Jump to content

Како (се) правилно прекрстити

Препоручена порука

pa mozda je druga tacka pupak-to me podseca na isihaste i tavorsku svetlost, mada mi nije ni bilo bas razjasnjeno, jesu oni gledali u svoj pupak tokom molitvenog tihovanja, i ako da, zasto??pa da, ocrtati krsni znak na sebi,a to je ipak kad stavimo na stomak; I mislim da svakako treba dotaci rukom (naravno, ako je sve normalno)te 4 "tacke" na telu; i naravno skrusen duh, svest o tome kakav znak stavljamo na sebe

Подели на овим сајтовима

U svakom slucaju,sustina je vaznija od forme.Ovo sto se tice teatralnosti,a cesto se vidja po hramovima.Zasto bi trebalo ciljati bas pupak?Meni je to pomalo bezveze.Vazno je da se ne mlati rukama,da se ne napravi krst  naopacke,vazno je da se zaista tada u sebi kaze "U ime Oca..."

hmmm da... recimo igumanija jednog manastira je invalid sto se tice citave desne ruke. i ona se krsti citavom sakom, bez spajanja prstiju jer jednostavno ne moze da pomera nijedan prst.

Mislim da nacin na koji se krsti ova igumanija ne umanjuje silu krsnog znaka.

Ovo me je podsetilo na zenu kojoj je skoro oduzeta cela desna ruka:ona uopste ne moze da je podigne na vecu visinu od grudne kosti.Kad treba da se prekrsti,ispomaze se desnom rukom tako sto pridrzava levu i "vodi" je putem krsnog znaka.I mislim da je to sasvim u redu.

Da li bi mozda smela da se prekrsti levom rukom?

Sta ce osoba koja, recimo,uopste nema desnu ruku?

Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga.

Подели на овим сајтовима

Немам сада времена, имам нека посла, када се врати испричаћу вам своје лично искуство са осењивањем крсним знаком и колико то смета ђаволу у шта сам се уверио на властитом примеру.

Елем, некада сам се причешћивао не исповедајући пре тога грехе. Спремам се за причешће тако, али се свакодневно молим више пута што нисам практиковао раније. Приметим да ми нешто стално смета да се молим, а ја сам тада у веома лошем духовном стању био. Заспим и сањам: Долазим пред неко здање на чијој капији пише "владичански двор" излази неки кепец и каже ми:"Па де си ти човече владика те чека, ајд замном". Кренем ја за њим у то здање кроз дуги ходник а са обе стране на зидовима отворена врата, гледам у просторије поред којих пролазим, а унутра се одвијају свакакве баханалије, и ненормални звуци из тих просторија се чују, а онај кепец поред мене се све време безумно смеје неким чудним смехом који ми је тешко да опишем. На крају стижемо до улаза на чеоном зиду у дну ходника и он ми каже:"Ајде да целиваш владики руку". Оно нека огромна, дебела, буљава, жена седи на канабету и надима се. Ја се прекрстим она се распрсну и појави се један светлосни крст који се раздвоји у три крста, јадан оде лево, други десно, а трећи горе, Пробудих се. Наредне ноћи, колико заспах, створих се у тепсији увезан ланцима, ноге напред, испред отворена врата на котлу, из котла куља ватра и допиру јауци. Ја да се прекрстим, међутим немогу да померим руку, погледам у њу, а око зглоба обмотани ланци. Чујем неко се смеје поред мене и каже:" Мислио си да ћеш ме се тако лако ослободити ?!". Немогу никако да му видим лице али све друго на њему видим.  Обучен у бело одело, све бело на њему, на руци златни сат и велики прстен од злата, у руци држи неки папир и каже ми:" Овај уговор неможеш да раскинеш тако лако, ту све пише !". Ја кажем:"Господе Исусе Христе помози ми" и пробудим се одмах. Одмах кренем у манастир Свети Спас, стигнем тамо оцу Николају, каже ми он:" Ниси остао у манастиру када сам ти рекао, јер се сад нема куд више ?" Рекох:"Нема оче". Исповедићеш се сутра, причести ћеш се, остаћеш овде и миропомазаћу те пре него што кренеш. Све тако и би. И хвала Богу од тада немам кошмаре. Видео сам колики је значај исповести и оно што је за ову тему везано да осењивање крсним знаком заиста тера ђаволе.

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

Ovo me je podsetilo na zenu kojoj je skoro oduzeta cela desna ruka:ona uopste ne moze da je podigne na vecu visinu od grudne kosti.Kad treba da se prekrsti,ispomaze se desnom rukom tako sto pridrzava levu i "vodi" je putem krsnog znaka.I mislim da je to sasvim u redu.

Jel hoce neko da mi odgovori ?

Подели на овим сајтовима

Jel hoce neko da mi odgovori ?

па ништа, она има отежавајућу околност и кад јој се буде скроз одузела десна крстиће се левом руком с десна на лево ... мислиш да је мања или већа благодат у левој руци? није.

видео сам ја једног човека са одузетом десном који се најнормалније крсти левом, али му се враћа већ годинама у функцију ... ускоро ће моћи да се прекрсти десном, ако не умре у међувремену, пошто је већ стар ...

није то неко магијање - осењивање крсним знаком или благосиљање, већ Бог спушта благодат на човека.

што архијереј и левом и десном благосиља на Литургији?

ако не знате, склоп прстију десне шаке при благосиљању изображава име Господње IСХС - мали прст усправан као I латиницом, домали повијен у облику С, средњи прст образује Х са домалим и кажипрст у облику С ...

Подели на овим сајтовима

I ja sam mislila da uopste moze i levom da se pekrsti,kad vec ne moze desnom,ali,nju je nesto strah da tako uradi,sve kaze:"Jao,Boze,kako u crkvu da idem,ne mogu ni da se prekrstim kako treba?".Jedva sam je ubedila da moze.

Подели на овим сајтовима

ма добро ће јој бити да се мало помучи са десном уз помоћ леве, а требала би да се посаветује са свештеником шта и како, а не да тражимо оправдања у мишљењима нас ''интернет'' мислилаца и саветодаваца. 8086.gif

Подели на овим сајтовима

ма добро ће јој бити да се мало помучи са десном уз помоћ леве, а требала би да се посаветује са свештеником шта и како, а не да тражимо оправдања у мишљењима нас ''интернет'' мислилаца и саветодаваца. bliss jeeee

Milane,u pravu si.Probacu da je nateram da pita svestenika,njoj je bilo neprijatno da ga pita,samo,ja mislim da bi joj rekao isto sto i ti i Miljan.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...