Jump to content

Градоначелник Сплита: Не желим Србе и Црногорце у Сплиту

Оцени ову тему

ристМико

Препоручена порука

Градоначелник Сплита: Не желим Србе и Црногорце у Сплиту

понедељак, 21. септембар 2009.

Загреб -- Градоначелник Сплита Жељко Керум изјавио је да су Срби и Црногорци у прошлости нанели много зла Хрватима и да не би пристао да му они “уђу у породицу”.

“Никад Србин није био нити ће бити зет у мојој обитељ” рекао је градоначелник Сплита гостујући у емисији Хрватске телевизије Недјељом у 2, а преноси хрватски “Јутарњи лист”. “Срби нам никад нису ништа доброга донели па неће ни сад” закључио је Керум упитан шта мисли о доласку српског капитала у Хрватску.

На питање зашто тако размишља одговорио је: “Зато јер сам тако одгојен”.

Упитан како то да не жели пословати са српским компанијама, а не смета му пословање са припадницима криминалних група, конкретно са Никицом Јелавићем, Керум је одговорио како с њим никад није пословао.

Када га је водитељ подсетио да је једном потврдио како је од Јелавића купио некретнине, Керум је збуњено питао: “Јел ви то мене питате јел Јелавић Србин?”

Керум није остао дужан ни новинарима поручивши како су 70 посто новинара у Хрватској Југославени који немају своју домовину. Он навео да то зна по њиховим презименима.

Хрватски медији преносе да се Керум видљиво нервозан једва суздржавао да плане када га је водитељ неколико пута оптужио да је своје богатство изградио на израбљивању својих радника које плаћа 3500 куна месечно.

Керум је објаснио да када би радницима дао веће плате његова компанија би за годину дана отишла у стечај.

(Јутарњи лист)

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

ništa se na žalost nije promenilo od 1984( verovatno i ranije)

nikada nigde nisam osetila toliki talas mržnje kao u Splitu, aradila sam tada par meseci na Braču, morala sam sarađivati sa splitskom bolnicom

strah rađa mržnju, samo čega se toliko boje :)

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

nikada nigde nisam osetila toliki talas mržnje kao u Splitu, aradila sam tada par meseci na Bra?u, morala sam sara?ivati sa splitskom bolnicom

strah ra?a mržnju, samo ?ega se toliko boje :)

?? ???? ?? ?????? ??? ???? ?? ?? ?? ?????? ?? ???? ????? ??? ?????? ?????????? ??? ???????????.

Подели на овим сајтовима

? ??????????? ?? ?? ????? ???? - ??????????.

???? ?? ???? ????????? ???.

:cheesy2:

???? ?? ?? ?? ??????? ????????? ?????????? ??? ?? ??????? ??????  :)

? ?? ?? ? ????? ??????? , ??? ?? ?? ??? ?? ????.

? ??????? ??? ???? ?? ???? ???? ??????...

:cheesy2:

Подели на овим сајтовима

nikada nigde nisam osetila toliki talas mržnje kao u Splitu, aradila sam tada par meseci na Bra?u, morala sam sara?ivati sa splitskom bolnicom

strah ra?a mržnju, samo ?ega se toliko boje :)

?? ???? ?? ?????? ??? ???? ?? ?? ?? ?????? ?? ???? ????? ??? ?????? ?????????? ??? ???????????.

????? ???? ???? ?? ???????

Подели на овим сајтовима

strah ra?a mržnju, samo ?ega se toliko boje joooj

????? ???? ???? ?? ???????

?? ?????? ???????? ?? ?? ??????? ? ????????? ????????? ???????? ???????? ?????? ????????? ?????? ? ???? ?? ??????? ?? ?? ?????????? ???? ??? ???????? ?? ????? ? ???? ?? ?? ????? ??????????? ???? ??????? ?? ???????? ?????? ??????? ????.??????,???? ?? ???? ??????? ??? ???? ?? ???? ?????? ??? ?????? ???? ?????? ?????? ????????:?????? ????.?????????? ???? ? ?? ??? ???? ?????? ???? ?? ?? ??????? ? ?????? ???? ?? ??? ?? ?? ??????.

Подели на овим сајтовима

АМБАСАДОР СРБИЈЕ УРУЧИО ПРОТЕСТ ЗБОГ ИЗЈАВА КЕРУМА

БЕОГРАД – Амбасадор Србије у Загребу Радивој Цветићанин уложио је данас протест Министарству спољних послова Хрватске поводом недавних изјава градоначелника Сплита Жељка Керума, речено Танјугу у Министарству спољних послова Србије.

У протесту је наведено, да овакве изјаве не доприносе развијању добросуседских односа, као ни унапређењу регионалне сарадње.

Танјуг

Подели на овим сајтовима

To pametan covek zna i bez Keruma, setimo se samo srednjoskolaca pre nekoliko dana i ekskurzije...

Samo malo je Kerum pogresno izneo svoj stav.Trebao je da kaze sledece;"Ja kao gradonacelnik Splita i kao intelektualac drustava u kojem zivim (i koje podrzavam), ne prihvatam Srbe kao i celo nase drustvo"

Mislim imao bi veliki plus kod mene, rekao bi istinu i barem malo bi eventualnu krivicu svalio i na drzavu.Ovako laksi slavu zadrzao za sebe 0110_hahaha

potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

Згражање и понека подршка

Изјава сплитског градоначелника о Србима изазвала бурне реакције у хрватској јавности, али и подршку с крајње деснице

Постављена слика

Жељко Керум

Од нашег сталног дописника

Загреб, 22. септембра – Изјава новог сплитског градоначелника Жељка Керума о Србима – међу којима се истиче она да „нема шансе да ми зет буде Србин” и у вези с тим да „свако треба да зна где му је место” – изазвала је бурне реакције и осуде у хрватској јавности, али и подршку с крајње деснице. Док многи тај иступ у „Недељом у два” оцењују расистичким и сматрају да Керум због тога треба и кривично да одговара, брани га челник Хрватске чисте странке права Лука Подруг, који се недавно јавно заложио за подизање споменика усташком зликовцу Анти Павелићу усред Загреба.

„Да у медијима не превладавају Југословени, не би ни Станковић водио ’Недељом у два’. Чиме је он то завредио? А свачија је приватна ствар жели ли у својој породици Србина, црнца или педера, па тако и Керумова”, брани он Керумово објашњење да га новинари нападају зато што их је „70 одсто Југословена”.

Слично резонује и сплитска већница Љубица Врдољак, члан Независне листе која је у коалицији с Керумом. „Српске трговачке куће не требају долазити у Сплит све док хрватске не буду могле да послују нормално у властитој земљи”, подржава она Керума, а за његове спорне изјаве сматра да је „Керум чак био суздржан на све провокације Станковића”.

О овој по хрватски углед неугодној теми чуло се данас и на седници владе, где је њен потпредседник Слободан Узелац (представник у влади коалиционог партнера Самосталне демократске српске странке) прозвао управу Хрватске телевизије зато што се није оградила од Керумових изјава у својој емисији.

„Доживели смо вербалне полуције градоначелника другог по величини града у Хрватској. Слични су наступи били у Немачкој и Италији пре појаве фашизма и нацизма. Оно што је почело као комедија, завршило се као трагедија”, упозорио је он напомињући да би „јавне установе као што је ХРТ требало да донесу јасан протокол којим би се спречио говор мржње”.

Огласио се и кандидат СДП-а за председника Хрватске Иво Јосиповић, који је „згрожен изјавом Жељка Керума којом подстиче националну нетрпељивост према Србима”. Он такође каже: „Надао сам се да је такав говор мржње нестао из нашег друштва. Такве су изјаве не тако давно биле припрема тешких злочина. Недопустиво је да један градоначелник грубо крши не само Закон о сузбијању дискриминације, него и Устав РХ. Више од Керумовог примитивизма брине ме ћутање владе и државног тужиоца. Надам се да оно не значи одобравање”, напомиње Иво Јосиповић.

Занимљиво је да правобранилац грађана (омбудсман) Јурица Малчић о томе мисли нешто другачије: „Иступ господина Керума у емисији ХТВ-а, у којој је изрекао више опаски на рачун Срба, у потпуности је неприхватљив, али то је ствар тела која се тиме баве.” Он сматра да Керум због тих изјава треба да добије друштвену осуду, али да не треба враћати вербални деликт, односно кажњавати за изнето мишљење.

Р. Арсенић

Извор

Подели на овим сајтовима

ТУЖИЛАШТВО НЕЋЕ ПОКРЕНУТИ ПОСТУПАК ПРОТИВ КЕРУМА

ЗАГРЕБ – Загребачко општинско тужилаштво неће покренути кривично гоњење против сплитског градоначелника Жељка Керума, који је у емисији Хрватске телевизије вређао Србе, Црногорце и новинаре, саопштено је из државног тужилаштва.

Након прегледа снимака Керумовог гостовања у емисији и имајући у виду његово изјашњавање, тужилаштво је утврдило да нема основа за поступак, јер Керумове изјаве „немају обележја кривичног дела расне и друге дискриминације”, или другог кривичног дела које се гони по службеној дужности.

Керум је, у ТВ емисији „Недељом у два”, на питање водитеља о могућности уласка српских трговачких ланаца у Хрватску, рекао да Срби и Црногорци никад нису ништа доброг донели и да онај ко с њима има посла не прође добро. Он је додао да нема шансе да му Србин буде зет, јер „тако никад није било у његовој фамилији нити ће бити”.

У писменом изјашњењу тужилаштву, Керум је негирао да је имао било какву намеру вређања на националној основи било ког лица, рекавши да је искључиво због своје несналажљивости у таквим провокативним дискусијама изрекао речи због којих жали, и због којих је испао „оно што никад није био - расист, национално нетрпељив и искључив”.

Тужилаштво сматра да нема основа за даљњи поступак зато што Керумове изјаве и одговори очито нису изнети у циљу пропагирања националне мржње, односно у циљу утицаја на вољу, разум, осећаје и страсти гледалаца.

Керумово иступање осудиле су и скоро све странке, политичари и јавност, а вицепремијер Слободан Узелац и саборски посланик Милорад Пуповац тражили су одговорност и за Хрватску телевизију, која је узвратила саопштењем да не може да одговара за нешто што је у некој од емисија изјавио неко од њихових гостију.

Омбудсман за људска права Јурица Малчић је изјавио да су Керумова иступања, у којима има и говора, мржње за политичку осуду, али да нема основа за кривично гоњење.

Танјуг

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

Смеће!

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима