Jump to content

Da li sam ja Pravoslavac?

Препоручена порука

Крштен сам у православном манастиру у Бачком Петровом Селу, дете сам родитеља различитих националности, са баком (чехињом) од када памтим за себе идем недељом у цркву (католичку), знам све процесе током мисе (литургије) и скоро све песме које се певају у цркви. Она је одавно умрла а ја нстављам и даље да одлазим у цркву. Међутим пре неку годину ми паде на ум, како то? ја сам крштен у православној цркви а идем сваке недеље у католичку? обећавам себи да ћу кренути у православну цркву и да ћу се исповедати и причестити по православном обреду али се плашим да негде не погрешим, да се не осетим одбачено тј. као неки странац који је "пао са Марса", шта ће рећи људи-познаници о томе? све ме је неки страх од тога. Када ме питају које сам вере увек кажем да сам хришћанин зато што ме је срамота да кажем да сам православац јер не идем у своју цркву већ другу, католичку.

Подели на овим сајтовима

Крштен сам у православном манастиру у Бачком Петровом Селу, дете сам родитеља различитих националности, са баком (чехињом) од када памтим за себе идем недељом у цркву (католичку), знам све процесе током мисе (литургије) и скоро све песме које се певају у цркви. Она је одавно умрла а ја нстављам и даље да одлазим у цркву. Међутим пре неку годину ми паде на ум, како то? ја сам крштен у православној цркви а идем сваке недеље у католичку? обећавам себи да ћу кренути у православну цркву и да ћу се исповедати и причестити по православном обреду али се плашим да негде не погрешим, да се не осетим одбачено тј. као неки странац који је "пао са Марса", шта ће рећи људи-познаници о томе? све ме је неки страх од тога. Када ме питају које сам вере увек кажем да сам хришћанин зато што ме је срамота да кажем да сам православац јер не идем у своју цркву већ другу, католичку.

Dobrodosao. :)

Nemas cega da se plasis. Samo polako, bez zurbe, i sve ce s vremenom doci na svoje mesto.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

A ima i nas manje pametnih od kojih ne može nešto da se nauči,ali može s nama da se šali :)

Mi smo masa :)

pa ako te gađa neko iz mase nemoj da se ljutiš (Audicija,ako se ne sećaš)

Manolis,dobro došao!

U pravu je Petar,ja bih samo dopunio.Ne samo pametnih ,nego i obrazovanih ljudi koji će ti stvarno stručno sve objasniti.

I ovaj naš "mali popić" kako je sebe sinoć u šali nazvao je skroman ali veoma potkovan.

Ako primetiš da mu je popustila neka potkovica samo reci :)

Zato ih slobodno sve pitaj,zato su ljudi ovde.Obrati pažnju na snimke i knjige koji su dostupni na sajtu.

...од којих сам прва ја, најстарија, а најшашавија... stupido

Добродошао Манолис. njamnjam dobrodosli

Подели на овим сајтовима

A ima i nas manje pametnih od kojih ne može nešto da se nauči............

samo da te podsetim

Bog progovara i kroz usta grešnika

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Ljudi,ja samo zelim da znam,da li sam ja Pravolsavac ili ne?Mislim da li ispunjavam uslove da to budem?

E vidis tvoja pravoslavnost odnosno da li si deo Tela Hristovog (hriscanin) zavisi od tvoje i samo tvoje zajednice sa Bogom koja se ocrtava prvenstveno u Evharistiji ali i licnoj molitvi.Tako da niko drugi ne moze da ospori ili potvrdi tvoju zajednicu sa Bogom,jedino ti to mozes.

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

E vidis tvoja pravoslavnost odnosno da li si deo Tela Hristovog (hriscanin) zavisi od tvoje i samo tvoje zajednice sa Bogom koja se ocrtava prvenstveno u Evharistiji ali i licnoj molitvi.Tako da niko drugi ne moze da ospori ili potvrdi tvoju zajednicu sa Bogom,jedino ti to mozes.

прва реченица је одлична, ал не разумем другу, испада да назива Денија Црквом?

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1334672625' post='620865]

прва реченица је одлична, ал не разумем другу, испада да назива Денија Црквом?

U drugoj recenici sam zeleo da naglasim kako niko od nas nije verometar vec nam samo Deni moze reci da li je on hriscanin. :D

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1334675370' post='620902]

нека дела нас чине оним што желимо бити ...

https://www.pouke.org..._36#entry592410

tacno...ali imajmo na umu i da se Juda pricestio zato trebamo imati jos vecu nadu na Gospoda.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...