Гости Guest Написано Март 20, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 20, 2012 zru Драги форумаши , ево кака смо у дане Часнога поста и да би нам молитве биле што више упућене Господу , приредили смо нешто за Вас на корист свих нас . Објавићемо неколико нових и ретких Акатиста ексклузивно и специјално преведени за наш сајт! Овај непроцењиви дар , марљиво нам даривао један трудољубив свештеник из Параћина који је и поред својих личних обавеза , издвојио времена и на овом пољу мисионарског рада. Оче Животије , у име уреднишва Поуке.орг и чланова нашег форума, срдачно Вам се захваљујемо и благодаримо на овеме што сте нам несебичнo даривали. Шаљемо Вам поздраве и топле Живе Речи Утехе на многаја љета ! Живи и здрави нам били ! Желе Зека, ivona, Саша од Москве and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Март 20, 2012 Пријави Подели Написано Март 20, 2012 Marti, legendoooooooo!!! bighugbighug Mилена КШ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 20, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 20, 2012 Aкатист Господу Исусу Христу Који долази Кондак 1 Изабрани Војводо и Господе,Саздатељу света,са вером и љубављу прилазимо Tеби који долазиш,и кличемо Ти: Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје! Икос 1 Многи анђели су са страхом и трепетом гледали у Тебе,Господе,када си се вољно ради нас распео;ми пак,грешни шта можемо рећи,Но осмељујемо се по речима твојим да Ти се молимо: Исусе,Радости наша,јави нам милост Твоју! Исусе,Љубави неисказана,дај нам да Те заволимо свим срцем и свом мишљу! Исусе, Жељо наша,не одбаци нас који Те тражимо! Исусе,тиха Светлости,обасјај нас светлошћу благодати Твоје,! Исусе,Надо наша,не одбаци нас заблуделе! Исусе,Ти нас питаш:шта радите на земљи? – подари нам да вршимо вољу Твоју! Исусе,Ти не забрањујеш да имамо лик Твој,даруј нам да непрестаноимамо лик Тебе који долазиш! Исусе,Ти улазиш у домое људи Твојих,уђи у мене и целога ме преобрази! Исусе,дај ми да разумем шта је добра воља Твоја! Исусе,многомилостиви,не одступи од мене због лењости моје! Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје! Кондак 2 Знам да имам велику утеху у идењу за Тобом,Господе,даруј ми да никада не одступим од заповести Твојих,да би ја који се спасавам клицао Теби:Аллилуја! Икос 2 Ти си обећао да ћеш вечерати са онима који Те примају,учини заједничарем Твоје Тајне вечере и мене који Ти кличем: Исусе,Ти стојиш и куцаш на вратима срца мога,подари ми да разумем Твој позив! Исусе,који нас призиваш на очишћење,дај ми да упознам нечистоту моју! Исусе,Светлости истинита,просвети ме да заволим заповести Твоје! Исусе, који зовеш грешнике,отвори слух мој за слушање речи Твоје! Исусе,Који си био сиромашан и намучен на путу Своме,који ниси имао где главу склонити,немој се узнушати да уђеш у дом мој! Исусе,знам да сам наг,сиромашан и убог,но благодаћу Твојом покри ме! Исусе,милости бесконачна не остави ме! Исусе, Ти си горући огањ спали моје зле помисли! Исусе,Лекару,исцели ране страсти мојих! Исусе,све можеш,косни се очију мојих да не би видео пролазност света! Исусе,Премилостиви,очисти ме целог и спаси! Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје! Кондак 3 Твојим пречистим устима рекао си:Брзо ћу доћи,Амин!Дај ми да са мозљубљеним Твојим учеником кличем:Дођи,Господе Исусе!Због тога са страхом очекујем долазак Твој и кличем Ти:Алилуја! Икос 3 Призвао си апостоле од рибарских мрежа на служење истини Твојој,призови и мене од животног метежа да пођем за Тобом ,са весељем и љубављу говорећи: Исусе,опростио си ученику Своме троструко одрицање,дај ми његово покајање! Исусе,савести моја,дај ми да горко плачем због грехова мојих! Исусе,ни једном речју,но само погледом на ученика Свога привео си га себи,дај и мени сузе покајања,косни се душе моје да се покајем због неправде моје! Исусе,рекао си апостолу Петру:“ходи к мени“.Заповеди и мени да пођем заТобом! Исусе,казао си:Блажен си,Симоне,сине Јонин,јерси ме исповедио Сином Божијом.Подари и мени његово истинско покајање! Исусе,Ти си дозволио овоме ученику да иде по води у сусрет Теби,дај и мени благодатну силу да се не уплашим таласа животних! Исусе,раширио си руке Петру који је почео да тоне,рашири и мени руку помоћи! Исусе,рекао си:ко није са мном тај је против мене,дај ми да будем с Тобом! Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје! Кондак 4 Господе,Ти си заволео сав род људски,научи и мене да заволим ближње моје да би просветљен и обожен Тобом непрестано певао Теби:Алилуја! Икос 4 Ти си призвао све натоварене и обремењен да их одмориш,дај и мени да се потрудим због Твог имена,не уплашивши се подневног зноја не занјући када ће се дан мој приклонити вечери,и да Ти певам: Исусе,света светлости,освети целодневни труд мој! Исусе,Утешитељу,дај ми да се никада не ожалостим због тешкоће труда мога! Исусе,Радости моја,дај ми да понесем сваку невољу због имена Твога! Исусе,дај ми да познам Царство Божије унутар себе! Исусе,Господе,који долазиш,дођи у дом душе моје! Кондак 5 Ево,прилазим Безсмртноме Цару и Богу моме,кличући:Алилуја! Икос 5 Знам,Господе, да бригама,болестима и различитим мукама лечиш болести душа наших.Са сузама вапијем Ти: Исусе,Господе,Ти си Сам прогоњен од људи Твојих,дај нам силу да трпимо страдање за име Твоје! Исусе,Ти се јављш странцем у свету,помози нам у изгнанству и странствовању нашем! Исусе,Јагње Божије,које узимаш грехе света,узми бреме грехова наших! Исусе,Прехвални,Ти си претрпео страдања за свет,утоли наше различите жалости! Исусе,намучени странцу у свету,дај одмор намученој души мојој! Исусе,Ти си призвао ученике,дај и мени да без страха пођем за Тобом! Исусе,Предвечни Господе,благослови све које стреме ка Теби! Исусе,Ти све знаш,Ти знаш да Те волим! Исусе,све можеш ,помози ми и опрости ми! Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје! Кондак 6 Знам,Господе,да уским вратима и многим страдањима треба да уђемо у Царство небеско,укрепи стопе моје да се не вратимо назад побеђени светом,него да Ти кличемо: Алилуја! Икос 6 На вечери у дому Симона Губавога ниси одбацио грешницу која је дошла да са скупоценим миром помаже ноге Твоје,већ си јој рекао:опраштају јој се греси многи јер је волела много: Исусе, Благи,кажи то такође и за моје грехе! Исусе,Пастиру добри,призови ме као заблуделу овцу Исусе,праведни Судијо,судом Твојим уразуми ме! Исусе,спаси ме којим знаш начинима! Исусе,који си постио у пустињи и напослетку огладнео,дај ми истинску глад правде Твоје! Исусе,који си био искушан у свему,помози ми у мојим искушењима! Исусе,рекао си:не може човек ништа чинити,ако му није дано свише,- пошаљи ми са неба помоћ Твоју! Исусе,уклони срце моје у злим речима! Исусе,Помоћи моја,Заштитниче мој,Радости моја,спаси ме! Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје! Кондак 7 Заповедио си,Господе,да будемо мудри,искупљујући време,јер су дани лукави и време је ограничено,уразуми ме да спасен Тобом ,благодарно певам:Алилуја! Икос 7 Тајновидац апостол Јован чуо је глас са неба који говори:запиши:блажени су мртви који одсада умиру за Господа.Говори Дух Свети нека почину од трудова својих јер њихова дела иду за њима.Чувши ове речи и ја се ужасавам јер немам дела која ће ме оправдати и ништа пак добро не учиних.Због тога Ти од срца вапијем: Исусе,Праведни Судијо,не осуди ме по делима мојим! Исусе,Премилостиви,види нерад мој и зло које сам учинио,но помилуј ме! Исусе,немој се узгнушати да уђеш у нечисти храм душе моје! Исусе,Учитељу, научи ме! Исуср,Сине Божији,да мени сиромашноме Твоје непотрошиво богатстсво! Исусе,учини ме слугом Твојим! Исусе,пусто проживех скупоцено време дано ми за спасење!! Исусе,прими ме као онога који је дошао у једанаести час и научи ме уредбама Твојим! Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје! Кондак 8 Видиш Господе, да се великом жалошћу испуњавају срца људска због злог неверја у данашње време;због тога дајеш благодатно обновљење светих икона као знак обновљења суда нашега.Познавши у томе Твоје свеблаго промишљање, благодарно Ти вапијемо:Алилуја! Икос 8 Би дано виђење возљубљеноме ученику Твоме,јер под олтаром побијених за Реч Божију и за сведочанство које имаху завапише јаким гласом:докле,Владау Свети и Истинити,када ћеш судити и осветити крв нашу од оних који живе на земљи.И би им дане беле ризе и би им речено да почину још мало,док се не оконча време и браћа њихова док не пострадају као и они.Чувши ово,узносим Ти болни глас мој! Исусе,Свети,утоли на земљи нашој велике жалости! Исусе,Праведни,укрепи исповеднике свете вере,који сада много страдају! Исусе,који пролазиш по целој земљи Руској (и Србској),очисти је Својим стопама! Исусе,преморени на путу Твоме,укрепи народ који страда од глади и болести! Исусе,који си Сам сиромашан,загреј од зиме и сиромаштва браћу нашу! Исусе,услиши вапај и плач народа хришћанскога! Исусе,прими тамјан молитава светих,који се тајно Тобом подвизавају! Исусе,због тих праведника помилуј нас! Исусе,знам да видиш сваку сузу на очима нашим ! Исусе,дај нам да у трпљњу понесемо наш крст! Исусе,знам да чујеш сваки уздах бола неших,прими их на очишћење душа наших! Исусе,знам да ћеш уместо саграђених храмова на земљи сазидати храмове нерукотворене душа људских,којима ће се украсити Царство Божије! Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје! Кондак 9 Очекујемо просвећење Твоје,Господе,,дај ми капи благодати Твоје да би Ти певао:Алилуја! Икос 9 Анђелске силе,Серафими и Херувими и све војске небеске са страхом и побожношћу гледају на Твоје велико смирење;Ти си,пак Господе Сила,Цар над царевима, Господар над господарима,смиривши Себе и узевши вид слуге,по земљи нашој болној идеш из града у град,из села у село,Сам позивајући све на вечеру Тобом припремљену: Исусе,Благословени,благослови све којиТе призивају! Исусе,Благи,који си дошао грешнима,призови оне који не Траже помоћ Твоју! Исусе,незалазна Светлости,просвети срце нашега народа који је у тами неверја! Исусе,истинита Светлости,обасјај руску (и србску) земљу! Исусе,ниси забрањивао деци да дођу Теби,просвети невину децу васпитану у безверју! Исусе,сачувај све оне који се тајно подвизавају на сваком месту у шумама и селима! Исусе,велики Архијереју,укрепи верне свештенике који су због Тебе примили мученичку смрт! Исусе,светлошћу благодати Твоје засијај у срцима гонитеља да познају Тебе, истинитога Бога! Исусе,призови нас великом свенародном покајању! Исусе,који састрадаваш са нама у невољама народа ,глад,тескобу духовну таму развеј невечерњом светлошћу Твојом! Исусе,призови и мене убогога,који се не плашим да приступим дворани Твојој! Исусе,просвети одело душе моје,да могу да уђем у у њу! Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје! Кондак 10 Ти си рекао,Господе:ономе који победи даћу му да седне са Мном на престолу Моме,и ко претрпи до краја тај ће бити спашен.Примивши ове речи у срце моје у духовној радости благодарно Ти кличем:Алилуја! Икос 10 Виде апостол Јован многи народ кога нико не може избројати,који стоји пред престолом Божијом и људе обучене у беле ризе,чу глас који говори:Ово су који дођоше од велике невоље и дотераше ризе своје и убелише их у крви Јагњета! Исусе,истинито весеље,развесели моју душу! Исусе,удостој и мене да Ти послужим као што и ови искупљени од земље служе ти дан и ноћ у Цркви Твојој! Исусе,Творче мој,учини да ми сав свет буде храм Твој! Исусе,научи ме да срце моје буде престо Теби,и тајна живота Твога да се свршава у њему! Исусе,Спаситељу,прими од мене ово мало славословље,као „жртву хвале“ Исусе,освети ме у светом причешћу Тела и Крви Твоје! Исусе,Радости моја,дај ми да се у срцу моме благодарно поклањам Теби! Исусе,Радости моја ,дај ми да се у срцу моме благодарно поклањам Теби! Исусе,Господе који долазиш,уђи у дом душе моје! Кондак 11 У немоћи људској савршава се Божија сила,ја сам немоћан и духом и телом,но укрепи ме и ободри да благодаћу Твојом,да познавши милост Твоју радосно кличем:Алилуја! Икос 11 Рекао си Својим ученицима:у свету ћете имати жалост,али жалост ваша претвориће се у радост.Знам,пак Господе,речено Тобом и вапијем Ти: Исусе,дај мир Твој души мојој! Исусе,помози ми да све оставим Тебе ради! Исусе,дај ми да уским вратим дођем Теби! Исусе,тиха Светлости,припреми срце моје за Твоју вечеру! Исусе,дај ми да све дане живота мога послужим Теби! Исусе,Благи,научи ме кротости и смирењу,научи ме да разумем невољу ближњега! Исусе,не вољи својој,него да пођем за благом вољом Твојом! Исусе,невоље овога света нека ми послуже на спасење! Исусе,Гоподе који долазиш,уђи у дом душе моје! Кондак 12 Скрушеним срцем и духом испуњеним радошћу за Тебе,стојим пред ликом Твојим поклањам се милосрђу Твоме и кличем:Алилуја! Икос 12 У горњој соби Сионској на Тајној вечери говорио си ученицима Твојим:Мир вам остављам,мир мој дајем вам.Да се не смућује срце ваше и да се не уплашите.Чувши ово што си рекао,кличем Ти: Исусе,укрепи ме на рат не са крвљу и телом,него са началима и владарима таме века овога! Исусе,научи ме да примим сва оружија Божија,да могу да се успротивим у зао дан! Исусе,препаши бедра моја истином и обуци ме у оклоп правде! Исусе,обуј ноге моје за припремање благе вести света! Исусе,научи ме да примим штишт вере и шлем спасења! Исусе,помози ми да се молим молитвом у свако време духом! Исусе,умудри ме да будем бодар у сваком трпљењу! Исусе,помози ми да се не угаси светиљка душе моје! Исусе,дај ми да са упањеном светиљком изађем Теби у сусрет! Исусе,Господе који долазиш,уђи у дом душе моје! Кондак 13 О,Исусе Христе,тиха Светлости,обасјај ме истином Твојом да би чувши позив Твој са упаљеном светиљком изашао у сусрет Теби,који долазиш да уђеш у дом душе моје, кличући Ти:Алилуја! Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1 Молитва Господу Исусу Христу који долази Гсподе Исусе Христе,Сине Божији,поклањамо се Лику Твоме,Љубави Твојој и Промислу Твоме за нас грешне и недостојне слуге Твоје;чуј молитву нашу коју Ти са вером приносимо,дођи нам,благодаћу Духа Твога Светога научи,умудри нас,да будемо у Теби,као што Ти пребиваш у нама;научи нас,Благи,молитви,доброти и трпљењу,дај нам дух скрушености,дух покајања,одбаци од нас дух лењости,дух унинија (клонулости) и незнања.Исусе Христе,Многомилостиви,који нам долазиш,помилуј и спаси нас,молитвама Пречисте Твоје Матере,анђела и апостола и свих светих Твојих, који су Ти од века угодили.Амин! Молитва Господу Исусу Христу у најезди искушења Господе,спаси ме погиблага!Ево чамац мој страда од искушења таласа животних и близу је потапања;но Ти као Бог милосрдни и састрадални немоћима нашим,влашћу Твојом свесилно запрети таласу невоља,који хоће да ме потопи и низведе у дубину зала,и нека буде тишина,јер ветар и море Тебе слушају.Амин! Спаси ме,Спасе мој,по милости Твојој,не по делима мојим.Ти хоћеш да ме спасеш. Ти знаш којим ћеш ме начином спасити.Спаси,дакле,мене како хоћеш,како можеш,како знаш.Којим знаш судовима,спаси ме.Ја се на Тебе,Господа мога надам и светој вољи Твојој предајем себе.Чини самном шта хоћеш:ако хоћеш да ме имаш у светлости,буди благословен,ако хоћеш да ме имаш у тами,буди опет благословен.Ако ми отвориш двери милосрђа Твога,добро је и благо;ако ми заатвориш двери милосрђа Твога, благословен си Господе,јер си ми их затворио по правди.Ако ме не погубиш са безакоњима мојим,слава безмерном милосрђу Твоме,ако ме погубиш са безакоњима мојим слава праведноме суду Твоме:како хоћеш,уреди за мене:Амин! Православно издање „Лествица“, 2004.г. 113184,Модсква,(ул.Садова-Триумфална, 18-20. Штампано по издању Кијево-Печерске Лавре,1910.г. http://akafist.narod...I/Iisus.Gr.html. Превео протонамесник Животије Милојевић Zivotije Milojevic, Дијана., kron and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 20, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 20, 2012 Aкатист Пресветој Богородици пред Њеним иконама званим Зографска – Акатистна и Акатистна – Хиландарска Кондак 1 Изабрана од Превечнога Цара за спасење роду хришћанскоме,Царици неба и земљe,као нашој несумњивој Заступници и свемоћној Заштитници,са љубављу и умиљењем приносимо ове акатистне песме: Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост! Икос 1 Некоме старцу који је својим животом постао сличан небеском анђелу,и проводио живот у добровољном затвореништву на Светој Гори Атонској,и пред иконом Божије Мајке свакодневно узносио акатистне песме речима:“Радуј се,“,чуоо се некада глас из те иконе:“Радуј се,и ти ,старче Божији“.и ми чувши за те дивне речи,са благочестивим страцем небеска Владарко певамо: Радуј се,Богом предзначена од постанка света за Невесту Себи! Радуј се,васпитање у светоме храму Његовом у чистоти неземаљској ! Радуј се,још од пророка предсказана за Спаситељку света! Радуј се,јер си се удостојила да постанеш Мајка Божија! Радуј се,јер си нам рођењем Преславнога Сина Свога донела радост избављења од вечне смрти! Радуј се, од Сина Свога унапред припремљена да будеш Мајка целом роду хришћанском! Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост! Кондак 2 Пресвета Богородица виде да се старац веома уплаши,кротким гласом му рече:“Не бој се,иди у свој манастир одакле си дошао,и објави братији и игуману да су непријатељи веома близу.Ако је неко слаб трпљењем нека се сакрије, док не прође искушење,међутим они који ишту мученичке венце нека остану, и приме од Господа награду певајући Му на небу:Алилуја! Икос 2 Својим разумом старац не може схватити како икона Пресвете Богородице пред којом он читаше у келији акатист,незнаном силом би пренесена пред вратима манастира.Павши пред иконом са побожном молитвом старац затим са пречистим ликом Твојим на рукама јави се пред игуманом,певајући Чистој Дјеви: Радуј се,јер штитиш своја чеда од доласка непријатеља! Радуј се,јер им незауствно дајеш своју Милост! Радуј се,јер душе наше одводиш од вечне пропасти! Радујк се,јер крепком руком твојом одвраћаш непријатеље! Радуј се,јер се постојано бринеш за наше спасењње! Радуј се,јер душе праведних узводиш у горње царство! Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост! Кондак 3 Силом са висине укрепљени и пришавши Твојој свемилостивој заштити, непобедива Заштитнице наша, двадесет и шест монаха јаких духом а у том броју беше и сам старешина манастира,живљаху у обитељи.И старац пак,коме је било небеско откровење,такође борављаше заједно са њима,и он је био за њих утешитељ у долазећим искушењима,који су непрестано певали :Алилуја! Икос 3 Имајући намеру да православне хришћане пробрате у католичанство,непријатељи стигоше у манастир и дођоше до куле у којој борављаху храбри монаси,трудише се да их лажним обећањима приклоне да се одрекну Православља.Увераваху их да признају папу за поглавара васељенске Цркве,латини поборницима Правосавља обећаваху разне почасти.Међутим верни синови своје Православане Цркве,остајаху непоколебљиви и пред иконом Мајке Божије овако се мољаху: Радуј се,наша несумњива Заштитнице од Латина! Радуј се, наше непобедиво Укрепљење у православној вери! Радуј се,наша чврста Заштито! Радуј се,наша сладосна Утехо у тешким невољама! Радуј се,наша мудра Руководитељко у Царство Божије! Радуј се,наша милостива Заступнице пред Господом! Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост! Кондак 4 Држани буром мржње према православној вери,непријатељи Православља ставише суве гране и дрва пред кулом и без оклевања је запалише.У пламеној молитви Господу, заблагодарише јер их је удостојио да приме светле мучничке венце,монаси певаху Богу:Алилуја! Икос 4 Чувши милост Твоју ,Богородице,кроз икону Твоју јављену,коју си унапред јавила Старцу о невољама,верни беху веома обрадовани,јер икона Твоја би нађена неповређена под развалинама обитељи.Ми пак,дивећи се таквој Твојој великој милости кличемо Ти: Радуј се,јер си опет на радост људима у икони Својој јавила! Радуј се,јер си том иконом излила велика чудеса! Радуј се,јер се Тобом укрепљавамо у врлинама! Радуј се,јер Твојом заштитом ми се хвалимо пред невернима! Радуј се,јер Тебе пак пред целим светом величамо! Радуј се,јер у Тебе ми се свецело надамо! Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост! Кондак 5 Слична боговођеној звезди јави се икона Твоја Приснодјево Маријо,на утеху братији Зографског манастира,пред којом гори неугасиво кандило.Иноци после литургије пред њом проузносе акатаистне песме због чега она би названа“Акатистна“.И познавши силу у њој од Тебе пројављену благодарне песме проузносе Богу:Алилуја! Икос 5 Пројавивши велику љубав према људима,Ти ,као нежна и брижна Мати јавила си још једну Своју икону звану „Хиландарска“,која је била у Атонском манастиру Хиландару,где су Твоје иконе „Млекопитатељница“ и“Попска“.Због таквога Твога старања за људе Твоје,хвалимо Те: Радуј се,Путеводитељко благочестивих подвижника ка горњем царству! Радуј се,јер пустинољубиве иноке приводиш ка небеском Јерусалиму! Радуј се,јер гору Атонску испуњаваш миомиром! Радуј се,јер си у манастиру Хиландару јавила Твоју доброту! Радуј се,јер душевне и телесне болести брзо исцељујеш Твојом иконом! Радуј се,јер си подарила икону Твоју у залог милости Твоје! Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост! Кондак 6 Црква Христова проповеда чудеса Твоја,Богородице,која изливаш милости и милосрђа кроз иконе Твоје свима који су у невољама и траже Твоју помоћ.Због тога, прослављајући Те, Сину Твоме и Богу нашем кличемо:Алилуја! Икос 6 Засија нам икона Твоја ,Приснодјево,изливеним новим чудом из ње,када се пак, због немара еклисијарха (црквењака) запалио иконостас,који је био у саборном храму,и на њему је стајала чудотворна икона Твоја.Иконостас некако не изгоре цео, међутим, свети лик Твој,Богомати,не пострада од огња,остаде неповређен на утеху вернима који Ти певају: Радуј се,која си учинила часну икону да не сагори у огњу! Радуј се,која си Божанском силом погубила огњену силу! Радуј се,јер си чудотворне иконе Твоје,умножила као звезде на Атону! Радуј се,јер си сав свет осветила иконама Својим! Радуј се,јер си изливањем мира из икона твојих показала милосрђе Твоје према нама! Радуј се,јер предивно сијаш благодаћу и славом чудеса! Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост! Кондак 7 Христос Човекољубац желевши да објави Своју љубав према људима,искупљеним Часном Крвљу Његовом,подари Тебе,Матер Своју роду хришћанскоме на покров и заштиту.Не лиши и нас Твога топлог заступништва,који славимо пречасно име Твоје и поклањамо се чудотворном лику Твоме,и Сину Твоме кличемо:Алилуја! Икос 7 Ново и предивно чудо јави Акатистна Твоја икона Пресвета Богородице,јер од ње би откркивење Светоме Сави Србском о благу које је било близу светог манастира његовог.Ово благо нашавши,старац уреди манастир славећи чудесну Помоћницу Своју: Радуј се,јер нам у невољама нашим брзо помажеш! Радуј се,јер милостиво шаљеш средства на уређење светих манастира! Радуј се,јер свете манастире не лишаваш Твога старања! Радуј се,јер увек испуњаваш оно што у њима недостаје! Радуј се,јер верне позиваш на молитву! Радуј се,јер им непрестано помажеш да се подвизавају у побожности! Радуј се,Пресвета Богородице, јер си нам подарила бескрајну духовну радост! Кондак 8 Необично чудо видимо од Тебе,јер Ти од чудотворне иконе Твоје вернима дајеш брзу помоћ.Због тога монаси Хиландарског манастира,величајући Акатистну икону Твоју икону као Брзопослушницу,узносе Господу благодарење:Алилуја! Икос 8 Сав свет љубављу Твојом обухваташ,Приснодјево,иконом Твојом којој се увек поклањамо увек обилазиш сву земљу,Ти пак,као и Син Твој,не желиш смрти грешнику, него да се обрати и жив буде.Због таквога Твога милосрђа кличемо Ти овако: Радуј се,јер кажњаваш привремено а вечно чиниш милост! Радуј се,јер нас поучаваш истинском покајању! Радуј се,јер нас у земаљском уделу не остављаш! Радуј се,јер нас радосно дочекујеш у небеским обитељима! Радуј се,јер нас уразумљујеш спасаситељном истином ! Радуј се,јер нас чуваш од погибељног пута! Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну Радост! Кондак 9 Тебе Даватељку свих милости и милосрђа ,неућутно хвале срца наша,Пресвета Богородице.Ти пак,буди нам Посредница пред Сином Твојим у дан Страшнога суда, спомињући тада мољења грешних и удостој нас да певамо Богу :Алилуја ! Икос 9 Многоречити говорници не могу достојно опевати Твој сладосни лик ,нити исказати силу чудеса Твојих пројављених људима на сваку корист.Ми пак узносимо Ти ове похвалне песме : Радуј се, јер нам откриваш тајне воље Божије! Радуј се, јер милостиво умекшаваш праведни гнев Његов! Радуј се, јер нас просвећујеш зрцима чудеса Твојих! Радуј се, јер удове и сироте покриваш покровом Твојим! Радуј се,пресветла Божанска красото! Радуј се, премудра доброто богомудрих! Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост! Кондак 10 Тражећи спасење,прилазимо Твојој милостивој заштити,милосрдна Мајко, и са побожношћу и вером поштујемо чудотворне иконе Твоје.Стога помињући Твоја неизмерна чудеса,кличемо Свемогућем Богу:Алилуја! Икос 10 Ти си необорива тврђава свима људима,Пресвета Дјево,Ти отиреш наше сузе, дарујући мир смућиваним душама нашим.Ти нас пак не остављаш у временима опаких искушења,благодаћу Својом нам окрепљујеш душевне и телесне силе.Због тога услиши нас који Ти певамо: Радуј се,јер нас не остављаш на земљи! Радуј се,јер пружаш руку помоћи свима који Те призивају! Радуј се,јер непрестрано помажеш онима који Тебе зову Мајком Божијом! Радуј се,јер крепиш нас који се налазимо у невољама! Радуј се,јер нам показујеш да је Тобом све могуће! Радуј се,јер нам показујеш пут спасења! Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескарајну духовну радост! Кондак 11 Ми слуге Твоје Приносимо Ти Свеумилне песме пред иконама Твојим, Богородице.Не презри нас, Свемилостива Госпођо,и буди добропослушна према нама који се вером и побожношћу поклањамо Твоме Божанском лику и Сина Твога хвалимо богопрекарасном песмом.Алилуја! Икос 11 Светлим зрацима чудеса Твојих,Богородице Дјево,светло просвећујеш душе наше, отимајући их из погибељне таме.Ми пак са љубављу поштујући Тебе,као Мајку Сина Божијега и рода хришћанскога певамо Ти: Радуј се,јер Господ је са Тобом и Тобом са нама! Радуј се,јер над нама простиреш свети покров Твој! Радуј се,јер нетрулежно остајеш Неопаљива купина! Радуј се,јер у људима утољаваш Живоносни источник (извор)вечне правде! Радуј се,јер као Неувели цвет испуњаваш миомиром душе наше! Радуј се,јер као нерушива тврђава штитиш нас од животних бура! Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост! Кондак 12 Не одузми од нас Божанску благодат која јавно борави у чудотворним иконама Твојим,Пресвета Дјево,због грехова и безакоња наших.Не остави нас Својим нобичним заступништвом и измоли нам опроштај грехова на Страшном Суду Сина Твога,да би у неисказаној слави видели Христа Бога нашег и певали Му:Алилуја! Икос 12 Певајући похвалне и благодарне песме Теби,Свехвална Дјево,сви Те хвалимо као чврсту Заштитницу нама грешнима,и клањамо се са љубављу Теби која се молиш за нас пред Господом,верујемо и надамо се да ћеш нам измолити код Њега спасење и живот вечни нама који Ти овако певамо: Радуј се,јер си сјединила Бога са људима! Радуј се,јер си уредила спасење људи! Радуј се,јер се украшаваш цветовима врлина верних! Радуј се,јер их покриваш материнском љубављу ризом Својом! Радуј се,јер нас ограђујеш миром од међусобне мржњеи грађанског рата! Радуј се,јер нам увек помажеш у нашим добрим намерама! Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост! Кондак 13 О,Свехвална Мати,Царице,Небеска и Владарко,Дјево Богородице,милостиво прими ове акатистне песме,избави нас од сваке невоље,болести и изненадне смрти,и као што си старцу Божијем рекла „Радуј се,“тако и нама кажи:“Радујте се и ви чеда Божија“ која певају Сину Твоме и Богу нашем:Алилуја! Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1 Молитва О,Пресвета и Превишаод све твари Царице и Богородице,Мати Небескога Цара Христа Бога нашега,прилазимо и клањамо се Теби пред светом и пречасном иконом Твојом,којом чиниш дивна и преславна чудеса.