Mamica Forumska Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Мада у принципу ови теферичи се могу гледати и са позитивне стране, вјероватно постоје људи који у цркву оду само кад је теферич, то је једино оправдање овог стања ствари... U pravu si Vukašine brate,još uvijek je većina takvih.Takvi smo ,kakvi smo.Svjestan je toga i ovaj monah,i ima velika iskušenja za osudu...Vjerovatno.Ja ipak mislim, da on zahvaljuje Bogu što su napokon prišli Crkvi,a još više moli Gospoda, da mu pomogne da vidi šta će i kako će dalje sa ovakvim "vjernicima".Treba nam svima mnogo truda... Oprosti Vuče, ali ne mogu da ovo ne kažem:Ja bih voljela da umjesto riječi teferič to nazovemo i imenom kako ga u Bosni i Hercegovini i nazivaju,a to je zbor, ili narodni zbor, ili crkveni zbor, itd, i obično je o velikim crkvenim praznicima POKRAJ naših bogomolja.Kad se vratimo malo dalje u istoriju ovih prostora, naići ćemo na podatke da se pod tuđom vlašću naš narod jedino okupljao oko Crkve, za vrijeme praznika(a i to često nije bilo moguće).Doduše tada su se pjevale mnogo ljepše pjesme,tada nije bilo toliko trgovaca koji opsjedaju bogomolje radi vlastite koristi,hrana i piće su se donosili od kuće, i sa time častili prijatelji.Momci i djevojke su se nalazili na ovakvim mjestima i poslije dugo godina živjeli sretno u braku.Nažalost ni ja nisam živjela u tom vremenu mada bih voljela da jesam....To što je to sada na ovakvim mjestima ovako,malo je tužno, ali ne mora značiti da će ostati ovako.Na nama je da naučimo poštovati bogomolje,a radost i veselje na ovakvim mjestima iskazivati, na naš tradicionalni pravoslavni način. "Samo nas ljubav može spasiti!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mamica Forumska Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 ја се зезам.. а остали немам појма о чему причају... U našoj istoriji postoji i period kada su četnici čuvali narod oko crkve kada dođe Bogu da se moli... "Samo nas ljubav može spasiti!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Ovo je sasvim normalna pojava, u zadnjih nekoliko vekova svi veliki regionalni vašari među srbima su se odigravali oko nekih najpoštovanijih svetinja, i to nikome nije smetalo. Tu se kupovalo, prodavalo, momci i devojke su ašikovali itd... Čemu zgražanje ne razumem? Imaju monasi kad onih 364 dana da tihuju... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Август 30, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Mislim da se braća i sestre ljute više zbog roštiljanja i vrste muzike koja je na vašaru. Mada sve što nije pojanje i ne priliči manastiru, pa makar bio to i Vlado Georgijev ili Karmina Buranija, a ne Baja mala nindža i drugi izvođači iranske muzike. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anti Palma Crew Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Anti Palma bio u Bijeljini a nije se javio dođe mi da zloupotrijebim svoj položaj i udarim crvena slovca ALI NEĆU (izbaciće me iz fotelje). Dragi moj ne radi se to tako prođeš mi pored kuće a ne javiš se, ne valja ti običaj, ne valja B) . Hm da se vrnem na tvoje pitanje. U Bijeljini POSTOJI ovakav tip vašara, odigrava se van grada i mimo crkve jednom godišnje traje tri dana kao slava grada (Sv.Pantelejmon). Elem nije u krugu crkve niti manastira. Što se tiče manastira Sv.Petka radi se o ženskom manastiru koji koliko ja znam broji dvije monahinje, isti takav manastir nalazi se u Rusiji i ako se ne varam posvećen je Sv.Sergiju Radonješkom. Dio moštiju ovog sveca nalazi se u ovom manastiru koji je još uvijek u izgradnji.Šteta što nisi bio u manastiru u koji ja idem (Sv.Vasilija Ostroškog - a možda si i bio). Što se tiče ovo spota jako česta slika na žalost, i to što dominiraju četnička obilježja rezultat je tj. posledica poslednjeg rata, znam da je potpuno neosnovano ali je tako, inače prodaja jako poraste kad dođe bratija iz inistranstva nisam primjetila da se naš narod time zaluđuje jer i da hoće nema od čega, a i draže mu je da igra kolo :lol: Sve u svemu drago mi je da si bio i da si vidio i da si podijelio s nama. t4431 Прво се заиста извињавам, али само смо били на два дана... ПРвог дана смо стигли поподне, увече мало прошетали, ујутру дали крв и обилазили град и поподне кренули... Били смо мислим и у том манастиру у који ти идеш... Да ли је то онај у центру, поред ког се гради болница при Цркви? Нажалост слике су на апарату мог ујака па сада не могу да их поставим јер их немам... Иначе смо увече седели у некој башти која се зове Градска кафана у самом центру и лепо се провели... одатле смо видели и нашу цркву и џамију... Хтео сам да уђем у двориште џамије а по могућству и у њу, али био сам спречен... . .. ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 а шташ таки нам народ и то ти је girl_jumping Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 30, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Да, треба ово гледати са позитивне стране. То има свуда и у Србији и у иностранству. Лепо је да се народ весели. Шта ту има лоше? Само је битно да се и духовно нахрани, да не буде само трупање... И манастир лепо заради тог дана, па монаси могу да преживе и да не гладују. Сада, мора мало да претрпе. Опасно би било да се у току поста пред Цркве праве овакве ствари. То би било богохулство. Овако, нека се људи веселе и нека су живи и здрави. Radmila је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Ne mogu da verujem da je nekome ovo normalno Ali ajd ... možda ja nisam normalna jer je meni ovo vašarenje sa sve pevačem na mikrofon,prodajom ćevapa,pljeski i kojekavih gluposti ipak nenormalno :unsure: “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anti Palma Crew Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Ова је близу центра колико сам могао да провалим Ово је код 5 језера Као она са прве слике А ово је куме центар 1000000001010 . .. ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anti Palma Crew Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Mislim da se braća i sestre ljute više zbog roštiljanja i vrste muzike koja je na vašaru. Mada sve što nije pojanje i ne priliči manastiru, pa makar bio to i Vlado Georgijev ili Karmina Buranija, a ne Baja mala nindža i drugi izvođači iranske muzike. Не дирај ми Бају... 4chsmu1 . .. ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Август 30, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Не дирај ти мене Влада Георгијева, и Жељка Јоксимовића (и Самарџића).... и квит смо... Нећу ни ја нинџу (мада би могао мало да му да по хеви металу а не по Ирану) Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 можда би се свирао и Парп да народ то слуша, можда би ишао и моцарт опет да народ то слуша и ко сад није нормалан, Црква, народ или ми? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anti Palma Crew Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Не дирај ти мене Влада Георгијева, и Жељка Јоксимовића (и Самарџића).... и квит смо... Нећу ни ја нинџу (мада би могао мало да му да по хеви металу а не по Ирану) Што се Влада тиче... 1000000001010 А за ову двојицу не знам шта да ти кажем... Онда ти дирај Бају и Малог а нинџу остави.... . .. ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anti Palma Crew Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 можда би се свирао и Парп да народ то слуша, можда би ишао и моцарт опет да народ то слуша и ко сад није нормалан, Црква, народ или ми? Није Милошевић крив, ми смо криви... :D да не качим клип, није прикладан... Владан је реаговао/ла на ово 1 . .. ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 I ta lamentacija nad tužnim kaluđerom... Pa upravo ništa i ne biva bez njihovog blagoslova. Budući da se na njihovom posedu sve obavlja oni uzmu pare od tih koji postvaljaju šatore i peku janjce i to fine pare, to je takođe pravilo odvajkada... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука