Jump to content

Шта је то вирални маркетинг и да ли је примењив у мисији Цркве?

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости

Вирални маркетинг је, упрошћено речено, врста маркетинга у коме се рекламе преносе добровољно од стране самих корисника. У идеалном случају сваки корисник их шаље већем броју нових корисника ширећи рекламу огромном брзином, такорећи брзином ширења вируса, све док цела циљна група не постане 'заражена'. Међутим, да бисмо рекламу добровољно проследили неком другом, тј. да би вирална кампања постала успешна, она мора остварити врло позитиван ефекат на нас, нпр. извући једно дугачко "Ваууууууу!" или насмејати нас до суза.

Дуго размишљам о овоме. Мислим да и сам наш сајт на неки начин се бави виралним маркетингом (условно речено). Наравно, то не радимо увек са намером, али такав ефекат створи одређена тема. Мислим да је на једном месту Моци поставио екстра тему која од прилике гласи: Немој никако да кликнеш на ову тему!!! , а онда иза тога (јер наравно сви кликнемо) се налази поука о Адаму и Еви и њиховој знатижељи.

Верујем да сте сви чули за Истока Павловића. Он је човек кога веома ценим и ако га лично не познајем и волео бих да се сретнем са њим и да будем бар мало његов ученик :) Могли би једно од другог много тог да научимо.

Страница коју води Исток је ова: http://www.viralnimarketing.com/

Хоћете ли да мало поразговарамо о овоме? Занимају ме озбиљни саговорници. А Моција молим ако може да ми пронађе ону тему да нешто пробам :)

Подели на овим сајтовима

А зашто се у Цркви не би више причало о чудима и чудесним исцељењима, то је оно што ће прво да привуче људе?

И тако су најгледанији клипови о црквеним стварима или они "правоверни" клипови о екуменизму, папи и свеопштој пропасти, или клипови о чудесним исцељењима, мироточењу икона, итд. Исто, могу да се користе неки људи које Црква има, а који се не користе довољно, јер медији су гладни за било чим из Цркве, за интервјуима, на пример, и то не само о црквеним стварима, али је Црква ван тих токова.

А ово остало, мислим да не би приличило Цркви, јер колико сам укапирао оне њихове акције, ова се врста маркетинга заснива или на наградним играма, или на скандалима. Могло би евентуално да се проба са подношењем тужбе против ЈК или ЧЈ, али мислим да то није врста публицитета на коју си циљао :)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ово је врло интересантна тема. И што је још интересантније јутрос смо на Литургији читали како је Господ губавом, пошто га је исцелио, рекао да ником не говори о томе него само да се покаже свештеницима. Мислим да је ово добра теза за разговор пошто претпостављам да ћемо говорити о "маркетингу" Цркве на интернету.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Пример "виралног маркетинга" у Цркви би могао да буде и свети апостол Павле са његовом чувеном беседом на Аеропагу. Он је дошао и почео похвалну беседу Атињанима а онда их је потпуно "купио" са говором о "непознатом Богу". Сада да не улазимо баш у детаље...

Наравно да реч "маркетинг" боде и очи и уши када је у питању Црква и свакако да сам овде употребио овај термин жалећи да изазовем дискутанте који желе да разговарају. Ја вирални маркетинг у мисији Цркве видим као говор о Богу на људима приступачан и занимљив начин. Да ли је то добро или лоше? Сигурно да ће имати много оних који ће рећи да је то лоше, да је то проблематично... свакако да јесте ако се ствар банализује и сроза, али не може да буде лоша ако јој се да право место. Конкретно, зар се Црква није бавила "виралним маркетингом" тако што је градила храмове у центрима градова? Кажем, занемарите груби израз "маркетинг" и усредосредите се на идеју о којој говорим.

Подели на овим сајтовима

Мислим да мисија Цркве мора бити сведочење и да је у томе суштина без обзира о којој форми се ради. Причати о чудима може бити и сморно и сувопарно уколико о томе не говори неко ко заиста верује у то у шта говори. Е сад се поставља питање да ли интернет доводи у питање ову категорију. Кад неко дели и шири туђе текстове или слике или пројекте на интернету по ком критеријуму онај који то добија може знати да ли се ради о сведочењу или не.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли спада у вирални маркетинг, и не знам због чега Црква нерадо говори о томе (уствари, наслућујем), али мислим да би неки клипови о исцељењима или чудима или тако неким стварима дали доста публицитета, посебно ако све време на њима стоји поуке.орг. А људи су изузетно пријемчиви на такве теме, чак се и злоупотребљава, па се приказују свакаква "чуда" која са Црквом немају везе, почевши од оних у Љуљацима, преко свакаквих сујеверја. Ово би био добар начин и да се томе стане на пут. Шта је добро у томе, јесте то да је терен већ припремљен, људи ће на прву да поверују у то, а доста су гладни. И поред тога што капирам да је са неке стране и оправдано противити се овом виду "маркетинга", и апостоли и Господ су управо тиме уверавали народ да је оно што причају истина.

А колико се ја сећам, можда грешим, али ап. Павле није имао много среће тај пут, јер су се Атињани разишли када су чули о чему се ради.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Када говорим о Цркви, мислим да не треба да буде нешто "моје или твоје" већ наше, заједничко, црквено. Наравно, век треба испоштовати и онога који је покренуо то нешто "наше", али је највећа похвала да га баш и не хвале претерано. Тако бар мислим. Ако крену да нас хвале, пропаде нам плата код Онога који заиста треба да нам похвали.

И свакако, мисија Цркве јесте сведочење. Тако и наш "вирални маркетинг" треба да будеуправо сведочење, лично сведочење. Верујем, да постоји толико тога што нам је свима заједничко. Тачно знам када поставим неку тему као фејсбук статус колико ће то људима бити интересантно, блиско и на крају да то прихвате као истинско сведочанство Цркве.

Још један пример одличног виралног маркетинга јесте и свети апостол Филип. Човека треба заинтересовати са мало речи. Погледајте:

‘И рече му Натанаило: Из Назарета може ли бити шта добро? Рече му Филип: Дођи и види!’‘ (Јн. 1,46)

Подели на овим сајтовима

ako je neko znao šta je viralni marketing onda je to gospod Isus Hristos... marketing koji se zasniva jedino na oduševljenju i širenju virusa oduševljenja... DODJI I VIDI-to je parola naše Crkve koju ponekad i zaboravimo-ako živimo autentično Hristom, bićemo viralni marketing

nema jače lol

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Не знам да ли спада у вирални маркетинг, и не знам због чега Црква нерадо говори о томе (уствари, наслућујем), али мислим да би неки клипови о исцељењима или чудима или тако неким стварима дали доста публицитета, посебно ако све време на њима стоји поуке.орг. А људи су изузетно пријемчиви на такве теме, чак се и злоупотребљава, па се приказују свакаква "чуда" која са Црквом немају везе, почевши од оних у Љуљацима, преко свакаквих сујеверја. Ово би био добар начин и да се томе стане на пут. Шта је добро у томе, јесте то да је терен већ припремљен, људи ће на прву да поверују у то, а доста су гладни. И поред тога што капирам да је са неке стране и оправдано противити се овом виду "маркетинга", и апостоли и Господ су управо тиме уверавали народ да је оно што причају истина.

А колико се ја сећам, можда грешим, али ап. Павле није имао много среће тај пут, јер су се Атињани разишли када су чули о чему се ради.

Имао је таман толико успеха да се ту створи Црква, невелика али ипак Црква Христова.

Управо сам написао да ствари не треба срозавати и банализовати. Уосталом, Поуке.орг никада не стоје иза клипова као што су "исцељења, чуда"... или било којих клипова који се тичу било каквог духовног елитизма. Чак, велики смо противници тога (мислим на Администрацију). Но, ми не можемо да будемо одговорни за све што се пише на нету или већ где а где се неко крије иза нашег имена.

Подели на овим сајтовима

Имао је таман толико успеха да се ту створи Црква, невелика али ипак Црква Христова.

Управо сам написао да ствари не треба срозавати и банализовати. Уосталом, Поуке.орг никада не стоје иза клипова као што су "исцељења, чуда"... или било којих клипова који се тичу било каквог духовног елитизма. Чак, велики смо противници тога (мислим на Администрацију). Но, ми не можемо да будемо одговорни за све што се пише на нету или већ где а где се неко крије иза нашег имена.

И управо због тога сам написао да је боље, када се већ свакакви клипови о томе растурају, да дођу са праве стране.

Прави пример за то је +Давид. Било је довољно да се обрати једном скупу са говором о једном, не малом, проблему, и да ко год је чуо преосвећеног, одмах батали сваку глупост и врати се редовном литургијском животу. Без обзира на сва каснија подметања, показао је колико су смешни сви критичари Цркве и њених правила у поређењу са само једним великодостојником, и отупео им је зубе (колико се мени чини, неповратно). То се ширило од једног до другог и то је најбољи пример виралног маркетинга у овој сфери деловања.

Е, сад, има на Нету свакаквих клипова, почевши од оних пристојно урађених и ненаметљивих, до оних апокалиптично - психопатских. И то је област која људе много занима, људи су гладни. Игнорисање тих потреба неће учинити да та потреба нестане. Када би се направио један такав клип од једно пола сата, са поуке.орг на њему, од стране некога ко би стварно имао шта да каже о тој теми, добило би се много.

А зашто да на клипу стоји "Поуке.орг"? Врло просто, свако ко то види, макар ће једном да дође овде, а када једном дође, остаће :) И то не само на форуму, него и у Цркви, јер ће да види колико је то уствари нормално.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Можда мора још мало да појасним:

Црква је увек користила тековине свог времена да би поруку о Богу Који је постао Човек пронела свима који су имали уши да је чују. Мислите ли да су изрази "усиа, ипостасис, фисис, логос..." библијски изрази? Па не. Но, Свети Оци нису се либили да управо те изразе који су били философски изрази тог времена узму, дају им прави смисао и на тај начин "купе, заразе" умне људе свог времена.

Мислим да и ми то треба да чинимо и да благодаримо Богу што нам једао ту могућност. Зар смо могли и да сањамо да ћемо се овако дописивати, разговарати о Богу и вери пре година? Дакле, можемо и те како користити тековине 21. века на корист Цркве. Ми имамо да понудимо свету нешто што је најзначајније, највеће, најлепше... живоносно! Зар то није довољан разлог да људе позовемо са "дођи и види" али на њима разумљив начин? Зато ми је супер она тема коју је пре готово три године покренуо Моци. Супер је што је једну библијску тему, веома значајну, на људима разумљив начин приказао и привукао за то време велику посећеност (некада нам је 300 униката на теми било врхунски пуно људи). Разумете?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Имате на сајту предавања проф. др Кубата. Заиста их треба преслушати. Мене он просто одушевљава колико разуме време у коме живимо. Од њега ћете чути многе ствари које су веома битне за актуелизовање црквене мисије у време када је говор о Цркви веома негативан, скрајнут...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ево једног одличног примера, опет Моци... човек је занимљив, хумористички а опет дубоко црквени начин приказао један од проблема наше Цркве. Шта је вама најупечатљивије на овом клипу? Мени је одлична музика која феноменално прати клип и радњу која се дешава:

Подели на овим сајтовима

И онда упореди колико је људи видело тај клип, а колико "Otac Joil o čudima Svetog Vasilija Ostroškog". Као што сам горе написао, може се игнорисати жеља људи за тим стварима, али ће ту празнину попунити неко дуги. А најбољи вирални маркетинг у задње време је предавање +Давида.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...