Zayron Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Буде то једноставно дјевојчице и дјечаци, поставите лијепу сличицу, фотографију црно-бијелу или колор с природом и слично, с тим што вам падне на памет и под њу неку красну светописамску Јеванђељску или старозавјетну, светоотачку, светитељску или било какву другу глосу на размишљање тј. цитат, qуотес. Или то учините обрнуто, изаберете неки светописамски, светоотачки цитат или текст из житија неког од светитеља или било какав други хришћански духовни текст и према томе пронађете слику или фотку као илустрацију и то онда тако поставите овдје. Наравно да ако се желите с нама подијелити и о неко своје аутентично духовно хришћанско искуство можете га изразити таквом кратком сопственом ауторском глосом, афоризмом, изреком и слично и заједно с фотографијом, неком том сликом је поставити исто као и те друге, значи не мора то бити строго цитирано и преписано из некакве књиге, може значи бити и ваша нека духовна порука и поука нама, учимо се једни од других: тко дијели сакупља, тко сакупља, разбацује. С времена на вријеме обилазим блогове редовника и редовница строгих контемплативних редова (то су медитативно-молитвени редови, њихово главно послање је литургија, размишљање над Јеванђељем тј. разматрање, хришћанска медитација, покора и молитва у тишини и самоћи, дакле - испоснички и пустињачки редови) као кармелићани, картузијани, цистерцити и траписти (кармелићанке, картузијанке, цистерцитке и трапистке) и врло ме одушевио тај њихов начин међусобне комуникације. Они не смију много времена проводити на интернету, картузијани скоро никако, не више од пола сата мјесечно, ти ријетки који га уопште имају и зато се служе таквим лапидарним и лаконицким начином саопштавања, страшно занимљиво је пратити ту такву њихову комуникацију гдје рецимо једна духовно искуснија монахиња шаље одговор младом монаху који је питао за савјет сличицом попраћену једном реченицом или с пар ријечи, а тако је даље протекла не много дуга преписка међу њима у којој су си стигли рећи све што су хтјели и требали и са тако мало ријечи. Он њој рецимо поставио питање, она му за неколико дана послала одговор са сличицом и тих пар ријечи, опет послије неколико дана он њој тражио појашњење исто таквом сличицом, некад и без ње и са кратком глосом, послије неколико дана му било одговорено истим начином итд. а тамо то потом можете пратити како се развијала таква та цијела њихова "дискусија", боље рећи дијалог и комуникација. Тему сам насловио "5 минута тишине" инспирисан њима јер су то монаси и монахиње који много полажу на значај тишине и утишени се, како вањском тако и унутрашњем како бисмо могли ослушкивати што нам Господ говори из дубине душе а кроз наша срца, но да бисмо Његов Глас могли чути морамо се утишати барем на тих симболично и метафорички речено 5 минута дневно. Наравно да је свака минута више на ваше веће духовно добро и изградњу. На времену које можемо посветити Богу не треба штедити па тако ни Бог не буде штедити на "времену" (милостима, благодатним даровима) које Он буде одлучио посветити и даровати нама. Уствари је с нама од вјечности а буде до краја свијета. Ми Му то нисмо способни тако узвратити али тих симболичних 5 минута дневно би Му могао и требао посветити свако од нас и у тој највећој гужви, трци или јурњави. За почетак само покажем како се то ради, као примјер нећу поставити ништа од себе већ такву једну Јеванђељску глосу коју сам баш данас видио код једне своје ФБ пријатељице а с овом сликом доле, и та је њена, по њеном избору, стајала тамо на ФБ с тим цитатом из Јеванђеља, дакле ни она није моја. То значи да и ви можете исто тако поред свих оних начина које сам горе описао некад неку ту глосу и позајмити и од неког другог и показати је и нама ако вам се врло свидјела и нешто вам значајно саопштила. Укратко такав мали медитативни кутак то буде с тим сликама и фотографијама дивне природе и сл. свеједно чега ако мислите да то лијепо илуструје и употпуњава ту вашу глосу. Сљедећи пут поставим нешто и од себе. Занимљив је тај спој текста и слике по мнемотехничкој страни, слика нам помаже сјетити се брзо текста и оставити га што дуже у памћењу те тако можемо и подсвјесно размишљати о њему и кад рецимо радимо сасвим нешто друго, сједимо у аутобусу или чекаоници код доктора, окопавамо цвијеће у врту, рибаримо на ријеци, играмо се са својом дјецом итд. Тим таквим разним помагалима се служе и ти монаси и монахиње како би били у сталној близини Божијој и тада кад су принуђени радити било шта друго поред литургије и медитације и без књига и текстова, рецимо куват, пећи хљеб, радити на пољу, у радионици итд. Bude to jednostavno djevojčice i dječaci, postavite lijepu sličicu, fotografiju crno-bijelu ili kolor s prirodom i slično, s tim što vam padne na pamet i pod nju neku krasnu svetopisamsku Jevanđeljsku ili starozavjetnu, svetootačku, svetiteljsku ili bilo kakvu drugu glosu na razmišljanje tj. citat, quotes. Ili to učinite obrnuto, izaberete neki svetopisamski, svetootački citat ili tekst iz žitija nekog od svetitelja ili bilo kakav drugi hrišćanski duhovni tekst i prema tome pronađete sliku ili fotku kao ilustraciju i to onda tako postavite ovdje. Naravno da ako se želite s nama podijeliti i o neko svoje autentično duhovno hrišćansko iskustvo možete ga izraziti takvom kratkom sopstvenom autorskom glosom, aforizmom, izrekom i slično i zajedno s fotografijom, nekom tom slikom je postaviti isto kao i te druge, znači ne mora to biti strogo citirano i prepisano iz nekakve knjige, može znači biti i vaša neka duhovna poruka i pouka nama, učimo se jedni od drugih: tko dijeli sakuplja, tko sakuplja, razbacuje. S vremena na vrijeme obilazim blogove redovnika i redovnica strogih kontemplativnih redova (to su meditativno-molitveni redovi, njihovo glavno poslanje je liturgija, razmišljanje nad Jevanđeljem tj. razmatranje, hrišćanska meditacija, pokora i molitva u tišini i samoći, dakle - isposnički i pustinjački redovi) kao karmelićani, kartuzijani, cisterciti i trapisti (karmelićanke, kartuzijanke, cistercitke i trapistke) i vrlo me oduševio taj njihov način međusobne komunikacije. Oni ne smiju mnogo vremena provoditi na internetu, kartuzijani skoro nikako, ne više od pola sata mjesečno, ti rijetki koji ga uopšte imaju i zato se služe takvim lapidarnim i lakonickim načinom saopštavanja, strašno zanimljivo je pratiti tu takvu njihovu komunikaciju gdje recimo jedna duhovno iskusnija monahinja šalje odgovor mladom monahu koji je pitao za savjet sličicom popraćenu jednom rečenicom ili s par riječi, a tako je dalje protekla ne mnogo duga prepiska među njima u kojoj su si stigli reći sve što su htjeli i trebali i sa tako malo riječi. On njoj recimo postavio pitanje, ona mu za nekoliko dana poslala odgovor sa sličicom i tih par riječi, opet poslije nekoliko dana on njoj tražio pojašnjenje isto takvom sličicom, nekad i bez nje i sa kratkom glosom, poslije nekoliko dana mu bilo odgovoreno istim načinom itd. a tamo to potom možete pratiti kako se razvijala takva ta cijela njihova "diskusija", bolje reći dijalog i komunikacija. Temu sam naslovio "5 minuta tišine" inspirisan njima jer su to monasi i monahinje koji mnogo polažu na značaj tišine i utišeni se, kako vanjskom tako i unutrašnjem kako bismo mogli osluškivati što nam Gospod govori iz dubine duše a kroz naša srca, no da bismo Njegov Glas mogli čuti moramo se utišati barem na tih simbolično i metaforički rečeno 5 minuta dnevno. Naravno da je svaka minuta više na vaše veće duhovno dobro i izgradnju. Na vremenu koje možemo posvetiti Bogu ne treba štediti pa tako ni Bog ne bude štediti na "vremenu" (milostima, blagodatnim darovima) koje On bude odlučio posvetiti i darovati nama. Ustvari je s nama od vječnosti a bude do kraja svijeta. Mi Mu to nismo sposobni tako uzvratiti ali tih simboličnih 5 minuta dnevno bi Mu mogao i trebao posvetiti svako od nas i u toj najvećoj gužvi, trci ili jurnjavi. Za početak samo pokažem kako se to radi, kao primjer neću postaviti ništa od sebe već takvu jednu Jevanđeljsku glosu koju sam baš danas vidio kod jedne svoje FB prijateljice a s ovom slikom dole, i ta je njena, po njenom izboru, stajala tamo na FB s tim citatom iz Jevanđelja, dakle ni ona nije moja. To znači da i vi možete isto tako pored svih onih načina koje sam gore opisao nekad neku tu glosu i pozajmiti i od nekog drugog i pokazati je i nama ako vam se vrlo svidjela i nešto vam značajno saopštila. Ukratko takav mali meditativni kutak to bude s tim slikama i fotografijama divne prirode i sl. svejedno čega ako mislite da to lijepo ilustruje i upotpunjava tu vašu glosu. Sljedeći put postavim nešto i od sebe. Zanimljiv je taj spoj teksta i slike po mnemotehničkoj strani, slika nam pomaže sjetiti se brzo teksta i ostaviti ga što duže u pamćenju te tako možemo i podsvjesno razmišljati o njemu i kad recimo radimo sasvim nešto drugo, sjedimo u autobusu ili čekaonici kod doktora, okopavamo cvijeće u vrtu, ribarimo na rijeci, igramo se sa svojom djecom itd. Tim takvim raznim pomagalima se služe i ti monasi i monahinje kako bi bili u stalnoj blizini Božijoj i tada kad su prinuđeni raditi bilo šta drugo pored liturgije i meditacije i bez knjiga i tekstova, recimo kuvat, peći hljeb, raditi na polju, u radionici itd. Стражите, дакле, јер не знате у који ће час доћи Господ ваш. Matthew, 24:42 Watch therefore: for ye know not what hour your Lord doth come. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 13, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 13, 2011 Milosrdan i milostiv je Gospodin, spor na srdžbu i vrlo dobrostiv. Kako se otac smiluje dječici, tako se Gospodin smiluje onima što ga se boje. Ps 103; 8,13 Manolis and Перса је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 20, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2011 Шимунов хвалоспјев Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по ријечи својој; Јер видјеше очи моје Спасење твоје, које си уготовио пред лицем свију народа. Свјетлост, да просвјећује незнабошце, и славу народа твојега Израиља. ( Lk.2:29,32). Витраж катедрале у Шартру, Француска. Перса је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 16, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 16, 2011 Snago moja i zaštito u tebi duh moj se odmara. Vanna, Kao košuta - lyrics Odvaži se i budi hrabar ne boj se i ne strahuj jer kuda god pođeš s tobom je Jahve, Bog tvoj Kao košuta što za vodom žudi žudim za tobom ja samo ti čežnja si srca moga tebe slavim ja Kao pustinja koja oblak čeka čekam te, Bože, ja samo ti znaš ispunit' srce moje tebe tražim ja Ref. 3x Snago moja i zaštito u tebi duh moj se odmara samo ti čežnja srca si moga tebe slavim ja Vanna - Kao košuta Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 3, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 3, 2011 Srećan nije onaj koji se drugima srećnim biti čini već taj ko sam sebe smatra srećnim. "Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji!" Četvrta Božija zapovijed Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 29, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2012 Молімося... Pray not just when you need something, but also just to say thanks. Molimo se, ne samo kada nešto trebamo već također i tada kad se zahvaljujemo. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 8, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 8, 2012 Украина, Ровенская область, Клевень "Тунель кохання", Tunel zaljubljenih Kad je Isus na zadnjoj večeri, na rastanku s učenicima, govorio o nebeskim stanovima i rekao im: "Tamo kamo ja idem već znate put", (Iv 14,4) odvratio mu je Toma: "Gospodine, ne znamo kamo ideš. Kako bismo poznavali put?" (Iv 14,5). Toj primjedbi dugujemo jednu od najljepših Isusovih izjava, koja je za sve njegove sljedbenike tako mjerodavna. Isus je svečano izjavio: "Ja sam put, istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni" (Iv 14,6). http://www.katolici....ion=vidi&id=103 Тоннель любви в городе Клевень http://www.liveinternet.ru/users/niranjani/post191359846/ Перса and Јелина је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2012 I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina. (Mk 6, 8-9) http://www.katolici....n=c_vidi&id=100 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 8, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 8, 2012 И рече им: Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Мт., 18:3 А Исус рече: Оставите децу и не забрањујте им долазити к мени; јер је таквих царство небеско.Мт., 19:14 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 10, 2012 28 I što ste tako tjeskobno zabrinuti za odijelo? Pogledajte na ljiljane u polju! Kako rastu! Ne rade i ne predu; 29 A ipak kažem vam: Ni Salomon u svemu svojemu sjaju nije bio tako odjeven kao jedan jedini od njih. 30 I kad Bog travu, što danas stoji na polju, a sutra se baca u peć, tako odijeva, koliko će više vas, malovjerni! (Mt. 6. 28-30) Перса је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 10, 2012 26 Pogledajte na ptice nebeske! One ne siju, ne žanju, ne skupljaju u žitnice: Otac ih vas nebeski hrani. Nijeste li vi više vrijedni od njih? Mt. 6:26 Перса је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 19, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 19, 2012 "Potom sjedne nasuprot riznici te promatraše kako narod baca sitniš u riznicu. Mnogi bogataši bacahu mnogo. Dođe i neka siromašna udovica i baci dva novčića, to jest jedan kvadrant. Tada dozove svoje učenike i reče im: Dosita, kažem vam, ova sirota udovica je ubacila više od svih koji ubacuju u riznicu. Svi oni su zapravo ubacili od svog suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sve što je imala, sav svoj žitak." (Marko 12, 41-44) Перса је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 20, 2012 17 Prijatelj ljubi u svako vrijeme, a u nevolji i bratom postaje. Mudre izreke, Knjiga Sirahova (17, 17) Ptica gnijezdo, pauk mreža, čovjek prijateljstvo. William Blake: Citati o prijateljstvu obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перса Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Ево, душе своје предајемо Теби, пресвети Првоангеле Божји; молимо те и преклињемо, води нас увек путевима који одводе у Царство Небеско, да бисмо заједно с тобом, вечито славили свемилостивог Спаса нашег - преслатког Господа Христа, и Његовог свечовекољубивог Оца, и свеблагог Духа Утешитеља, коме слава и хвала сада и увек и кроза све векове. Амин. Zayron је реаговао/ла на ово 1 Клоним се људи који мисле да је дрскост храброст, а нежност кукавичлук. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перса Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Зашто смо и ми сваки час у опасности? Prva Korincanima, glava 15 Zayron је реаговао/ла на ово 1 Клоним се људи који мисле да је дрскост храброст, а нежност кукавичлук. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука