раб.аџија Написано Септембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2011 Ти милостињу пружаш сиромаху и просјаку, а њу прима сам Христос. (Св. Златоуст) Mилостиња је уметност; школа ове уметности налази се на небесима, а учитељ је њен не човек но Бог. Ако се сврха уметности састоји у томе, да доприноси какву било корист, а корисније од милостиње нема ништа, онда је очигледно, да је она уметност, и то најбоља од свих уметности. Она нам не прави обућу, нити производи одећу; не зида она куће од прашине, али припрема живот вечни, из руку смрти ослобођава, и у овом и у оном животу прославља, и зида нам жилиште, вечну обитељ, на небесима. Она не да нашим светилницима да се угасе, нити да се јавимо на брак у нечистом оделу, него пере ово и чини га чистијим од снега. (Иса. 1, 18)... Зато посветимо се овој науци и овој уметности, и вежбајмо се у њој. Знати њу боље је него бити цар и красити се дијадемом. Преимућство њено састоји се не само у томе, што се она не нуждава ни у каквој помоћи са стране, него и у томе, што она свршава многа, најразличнија дела. Она зида вечна жилишта на небесима, учи своје поштоваоце како избегнути вечну смрт; она ти дарује неисцрпне ризнице, које не могу оштетити ни лопови, ни црви, ни трулеж, ни време. Шта, дакле, може бити корисније од ове уметности? Осим тога, друге уметности престају с престанком садашњег живота; њихова су дејства пролазна, оне не дејствују ни у време болести уметника, потребују много труда и времена и вазда других средстава. А милостиња откриће се још јасније после свршетка света. Она највише блиста и показује своја дејства по смрти човека; а не потребује ни времена, ни труда нити ичега заморнога. Она дејствује и у време твоје болести, и у старости, путује с тобом у будући живот и никада те не оставља. Она те прави силнијим од мудраца и оратора. Људи знаменити по својој мудрости и речитости имају много завидљиваца, међутим за оне, који су себе прославили милосрђем, безбројна множина људи приноси молитве. Оратори стоје пред судом човечјим и заштићују увређене, а често и вређаче; милостиња пак стоји пред судом Христовим, и не само заштићује него чак побуђује и Судију да заштити суђенога и донесе милостив суд о њему. Ако је он винован за безбројне грехе — она га крунише и проглашује победиоцем; давајте милостињу, речено је, и све ће вам бити чисто [2]. Но што ја говорим о будућем животу? И у садашњем — питајте кога хоћете од људи — шта би желели више: да ли да би међу њима било много мудраца и оратора или људи милосрдних и човекољубивих? И ви ћете чути, како ће они изабрати ово друго. И сасвим право. Од уништења красноречивости живот неће претрпети никакву штету; живот је и пре ње дуго времена постојао. Но ако се уништи милосрђе, све ће пасти и пропасти. dusha је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Септембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2011 ко сиротињи даје Богу позајмљује! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Септембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2011 Gornja ruka je bolja od donje ruke. O dobri čovječe nemoj da ustrajavaš u prošnji jer ako tebi ne dosadi prositi od drugih, drugima će dosaditi da ti daju. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
раб.аџија Написано Септембар 12, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 12, 2011 Ми по самој природи имамо неку наклоност ка милосрђу. Зато ми и тугујемо због увређених, жалостимо се због убијених, плачемо гледајући оне који плачу. Бог веома жели, да ми вршимо дела милосрђа, због чега је и заповедио природи да нас силно побуђује к њима, показујући тиме, да је Њему врло драго милосрђе. Милостиња, по обећању Божјем, пројављује велико дејство у смислу очишћења и просвећења душе. И као што се у крштењу једанпут даје опроштење грехова, тако и непрестано упражњавање у доброчинству стално привлачи на човека благовољење Божје. “Дроби гладнима хлеб твој и сиромахе без крова уведи у дом свој; ако видиш нагог одени га и сродника твог племена не презри. Тада ће рано осванути светлост твоја и исцељења твоја ће ускоро засијати, и ићи ће пред тобом правда твоја и слава Божја ће те обузети. Тада ћеш позвати и Бог ће те услишити и док говориш Он ће ти рећи: ево дођох.” (Ис.58,7-9). “Само милосрђе може све. Јер, ко указује милосрђе и воли сиромашне ради Господа, он се ослобађа од неисплативог дуга грехова и добија читав свет за ништавну цену, изненада се подмлађује и постаје бесмртан, царује у Небеском Царству и као верни слуга у свему наслеђује Господа и царски се богати по призвању Цара: Ходите благословени Оца мојега; примите Царство које вам је припремљено од постања света” (Мт.25,34). (свети Јеремиja) Са каквом ћеш се надом молити Богу, када сам не обраћаш пажњу на мољења подобних теби људи? Како ћеш са осталима у цркви говорити: Подај Господе! када сам сиромасима ништа не дајеш, а можеш дати? Каквим ћеш устима рећи: "Чуј ме Господе",када сам не чујеш молбу невољнога, или, правилније рећи: не чујеш у невољноме самога Христа, који вапије теби? Са каквом ћеш надом пружити руке Створитељу своме, када сам сличнога себи, који ти пружа руке, одбијаш од себе? (Св. Тихон Задонски) Милосрђе и саосећање – то је оно чиме ми можемо да се уподобимо Богу; а кад ово немамо, овда ништа немамо. Господ није рекао: ако будете постили, бићете подобни Оцу вашему; није рекао: ако будете сачували девичанство, или: ако се будете молили, бићете слични Оцу вашему. Све ово не односи се на Бога, и Бог ништа од овога не чини. Него шта? "Будите милосрдни, као што је милосрдан Отац ваш небесима". Ово је дело Божје. Ако ти немаш овога, то шта имаш?... (Златоуст). О, веселници путници земаљски! Куда идемо, ако не идемо путем милосрђа хришћанскога ка милосрђу Христовом. Давајући човјеку, ми примамо од Бога. (Филарет Московски) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
раб.аџија Написано Септембар 12, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 12, 2011 ко сиротињи даје Богу позајмљује! А Бог дужан ником не остаје dusha је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данијел Драгичевић Написано Септембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2011 Треба пружити просјаку. Увијек сам био за варијанту да треба од срца пружити просјаку. Истина, у данашње вријеме има доста и лажних просјака. Али се водим мишљу да није на мени да вагам ко је стварни а ко лажни. А, посматрајући ствар и са друге стране - заиста мислим да нико самовољно не жели да се нађе у тој улози. Та једна марка коју пружим мени стварно неће недостајати. Још је и боље за мене да је даднем, јер ћу врло вјероватно за ту марку да купим неко свакодневно смеће (пиво, цигаре, жваке и сл.) које ми само штети и уствари ми и није потребно да бих имао срећан живот. Баш су ме потресле ове фотографије... namrsten Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Септембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2011 .smil. men875847'0789 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука