Jump to content

Patrijarh Irinej: Kosovo je moja velika lična rana

Оцени ову тему

Препоручена порука

Patrijarh Irinej: Kosovo je moja velika lična rana - 7. avgust 2011.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da spaljeni i srušeni srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji najbolje govore o tragediji jednog naroda, i istakao da je Kosovo njegova velika lična rana.

"Kosovo je moja lična i velika rana. Znam kako je bilo još 1948. godine kada sam otišao u Prizren na školovanje. Danas je sve drugačije. I u Prizrenu i svim drugim mestima zjape srušeni zidovi crkava, spaljenih svetinja…", rekao je patrijarh Irinej u intervjuu današnjoj "Politici".

Ističući da je "Bogoslovija opljačkana i spaljena, Bogorodica Ljeviška, biser ne samo naše istorijske i kulturne, već svetske baštine, spaljena je i u žalosnom stanju, sa izgrebanim i oštećenim freskama iz 13. veka", patrijarh je rekao da "to sve govori o tragediji jednog naroda, najvećoj od Kosovog Polja".

"Данас у Дјаковици, Призрену, Урошевцу или Пећи, који је био појам српске културе с Патријаршијом, живи само по неколико остарелих људи, који не смеју ни из својих кућа и дворишта да изађу. На северу покрајине Срби се боре и верујем да ће се изборити за неку независност, али то је ипак мали, симболични део Косова и Метохије", казао је он.

Наводећи да никада није био за поделу Косова, патријарх Иринеј је рекао да се мора много више учинити да Косово у целости увек буде део Србије.

Извор: Радио КиМ

Pitanje: Ne miriše li vam ovo na podelu?

Подели на овим сајтовима

"Данас у Дјаковици, Призрену, Урошевцу или Пећи, који је био појам српске културе с Патријаршијом, живи само по неколико остарелих људи, који не смеју ни из својих кућа и дворишта да изађу. На северу покрајине Срби се боре и верујем да ће се изборити за неку независност, али то је ипак мали, симболични део Косова и Метохије", казао је он.

Ovaj deo mi ukazuje na precutno aminovanje SPC neke buduce podele KiM.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...