Jump to content

Zasto bas - HLEB I VINO

Guest O.Ugrin

Препоручена порука

• Гости

Kao i sve, o cemu smo pricali i razmisljali, evo jos jedne, do kraja nerazjasnjene, teme/fenomena. Dodao bih samo i to, da u vasem razmisljanju ne zaboravite i transsupstancijo kada budete razmisljali i sa nama delili svoje uvide o ovoj temi, jer je ta zabluda Zapada veoma bitna kao pokazatelj svesti Istoka kao i same logike Darova. Mislite o tome... jer, da - vi ste na potezu.

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Одговори 30
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Da li da se usudim da ista kazem na ovu temu, ali ipak pokusat cu...kao prvo da kazem da jos uvek nisam procitala Sveto Pismo do kraja i da ne znam tacno sta znaci transsupstancija pa se nadam da ce neko objasniti.

Zasto bas vino-znamo da je to simbolicno sama krv Hristova, crveno je ali kako smo dosli do toga da uzmemo vino kao simbol prolivene krvi Njegove? Ima jedan stih u Jevandjelju (oprostit cete mi ne znam kojem) gde Hristos kaze svojim ucenicima na Tajnoj Veceri da piju sada to vino jer je to sama krv koja se prolila za sve nas i da ce opet okusiti tu krv (vino) kad opet budu sa njim. A kada smo mi sa Hristom nego kada ucestvujemo u Evharistiji gde je On prisutan i kruna tog naseg ucesca i Njegovog prisustva je upravo Sveta Casa tj. pricesce gde mi opet kako on rece zajedno pijemo samu precistu krv njegovu. :drugarstvo: 0110_hahaha 

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

Добро си рекла,трансупстанцијацио је мијењање суштине-супстанце.

Оче Угрине,ово ми није јасно:католици тврде да се ми причешћујемо цијелим бићем Христовим.А како је могуће да се причестимо бићем кад код БОГА као бића разликујемо суштину,ипостас и енергију?

Зар се ми не причешћујемо Христовим енергијама?Како је могуће да се причестимо суштином Христовом?

http://hrcak.srce.hr/file/58297

Католици уче да хљеб и вино мијењају своју бит и да суштински постају Крв и Тијело Господа.

Колико ја знам ми учимо да хљеб и вино остају хљеб и вино али да на мистичан/тајновит начин постају Тијело и Крв Господња.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

????? ?? ?????,?????????????????? ?? ???????? ???????-?????????.

??? ??????,??? ?? ???? ?????:???????? ????? ?? ?? ?? ???????????? ??????? ????? ?????????.? ???? ?? ?????? ?? ?? ?????????? ????? ??? ??? ???? ??? ???? ??????????? ???????,??????? ? ?????????

??? ?? ?? ?? ???????????? ????????? ??????????????? ?? ?????? ?? ?? ?????????? ???????? ??????????

???????? ??? ?? ???? ? ???? ???????? ????? ??? ? ?? ????????? ??????? ??? ? ?????? ???????.

?????? ?? ???? ?? ????? ?? ???? ? ???? ?????? ???? ? ???? ??? ?? ?? ????????/???????? ????? ??????? ?????? ? ??? ????????.

??, ???????? ?? ?? ?????? ???? ???? ?? ? ????????. . . ???? ??????. ???? ????? ?? ??????? ? ?? ????? ???????????? ?? ?? ?? ?????? (????????) ???????.... ???? ?? ??????  ?  ??????? ???? ????? ???? ????? ? transupstncijaciji ?? ?? ???? ? ? ????????? ???????????? ????????????....     ?????????? ??????? ????????????? ????????? ? ????? ? ???????????? ????????? ???? ????????? ???, ????? ???, ??? ???????? ????????? ????, ?????, ???????, ??????? ? ????????, ?? ????? ??  ????? ?????? ? ????????? ?????? ????? ????????? ???????? ???????......? ????? ??????....
Подели на овим сајтовима

Дакле пошто је јасно да нема транссупстанцијације, а и нисмо људождери (како каже владика Атанасије), да ли се хлеб и вино онда уствари инкорпорирају Божијим енергијама? И ми се онда заиста причешћујемо Божијим енергијама, а пошто су једино њима Божија суштина и личност до одређене мере нама откривене и сазнајне, ми онда кажемо и верујемо да је то само пречисто Тело и сама пречиста Крв Христова, тј сам Христос, јер нам је ту дато управо и само оно (енергија Божија) чиме ми Њега и можемо да осетимо, доживимо...

Зашто баш хлеб и вино? Прво сам мислила да је у питању визуелна симболика, али и сок од бруснице је црвен....па да је у питању намирница без које не можемо, сваки дан је на трпези, то је оно основно што сваки дан узимамо, али у кини не једу баш толико хлеб, више пиринач....не знам, можда је ту у питању труд, цео процес да би добили хлеб (пшеница, сетва, жетва, млин...) и вино (виноград, берба, врење...), ипак не користимо готове намирнице, али онда заиста зашто се у кини не би служило на пиринчу, тамо се труде око њега...попут онога како су, не знам тачно где, али на иконама сликали Христа као црнца, јер је поднебље ту такво....и то је сасвим у реду...

Ту је и оно ....Твоје (дарове) од Твојих (дарова), Теби приносимо... ми уствари приносимо труд, Божије дарове – хлеб, вино, добијене од Божијих дарова -  жито, грожђе, око њих смо се потрудили и сада их приносимо....?

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

• Гости

Licnost Hristova je objedinila dve prirode Bogocoveka Hrista, ne energije niti sustina po sebi. Tako je i sa Svetim Pricescem...pricescujemo se Hristom ucestvujuci u Njegovoj Licnosti, Njegovom Telu - Crkvi! I, kako je On, ne prestajuci da bude Bog, postao covek tako i hleb, ne prestajuci da bude hleb postaje i jeste Telo Hristovo koje mi uzimamo posto ucestvujemo u Njemu na dogadjaju Svete Liturgije. Mislite o tome.

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

????? ????? ?? ????? ?? ???? ????????????????????, ? ? ????? ????????? (???? ???? ??????? ?????????), ?? ?? ?? ???? ? ???? ???? ??????? ????????????? ??????? ??????????? ? ?? ?? ???? ?????? ???????????? ??????? ??????????, ? ????? ?? ?????? ???? ?????? ??????? ? ??????? ?? ???????? ???? ???? ????????? ? ????????, ?? ???? ?????? ? ???????? ?? ?? ?? ???? ???????? ???? ? ???? ???????? ??? ????????, ?? ??? ???????, ??? ??? ?? ?? ???? ?????? ? ???? ??? (???????? ??????) ???? ?? ???? ? ?????? ?? ???????, ????????...

????? ??? ???? ? ????? ???? ??? ??????? ?? ?? ? ?????? ???????? ?????????, ??? ? ??? ?? ???????? ?? ?????....?? ?? ?? ? ?????? ????????? ??? ???? ?? ??????, ????? ??? ?? ?? ??????, ?? ?? ??? ??????? ??? ????? ??? ???????, ??? ? ???? ?? ???? ??? ?????? ????, ???? ???????....?? ????, ????? ?? ?? ? ?????? ????, ??? ?????? ?? ?? ?????? ???? (???????, ?????, ?????, ????...) ? ???? (????????, ?????, ?????...), ???? ?? ????????? ?????? ?????????, ??? ???? ?????? ????? ?? ? ???? ?? ?? ??????? ?? ???????, ???? ?? ????? ??? ????...????? ????? ???? ??, ?? ???? ????? ???, ??? ?? ??????? ??????? ?????? ??? ?????, ??? ?? ???????? ?? ?????....? ?? ?? ?????? ? ????...

?? ?? ? ??? ....????? (??????) ?? ?????? (??????), ???? ?????????... ?? ??????? ????????? ????, ?????? ?????? – ????, ????, ???????? ?? ??????? ?????? -  ????, ??????, ??? ??? ??? ?? ????????? ? ???? ?? ?????????....?

????? ????????? ????? ??? ???? ? ???? ? ?? ????? ?????....

?? ?? ???? ??? ?? ?? ??????? ? ????????, ?? ?????????? ????? ???????, ?? ?????????? ??????? ???????? ????? (??????? - ????? !) ??? ?? ????? ????????? ???? ???? ?????????? ? ???? ????....

???? ? ????????? ???????? ???? ?? ????? ?????  :  https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1914.msg41975.html#msg41975

??????, ???????? ???????....

?? ???? ?? ? ???????? ???????? ?????? ??? ???????? ?????? ?? ??????....?? ???? ??????? ????? ??? ???? ???? ?? ?????? ???? ?? ????....? ????? ?? ?? ??????....    1305_womens

Подели на овим сајтовима

Дакле поента је у "Чините ово увек мени у спомен  када се сакупљате...."  0202_238

Разумела... 0110_hahaha

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

??? ??????,??? ?? ???? ?????:???????? ????? ?? ?? ?? ???????????? ??????? ????? ?????????.? ???? ?? ?????? ?? ?? ?????????? ????? ??? ??? ???? ??? ???? ??????????? ???????,??????? ? ?????????

??? ?? ?? ?? ???????????? ????????? ??????????????? ?? ?????? ?? ?? ?????????? ???????? ??????????

???????? ??? ?? ???? ? ???? ???????? ????? ??? ? ?? ????????? ??????? ??? ? ?????? ???????.

?????? ?? ???? ?? ????? ?? ???? ? ???? ?????? ???? ? ???? ??? ?? ?? ????????/???????? ????? ??????? ?????? ? ??? ????????.

??, ???????? ?? ?? ?????? ???? ???? ?? ? ????????. . . ???? ??????. ???? ????? ?? ??????? ? ?? ????? ???????????? ?? ?? ?? ?????? (????????) ???????.... ???? ?? ??????  ?  ??????? ???? ????? ???? ????? ? transupstncijaciji ?? ?? ???? ? ? ????????? ???????????? ????????????....     ?????????? ??????? ????????????? ????????? ? ????? ? ???????????? ????????? ???? ????????? ???, ????? ???, ??? ???????? ????????? ????, ?????, ???????, ??????? ? ????????, ?? ????? ??  ????? ?????? ? ????????? ?????? ????? ????????? ???????? ???????......? ????? ??????....

8084.gif

Jedan pravoslavni bogoslov ( solunski profesor ) kaze ( knjiga: Being and Communion, clanak On being other, towards Ontology of Otherness ) da "ucestvujemo u bozanskom zivotu" jedino kroz "ipostas Sinovljevu, tj .Hristovu" i napada Loskog ( i ekipu "neopalamita" ) zbog price o "energijama"...mnogo insistira na tome da je spasenje ne prosto u "energijama" vec jedino "u ipostasi Hristovoj"...

Kako sad?  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

8084.gif

Jedan pravoslavni bogoslov ( solunski profesor ) kaze ( knjiga: Being and Communion, clanak On being other, towards Ontology of Otherness ) da "ucestvujemo u bozanskom zivotu" jedino kroz "ipostas Sinovljevu, tj .Hristovu" i napada Loskog ( i ekipu "neopalamita" ) zbog price o "energijama"...mnogo insistira na tome da je spasenje ne prosto u "energijama" vec jedino "u ipostasi Hristovoj"...

Kako sad?  0110_hahaha

???????!  ???? ???? ?? ?????? ??? ????????? (? ???? ??, ???? ?? ?????  0104_cheesy )  ???? ?? ?? ????????? ? ????????? ?????? "???? ??????? ????????" ??? ?? ???? ??????????? (?????, ???????? ??????). ?? ???? ????? ?? ??????????? ?? "?????????" ??? "??????????????" ?!    0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...