Смирено Те молимо,најмоћнија Заштитнице рода нашега,услиши нас и задиви нас пребогатом милошћу твојом,и молбе наше које Ти приносимо испуни као Блага Брзопослушница.Благодаћу Твојом освети душе наше и не одузми од нас покров Твој под којим увек боравимо као неразрушивом тврђавомом да будемо заштићени од свих невоља и недаћа,од свакога непријатеља и противника,од свих злих лукавстава непријатељских који нас увек нападају.Миомиром непорочне душе Своје испуни душе наше,да би се развеселила срца наша,јер у свету нема нечег и милијег и прекраснијег од Тебе,Пресвета Дјево.Ти си наше богатство,Ти си наша ризница,Ти си наша нада и наша заштита.Теби јединој прилазимо у жалостима нашим и од Тебе једине очекујемо да добијемо утеху.О свехвална Богородице Дјево, немој престати да се молиш за нас,недостојне слуге Твоје који Те славе и поштују,и имају наду у Тебе,сада и увек и у векове векова.Амин! bgpj, kron, Олимп and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 20, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 20, 2012 Икона Мајке Божије „Зографска-Акатистна“ Датум празновања 5.новембар/23.октобар Зографска - Акатистна („Предјавитељна“) чудотворна икона Пресвете Богородице је помоћница у борби са католицизмом.Римске папе су се трудиле да под своју власт потчине православни Исток,и неки од грчких царева су им усрдно помагали у томе. Латини су хтели да Свету Гору која се поштовала као бедем Православља Грчке цркве пре свих других места потчине папи.Дошавши у манастирима Свете Горе они су најпре свим начинима покушавали да потчине монахе.Било је случаја потчињења,али већи део монаха је храбро изобличио ревнитељстиво папа у оскрнављењу светиње просвајања права за себе да су намесници Христови.И Сам Господ и Његова Пресвета Мајка су помагали монасима у борби са неправослављем.Тако силом Божијом за уразумљивање, манастир Ксиропотам примивши западне госте са чашћу и додворавањем,задрхтавши задивила је многе латине и монахе за време литургије.Близу манастира Зографа подвизавао се у пустом месту неки старац који је певао акатист Пресветој Богородици пред Њеном Чудотворном иконом и изненада је чуо глас из иконе:“Радуј се и ти старче Божији“.Старац је задрхтао од страха.“Не бој се“,продужио је глас из иконе, „него иди брзо у манастир и јави игуману и братији да непријатељи Сина мога и моји су близу.Ко је слаб духом трпљења тај нека се склони у пустињу док не прођу искушења,а ко жели венац мучеништва нека остане“.Старац је похитао у манастир,и само што је дошао до њега,тако се и икона из које је он чуо глас,јавила испред њега.Монах је узео и са њом се јавио игуману.Тада они из братије који су себе сматрали слабима су отишли су у брда,а двадесет и шест монаха,у том броју и игуман и сам старац остали су у манастиру и затворили се у кули.Латини су се убрзо појавили и одмах су почели да и х убеђују да отворе манастирска врата и признају папу као главу целе Цркве,обећавајући им због тога разне почасти и много злата.„Код нас је глава Цркве Христос“ одговарали су монаси са куле, „и ми ћемо брзо умрети ,ако дозволимо да оскрнавите светост овога места вашим насиљем“.„Тако онда и умрите“,јаросно су казали латини и око куле су ставили грање и запалили је,и монаси благосиљајући Бога,предали су Му своје душе.То је било 10.октобр 1276.године.Икона из које је старац чуо глас налазила се код страдалника и пронађена је савршено неповређеноа под пепелом. kron and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 20, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 20, 2012 Икона Мајке Божије „Акатистна“ – Хиландарска Датум празновања 18/5.јануар Ова икона налази се у манастиру Хиландару на Светој Гори.1837.године због непажње еклисијарха (црквењака ) у главној саборној цркви манастира запалио се иконостас на коме је стајала чудотворна икона Акатистна.Иконостас некако није сав изгорео ,али свети лик Богомајке није никако страдао од огња и на утеху вернима остао је неповређен.Како се пред том иконом у време пожара читао акатист,то је и она добила назив Акатистна. Предање каже да је Свети Сава у време подизања манастира Хиландара десила несташица новца и да је од ове иконе добио откривење о благу које се налазило близу новоподигнутог манастира, и пронашавши га много је дао да се убрза његова изгрдња. Акатистна икона стоји на иконостасу у саборној цркви. Монаси манастира Хиландара ову икону називају још и Брзопослушницом“ због Њене брзе помоћи вернима. Http://boguslava.in.ua/akafist Превео протонамесник Животије Милојевић kron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Aкатист светим праоцима Адаму и Еви, прародитељима рода људског Кондак 1 Изабраном створењу Божијем ,првоме Адаму,прародитељу нашем,са Евом, која је тело од тела и кост од костију његових,опевајмо верни похвалне песме. Ви пак,ако сте некада пали и лишени раја,међутима подвигом Новог Адама,који је дошао у свет другом Евом.спасени и узведени на небеса,молите се за нас,чеда ваша која вам кличу: Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене! Икос 1 Анђели Божији прославише Творца ,који је за шест дана све створио и на крају тих дана створио човека,уселио га у Едему на исток и подарио му жену помоћницу,и говораху Адаму са женом: Радујте се,савршена творевино Божија! Радујте се,украсе поднебески! Радујте се,саздани по лику Божијему! Радујте се,владари творевине! Радујте се,заповедници земље! Радујте се,који носите трулежно тело! Радујте се,јер имате ум небески! Радујте се,јер боравите у Едему! Радујте се,јер се храните од дрвета живота! Радујте се,јер сте примили Божије заповести! Радујте се, јер заповести Његове нису тешке! Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене! Кондак 2 Виде Творац створење Своје,јер све је веома добро,почину у седми дан од дела Својих,међутим и тога дана не престаде да промишља о васељени,прима пак,поклоњење од анђела небеских и рода људскога који пева Њему:Алилуја! Икос 2 Разум не може да схвати како Деница тражећи да разуме стварење људи, саблазни се због толико велике славе земаљског Адама и помрачи се умом.Онај који је некада говорио: „Узаћи ћу на небо,више звезда небеских,поставићу престо мој,сешћу на гори високо,на горама високим,које су према северу,узаћи ћу више од облака,бићу сличан Вишњему“ ( ),сада поста дух злобе,и пада са небеса и пад његов је велики.Сва творевина,пак прослављајући премудрост Очеву,клицаше Адаму и Еви: Радујте се,заједничари истинске светлости! Радујте се,јер у себи нисте имали никакве таме! Радујте се,јер сте дању говорили с Богом! Радујте се,јер сте ноћу промишљали о делима руку Његових! Радуј се,Адаме,велика светиљко! Радуј се,Ево,мала светиљко! Радујте се,завољени од Творца! Радујте се,јер сте један другога много волели! Радјте се,по земљи сте ходали! Радујте се,јер сте се вазнели духом ка небу! Радујте се,цареви свакога живога бића! Радујте се,јер се старате за целу васељену! Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красотото васељене! Кoндак 3 Сила Вишњега је свемоћна,међутим,Творац не хтеде да спутава слободну вољу свога створења,због чега допусти непријатељу рода људскога,који је узео на себе лик змије,да искуша Еву,који јој не певаше:Алилуја! Икос 3 Имајући лукаву помисао змија рече жени: „Је ли истина да је Бог казао да не једете са свакога дрвета у врту?“А жена рече змији: „Ми једемо рода са свакога дрвета,само рода са онога дрвета усред врта ,казао је Бог не једите и не дирајте у њега да не умрете“ .И рече змија жени: „Нећете ви умрети,него зна Бог да ће вам се у онај дан ,кад окусите са њега,отворити очи,па ћете постати као богови и знати шта је добро а шта зло“(I Мојс.3,15).Све ове ласкаве речи говораше змија жени,уместо да њој и њеном мужу пева: Радујтe се, јер имате разумну душу! Радујте се,јер сте обдарени слободном вољом! Радујте се,јер нисте тражили свољу своју! Радујте се,јер сте се хранили од плодова дрвета! Радујте се,јер сте чували заповест Саздатеља! Радујте се,наги и нисте се тога стидели! Радујте се,јер ничега нисте лишени! Радујте се,јер нисте знали за умор! Радујте се,јер нисте заједничари смрти! Радујте се,децо безсмртнога Владара! Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене! Кондак 4 Буру сумњалачких помисли имаше жена у себи,незнјући какве су ово речи. Видевши пак,да је плод на дрвету добар за јело и да је милина гледати га,и да је дрво врло драго ради знања,набра рода са њега и окуси ,па даде и мужу своме те и он окуси.Тада им се отворише очи и видеше да су голи,па саплетоше лишће од смокве и начинише себи појас.Богу пак,заборавише да певају:Алилуја! Икос 4 И зачувши Адам са Евом глас Господа Бога,који иђаше по врту после подне, и сакри се Адам и жена његова од лица Господа Бога међу дрвета у врту.И позва Господ Бог Адама и рече му: „Адаме,где си“.И рече Адам: „Чух глас твој у рају, и уплаших се,јер сам го,те се сакрих“.И рече му Бог: „Ко ти каза да си го? Да ниси јео са онога дрвета,што сам ти забранио да једеш са њега“? А Адам рече: „Жена коју си створио самном,она ми даде од рода дрвета те једох“ .И рече Господ Бог жени: „Зашто си то учинила?И рече жена: „Змија ме превари те једох“.И прокле Господ Бог змију и рече јој: „Још стављам непријатељство између тебе и жене,и између потомства твога и потомства њенога,оно ће ти на главу стајати,а ти ћеш га за пету уједати“.Жени пак рече: „Теби ћу многе муке задати ,када затрудниш са мукама ћеш децу рађати.Жудња ће те терати мужу и он ће господарити тобом“.А Адаму рече:“Земља да је проклета у делима твојим: трње и коров ће ти рађати,у зноју лица свога јешћеш хлеб твој ,докле се не вратиш у земљу од које си узет,јер си земља и у земљу ћеш отићи“(1.Мојс.3,8-19).и нећеш чути од никога ти ,нити жена твоја,до кад не дође Избавитељ,ове речи: Радујте се,јер у рају са Богом разговарате! Радујте се,јер се наслађујете љубави Његове! Радујте се.јер сте живели код извора четири река! Радујте се,јер сте овладали земљом са четити краја! Радуј се,Адаме,јер си дао имена животињама! Радуј се,началниче рода љускога! Радуј се,мати свих живих! Радујте се,јер ћете напунити земљу! Радујте се,је сте узели биље за храну! Радујте се,јер смрт нисте видели! Радујте се,припремљени за безсмртни живот! Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене! Кондак 5 Богопостављени Херувим,држећи пламени мач који севаше и чуваше рајско дрво живота,како не би дошли људи и јели од дрвета живота и били живи до века:изагна Бог из раја сладости Адама са Евом и обуче их у кожне хаљине,који певаху некада са анђелима:Алилуја! Икос 5 Виде Адам Анђела који га је истерао и затворио врата божанскога врта,веома уздахну,седе наспрам раја и видевши своју наготу ридајући плакаше:“Тешко мени јер наговорен лукавом обманом сам покраден и удаљен од славе,тешко мени,нагом проостотом,сада пак зачуђеноме!Али.о рају,како да се не нсаслађујем твоје сладости,како да не видим Господа мога и Саздатеља и да не чујем ове позиве: Радуј се,Адаме,јер си се наслађивао рајскога живота! Радуј се,Адаме,јер ниси имао бриге! Радуј се,Ево,узета од ребра мужевљева! Радуј се,Ево,вољена од свога мужа! Радујте се,јер се нисте плашили дивљих животиња! Радујте се,је су се вама дивље животиње покоравале! Радујте се,јер сте се наслађивали красотом дрвета рајских! Радујте се,јер сте слушали птице едемске! Радујте се,је сте са Богом разговарали као један са другим! Радујте се,јер од Творца ништа нисте тајили! Радујте се,узрасли у благодати! Радујте се,укркепљени у добру! Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене! Кондак 6 Адаме и Ево,ви сте причали деци својој да ће доћи Спаситељ њихов и Избавитељ,који ће сатрти главу змијину и олободити род човечији од власти смрти;Каина пак,међутим то не разнежи,него побеђен завишћу и мржњом умножи грех у свету,убивши брата свога Авеља,он који је окрутан и незна да пева:Алилуја! Икос 6 Засија светлост Еви,када роди трећег сина вога Сита,од кога произађе побожни нараштај:Енох,који се жив преселио на небо,Матусал старац и Ноје, пловилац у ковчегу.И рече жена:“Бог ми даде другога сина уместо Авеља, кога уби Кајин“(1.Мојс.4,27).Међутим, да ли ћу бити прослављена овим песмама: Радуј се,Ево,послушна Богу! Радуј се,жено,јер си се повиновала мужу! Радуј се,која се мучиш у зноју лица свога! Радуј се,јер васпитаваш децу своју! Радујте се,јер од вас произиђе Избавитељ! Радујте се,јер пород женин сатре главу змијину! Радујте се,јер имате наду! Радујте се,јер сте наду положили на Бога! Радуј се,Адаме ако си и био жалостан! Радуј се,Адаме због уништитеља смрти! Радуј се,Адаме ,увек се молиш Богу! Радуј се,Ево,Њему си непрестано певала! Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене! Кондак 7 Саздатељ зажелевши да помилује своје створење посла људима Авраама, Мојсеја и Давида,а на крају и сам зажеле да се оваплоти од изабране Дјеве изабранога народа,да би људи певали:Алилуја! Икос 7 Нову твар показа ,јавивши нам се Саздатељ,произађе из безсемене утробе сачувавши је ,као што је и била нетљена.Ми пак,видевши новога Адама који нам је дошао од друге Еве,помињемо старога и говоримо прародитељима: Радујте се,јер се приближило ваше спасење! Радујте се,јер ево Логос се оваплоћује! Радујте се,јер сте примили обећање! Радујте се,јер сте видели дешавање тога! Радуј се,Адаме,јер си видео небеског Адама! Радуј се,Адаме,Боже пак и човече! Радуј се,Ево,послушање кћери твоје! Радуј се,Ево,смирење њено! Радуј се,дође нам радост! Радуј се,јерје Господ милостив! Радуј се,јер тражите рај! Радујте се,јер искате сладости његове! Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене! Кондак 8 Необично је видети рођење,оставимо свет и уперио ум на небеса:зато се јави високи Бог као смирени човек,хотећи да привуче ка висини оне који певају Њему: Алилуја! Икос 8 Сав обузет љубављу према створењу Своме,Бог посла Божанствено Своје Слово (Логоса) прародитељима у земљу плача проповедника свога пре његогова доласка Јована Претечу,да Му кличе: Радујте се,завољени од Бога! Радујте се,не одбачени од Њега! Радујте се јер дође Избавитељ! Радујте се,Спаситељ засија свету! Радујте се,очекивали сте унука Ситовог! Радујте се,веселили сте се због деце Нојеве! Радујте се,јер се нараштај Аврамов рађа безсемено! Радујте се,јер Левиј долази од Јуде! Радујте се,Оваплоћеноме од Дјеве! Радујте се,Ономе који је сачувао нетљеном! Радујте се,Разрешитељу свих дугова! Радујте се,Искупитељу грехова ваших! Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене! Кондак 9 Сва природа анђелска задиви се великом делу Твога оваплоћења: недоступнога пак Бога,видевши свима доступнога човека,који је боравио са нама и слуша од свих:Алилуја! Икос 9 Многоречити говорници слободно говоре људима од неразумних произвољних размишљања,ми пак, Адама и Еву,наше прародитеље добро знајући,говоримо им: Радујте се,оче наш и мати наша! Радујте се,јер од вас сваки човек произиђе! Радујте се,који кидате грчку философију! Радујте се,јер нам јављате истину! Радуј се,Адаме,у шести час саздани! Радуј се,Ево,створена од ребра мужевљевог! Радуј се,живели сте у Едему! Радујте се,настањени сада у Царству Небеском! Радујте се,опет се наслађујете Божанском светлошћу! Радујте се,јер се никада нећете лишити те радости! Радујте се,јер се молите за нас! Радујте се,јер не остављате децу своју! Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене! Кондак 10 Хотећи спасити свет сиђе на земљу Логос (Слово) Божији,који је у наручју Очевом,прими тело од Дјеве,због нас поста човек,и смрћу Својом целоме роду људскоме подари живот вечни.Данас Адам ликује и радује се Ева,и Спаситељу сагласно певају:Алилуја! Икос 10 Ви сте тврђава верној деци вашој,љубављу целиваним догматима црквеним, Адаме и Ево,свима у мраку овога века заблуделима и онима који мисле да су свет и човек самостворена бића.Ви сте стални прекор и поука.Зато вам кличемо: Радујте се,љубљена створења Саздатељ! Радујте се,од Њега спасени од греха! Радујте се,који у светлости живите! Радујте се,који сте се уконили од таме! Радујте се,јер сте се удостојили гледања тајни Божијих! Радујте се,јер нас њима учите! Радујте се,јер нас упућујете да истражујемо творевину! Радујте се,јер наш ум узводитге од твари ка Творцу! Радујте се,јер сте се срцем прилепили за Промислитеља! Радујте се,јер сте украшавате за Спаситеља свога! Радујте се,брижни родитељи наши! Радујте се,јер поучавате децу своју! Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене! Кондак 11 Наше песме нису довољне да опевају чудна дела Господња,који избави из смртне трулежи Адама и Еву,и узведе на небеса и учини их удовима тела Свога, које је Црква,и нас децу њихову призва у њу и научи да певамо неућутним гласовима:Алилуја! Икос 11 Адаме и Ево,видимо вас као светлоносне светиљке,које примате светлост од истинете Светлости,ваша верна чеда,који се независно од вас освећујемо духовном светлошћу и весело вам светло певамо: Радујте се,јер сте претрпели невоље! Радујте се,јер сте узнапредовали у трпљењу! Радујте се,проповедници покајања! Радујте се,учитељи наде! Радујте се,јер сте имали наду! Радујте се,јер сте очекивали Обећанога! Радутје се,спашени Логосом (Словом)! Радујте се,освећени Њиме! Радујте се,осветљени благодаћу! Радујте се,заједничари незалазне светлости! Радујте се,јер живите у пресветлој светлости! Радујте се,јер гледате Свету Тројицу! Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене! Кондак 12 Зажелевши да да опроштгај свих сгтарих дугова људи,дође Разрешитељ отпалима од Његове благодати и поцепавши обвезнуицу,чује од свих који су од Адама:Алилуја! Икос 12 Певајући неисцрпне милости Господње показане роду људском,видимо прародитеље наше пред престолом Божијим који стоје у рају сладости,и њима са несумњивом надом и духовном радошћу говоримо: Радујте се,јер сте разговарали са Спаситељем! Радујте се,јер посредујете за нас! Радујте се,у миру сте живели! Радујте се,за свет се молите! Радујте се,наставници послушности! Радујте се,учитељи трезвености! Радујте се,укоритељи змијеве обмане! Радујте се,разрушитељи вражијих превара! Радујте се,јер нас упућујете према небесима! Радујте се,јер нас учите да мудрујемо о горњем! Радујте се,надање наше! Радујте се, смелости наша! Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене! Кондак 13 О,свети прародитељи наши Адаме и Ево.Примите ове мале похвале наше и умолите Творца и Искупитеља да будемо са вама у Царству Небеском и да са свима светима певамо Њему:Алилуја! Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1 Молитва Адаме и Ево,вама прародитељима нашим прилазимо,ми немоћна деца ваша. Милостиво погледајте на нас са висине небеске ваше славе и будите нам помоћници у искушењима и саблазнима,која су нам се умножила од непријатеља рода људскога.Ако сте се и саблазнили некада преварним речима змије и лишили се рајске сладости,међутим остатак земаљскога живота вашег провели сте у покајању и скрушењу због неразумности своје,због чега и дођосте у обитељи бола.У последње дане дође Обећани,који уништи моћ кнеза овога света.Пред спаститељним страдање Својим Он посла онима који су отишли из живота овога проповедника покајања,Претечу Његовог на земљи и у подземном аду.Ви пак,радосно чусте речи његове,схватисте да он говори о вашем породу. После мало времена затресе се и ражалости се ад јер сиђе Уништитељ пакла. Ражалости се ад,јер се уништи,ражалости се јер је био поруган,ражалости се јер умртви се, ражалости се јер свеза се.Ви пак,развеселисте се и заиграсте духом видевши Искупитеља вашега који је од вас по телу произашао,истинитога Бога Беспочетнога и Оцу савечнога.Тако,дакле,и нас удостојите да овај земаљски и многострадални живот проведемо у покајању,а да у будућем пак,животу непрестано гледамо Спаситеља душа наших,Господа нашег Исуса Христа,Коме са Оцем и Светим Духом приличи част и поклоњење сада и увек и у векове векова.Амин! http://akafist.narod.ru/A/Adam_Eva.htm. Са црквено-словенског језика превео Протонамесник Животије Милојевић bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 22, 2012 Акатист мученицима који су 614.године пострадали у Светој Земљи од Персијанаца Кондак 1 Изабрани мученици Христови побијени у Светој Земљи,који сте ушли у вечни покој,песмама хвалимо вас,заступнике наше.Ви пак ,пошто имате велику слободу пред Господом,од свих невоља ослободите нас који љубављу кличемо:Алилуја! Икос 1 Анђели Божији,чувари рода људскога .видевши мношатво мученика Христових,укрепљаваху вас на подвиг.А ми знајући вас,који сте добро подвиг свој испунили радосно вам кличемо: Радујте се,јер сте вашим страдањим посрамили ђавола! Радујте се,јер сте кроз страдања мучеништва задобили рај! Радујте се,украси неизмерног хора мученика Радујте се,силна помоћи земаљске војујуће Цркве! Радујте се,свети мученици пострадали у Светој Земљи! Кондак 2 Господ видевши грехе људи, допусти најезду персијанаца на Свету Земљу и крвљу мученика оснажи,ми пак,помињући ваша страдања,певамо Богу који вас је крепио:Алилуја! Икос 2 Богопросвећени разум подари вам се,свети мученици,да све земаљско сматрате ни за шта,да бисте Христа задобили.Зато вам кличемо: Радујте се,блажени следбеници Христови! Радујте се,најискренији љубитељи Његових заповести! Радујте се,прекрасни цветови винограда Христова! Радујте се,јер богатство земаљско сматрали сте за ништа! Радујте се,свети мученици пострадали у Светој Земљи! Кондак 3 Сила Вишњега укрепи вас на подвиг мучеништва,када вас персијанци убијаху у монашким обитељима и по целој Светој Земљи,ми пак прослављајући ваше трпљење певамо Богу:Алилуја! Икос 3 Имајући злобом потамнеле духовне очи, безбожници се устремише као вукови на овце и беспоштедно убијаше стадо Христово које се подвизавало по монашким обитељима.Опевајући страдања ваша кличемо: Радујте се,јер сте сведушно заволели Христаа! Радујте се,јер сте све до крви пострадали! Радујте се,јер сте се добро подвизавали у посту и молитви! Радујте се,јер сте мучеништвом потврдили силу духа! Радујте се,свети мученици пострадали у Светој Земљи ! Кондак 4 Бура злобе и зла дође на Свету Земљу долазећи од безбожних,ви пак,свети мученици побијени по целој Светој Земљи,стојећи пред престолом Господа непрестано певате:Алилуја! Икос 4 Патријарх Захарије одведен је у ропство и чувши за ваша страдања непрестано се молио за укрепљење свога стада.Дивећи се његовој храбрости и вашим страдањима кличемо: Радујте се,учитељи побожности! Радујте,се,посрамитељи безбожности! Радујте се,јер сте украшени ранама као скупоценим накитом! Радујте се,јер сте крвљу вашом обучени као пурпурном хаљином! Радујте се,свети мученици пострадали у Светој Земљи! Кондак 5 Богомудре проповеднике апостоле,који су за име Христово радосно поднели муке и ране, подражавали сте у страдањима вашим,певајући у страдањима вашим :са нашим Христом страдамо,нека се са Њим и прославимо.кличући:Алилуја! Икос 5 Видевши вас безбожници распалише се гневом излобом,откупише вас многе,свети мученици на масосвно убијање;ви сте се пак молили Господу да прими у миру душе ваше.Од нас,пак,примите ове похвале: Радујте се,непобедиви исповедници Христови! Радујте се,чврсти дијаманти трпљења! Радујте се,јер сте душе своје положили за најљубазанијег вам Исуса! Радујте се,јер сте пострадали за преслатко име Његово! Радујте се,јер молитвама вашим и нас ослобађате од мучења непријатеља! Радујте се,свети мученици пострадали у Светој Земљи! Кондак 6 Проповедници дивнога у светима Господа мучењем сте своју веру запечатили и нас немоћне укрепљавате страдањем вашим да певамо дивноме Богу:Алилуја! Икос 6 Светлост славе ваше са небеса укрепљује нас маловерне.Имајући смелост пред Господом молите се за нас да се молитвама вашим оснажимо у православној вери и да вам кличемо: Радујте се,победоносни служитељи Бога Вишњега! Радујте се,неустрашиви проповедници славе Божије! Радујте се,свежељена утехо ожалошћених! Радујте се,свемоћна помоћи онима који оскудавају у духовним силама! Радујте се,свети мученици пострадали у Светој Земљи! Кондак 7 Желећи да веру у Христа без греха да сачувате,храбро сте претрпели убијање од безбожника,кличући Богу:Алилуја! Икос 7 Претрпевши нове сплетке непријатеља рода људскога јавили сте се добри војници Христа Цара,моливши се као и наш Господ за непријатеље.Ми вам пак певамо овако: Радујте се,прекрасни изданци врта Исусовога! Радујте се,сасуди благодати Божије убијени заа име Христово! Радујте се,јер сте подвиг мучеништва славно завршили! Радујте се,јер сте примљени од мноштва анђела на живот са њима! Радујте се,велика славо рода хришћанскога! Радујте се,свети мученици пострадали у Светој Земљи! Кондак 8 Необично је видети толики многобројни сабор светих мученика који су положили живот свој за Христа,певајући у умиљењу срца наших Господу:Алилуја! Икос 8 Сви сте ви небески угодници Божији,који празнујете у светлости светих и наслађујете се небеском добрима,знамо пак да и нас земаљске не заборављате,но милостиво погледајте на нас са горњих висина,подижући нас да вас поштујемо овим похвалама: Радујте се,похвало Правосалавља! Радујте се,многострадалне лозе винограада Христовога! Радујте се,грађани горњега града небеског Јерусалима! Радујте се,наследници царства Христовога! Радујте се,заједничари вечнога живота Радујтесе,свети мученици пострадали у Светој Земљи! Кондак 9 Свети мученици,сви анђели небески вас радосно примише у рајске обитељи.Страдањем вашим за свето име Његово на земљи примисте победничку почаст од Христа Бога нашега,подижући Даваоца награда да их прослави на небесима.Удостојио вас је да са небеском војском стојите пред престолом Својим,где се неућутно Њему пева:Алилуја! Икос 9 Многоречити свети оци пророчким Духом Божијим надахнути за крај верних у псалтиру певаше:“Прођосмо кроз огањ и воду,и извео си нас у одмор“;ви пак,свети мученици делима сте ово испунили.Због тога примите од нас ове похвале: Радујте се,јер сте до краја сачували веру Христову! Радујте се,јер сте страдањим вашим као злато у огњу очишћени! Радујте се,велики заступнци пред Богом који нас спасавате од невоља! Радујте се,јер нам помажете у невољама и упућујете нас ка спасењу! Радујте се,свети мученици пострадали у Светој Земљи! Кондак 10 Ви сте помоћници у нашем спасењу,свети мученици,због тога вас усрдно молимо:помозите нам вашим светим молитвама и заузиамањем пред Господом,да остало време живата нашега проведемо у покајању и чињењу добраих дела у славу Господа,кличући Алилуја! Икос 10 Оградите нас тврђавом молитава вашим,свети мученици,од свих зала и непријатељских напада ,да би вама чувани овако вас прослављали: Радујте се,заштито и покрове свих који су у невољама! Радујте се надежно слушање оних који моле! Раддуј се,молитељи духовне снаге! Радујте се,милостиви заштитници пред Господом! Радуј се,свети мученици пострадали у Свтој Земљи! Кондак 11 Похвалне песме приносимо вам, свети мученици,јер због Христове љубави нисте поштедели тела ваша.Због тога и вршимо ваш спомен певајући Богу:Алилуја! Икос 11 Видимо вас,свети мученици Христови ,обасјане небеском светлошћу да смело стојите пред Песветом Тројицом и непрестано приносите молитве за цео свет.Зато вам узносимо ове похвалне песме: Радујте се,мученици Христови који сте победили злобу непријатеља! Радујте се,јер сте трпљење Христовим победили муке! Радујте се,савршитељи Божанске љубави! Радујте се,победници непријатеља рода људскога! Радујте се,свети мученици пострадали у Светој Земљи! Кондак 12 Задобили сте од Бога благодат због страдаања ваших,и оне који вам се моле у невољама и болестима чујете,и учите нас да од срца певавмо Богу који нас милује:Алилуја! Икос 12 Опевајући часна страдања ваша,свети мученици,прослављамо Господа који вас је оснаживао и овенчао мученичким венцем,и као топле заштитнике и заступнике за хришћански род,прослављамо овако: Радујте се,звезде небеске засијале од Свете Земље! Радујте се јер сте као духовни месец узашли са земље на небо! Радујте се,јер као духовно сунце просвећујете наше жалости! Радујте се,јер нас тешите у напорима молитве и поста! Радујте се,чувари и заштитници свих верних! Радујте се,свети мученици пострадали у Светој Земљи! Кондак 13 О,свети мученици убијени у Светој Земљи,посредништвом вашим од Господа измолите нам победу над духовним страстима и животне гордости,да би поживевши у покајању удостојили се Царства Небескога клицали Богу:Алилуја! Овј кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1 Молитва О,свети мученици пострадали у Светој Земљи,молимо вас ми недостојни, не оставите нас без ваше помоћи и заштите у метежном животу нашем.Ево ми смо потапани греси- ма и побеђивани невољама ,ми недостојни вам прилазимо.Покривајте нас молитвама вашим у целом животу нашем,јер много може помоћи молитва праведника.Ви сте у жи- воту вашем све до крви пострадали за Христа,живот ваш у славу Господа окончали, оснажиате нас, и помозите нам да славимо дивнога Бога у светима у бeсконачне векове. Амин! http://akafist.narod.ru/S/Mar_ 614.htm са црквено-словенског превео протонамесник Животије Милојевић bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 22, 2012 Акатист мученицима који су 614.године пострадали у Светој Земљи од Персијанаца Акатист је састављен за кућну чиатање на основу акатиста светим четрдесет мученика Севастијских(Младенци) и акатиста светим мученицима Гурију Симону и Авиву О овим огађајима говори се у житију архиепископа јерусалимског Модеста ,који је у то време био замеаник патријарха јерусалимског Захаарија. 614.године била је најезда персијског цар Хозроја II на Сирију и Палестину.Са персијанцима су били и јевреји са циљем да би истерали све хришћане уПалестини. Окрутнот непријатеља имена Христовог излила се на Јерусалим и његову околину у свој својој сили:побили су неколико хиљада монаха и и свештеника, срушени су и запаљени скоро сви храмови и манастири а међу њима и црква Гроба Господњег.Патријарх Захарије је са мноштвом народа и Светим и Часним Крстом Господњим послан као ратни плен у Персију.Јудеји су откупили од персијанаца неколико хиљада хришћсна и побили их.Број свих побијених хришћана протеже се на око деведесет хиљада људи. У житијама светог Димитрија Ростовског ови мученици помињу се два пута: 31.децембра и 29.маја.Њихове мошти налазе се у манастиру преподобног Саве Освећеног,преподобног Герасима Јорданског,светог Георгија Хозевита,на пољу пастира. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 23, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 23, 2012 Акатист светом Амвросију Епископу Медиоланском (Миланском) Кондак 1 Изабраног чудотворца и светило Медиоланске цркве,Светга Амвросија,приђите верни и достојно прославимо усрдним похвалама.Ти пак милостиви Божији угодниче,прими са љубављу овај наш принос који ти клиносимо: Радуј се,Амвросије,светитељу Христов и чудотворче! Икос 1 Творац анђелских сила и све твари,још од детињих пелена твојих је унапред указао на доброту твоје душе,свети Амвросије,и подари тебе у зрелим годинама анђела Медиоланској цркви,пастира и учитеља словесном стаду Своме,и овим научи нас да ти овако кличемо: Радуј се,од детиње колевке ројем пчела указани на служење Цркви! Радуј се,кроз немоћно дете Богом призвани ка светитељству! Радуј се,јер си презрео богатство,славу и почасти света! Радуј се,јер си зажелео да служиш јединоме Господу! Радуј се,достојни наследниче апостола Христових! Радуј се,преподобни сапрестолниче светих архијереја ! Радуј се,Амвросије,светитељу Христов и чудотворче! Кондак 2 Видевши небеско промишљање које се извршило у пречудноме твоме призиву ка служењу Цркви,премудри,остало време свога живота си посветио на служење вољи Божијој,и принео си васцелога себе и све своје на жртву Господу,који те је призвао, кличући Му:Алилуја! Икос 2 Богопросвећеним разумом,напојеним од речи Божије,разумевши да је побожност темељ свих врлина и савез савршенства духовне љубави према Богу и према ближњима,потрудио си се да је јавиш у себи не само речју,него делом и истином.Зато си онима који су у разним недаћама брзо ширио руку помоћи,и сву имовину своју разделио сиромашнима,и тако нас упутио да ти овако кличемо: Радуј се,јер си заволео да идеш апостолским путем нестицања! Радуј се,јер си сву бригу своју положио на промисао Божији! Радуј се,подражаватељу милосрђа Христовог! Радуј се,добровољни следбенику Његовог сиромаштва на земљи! Радуј се,друже и добротвору мале браће Христове! Радуј се,брзи утешитељу ожалошћених и злостављаних! Радуј се,Амвросије,светитељу Христов и чудотворче! Кондак 3 Укрепљаван силом Вишњега, преподобни,храбро си понео трудове и невоље велике светитељске службе на корист цркве Миланске ,у славу Господа Исуса,и за све си пак,благосиљао Бога певајући Му:Алилуја! Икос 3 Имајући жезал силе,јеванђељску крепост,послану ти са небеског Сиона,светитељу, заповедао си усред непријатеља твојих и ниси дао вуковима који ходе у овчијим кожама у срцу носе отров погибли да разграбе стадо твоје.Зато ти узносимо ове похвале: Радуј се,највернији слуго Спаситеља! Радуј се,најбрижљивији стражару дома Божијега.! Радуј се,славни пастиру Христов! Радуј се,поборниче вере,мудри у расправама са учитељима јереси! Радуј се,уништитељу аријанске безбожности! Радуј се,сејачу правих догмата! Радуј се,Амвросије,светитељу Христов и чудотворче! Кондак 4 Бура узнемирења подиже се на цркву Миланску ,видевши Амвросије,слаткоречиту беседу твоју,ти си пак садејством Божијим утишао метеж људски ,и тако научио чеда мира да певају Богу:Алилуја! Икос 4 Чувши цар Теодосије твоју претњу којом си му забранио да он као убица уђе у Цркву Божију,и да се причести светим Тајнама,повиновао ти се,и као грешник смирено се покајао и очекиваше помирење са Господом.Због тога достојно ти узглашавамо: Радуј се,мудри управитељу Тајни Божијих! Радуј се,верни чувару отачких правила! Радуј се,саревнитељу Натану и Претечи Радуј се,нелицемерни обличитељу преступника закона! Радуј се,учитељу покајања и исправљења! Радуј се,неумирајућа славо и украсе Медиоланске цркве! Радуј се,Амвросије,светитељу Христов и чудотворче! Кондак 5 Био си боговођена звезда на црквеној тврђави.оче Амвросије,светлошћу учења и живота твога која одгони маглу јереси и уништава мрак безбожја,и привлачи неверне из таме неверја ка незалазној светлости и води све путем ка спасењу који певају Богу: Алилуја! Икос 5 Видевши Медиолански људи тебе,мудрог одгојитеља и у љубави обилног оца пастве своје,светитељу ,долажаху ка милосрђу твоме у свима невољама и недаћама својим. Ти пак,милостиви ,никога ниси одгурнуо,но свима у свему си био помоћник, достојан ових похвала: Радуј се,покровитељу сиромашаних! Радуј се,заштитниче онеправдованима! Радуј се,искупитељу од ропства варвара! Радуј се,ослободитељу лукавства сатанских! Радуј се,јер си достојно носио сладосно име*!! Радуј се,јер си био ваистину сладостан учитељ и помоћник свима! Радуј се,Амвросије,светитељу Христов и чудотворче! * aмвросије на грчком језику значи безсмртни, божанствени. Кондак 6 Био си проповедник речи Божијих,светитељу Амвросије,стога речи уста твојих више од меда и саћа наслађиваху свекоји тебе слушаху и Богу кличу:Алилуја! Икос 6 Као сунце засија светлост врлинскога живота твога на земљи ,богомудри оче,и у теби видимо све часно,све праведно,све пречисто:Због тога славећи Светога Духа, виновника добара,који те је водио из силе у силу,певамо ти: Радуј се,пребогата ризнице јеванђељских врлина! Радуј се,пречасна светињо свагдашњих уздисаја и молитава које си узносио Богу! Радуј се,прекрасни стану кротости и смирења! Радуј се,чврсто станиште трпљења! Радуј се,украситељу и прехвални поборниче цркава Божијих! Радуј се,девствени учитељу чистоте и неоскудни изборе суза! Радуј се,Амвросије,светитељу Христов и чудотворче! Кондак 7 Хотећи добити спасење у многим саветима,смиреномудри,имао си пријатеља душе твоје,старог и мудрог свештеника,кога си поштовао као оца,и са њим си се саветовао о својим делима.Уразуми и нас да све творимо са саветом богомудрих отаца,да упућивани њима певамо Богу:Алилуја! Икос 7 Знак јеванђељске љубави према ближњима си јавио,очеАмвросије,када си непријатељима твојим чинио добра дела и са грешницима који се кају горко плакао. Због тога ти као незлопамтљивоме пастиру и оцу ,који брине за спасење духовних чеда твојих,кличемо: Радуј с,подражаваоче Христове незлобивости! Радуј се,топли састрадалниче грешника који се кају! Радуј се,јер си чинио добра дела Јустини која те је мрзела! Радуј се,јер си злотвору твоме исцелио осушену руку! Радуј се,јер си сав био кротост и љубав! Радуј се,јер си достигао висину савршенства! Радуј се,Амвросије,светитељу Христов и чудтворче! Кондак 8 Необична и дивна дела учини прст Божији у животу твоме,светитиељу,када је тобом васкрсао умрлог младића,исцелио разлабљеног,аријанца који је ради поштовања светих моштију хулио тебе,предао злом духу,бестидну жену из Сирмијума која те је понизила казнио болешћу.И ко од оних који све ово чују неће прославити дивног у животу твоме Бога песмом:Алилуја! Икос 8 Сав си био испуњен ревношћу по Богу,оче Амвросије,такву власт си стекао над демонима да не могаху да се приближе вратима дома твог:огањ излазаше отуда и гоњаше их као што ветар размеће прах са лица земље.Толико страшни демонима угодниче Божији огради и нашу немоћ заступништвом твојим од рушилачких стрела њихових да би ти овако клицали: Радуј се,силни чувару верних од напада свирепог непријатеља! Радуј се,верни наш изобличитељу злобних слугу његових који су зинули да нас прогутају! Радуј се,јер ти спаљујеш лица злих духова! Радуј се,јер као гром поражаваш хвалисавост палога денице! Радуј се,јер сву силу његову уништаваш силом крста! Радуј се,јер одгониш нечисте духове из оних који ти долазе! Радуј се,Амвросије,светитељу Христов и чудотворче! Кондак 9 Сав наш живот на овој долини земаљскога странствовања испуњен је безбројним искушењима и невољама,грехова и страсти који војују против нас;како се,ми јадни можемо ослободити вечних мука,када нам дође неумољива смрт,ако ти оче,са надом нашом,Богомајком,да посредујеш за нас који кличемо Богу:Алилуја! Икос 9 Многоречите говорнике видимо посрамљене тобом,светитељу.Хулне Аријеве следбенике си надговорио,високоумног Симаха си победио,мудраца са Истока си задивио дубином свога Босгословља,и све верне си просветио истинитем учењем.Због тога те молимо:обасјај и нас светлошћу богопознања твога,да одбацивши прљавштину трулежнога духа времена и борца саблазни ,кличемо ти: Радуј с,просветитељу душа наших! Радуј с,поборниче православне вере! Радуј се,учитељу заповести Божијих! Радуј се,искоренитељу корова вражијег,засађеног у душама заспалих људи! Радуј се,јер си многе колебљиве неверјем укрепио у правој вери! Радуј се,јер си разјаснио догмаат о Божанству Сина, једносушном и равночасном са Оцем и Духом! Радуј се,Амвросије,светитељу Христов и чудотворче! Кондак 10 Задобивши савршено спасење од привремених бура и невоља,угодниче Божији Амвросије, не заборави нас потапане бором искушења,који си и сам био њима искушаван,помози и нама искушаванима да кличемо Богу:Алилуја! Икос 10 Тебе,чврсту стену и посебно утврђење граду твоме и свима који поштују спомен твој исповедајући,светитељу ,осмељујемо се да достојно певамо теби ове похвале: Радуј се,миротворче ратоборних царева! Радуј се,чувару отачаственога благостања! Радуј се,јер тобом се подари цару Грацијану победа над Готима! Радуј се,јер тобом се испосредова мир са многима од цара Теодосија! Радуј се,јер тобом задобијамо опроштај сагрешења! Радуј се,јер тобом се од невоља спашавамо и налазимо мир са Богом! Радуј се,Амвросије,светитељу Христов и чудотворче! Кондак 11 Песму „Тебе,Бога хвалимо,Тебе Господа исповедамо...“која наслађује верне више од сваке друге песме,певао си у част Божанске Тројице,светитељу.Сада пак,у цркври небеској певаш са анђелима другу песму ,такође Свтој Тројици:Алилуја! Икос 11 Знајући тебе,свети оче као богоподарену светиљку која је још на земљу засијала незалазном светлошћу,коју достојну похвалу да ти ми грешни принесемо,којом песмом да те ми недостојни прославимо,светитељу Христов.Само један који зна дубине срца и који је рекао:“Ја ћу прославити оне који мене прослављају“,једино Он зна како да те достојно прослави,Међутим,знајући као човек нашу немоћ,немој као милостиви отац одбацити нас и наше убоге,али из искрених срца принешене ти ове похвале: Радуј се,земаљски анђеле,још на земљи обасјани нематеријалном светлошћу! Радуј се,небески човече,још у телу удостојени гледањем лица преслатког Исуса! Радуј се,светило божанске светлости,који си учењем својим осветлио крајеве земље! Радуј се,зраку духовнога Сунца,који си топлотом љубави своје оживео виноград Његов! Радуј се,звездо ,која светло украшаваш црквену тврђаву! Радуј се,јер и до сада осветљујеш Медиолан! Радуј се,Амвросије,саветитељу Христов и чудотворче! Кондак 12 Немој нас никада лишити благодати небескога твога покрова,о милостиви оче,и увек се за нас моли милосрдноме Господу,Коме сада са хором светих неућутно певаш: Алилуја! Икос 12 Опевајући чудеса и подвиге преподобнога животс твога, светитељу,славимо кончину твоју којом си мирно отишао на небо ,и прослављамо сацарствовање твоје са вечним Богом.Ти пак,свети угодниче,погледај са висине пристаништа твога на нас који пловимо у метежу животних брига и теби невидљивоме управитељу нашему из дубине душе вапијемо: Радуј се,који си добро савршио пловљење у животноме мору и ниси потопио скупоцену ризницу вере у безданима његовима! Радуј се,јер си безбедно препливао до рајскога пристаништа и добио нетрулежни венаца од Христа! Радуј се,јер тамо се веселиш а нас који смо доле досежеж љубављу твојом! Радуј се,јер непрекидно боравиш са нама духом твојим! Радуј се,јер тобом се избављамо се од гнева Божијега! Радуј се,јер молитвама твојим управљамо се ка горњем пристаништу! Радуј се,Амвросије,светитељу Христов и чудотворче! Кондак 13 О,свети и милостиви угодниче Божији Амвросије,прими са љубаљу ове мале али усрдне похвале наше,и похитај да нас избавиш од духовних и телесних болести,од свих невоља и недаћа,да тобом добивши Царство Небеско у векове певамо Богу.Алилуја! Овај кондак чита се три пута,а потом икс 1 и кондак 1 Молитва прва О преславни чудотворче,брзи помоћниче у невољама,и усрдни молитвениче пред Богом за свет,свети оче Амвросије.Знамо да имаш велику слободу пред Спаситељем, стојећи пред горњим престолон Његовим,и због тога ти смирено прилазимо:моли Му се,угодниче Божији,да подари свима православним хришаћанима благостање и миран живот,да нас избави од видљивих и невидљивих непријатеља,од најезде страних народа,од глади и болести,од сваке муке и смртоносне ране и од свакога зла.Свима нама који вером празнујем свети спомен твој и усрдно очекујемо твоје посредништво, да пошаљеш све корисно за привремени и вечни живот наш,а најпре опроштај грехова, мирне помисли,срдачну тишину,здравље душама и телима нашим.Светитељу Божији, милостиви пастиру Христов,најспремнији наш заступниче,услиши нас који још једно од тебе молимобуди топли молитвеник и зашатитник пред Господом за духовне пастире и оце наше (кажи имена),који немоћи наше носе и матерински брину за нас,док се у нама не уобличи Христос,да нас Он,свеблаги и свемогући Владика сачува,да држи дане живота њихових у нерушивом миру и снази духовних и телесних сила,да приведе нас недостојне слуге Своје,њиховим упућивањем и молитвама,и твојим пак, посредништвом и заштитом ка пристаништу бесконачног живота,где херувими и серафими,сви свети са Богородицом и са тобом, заштитником нашим, непрестаним песмама славе Оца и Сина и Светога Духа,сада и увек и у векове векова .Амин. Молитва друга О,свесвети Амвросије,посебни угодниче Божији,најмилостивији заступниче мој. Погледај са висине горњега стана твога на мене недостојног.лењог и потиштеног у овом садашњем животу.Види мене грешног који сам у толиким невољама памрачен умом,вољом прилоњен ка злу,и срцем прилепљен више ка земљи,него на небесима. Види страстну буром бацану душу моју,немоћ и небригу моју.Види при овоме и лукавство злоначалника и упропаститеља мог,види о светитељу Христов и смилуј се на мене због таквога мога положаја.Помози ми,о заштитниче мој,брзом заштитом т војом. Измоли ми од Оца милосрђа бодрост и силу да могу творити вољу Његову добру, угодну,и савршену да могу умртвити моје страсти,демона збацити,свет себи распети и себе свету,и тако достићи хришћански крај живота свога ,безболан, непостидан, миран. А по излалску уплашене душе моје из јадног и земљаног тела овога,буди јој анђео покровитељ,добар сапутник ,верни чувар и заштитник од љутих напада началника вазддушних митарастава да их безбедно прешавши силом посредништва твога, удостојим се остаолог и ја,последњи од свих,у царству благодати видим преслатко лице Господа нашег и славим Њега са Оцем и Светим Духом и твоје милоство посредовање за мене,у векове векова.Амин. Акатист написао свештеник Теодор Људоговски http://community.livryournal.com.akathistos/2641.html Са црквено-словенског језика превео Протонамесник Животије Милојевић bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 24, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Акатист светом великомученику Јакову Персијанцу Кондак 1 Изабрани мучениче и предивни угодниче Христов, добропобедни великомучениче Јакове, хвалимо те, овенчанога венцем нетрулежности.Ти пак стојећи пред престолом Сведржитеља, моли за град, обитељ и људе који врше свети спомен твој, и радосно кличу: Радуј се, Јакове, преславни мучениче! Икос 1 Анђели Божији радују се када примају у горњим обитељима душе праведних, а највише се радују када на рајским вратима дођу душе светих мученика. Због тога и ми, у овој долини плача, који боравимо на земљи, у част славних подвига твојих овако ти кличемо: Радуј се, весеље анђеле! Радуј се, ридање демона! Радуј се, радовање мученика! Радуј се, ружење незнабожаца! Радуј се, красото Цркве! Радуј се, величање пукова који се спасавају! Радуј се, Јакове, преславни мучениче! Кондак 2. Сила Вишњега уразуми и укрепи те, славни Јакове, када ти веома прећаше цар мучитељ и тешком и спором смрћу хтеде да те убије. А ти пак, то у ништа си сматрао, на те разумне речи си се насмејао, и предао си се као дрво на сечење, тиме сечећи древнога мучитеља ђавола, а Богу певајући неућутно песму: Алилуја! Икос 2. Имајући душе помрачене зловерјем, поклоници огња Персијанци не хтедоше да својим разумом проникну у светлост Тројичног Божанства, навалише да те муче, полако и споро да те испитују по речима неправедног судије. А ми пак, због твојих великих страдања, смерно кличемо: Радуј се, дрво које је донело плод вере! Радуј се, јер си вером твојом свеискрено заволео Христа! Радуј се, јер си презрео ласкање и претње! Радуј се, проповедниче свеопштег васкрсења! Радуј се, наследниче рајског стана! Радуј се, слатки грозду вере Христове! Радуј се, Јакове, преславни мучениче! Кондак 3. Дишући буром злобе непријатељи Крста Христовога, безаконо се договараху којим страшним мукама би те рањавали. А ти Јакове, храбро си испио чашу мучеништва, певајући благодарне песме Спаситељу Богу, Алилуја! Икос 3. Чувши мучитељи речи твоје, мучениче Јакове, пуне хвале и љубави према Господу, расрдише се на тебе помраченим срцем својим. А ти помоливши се најусрдније за даровану ти помоћ одозго: «Господе Боже мој, услиши мене слугу Твојега, погледај са небеске висине и дај ми крепост и силу овога часа. Ми пак прослављајући такву љубав твоју према Господу овако певамо теби: Радуј се, јер си храбро и трпељиво крв твоју пролио! Радуј се, наследниче нетрулежног венца! Радуј се, јер и нама који те прослављамо посредујеш венце правде! Радуј се, дијаманту вере Христове! Радуј се, цвете, који миришеш свету Цркву! Радуј се, Јакове, преславни мучениче! Кондак 4. Богомудрено си био добар послушник својих рођака, када су они били послани да те утврде да свеусрдно останеш у нади, вери и љубави. Ниси посумњао, нити си се уплашио, када су ти први прст десне руке твоје непријатељи одсекли. Но први си запевао благодарне песме Богу: «Господе Боже, Ти једним прстом Својим одгониш зле духове, прими као гранчицу од дрвета, први прст моје десне руке, и милостив буди мени слуги Твоме, и учини ме да узрастем као лоза плодоносна у винограду славе Твоје који певам: Алилуја!» Икос 4. Био си присаједињен збору мученика, Јакове, по свршетку твога страдања.Молитвама твојим и ми да се присајединимо збору светих небожитеља, који са љубављу сада певамо спомен твој духовним песмама овако: Радуј се, јер си брзо поревновао за Господа! Радуј се, прекрасни војнику Христов! Радуј се, јер и нама помажеш у рату са лукавим духовима! Радуј се, јер нас освећујеш и чуваш светим моштима твојим! Радуј се, заштитниче од бесовских сплетки! Радуј се, Јакове, преславни мучениче! Кондак 5. Поревновао си, мучениче Јакове, проповедницима истине Христове и опет си неповратно пришао Богу, стрижен си био, незлобиви као овца но ниси предао меку вуну, већ прсте на посечење десне и леве руке твоје. У тај страшни час твојих страдања благосиљао си Бога појући:На десетоструном псалтуру прослављам Те Боже, и приносим Ти благодарење појући: Алилуја! Икос 5. Светлим лицем, узвишеним умом и радосним срцем стао си пред неразумним мучитељима, свети Јакове. Ти пак молитвама својим молио си се Господу, да просвети и нас светлошћу благодaти Својe, и избави од злих и неразумних људи који прилазе теби овако: Радуј се, брзи исцељитељу болесних, који прилазе теби! Радуј се, јер си у страдањима својим окончао живот твој седмог дана! Радуј се, јер си задобио живот вечни осмoг дана! Радуј се, јер почиваш на водама покоја! Радуј се, јер си пламено возљубио Христа! Радуј се, зрели винограду рајскога процветања! Радуј се, Јакове, преславни мучениче! Кондак 6. Хотећи да у свему улови твоје срце, исконски лопов душа људских – ђаво, устима слугу својих опет и опет тражи да те улови и одврати Јакове, од извора свега - Христа. А ти пак, Богољупче, разумевши овај лов преварног врага, са царским Давидом си певао: «О, Боже, спасење моје, о Боже, славо моја. Због таквог твог исповедања Бога Вишњега певамо анђелску песму: Алилуја! Икос 6. Тебе, новога мученика Божија Црква Христова усрдно прославља, а посебно у дан светог спомена твога, тебе молитвеника пред Богом за људе, поштује те овим похвалама! Радуј се, звездо која си засјала у Персији! Радуј се, украсе светих манастира и цркаква! Радуј се, свето освећење оних који носе твоје име! Радуј се, благослове оних који поштују и украшавају свете мошти твоје! Радуј се, јер и нас обогаћујеш овим великим даром светих моштију твојих! Радуј се, Јакове, преславни мучениче! Кондак 7. Страдање твоје, мучениче Јакове, неверујућима се јавља као чудно безумље. Говоре: Како је могуће човеку да презре богатство, здравље и част и да пође путем Христа распетога. Ми пак, грешни знамо колико је преслатко јеванђеље Христово, знамо како Бог припреми Царство онима који га воле. Знамо и ми твоју љубав према нама, Јакове, славе достојни, који певамо Богу: Алилуја! Икос 7. Слатко си возљубио Преслаткога Господа Исуса, Јакове, и пошао си за Његовом љубављу. У страдањима твојим благодарио си милостивога Бога. А ми пак, поучавајући се таквој светој љубави твојој, са земље ти усрдно вапијемо: Радуј се, јер си подражавао врховном апостолу у љубави и покајању! Радуј се, јер нас поучаваш да очекујемо Страшан суд Христов! Радуј се, јер си се одвратио од преварних пријатеља! Радуј се, јер се тобом избављамо мудровања преварних пријатеља! Радуј се, јер је свети спомен твој у дан празновања иконе Пресвете Богородице – Новгородске! Радуј се, виноградарски грозду, који си обилно принео духовни плод! Радуј се, Јакове, преславни мучениче! Кондак 8. Сви анђели Божји зарадоваше се и похвалише Господа који ти је дао такво трпљење, премудри Јакове, јер у страдањима твојим ниси престао да хвалу и благодарење приносиш Богу, јер Бог прославља оне који њега прослављају. Радујући се због таквог Божијег милосрђа, певамо победну песму Богу: Алилуја! Икос 8. Бесплодне мисли исказује неплодна многобожачка црква (заједница). Премудро и красноречиво говори православна Цкрва Христова у прослављању светих и пук Христових мученика од којих данас овако прослављамо светог Јакова: Радуј се, лозо очишћена мучеништвом! Радуј се, јер из крви твоје истече вино рајскога мириса! Радуј се, уста црквене славе! Радуј се, јер си показао дивно дуготрпљење! Радуј се, јер си у страдањима непрестано узносио песме Богу! Радуј се, Јакове, преславни мучениче! Кондак 9. Бринеш се да се спасу душе наше, преславни великомучениче Јакове. Заиста знамо да много може молитва праведника, а посебно молитва мученика, као што нам каже Црква. Стога те усрдно молимо: сачувај нас посредништвом твојим од духовних и телесних болести, да би свих дана до каја живота нашега усрдно певали Богу: Алилуја! Икос 9. Јавио си се чврста тврђава љубави, Јакове, и после разрушења храма – тела твога, ако си ужасно пострадао као човек, међутим духом си ликовао у цветном врту, благодарећи Бога, Бога прослављајући – сечен, као дрво. Радујући се због красоте душе твоје, узносимо ти похвалне песме: Радуј се, јер си се рукама и ногама принео на жртву Господу! Радуј се, јер си натприродним страдањима ушао у вечну радост! Радуј се, часна грано лозо Христова! Радуј се, јер нас молитвама твојим уводиш у покој вечног боравка са Богом! Радуј се, јер си страдао од јутра до деветог часа (три сата поподне)! Радуј се, Јакове, преславни мучениче! Кондак 10. Прими од нас песме на исход душе, Јакове, страдалниче премудри, које ти приносимо у дан светога твога празника: пламен љубави срца наших, принос са земље тамјана, свећа и цвећа, а највише певање псалама Богу: Алилуја! Икос 10. Светлосном и живоносном Тројичном светлошћу осењени за страдања твоја, Јакове, посебни мучениче, да светлиш нама грешнима који седимо у мраку, Христовом светлошћу са висине небескога Царства, где се сада наслађујеш неисказаним красотама Божјим, да од земље теби вапијемо: Радуј се, јер и нама шаљеш са неба мир и благослов! Радуј се, и нас привлачиш на небеса! Радуј се, јер за све посечене прсте твоје Бог те показа плодном маслином! Радуј се, јер се наслађујеш духом мира, весеља и љубави у Христу! Радуј се, јер загреваш нашу хладну љубав! Радуј се, јер нас распаљујеш огњем вере! Радуј се, Јакове, преславни мучениче! Кондак 11. Страдањем смртнога тела мога свукох старога, трулежнога човека у мени. Мојом смрћу обукох се у ризу бесмртности. С тога мучитељи што стојите? Истргните прсте на руци и нози мојој, посеците као што сечете дрво. Ја, пак, идем Христу моме, Цару и Богу, да у бесконачном Царству његовом са хором горњих небеских сила певам: Алилуја! Икос 11. Певао си песме Светој Тројици, Јакове, приносећи благодарност за све што ти је Господ дао: дар покајања, трпљења, љубав и наду. Због таквога твога покоравања вољи небеској прими од нас, малих и грешних по Богу браћи твојој у Христу, песме ове: Радуј се, јер си све земаљско оставио да би Христа пронашао! Радуј се, јер у часу твојих страдања као свећа горео си Христу Богу! Радуј се, стабло страдања и плоде благодатни! Радуј се, јер си посечене своје прсте на жртву Богу принео! Радуј се, добро семе Христово, посејано у Персији, процветало у васељењској Цркви! Радуј се, Јакове, преславни страстотерпче! Кондак 12. Благодатне небеске дарове пошаљи нам од светих моштију твојих, достојни славе великомучениче Јакове. Прими ове наше песме које ти приносимо у част и спомен страдања твојих. Молитвама твојих огради нас од видљивих непријатеља. Да би проживели тих и безметежан живот ушли у дворане славе небеске, певали Богу у векове векова: Алилуја! Икос 12. Певајући страдални крај твога живота, прослављамо Господа Христа Бога, дивнога у светима својим, прослављамо света страдања твоја, Јакове, врлинска лозо винограда Христовога и приносимо ти ову малу молитву: Радуј се, јер си ушао у вечну Божију радост! Радуј се, јер помажеш нама који празнујемо свети спомен твој! Радуј се, јер нас чуваш од невоље и болести! Радуј се, тајни наш посетитељу! Радуј се, јер малим делом светих благодатних моштију твојих духом пребиваш са нама! Радуј се, наша небеска радости! Радуј се, Јакове, преславни мучениче! Кондак 13. О, предивни и многострадални великомучениче Јакове, као дрво посеченим. Прими од нас ове молитвене песме, који ти приносимо у дан светога празника твога. Избави нас молитвама твојим од свакога зла да благодарно певамо Богу: Алилуја! Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и икос 1 Молитва О, свети славни и добропобедни великомучениче Христов Јакове, после светога мученичког краја сада стојиш пред престолом Господа славе и наслађујеш се неисказаним красотама небеске дворане Божије, не заборави и нас тамо у богопријатним молитвама твојим, који се овде на земљи молимо теби. Моли доброту Божију да буде милостив према храму овоме (или обитељи овој), граду и целој нашој земљи православној, посредуј пред престолом Господа Сведржитеља а најпре за спасење душама нашим. Да тако светим молитвама твојим задобијемо спасење и да се удостијомо да будемо заједничари небеских насеља, да заједно будемо с тобом, прослављајући Божанскога Оца, Јединороднога Његовога Сина и Учитеља Светога Духа у векове векова. Амин! : http://orthodox.kz/artikle Спомен св Јакову Персијанцу црква врши децембра10/ новембра 27. Акатист написала Вера Корољева. Превео протонамесник Животије Милојевић. bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 13, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 Отац Животије нам превео још нових акатиста те постављаћу свакога дана по један ! bgpj and ST.IVANA је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 13, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 Aкатист Господу Богу за мир и узајамну љубав међу људима Кондак 1 Изабрани Војводо и Саздатељу света,услиши нас грешне који се молимо Теби, Творцу и Промислитељу нашем,погледај са висине светога стана Твога на усахла од мржње срца наша,и обнови их благодаћу Пресветога Твога Духа,да би и ми клицали Добротвору и Владару живота нашега: Боже, Изворе мира и љубави,усади мир и љубав у срцима нашим! Икос 1 Творче Анђела ,велики и Свемогући Боже наш,Ти си покорио под ноге Твоје све стихије,Ти си једном речју Својом запретио бури и заповедио да буде тишина на Генисаретском језеру.Дивећи се таквоме Твоме свемогућству,Теби Владару кличемо: Изворе мира и љубави,угаси мржњу и завист међу људима Твојим! Изворе мира и љубави,ороси капима благодати Светога ДухаТвога немилосрдно охладнела срца наше! Изворе мира и љубави,учини да узрасте у срцима људи Твојих врлине кротости и смирења! Изворе мира и љубави,искорени у нама разнолико лукавство и лицемерје! Боже,Изворе мира и љубави,усади мир и љубав у срцима нашим! Кондак 2 Сведржитељу и Спаситељу наш,не остави нас сироте,но чуј молитву нашу коју Ти са вером певамо:Алилуја! Икос 2 Рече Господ својим ученицима:“Заповест нову вам дајем:да љубите једни друге, као што и ја вас љубих,да и и ви љубите једни друге“(Јн.13,34).И ми са умиљењем Ти кличемо: Изворе мира и љубави,пошаљи људима Твојим анђела мирна верног наставника! Изворе мира и љубави,загреј огњем благодатне љубави и мира душе и срца наша! Боже,Изворе мира и љубави усади мир и љубав у срцима нашим! Кондак 3 Свети ученици и апостоли Твоји обучени силом свише,ишавши по свету и проповедаше свето Јеванђеље Твоје о љубави и миру,радосно Ти певаху:Алилуја! Икос 3 Имајући богатство љубави и неисказаног милосрђа,Господе Боже наш,одврати од нас који призивамо свето име Твоје раздоре и подај брзо помирење људима Твојим. Испуни срца наша топлотом љубави твоје,да и ми због славе Светог имена Твога,Теби Спаситељу и Богу нашему приносимо ово: Изворе мира и љубави,покрени нас ка братољубљу и смирењу! Изворе мира и љубави,избави нас од зависти,гнева и мржње према ближњима! Изворе мира и љубави,благодат Господа нашег Исуса Христа,и љубав Бога и Оца да буде са свима нама! Изворе мира и љубави,умири живот наш,пошаљи мир Твој,и помилуј нас! Боже,Изворе мира и љубави,усади мир и љубав у срцима нашим! Кондак 4 Буру гнева и негодовања отерај од нас,и научи нас да једним устима и једним срцем певамо Теби:Алилуја! Икос 4 Чувши свети ученици Твоји,Господе,речи из пречистих уста Твојих:“Ко има заповести моје и држи их ,то је онај који ме љуби,а који мене љуби,тога ће љубитиОтац мој“(Јн.14,21),дивљаху се неисказаној љубави Твoјој,смело Ти певамо овако: Изворе мира и љубави,очисти од грехова наших,нас усахле искреном љубављу! Изворе мира и љубави,који си воду из камена у пустињи источио,источи из срдаца наших покајање за своје грехе,човекољубље и милосрђе! Изворе мира и љубави,сачувај нас неповређенима од свих душепропадљивих страсти! Боже,Изворе мира и љубави,усади мир и љубав у срцима нашим! Кондак 5 Ти си Бог мира и љубави,мир Твој оставио си људима Твојим,посети и нас, наслеђе Твоје миром,да Ти свим срцем благодарано певамо:Алилуја! Икос 5 Владару неба и земље,Свемогући Боже,Творче неба и земље,Оче милосрђа и милости,неисцрпни Изворе човекољубља,који си све премудро саздао,у Твојој руци је дух свих живих.Тебе слушају звезде;Ти,дакле Боже,Сунце света и љубави,погледај на људе Твоје који Ти из дубине душе кличу: Изворе мира и љубави,подај нам да волимо један другог речју,делом и истином! Изворе мира и љубави,умири наша непокорна срца! Изворе мира и љубави,подај нам да Те заволимо свим срцем својим и свом душом својом! Изворе мира и љубави,дај нам да у љубави и побожности поживимо у свим даним живота нашега! Боже,Изворе мира и љубави,усади мир и љубав у срцима нашим! Кондак 6 Помилуј нас,Господе,помилуј нас,који се молимо Теби за мир свега света и кличемо Ти:Алилуја! Икос 6 Свемогући Боже мој,Ти си тако заволео свет,да си и Сина Свога Јединороднога дао да свако ко верује у Њега и творi вољу Његову не погине,него да има живот вечни. Звог тога и ми недостојни,уздајуће се милосрђе и у бесконачну љубав Твоју,певамо Ти овако: Извор мира и љубави,одузми од нас завист,гордост и помисли о злу! Изворе мира и љубави,искорени у намњ угњежњену погибао самољубља,корен многих зала и овенчај нас тихим познањем човекољубља! Изворе мира и љубави,дај нам да свагда видимо наша сагрешења пред Тобом и ближњима,смирујући тако себе,и да никада не осуђујемо брата него да га волимо као самога себе! Боже,Изворе мира и љубави,усади мир и љубав у срцима нашим! Кондак7 Хвалите име Господње,хвалите слуге Господа!Прими,Господе,молитве оних који Те величају и кличу Ти:Алилуја! Икос 7 Господе Исусе Христе,Сине Божији,величамо Твоју неисказану љубав према нама и певамо Ти овако: Изворе мира и љубави,који си свезао апостоле Твоје свезом мира и љубави,сједини и нас савезом нелицемерне љубави једних са другима! Изворе мира и љубави,загреј топлотом према Теби срда наше,Христе Боже наш,да чистим срцем и добром мишљу и свом снагом нашом заволимо Тебе и ближњега свога као самога себе! Изворе мира и љубави,према врлинском животу упути нас у љубави Твојој! Изворе мира и љубави,Боже наш,учини да у сагласном једномислију славимо Тебе, Човекољупче! Боже,Изворе мира и љубави,усади мир и љубаву срцима нашим! Кондак 8 Учини са нама,Господе,знак на корист и да виде они који нас мрзе,и нека се постиде,јер си Ти Господе,помагао нам и утешио нас.Теби,Промислитељу нашем и Даваоцу вечних добара,кличемо:Алилуја! Икос 8 Волим Те,Господе,снаго моја,Господ је утврђење моје и прибежиште моје,Теби Богу моме истинитој Светлости певам овако: Изворе мира и љубави,ороси нас росом милосрђа Твога и развесели срца наша! Изворе мира и љубави,пробуди савест која спава у нама и укрепи глас њен! Изворе мира и љубави,дај нам да познамо силу љубави Твоје према паломе човечанству! Изворе мира и љубави,умудри нас да будемо проповедници љубави Твоје према ближњима Твојим! Изворе мира и љубави,украси нас плодовима добрих опажања! Боже,Изворе мира и љубави,усади мир и љубав у срцима нашима! Кондак 9 Заволимо један другога да би Ти једном мишљу клицали:Алилуја! Икос 9 Многоречити говорници су као безгласне рибе,јер не могу казати речи Твоје,Боже: “Ако заповести Моје одржите остаћете у љубави мојој,као што сам ја одржао заповести Оца Мог и остајем у љубави Његовој(Јн.15,10).Ми пак, певамо песму љубави Твојоој: Извор мира и љубави,подари нам свима мир Твој,Милосрдни! Изворе мира и љубави,не трпиш непријатељство,помири нас да у свету будемо у радости Твојој! Изворе мира и љубави.Ти си наситио у пустињи пет хиљада људи са пет хлебова, насити и нас жељеним миром и светом љубављу! Изворе мира и љубави,Ти си претворио воду у вино на свадби у Кани Галилејској, претвори у свету мржњу у љубав која је у очима нашим! Боже,Изворе мира и љубави,усади мир и љубав у срцима нашим! Кондак 10 Спаси Боже људе Твоје и благослови наслеђе Твоје које Тебо пева:Алилуја! Икос 10 Царе сила,чистоте и целомудрености,Исусе,Христе,росом са висине угаси пламен страсти наших,да би чистим срцем и чистим устима певали Теби ову похвалну песму: Изворе мира и љубави,руком нашег анђела чувар одстрани од нас духа гордости и зависти! Изворе мира и љубави,очисти у срцима нашим зле похоте и лукаве помисли! Изворе мира и љубави,огради нас светим анђелима Твојим и крепком заштитом њиховом! Изворе мира и љубави,одузми од нас камено и лукаво срце које је у нашем телу ,и подај нам ново срце,добро које гори љубављу према Теби и ближњима нашим! Боже,Изворе мира и љубави,усади мир и љубав у срцима нашим! КОндак 11 Приклони,Господе,уво Твоје и чуј нас који Ти из дубине срдаца наших певамо: Алилуја! Икос 11 Слава на висини Богу и на земљи мир,и међу људима добра воља,певали су анђели Теби,који си се родио у Витлејемској пећини,Царе мира и љубави;спаси душе наше да Ти певамо: Изворе мира и љубави,Човекољупче Господе,који си росу из пламена источио, источи росу љубави из срдаца наших! Изворе мира и љубави,подари нам мир и тишину живота нашега! Изворе,мира и љубави,Ти си рекао ученицима својим:Мир вам(Јн.20,19),пошаљи и нама Твој спаситељни и жељени мир! Изворе мира и љубави,пошаљи нам вечно текуће струје љибави Твоје у срцима нашим! Боже,Изворе мира и љубави,усади мир и љубав у срцима нашим! Кондак 12 Благослови,Боже,људе Твоје који Ти у миру певају :Алилуја! Икос 12 Прву и најбољу заповест дао си нам,Боже,да волимо Тебе,Бога и Творца нашег,из све душе и свом мишљу и снагом нашом.И другу сличну њој:да волимо ближње као саме себе.И на ове две заповести стоји сав акон и пророци.И ми чувши срцем велику благодат речи Твојих,овако кличемо: Изворе мира и љубави,који си нас удостојио да познамо највећу заповест о љубави,дај нам да познамо да је мржња највећи и најтежи грех! Изворе мира и љубави,угаси пламен мржње и свађа наших! Изворе мира и љубави,опери губу узајамног непријатељства и очисти срца наша! Боже,Изворе мира и љубави,усади мир и љубав у срцима нашим! Кондак 13 О,Свемогући Боже,Промислитељу наш,Изворе мира и љубави,даваоче живота и добара,прими из свег срца ове молбе,које Ти приносимо,услиши Боже,молитву нашу и умири раздоре,непријатељство,мржњу и завист према ближњима у срцима нашим и подари нам мир,тишину,љубав,помирење,да радосно Теби нашем Извору свега кличемо:Алилуја! Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1 Молитва Владару неба и земље,Оче милости и милострђа,неисцрпна пучино љубави,Ти својим промислом држиш сву твар,приклони милосрђе Своје према молби нашој, обнови срца наша љубављу Твојом и удружи мир и радост и весеље у животу нашем. О,истинити Боже,просвети ум наш и исцели од лукавих и греховних поммисли,од свих безакоња наших.Упути нас на пут истинског смирења,кротости и љубави да изливамо мир,љубави милосрђе према ближњима.Сачувај у врлини Боже,душе наше,даруј мир свету Твоме,Господе,и умири живот наш,Господе,помилуј нас и спаси душе наше,као благ и милосрдан и човекољубив.Амин! Извор: Акафист-Издатељство миссионарског отдела Лавовске епархије Украјинске Православне Цркве,Лавов,2ОО2.г Са благословом Високопреосввећеног Авгстина,архиепископа Лавовскоги Гаалицког http://akafist.narod...ospodu_Bogu.htm Са црквено-словенског језика превео Протонамесник Животије Милојевић bgpj and Олимп је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 13, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 Хвала пуно о. Животију. bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 14, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 Акатист у славу Милосрдног Господа нашег Исуса Христа Кондак 1 Изабрани Женику душа и срдаца наших,савечни лику славе Очеве,са љубављу си нам сишао,оваплоћењем Својим и смрћу на Крсту,који си заручио себи на век сав народ људски и дао нам у залог вечнога живота Само пречисто Тело и Крв Своју, Речи Божија,због нас си постао човек,и положио си за нас душу Твоју,поставио си у нама ликБожији.Због тога Ти благодарно кличемо: Милосрдни Исусе,опет и опет молимо Те,помилуј нас! Икос 1 Творче анђела и свега постојећега,промишљајући о искупљењу рода људског, припремио си богоосно Твоје тело на Голготску жртву за грехе наше,говорећи Оцу Твоме Небескоме:жртве и приносе ниси зажелео,телом пак,си ми савршио жртвуТада казах:ево идем,због тога Теби починуломе као безгрешноме Јагњету,које је узело грех света,говорећи овако: Милосрдни Исусе,Ти си нас заволео више од Анђела! Милосрдни Исусе,Ти си присвојио Себи наша безакоња! Милосрдни Исусе,Ти мирис свете љубави изливаш на нас! Милосрдни Исусе,Радости наша,јави нам милост Твоју! Милосрдни Исусе,Љубави неисказана,дај нам да Те заволимо свим срцем и свом помишљу! Милосрдни Исусе,жељо наша,не одбаци нас који Те тражимо! Милосрдни Исусе,опет и опет молим Те,помилуј нас! Кондак 2 Видевши духовним погледом Тебе,о Преслатки Исусе,који си се заручио природи нашој у утроби Пречисте Твоје Матере,са светиљкама ,испуњенима уљем благодати Твоје,сретамо радосно Тебе и Небеском Женику свих душа наших певамо песму: Алилуја! Икос 2 Разумом људским је немогуће схватити како лисице имају јаме,и птице небеске гнезда.А Ти па ,који све држиш као Бог,и испуњааваш сваку животну добру жељу,ниси имао где да склониш главу ,и због наше љубави одбачен од породице,родио си се у пећини,и положио си се у јаслама међу животињама ,и првим плачем си заплакао,да сузама Твојим опереш безакоња наша и одузмеш од нас плач вечни, и пеленама си се повио да нас разрешиш од свеза греховних .Стога дивећи се богатству Твоје љубави кличемо: Милосрдни Исусе,тиха Светлости, обасјај нас светлошћу благодати Твоје! Милосрдни Исусе,дај ми да са упаљеном светиљком изађем у сусрет Теби! Милосрдни Исусе,,који си се у свету јавио као странац,помози нам у изгнанству и странствовању! Милосрдни Исусе,Јагње Божије,које узима грехе света,узми бреме грехова наших! Милосрдни Исусе,Предивни,претрпео си за свет страдања,ублажи наше разне невоље! Милосрдни Исусе,изнемогли у свету странцу,дај мир посусталим душама нашим ! Милосрдни Исусе,опет и опет молим Те,помилуј нас! Кондак 3 Силом благодати и премудрости Твоје упућени цареви мудраци,поклонише се Теби,који си нас ради лежао у вертепу (јаслама) витлејемским,Исусе,и принесоше Ти злато и тамјан и смирну на признање Твога Царства и Божанства,и због нашега смртнога човечанства,певајући у срцу своме анђелску песму:Алилуја! Икос 3 Имајући безмерно милосрђе,Ти си сишао са небеса и натприродно се оваплотио, сишао си ка нама тајно,Спаситељу.Тајно као некада роса на руно,и првих тридесет година поживео си са људима нас ради у скривању,у смирењу,у сиромаштву,у раду, у послушности у свему Твојим родитељма, био си марљив у дрводељском (столарском) послу,да непрестано имаш пред очима Твојим крсно дрво на коме си зажелео да искупиш нас који смо служили сатани.Стога неизмерној пучини љубави Твојој певамо : Милосрдни Исусе,Ти нас подижеш да будемо смирени! Милосрдни Исусе,Ти нас бодриш ка трудољубљу! Милосрдни Исусе,Ти се у људима наслађујеш због доброте Оца Твога Небескога! Милосрдни Исусе,Утешитељу,даруј нам да се никада не ожалостим због тешкоће напора овога! Милосрдни Исусе,Господе Предвечни,благослови све који стреме ка Теби! Милосрдни Исусе,дај ми да познам Царство Божије у себи! Милосрдни Исусе,опет и опе молим Те,помилуј нас! Кондак 4 Надолазећу буру лукавих помисли од света,тела и ђавола,побеђује ме надом у свемоћно милосрђе.Ти седиш на престолу високо и примаш трисвету песму од шестокрилатих Серафима,и чујеш наше молитве које Ти од срца певамо:Алилуја! Икос 4 Чувши казивање јеванђелиста,да си Ти,Сладчајши (Преслатки ) Исусе,опростио грешници,јео си и пио си са митарима,да би исцелио њихове душевне и телесне болелсти,упућивао си пакосне да се покају и не пострадају,сабирајући све као кокош пилиће своје под окриље своје:Ми пак,спомињући ову недостижну љубав Твоју према нама ускликујемо кличући: Милосрдни Исусе,огњезрачни престоле свепобеђујуће љубави! Милосрдни Исусе,жртво непрестаног снисхођења према нашим слабостима! Милосрдни Исусе,научи нас да срца наша буду Теби престоли ,и да се тајна живота Твога савршава у њима! Милосрдни Исусе,Спаситељу прими од нас ово немоћно славословље! Милосрдни Исусе,освети нас у светом причешћу Тела и Крви Твоје ! Милосрдни Исусе,Радости наша,дај нам да се у срцима благодарно поклањамо Теби! Милосрдни Исусе,опет и опет молим Те,помилуј нас! Кондак 5 Пазећи на божанске поуке Твоје,јер си рекао пречистим устима Твојим:“Нучите се од мене,јер ја сам кротак и смирен срцем и наћи ћете покој душама вашим“ (Мат.11,29), молим Те,премилостиви Исусе,подари нам благодат да богопрекрасно подражавамо Тебе,кротошћу и смиреношћу срца Твога достојно певамо:Алилуја! Икос 5 Исусе,видевши возљубљеног пријатеља четвородневнога Лазара у гробу, чоцвекољубиво си се сажалио и заплакао,на што рекоше Јудеји:“Гле,како га љубљаше“ (Јн.11,36).Васкрсавши си га из мртвих,претворио си плач Марије и Марте у радост. Стога и ми дивећи се,неизрецивој љубави Твојој према нама са усхићењем кличемо и благодарно певамо: Милосрдни Исусе,који бесконачно волиш и бесконачно вољени! Милосрдни Исусе,дубоко се смућујеш због наше смрти! Милосрдни Исусе,намучени на путу Твоме,који ниси имао где главу склонити, немој се узгнушати да уђеш у дом мој! Милосрдни Исусе,помози нам да се молимо духом у свако време! Милосрдни Исусе,умудри нас да будемо пажљиви у сваком трпљењу! Милосрдни Исусе,помози нам да се не угасе светиљке душа наших! Милосрдни Исусе,опет и опет молим Те,помилуј нас! Кондак 6 Говорећи ученицима Твојим,Спаситељу,будуће догађаје искупљења рода људскога, зажелео си да једеш са њима последњу законску Пасху,да би нас удостојио боље Пасхе у Царству Оца Твога,неисказаној љубави Твојој нас који Ти певамо: Алилуја! Икос 6 Засија Христос из гроба,јави се најпре женама,јер показаше према Њему топлу љубав код Крста.Видевши пак,Петра,који је дошао код гроба веома жалостан,јавио си му се као милосрдан пре других ученика.Одлазећи Оцу Твоме Небескоме,ниси хтео да се одвојиш од нас,него си нам оставио Тебе самога као хлеб и вино,свагдашњу жртву и маану небеску као попутнину ка обећаној горњој земљи.Стога радујући се због крајњег снисхођења Твога према нама,певамо овако: Милосрдни Исусе,који нас у светом причешћу храбниш за живот вечни! Милосрдни Исусе,који боравиш у светим тајнам на земљи до скончања века! Милосрдни Исусе,стојиш и куцаш на деверима срца,дај нам да разумемо позив Твој! Милосрдни Исусе,призиваш нас ка очишћењу,дај нам да спознам немоћ нашу! Милосрдни Исусе,истинита светлости,просвети нас да заволимо заповести Твоје! Милосрдни Исусе,који тражиш да призовеш грешнике,отвори слух наш за слушање гласа Твога! Милосрдни Исусе,опет и опет молим Те,помилуј нас! Кондак 7 Хотећи исправити городост првозданог човека,смирио си Себе Самога,Логосе, Божији,до јасли и крсне смрти,дајући нам пример,да сви они који обраћају срца своја према Теби,облаче се у царску одећу благодати Твоје,јер сапребивајући са нама у тајнама васељенске Цркве Твоје,добри Пастиру,храниш нас пречистим Телом Твојим,и храниш нас часном Крвљу Твојом.Ти Царе славе,улазиш са двором Твојим небеским под наш кров и тешиш и укрепљаваш нас подижући да Ти певамо:Алилуја! Икос 7 Као некада Твој праотац Давид,обманут најближим својим саветником и гоњен својим сином,пролажаше са верном дружином својом Кедрон,тужећи и плачући, пењаше се на Маслинску гору,тако и Ти,Спаситељу,издан од злочестивога Јуде,прешао си са верним ти апостолима тај поток и жалостио си се Оцу Твоме Небескоме да Те мимоиђе чаша страдања,вољно си прерпео на гори Маслинској крвави подвиг,да нас помажеш уљем благодати Твоје,и начиниш нас борцима који се подвизавају за неувели венац славе.Стога празновању недостижној љубави Твојој кличемо: Милосрдни Исусе,Ти си се нас ради до крвавога зноја трудио за нас! Милосрдни Исусе,необорива сило нашега подвига и наслађење чаше наше! Милосрдни Исусе,дај нам да уским вратима дођемо до Тебе! Милосрдни Исусе,тиха Светлости,припреми срца наша за Твоју вечеру! Милосрдни Исусе,дај нам да у све дане живота нашега служимо Теби! Милосрдни Исусе,научи нас кротости и смирењу,да би разумели невољу ближњега! Милосрдни Исусе,опет и опет молим Т,помилуј нас! Кондак 8 Необично је било људима да виде земаљски Твој живот Спаситељу,јер си ћушке пљувања,поруге,ране,страшно бичевање и трнов венац примио,Господе и Боже наш,да би нас избавио вечних мука,и удостоји почасти и венаца небеских нас који сада певамо у слави свемилосрдне љувави Твоје:Алилуја! Икос 8 Целом недостижном понору љубави твоје према нама,Сине Божији,земља нека се задиви,јер ради нас између разбојника на Крсту наг висиш,ране од клинова непрестано неисказану бол трпиш.У жеђи Твојој поје Те оцтом и жучи;болом Преблагословене Твоје Матере више од свих,се рањаваш.остављн си без утехе и од Оца Твога,Међутим,у мору бола и горчине,молио си се за непријатеље Своје Оцу Твоме небескоме, говорећи: “Оче,опрости им јер незнају шта чине“(Лк.23,34).Разбојнику који се покајао дао си рај говорећи:“Данас ћеш бити са мном у рају“(Лк:23.,43).Због тога изенађени због неизмериве љубави Твоје кличемо: Милосрдни Исусе,самоизабрана жртво ужаснога страдања! Милосрдни Исусе,недостижни бездану кротости и дугортпљења! Милосрдни Исусе,олтару огња неугасиве љубави ! Милосрдни Исусе,укрепи нас на рат не са крвљу и телом,већ са поглаварима и са владарима таме овога века! Милосрдни Исусе,обуј ноге наше,за припремање благовести свету! Милосрдни Исусе,научи нас да узмемо штит вере и шлем спасења! Милосрдни Исусе,опет и опет молим Те,помилуј нас! Кондак 9 Све богатство љубави Твоје излио си на нас,Свецаре Исусе,када си Самога Себе даровао свету на очишћење,био си за нас проклетство,приковаавши се на крсту,и искупио си нас од старе клетве.Због тога непрестано Те благосиљајући,неисказаној љубави Твојој кличемо:Алилуја! Икос 9 Многоречити говорници не могу достојно да опевају величину и тајну љубави Твоје према палом људском роду,Свеблагословени Спаситељу,јер и за праведнога једва ће се ко осмелити да пострада.Ти си пак,саставио Твоју љубав према нама,јер си за нас нечастиве и непријатеље Теби умро.Телом си умро на Крсту,а од прободенога ребра источио си крв и воду.Због тога Теби кличемо: Милосрдни Исусе,љубављу Твојом пострадао си до смрти! Милосрдни Исусе,Ти си нас недостижно заволео! Милосрдни Исусе,благосиљаш све оне који жуде за Тобом! Милосрдни Исусе,Ти све знаш,Ти знаш да Те ја љубим! Милосрдни Исусе,све можеш,,помози нам и опрости нам! Милосрдни Исусе,уклони срца наша у лукаве речи! Милосрдни Исусе,опет и опет молим Те,помилуј нас! КОндак 10 Хотећи спасити све,нелажно си обећао да ћеш бити са нама до свршетка овога века,небески наш Заручниче,Исусе,полажемо Те као печат на срцу нашем,кличући бесконачној Твојој љубави:Алилуја! Икос10 Царе Небески,Исусе Христе, Пречисту Дјеву ,која је стајала под крстом Твојим дао си као матер нама,Спасе, наш и ранио си је нас ради недостижним болом. Она пак, узевши у своје наручје пречисто Твоје тело скинуто са крста горко плакаше,као некада Јаков због Јосифа,и не хтеде да се утеши,но жељаше да сиђе за Тобом до ада.Због тога прослављајући толику Твоју љубав према нама,кличаемо: Милосрдни Исусе,Ти нас поштујеш преслатким старањем Твоје Матере! Милосрдни Исусе,Ти си жртвовао Себе за нас! Милосрдни Исусе,знамо да видиш сваку кап сузе на очима нашима! Милосрдни Исусе,дај нам да трпељиво понесемо крст наш! Милосрдни Исусе,знамо да чујеш сваки уздах бола нашега,прими га за опроштај душа наших! Милосрдни Исусе,Спаситељу,прими од нас немоћних ово славословље као „Жртву хвале“! Милосрдни Исусе,опет и опет молим те,помилуј нас! Кондак 11 Свака наша песма побеже,и мноштво похвалних песама,које Ти певамо нису довољне да би достојно похвалили,Исусе,Тебе,скинутога са Крста,мртвог и рањеног неизбројним ранама и,у гробу положенога.И спомињући Твоју неистраживу љубав кличемо Ти надгробне песме:Алилуја! Икос 11 Божанском светлошћу просвећујеш сву васељену, премилостиви, Пастиру, Исусе, јер ниси се одрекао оваца Твога љубљенога стада,нo ако Те и оставише у време страдања,опет си га у кротости Твојој сабрао,казавши нам да ћеш бити са нама до скончања века,вазнео си се на небо,да тамо показавши Твоје ране Оцу Твоме Небескоме,посредујеш за нас.Због тога прослављамо неисказану љубав Твоју,кличући: Милосрдни Исусе,све можеш ,косни се очију наших,да не гледају сујету! Милосрдни Исусе,премилостиви ,очисти сву природу нашу и спаси нас! Милосрдни Исусе,снаго у нашим ратовима,и сладости у нашим жалостима! Милосрдни Исусе,истинито весеље,развесели душе и срца наша! Милосрдни Исусе,удостој нас да послужимо Теби,као ови искупљени на земљи служе Ти дан и ноћ у Цркви Твојој! Милосрни Исусе,Творче наш ,учини да сав свет буде храм Твој! Милосрдни Исусе,опет и опет молим Те,помилуј нас! Кондак 12 Благодаћу и милосрђем Твојим,премилостиви Владару,не остављаш хришћане који поштују Твоје свето име,но сам Боже истинити, сишао си за спасење жезлом духовнога фараона,управио си нас ка небеској обећаној земљи,који певамо Твојој љубави победну песму:Алилуја! Икос 12 Опевајући преславна и добропобедна страдања Твоја,хвалимо неисказано милосрђе Твоје,јер нас облаком просвећујеш у ноћи незнања и хладиш нас у дану зноја свих тегоба.Због тога преузносећи бесконачну Твоју љубав према нама са љубављу певамо: Милосрдни Исусе,Ти нас исцељујеш од смртоноснога старога отрова змије! Милосрдни Исусе,Ти побеђујеш за нас у ратовима нашим! Милосрдни Исусе,дај нам да се у срцима нашим благодарно поклонимо Теби! Милосрдни Исусе,научи нас да срца наша буду престоли Теби и да се у њих врши тајна живота Твога! Милосрдни Исусе,Ти си огањ који спаљује,спали зле помисли наше! Милосрдни Исусе,Лекару,исцели ране страсти наших! Милосрдни Исусе,опет и опет молим Те,помилуј нас! Кондак 13 О,неприступни и неисказани бездану љубави и милосрђа,Преслатки Исусе.У Теби је плод живот вечнога,у Теби је извор живих вода.Отвори Твоја недра нама уморнима и обремењенима да се у њему успокојимо и да Ти кличемо :Алилуја! Овак кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1 Молитва Многомилостиви Владару Господе Исусе Христе,Боже наш,чиме да Ти узвратим за толику Твоју љубав којом си нас овенчео.Исповедамо да смо сви ми спашени од Тебе неисказаним напорима и подвизима и на крају скупоценом Крвљу Твојом,и да смо дужни да Ти побожним животом нашим узвратимо љубављу за љубав.Молитвама Твоје беспрекорне Матере,претвори хладноћу срца наших у пламтеју љубав,као некад у Кани Галилијској воду у јако вино.Духом Твојим Светим скруши срца наша,дај нам сузе покајања и умиљења и опростивши нам безакоња наша,подари нам исправљење живота,да би се удостојили да са свима светима Твојима славимо Тебе у бесконачне векове.Амин! http://akafist.narod.ru./i /Miloserdnomu.Spasu.html. Превео протонамесник Животије Милојевић Олимп, bgpj and gloria west је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука