завешта ризу своју! Радуј се, јер мошти твоје беху положене у цркви Свете Софије у Цариграду! Радуј се, Кириле, проповедниче премудрости Божије! Радуј се, архијереју Бога Вишњега! Радујте се, светитељи Божији Атанасије и Кириле, непоколебљиви стубови Православља и богомудри учитељи! Кондак 13 О, свехвални пастири наши, светитељи Атанасије и Кириле, примите ово мало мољење наше, које вам приносимо из скрушеног срца нашега, измолите нам од Христа Бога утврђење у иститинтој вери, да ходимо у заповестима Господњим без греха,и заступништвом вашим приведите нас у Царство Небеско, да се удостојимо да радосно са вама певамо победну песму: Алилуја! Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1 Молитва светитељима Атанасију и Кирилу Александријском О, свесвети оци Атанасије и Кириле, топли наши заштитници, уништитељи јереси, заштитници побожности, исцелитељи болесних и помоћници оних у невољама и топли посредници свима који вам долазе, помозите нама грешнима у целом жиовоту нашем, умолите Господа Бога да нам подари опроштај грехова и наслеђе Царства Небескога, да свагда прослављамо Оца и Сина и Светога Духа,и вашу милостиву заштиту сада и увек и у векове векова.Амин Молитва светом Атанасију Александријском О, свехвални и преславни светитељу Атанасије Велики, за православну веру много си страдао: пет пута био у прогонству и бекству, претрпео си многе клевете и нападе, много пута за њу хтедоше непријатељи да те убију, и само сам Бог чудесно те сачува од смрти. И све ово ти си претрпео од безбожних јеретика аријанаца са којима си се борио и њих многим проповедима твојим посрамио,трпљењем твојим их победио и безбожност њихову од Цркве си одагнао, засадивши православно учење умножио си семе вере Христове. Заиста, ти си храбар војник Христов, као војник ,до краја живота твога славно си се борио за праву веру са јеретицима. Заиста,ти си стуб вере Православне, јер никако се не поколеба вера твоја од ових јеретичкких гоњења, но изнад свега утврди се и ојача, не само у теби и у твојој пастви, него и у целој Цркви Христовој. Теби се молимо, угодниче Божији, измоли од Христа Бога нашега да имамо непоколебљиву веру да не скренемо са њеног правога пута,да до крај живота нашега останемо у њој, не бојећи се ни обмана, ни претњи, ни гоњења, и да наследимо Царство Небеско у слави Бога Оца и Сина и Светога Духа, где ти сада са свима светим боравиш.Амин! Акатист написао: А.Трофимов Акафист святителям Афанасию Великому и Кириллу, архиепископам Алексанрийским http://kotlovka.ru./index.php?option=com_conjtnt&task=view&id=2604&temid=38 са цркввено-словенског језика превео протонамесник Животије Милојевић This post has been promoted to an article bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука