Jump to content

Јеромонах Јустин : СВИЈЕТ ПАТИ ОД КОЛЕКТИВНЕ ДЕПРЕСИЈЕ

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

ЈЕРОМОНАХ ЈУСТИН СИМОНОПЕТРИТИС: СВИЈЕТ ПАТИ ОД КОЛЕКТИВНЕ ДЕПРЕСИЈЕ

Категорија: Светогорци

среда, 07 децембар 2011 22:53

justin.jpg

Завршило је своје путовање у Русији Свети Појас Богородице.Са завршетком њеног приказивања у Москви било је импресионирано 800.000 Московљанина,који су у року од недељу дана достизали колону од 10 километара испред цркве Исуса Христа,а просјек чекања достизао је 27 сати!Иако је појам протогонисте субјективан Протагон је пратио супротан смјер тока народа.

На удаљењу од 500 метара од мјеста гдје је био постављен Свети Појас за поклоњење налази се историјски музеј Москве.Ту је без много уљепшавања одржана велика изложба са 220 ријетких слика са Свете Горе из манастирске галерије манастира Симона Петрас. Од првог дана отварања врата музеја 10 000 ,,у потрази’’Руси напунили су музеј Москве на Црвеном Тргу да се диве црнобјелим сликама из врта Богородице у периоду 1948-1963. На центру просторије посјетиоци су имали прилику да у непосредној близини осјете и додирну Свету Гору,јер су организатори имали лијепу идеју да у центру просторије поставе земљу са Свете Горе.Неупадљива душа ове велике изложбе био је Јеромонах манастира Симон Петра,Јустин.

У простору изложбе то Протагон срео је Јеромонаха Јустина, који нам је рекао да је губљење разума и кривица страха Грчког народа угрожавају Свету Гору,економску кризу,Ватопед,ријечи старца Пајсије,сва чуда и гастрономију у врту Пресвете Богородице.

За вријеме вашег боравка у Москви питају за савремене страсти грка;

Са добрим јутром.Посматрају и баве се са бригом и болом.Дају свакако тачно значење,наглашавајући да Бог неће оставити беспомоћну Грчку.

Знате тренутци и нису бас најбољи.

Баш супротно.Народ болује од групне депресије.Осјећај који имамо,са повезивањем слике коју нам приказују посјетиоци у манастиру јесу како ћемо проживјети још теже тренутке.Кажу како умире Грчка.Не умиремо, али не приказивајући пророка мислим како нећемо лако изаћи из тунела.

Имао сам срећу да се сретнем са старцем Пајсијом,али нећу вам крити дас сам тужан због чињенице како од дана када је почела криза појављују се многи који тврде…

Не настављајте знам.Приказао им се старац Пајсије и рекао им је ,,скупљајте уље и брашно зато сто долазе тешки дани”.

Дало је обавјештење Света Заједница која тражи од вјерника да не вјерују у све ово.

Многи вјерују да када се заврши криза иза ње ће остати много доброг;

Сигурно,али не треба игла да иде тако дубоко.Пошто причамо о добром навесћу вам пар примјера за то како је љубав почела да се манифестује у овој кризи.Знам доста световњака који проводе све своје слободно вријеме за рад у парохијском раду.

Познајем случајеве људи који се баве са доставом хране на кућне адресе и који се стиде појавити у парохији.Или овај примјер.Прије 8 година у срце Ексарxије упознао сам једног гостионичара,из Драме,мислим да је газда ,,Розалијас’’.Овај човјек без имало побожности давао је свакодневно 35 порција јела у цркву Светог Николе.Иако не треба да приказујемо добро које чинимо,ипак нешто треба да изађе на одговор пропаганди.

Света Гора се суочава са проблемима због кризе;

Пролазимо и проћићемо кроз тескоће.Ви знате да је пропаганда ових задњих година створила свјету слику како имамо коморе пара и да не дајемо људима.

Многи људи би жељели цркву ближе себе не само финансијски али и морално.

Не могу да говорим у име свих цркава али чини ми се да је ово постало свјесно свима и да се мјења став.

Поред молитве можете ли и на други начин да помогнете људима у овом периоду;

Наша је помоћ и духовна и економска.Са нама на примјер живе 60 породица за које смо везани и настојимо да не изгубе плату.

Године 1929 видјели смо увећан број људи који су ишли да се замонаше да не бих умрли од глади или да неби били приморани да мигрирају.Да ли је криза поновила тај феномен;

Не, није као прије гдје су узимали своју торбу и долазили на Свету Гору.Није уопште лако да постанеш монах.Ови монаси који долазе у наш манастир знамо их годинама и њихов останак је производ дугогодишње духовне и пријатељске везе. Али ако ме питате да ли постоји повећање броја људи који због кризе траже духовну помоћ на Светој Гори,мој одговор је ,,да,велики’’. Колико за број повећања монашења задњих година постоји повећање али посебно побољшање(квалитет).

Последња дан Ускрса НБЦ приказао је два изузетна документарца о Светој Гори фокусирајући се посебно на ваш манастир.Реците нам нешто о овој инцијативи.

Било је сложено.Одиграло се од грчкоамеричких монаха које имамо у нашем манастиру заједно са препорукама Васељенског Патријарха господина Вртоломеа.Људи су урадили веома озбиљан посао долазећи у наш манастир неколико пута.Документарни филм је имао огроман утицај као и веома скроман начин откривања шта је монашки зивот,шта богослужење итд.Нити су се оговарањем позабавили,нити који ауто имамо.Нису пали у жртву пропаганде.

Трећи пут чујем ријеч пропаганда,која ако постоји највјероватније је почела са заплетом Игумана Ефрема пред лицем правде.

,,Добро ‘’али остатак Свете Горе шта је крив.

Знате да од дана када је почео случај Ватопед нису ставили ни један потпис за мање од 1000 еура; Не дају нам помоћ зато што криве Ватопед,губи се новац и програми са резултатом да постоји видљив ризик за културно наслеђе и блага Свете Горе.Што се тиче судске власти и случаја,подсјећам вас на заплет садашњег Архиепископа са грчким правосуђем и на крају је триумфално ослобођен.Са балонима не можеш да судиш.

Али и ово да се није десило,зато што је један човјек направио неки прекршај,али остатак Свете Горе зашто кажњавају тако;

За судске власти немам мишљење.Мој осјећај је међутим да је критика која постоји у свјету према старцу Ефрему,разлог његове моћи коју он лично показује свима.

Схватам шта говорите.Једноставно треба да познајеш менталитет Ватопеда.Све ове вјекове има један посебан начин схватања за себе.Када сам га 1970 посјетио рекли су ми: ,,све што сте научили на Светој Гори овдје то заборавите’’.Имали су увјек осјећај моћи и надмоћности.

Знате,чак и слика Игумана Ефрема пре неколико година гдје доноси

Свети појас у вилу Андреа Папандероу и у још неколико пословних кућа за мене и није била најбоља.Нешто што се понавља и данас у Русији;

За тај први део на који се односите је без сумње било претјеривање које је платио са високом цјеном.У Русији међутим ствари су другачије.Због тога што је Руска земља имала све ове заплете,има потребу да прихвати свете мошти да би се поново осветила.

Један човјек који не стиже или не жели да сједи и чека у реду да се поклони Светом Појасу или некој другој светињи,има мање шансе да му Бог помогне у проблему;

Наравно да не.Комуникација духовних људи дешава се и на друге начине.

Да причамо о кувању;

Свакако.

Колико год сам пута дословно пратио монашки рецепт резултат није био исти,зашто;

То је ваша идеја.Бесмислица!Ако постоји било каква разлика,то дугујемо живој традицији гдје се Света Гора не чува само од својих старијешина али и од кухиње.Ако размислимо да оно што ствара разлику у кухињи, јесу сировине,онда вам ,,откривам’’ да на Свету Гору долазе пољопривредне школе и уче нас како да користимо шуме.Шта год да додирнеш враћа те у 10 вијек. ,,Чак’’ нам је и вода посебна.Сада ако причамо за разлике у појединим јелима,тамо гдје за мене постоји видљива разлика у резултату укуса јесте у риби.

Хвала вам.

И ја вам се захваљујем.

Четвртак,1 децембар 2011

Превод са грчког Радмила Чигоја

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...