Jump to content

Вазнесење (Rapture)

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

Ради се о протестантској визији Судњег дана, тачније оно мало пре Судњег дана. По тој њиховој визији, десиће се то да ће праведници у једном тренутку -пуф!- нестати са света, а да ће онда Антихрист завладати. А праведнике ће ваљда Господ узети да се не муче, то већ не знам.

А знам да је то визија неке девојчице некада и да је све протестантске секте прихватају.

Али оно што не знам јесте мало више о том предсказању (како је, где и када настало и како се толико брзо и коренито примило, у средини у којој су у једној парохији завађени сами са собом по питању "тумачења"), ипосебно бих волео да знам како су успели да "пророчанство" о вазнесењу праведника помире са чињеницом да тога нема у Библији. Јер, све остало чега нема у Библији, то као и да не постоји и никада није ни постојало, али ово је толико раширено и неупитно.

Ако има који докони теолог, баш бих волео мало подробније о овоме, са ове стране, јер ми је баш фасцинантно као феномен.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Али оно што не знам јесте мало више о том предсказању (како је, где и када настало и како се толико брзо и коренито примило, у средини у којој су у једној парохији завађени сами са собом по питању "тумачења"), ипосебно бих волео да знам како су успели да "пророчанство" о вазнесењу праведника помире са чињеницом да тога нема у Библији. Јер, све остало чега нема у Библији, то као и да не постоји и никада није ни постојало, али ово је толико раширено и неупитно.

Укратко,

у њиховим библијама тога има. Односно имају писана објашњења која су део њихових библија а која је неки проповедник дописивао. Све у свему та објашњења су они прихватили као да су саставни део Библије и одатле то веровање.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Укратко,

у њиховим библијама тога има. Односно имају писана објашњења која су део њихових библија а која је неки проповедник дописивао. Све у свему та објашњења су они прихватили као да су саставни део Библије и одатле то веровање.

Хвала на одговору.

Само још једно питање, ако знаш: откад то траје, мислим такво тумачење судбине праведника, и како су то оправдали, обзиром на буквално и слепо држање речи? Како су оправдали то ново "тумачење", које је у суштини дописивање?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

ja sam imao viziju tj san, 2-3 sekunde pre impacta vatrenih lopti su se pojavile letelice

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

ja sam imao viziju tj san, 2-3 sekunde pre impacta vatrenih lopti su se materijalizovale letelice

И ја сам једном био телепортован од студентске журке до куће. Од тада више не мешам џин и Ред Бул :)

Али ми је ово стварно фасцинантно из једног простог разлога: Нас стално нападају да смо занемарили Свето Писмо, да ништа сем Светог Писма никоме није потребно, да све чега експлицитно нема у Светом Писму, то и не постоји, а ено им Вазнесења које је настало као плод халуцинације, тога се држе као пијан плота, без да тога има игде у Светом Писму.

Подели на овим сајтовима

ja sam to sanjao nisam halucinirao i ne tvrdim da je to stvarnost :) al sta znam :lol:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

А знам да је то визија неке девојчице некада и да је све протестантске секте прихватају.

ako je istina da je devojcica imala tu viziju i da nije bila neka haludza onda bih i ja prihvatio, mislim ne prihvatio u smislu obozavao, nego samo cuo sta kaze i to je to ako je to a ne Toto Kotunjo 0110_hahaha

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

ako je istina da je devojcica imala tu viziju i da nije bila neka haludza onda bih i ja prihvatio, mislim ne prihvatio u smislu obozavao, nego samo cuo sta kaze i to je to

Наш како, здраворазумски ми не делује баш у складу са свим оним причама о гоњењима и мучењима хришћана задњих дана. Начи, ако сад ти потпишеш за ту-и-ту секту, и дајеш им десет посто од сваког прихода, ти ћеш -пуф!- на небо, а сви они што су ти се смејали и причали ти да си секташ, они ће ха-ха! да се муче под чизмом Антихриста. Што је и логично, јер су уплаћивали у погрешну банку својих десет посто. Што је најгоре, нису ни уплаћивали десет посто. Па и ваља да се муче, кад нису на време парама купили инстант спасење.

Елем... Има још и питање у коју протестанстку деноминацију да уплатиш? Мислим, њих има ко кусих паса, а теби теоретске могућности дозвољавају да уплаћујеш само десет потенцијалних спасења, рачунајући да ћеш да ожениш мазгу која ће да рмбачи и издржава те, да би ти све паре арчио на лоз за инстант спасење.

Начи, тешко да је то стварно, макар мени не делује у складу са здравим разумом кад видим историју и прорчанства будућности хришћанства. Нема леба без мотике, нема спасења без подвига (подвиг не мора да буде исто што и мучеништво).

Него смо се одаљили. Мени само много интересантно то да они сви без икакве ограде верују у -пуф!-, а свако друго тумачење или пророчанство одбацују.

Мада сам горе, колко ми се чини и сам расплео, макар један део. Што би рекли паметни Амери, Шиз бајинг а стервеј ту Хев'н.

Подели на овим сајтовима

pa da, al necu ja njima da sudim, niti ce oni meni :)

Подели на овим сајтовима

Само још једно питање, ако знаш: откад то траје, мислим такво тумачење судбине праведника, и како су то оправдали, обзиром на буквално и слепо држање речи? Како су оправдали то ново "тумачење", које је у суштини дописивање?

То тумачење се појавило 30-их година XIX века, мада има корене из претходног века. Од тада се развијало, и раширило се у САД почетком XX века. Оправдали су то речима из саме Библије. Прва посланица Солуњанима 4:17 (Затим ми живи, који смо остали, бићемо сви с њима заједно узети у облаке на сусрет Господу на небо, и тако ћемо свагда с Господом бити - прилагодили су превод користећи синониме и објашњавајући своју теорију). Истргнувши из контекста и протумачивши по сопственом нахођењу није ни чудо што су дошли до таквог закључка.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...