Jump to content

Neprevarljiv ili nepogrešiv?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Iz knjige prof. dr Jurja Kolarića "Povijest kršćanstva u Hrvata", Zagreb 1998, str. 82: "Burno najavljivan, još burnije započet, I. vatikanski sabor (1869./70.) doživio je dramatičan svršetak. U želji da ne spriječe definiciju po kojoj je papa, kada kao službena osoba - tj. 'ex cathedra' - donosi za svu Crkvu neku konačnu odluku o vjeri i moralu, nepravarljiv, 55 biskupa, među kojima i naš J. J. Strossmayer, otputovalo je iz Rima prije konačnog glasovanja. Tako je na IV. saborskoj sjednici sa 533 glasa 'za' i 2 'protiv' prihvaćena konstitucija 'Pastir vječni', koja je sadržavala nauk o primatu i papinoj neprevarljivosti. Za vrijeme sjednice kao da se samo nebo sručilo nad crkvom sv. Petra. Vani je bješnjela oluja. Gotovo sat i pol grmjelo je i sijevalo. Nastala je takva tama da su morali donijeti svijeće kako bi papa Pio IX. mogao pročitati riječi konstitucije. Jedni su to tumačili potvrdom, a drugi opomenom neba! Kotač povijesti počeo se prijeteći valjati. Samo jedan dan nakon sjednice izbio je njemačko-francuski rat, dva mjeseca kasnije Rim je osvojila vojska Pijemonta, prisilivši papu da postane dobrovoljni 'vatikanski zarobljenik'". ŠTA MISLITE DA LI SU 'NEPREVARLJIV' I 'NEPOGREŠIV' ISTOZNAČNI POJMOVI? ZNAKOVITE SE OVE VREMENSKE (NE)PRILIKE! prije konačnog glasovanja. Tako je na IV. saborskoj sjednici sa 533 glasa 'za' i 2 'protiv' prihvaćena konstitucija 'Pastir vječni', koja je sadržavala nauk o primatu i papinoj neprevarljivosti. Za vrijeme sjednice kao da se samo nebo sručilo nad crkvom sv. Petra. Vani je bješnjela oluja. Gotovo sat i pol grmjelo je i sijevalo. Nastala je takva tama da su morali donijeti svijeće kako bi papa Pio IX. mogao pročitati riječi konstitucije. Jedni su to tumačili potvrdom, a drugi opomenom neba! Kotač povijesti počeo se prijeteći valjati. Samo jedan dan nakon sjednice izbio je njemačko-francuski rat, dva mjeseca kasnije Rim je osvojila vojska Pijemonta, prisilivši papu da postane dobrovoljni 'vatikanski zarobljenik'". ŠTA MISLITE DA LI SU 'NEPREVARLJIV' I 'NEPOGREŠIV' ISTOZNAČNI POJMOVI? ZNAKOVITE SE OVE VREMENSKE (NE)PRILIKE!

http://www.archive.org/details/psalmidavidovip00ostgoog Псалтир попут народних пјесама
Подели на овим сајтовима

Već sam o tom pisao ni ne znam koliko puta: nikakva ni neprevarljivost ni nepogrešivost - riječ je dogmi o NEZABLUDIVOSTI! Crkva je nezabludiva a također i papa kada istupa i naučava pred Crkvom i u ime Crkve. A čini to tačno propisanim načinom, titul nezabludovisti ne proizlazi iz njegovih ljudskih sposobnosti već iz poslanja koje ima kao poglavar katoličke Crkve itd.

Подели на овим сајтовима

Objašnjenja teologa su mi otprije poznata. Ovo sam htio sa jezičke strane rastumačiti, jer sam se sretao sa prevodima nepogrešiv i nezabludiv, a evo sad i sa neprevarljiv. Zabluda je imenica ž. roda - "ocjena, sud ili postupak zasnovan na pogrešnim pretpostavkama ili predrasudama" (Anićev 'Rječnik hrvatskoga jezika', Novi Liber - Jutarnji list, Zagreb 2007, 635). Autor knjige iz koje je citat se lično hvalio da je uticao na DZS (Hrvatske) da se sa formurala za popis stanovništva makne ono rimokatolik i ostane samo katolik. Naravno uvijek se može naći izgovor - postoje i grkokatolici. Dr Kolarić je ne tako davno postao monsinjor zbog velikih zasluga. Za episkopa banatskog Irineja kaže da je pravi četnik. Lično mi je to rekao. Takvi ljudi dobijaju titule i odlikovanja, napišite nešto o tome?tao monsinjor zbog velikih zasluga. Za episkopa banatskog Irineja kaže da je pravi četnik. Lično mi je to rekao. Takvi ljudi dobijaju titule i odlikovanja, napišite nešto o tome?

http://www.archive.org/details/psalmidavidovip00ostgoog Псалтир попут народних пјесама
Подели на овим сајтовима

Вероватно је мислио да је преосвећени владика учесник, па је можда рекао учетник, а ти чуо четник.  :cheesy: :) 0102_laugh

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Dr Kolarić je ne tako davno postao monsinjor zbog velikih zasluga. Za episkopa banatskog Irineja kaže da je pravi četnik. Lično mi je to rekao. Takvi ljudi dobijaju titule i odlikovanja, napišite nešto o tome?

U čemu je sad problem, da je to i rekao za jednog pravog Srbina bi to u svakom slučaju trebao biti kompliment a ne nikakva uvreda? A ako je to uopšte rekao onda sigurno da je to tako tako i mislio, kao kompliment, naravno. U četnicima su služili i Hrvati i muslimani, u čemu je onda problem, kad njima to već nije bio problem. Šta je sad najednom postalo tako loše biti četnikom i uvredom kad te netko tako nazove? To je nešto novo, onda, otkud sad da je to tako? Gospodin Kolarić mi je davno predavao povijest Crkve, no, dugo o njemu ništa nisam čuo, znači daleko dogurao kad je postao i kanonikom. Vidim da se znate lično pa ga pozdravi u moje ime također, reci, pozdravlja ga jedan njegov kursista iz 1984, hahaha, kad je to bilo, OMG!  

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...