Владан Написано Јул 8, 2011 Пријави Подели Написано Јул 8, 2011 Уписују Србе као Албанце Албанизација косметских Срба у личним документима које издаје Приштина. Више од 10.000 Срба документима "за лакши живот" преименовано у нову нацију НОВЕ тензије на Косову и Метохији. Обелодањен је податак да је око 10.000 Срба албанизовано у личним документима које издаје Приштина, тако што су им имена и презимена преименована у - албанска. Николић у - Николићи. Петровић у Петровићи. А, уместо припадности српској националности уписана је - косовска. Српски извори са севера Космета упозоравају да је наведени број и већи. И, уколико се овом, најновијем етничком чишћењу Срба понајвише јужно од Ибра, најхитније не стане на пут "даје им за право да дерогирају сваки досадашњи, као и будући договор у Бриселу". Уз ову српску, косметску невољу надоместила се и Уредба МУП-а косовске владе да "нелегалним" прогласи сва документа која за преостале Србе у држави која је саму себе прогласила, издаје Београд: личне карте, возаче и саобраћајне дозволе, регистарске ознаке косметских градова... Одузимање ових докумената резултирало је у протеклим данима на више десетина инцидената. Епилог је: привођење и, по сведочењу приведених власника докумената државе Србије, премлаћивањем, између осталих, Марка Весића из Племетине. Малтретирањем извештача београдских медија, са Космета, који поседују документа Београда. Такође, одузимањем регистарских таблица и искључивањем из саобраћаја возила са новим, које је издао Београд. Да несрећа буде већа, све ово што у недоумицу доводи преостали српски живаљ на Косову и Метохији, подударило се са обећаним бољим животом и, посебно, слободом кретања за које се декларишу и Приштина и Београд. А све у светлу најновијих бриселских договора. Проблеми, посебно са личним картама Приштине, које по поузданим изворима "Новости" поседују готово сви Срби јужно од Ибра", нису од јуче. Почетак је био, када су, најпре пензионери прихватили лична документа међународне управе - УНМИК. Србима, који су напунили 65 година, пре седам година УНМИК је "за лакши живот", понудио 45 евра пензије. Али, уз УНМИК-ове личне карте, без обзира каква је имовинска карта примаоца ове цркавице. Волшебно, овај документ прешао је у надлежност Приштине. Пензије УНМИК, као и лична документа, српски живаљ је најпре примао тихо. Бојажљиво. После су их, и то у редовима, чекали и остали српски грађани Косова и Метохије. Посебно у енклавама јужно од Митровице: у Пећи, Призрену, централном Косову, па и велики број Горанаца који су дуго одолевали, признајући Србију као државу којој једино припадају. - Ништа без ове личне карте коју издаје Приштина нисам могао на Косову и Метохији да остварим. Ни право на имовину. Ни њоме да располажем. Тако сам пристао, како бих барем један проблем решио - прича за "Новости" М. З. из Прилужја, који је пристао да му се из презимена узме "ић". Зашто се о овоме до сада ћутало? - Ћутао сам да породици не бих направио проблем. Ја сам своје и живео. А они желе да живе на Косову и Метохији, у свом дому, на својој земљи, свесни нове реалности из које ми, обични не можемо, кад не могу ни јачи од нас. Заваравали смо се. Сви. Сад треба ја, сам, да исправљам криви Ибар. Приштина, уз подршку међународне управе (то је очигледно) не одступа. Сви који желе да живе у "држави Косово морају да прихвате и њена документа и на томе ће се истрајати". Министар унутрашњих послова у Влади Косова Бајрам Реџепи у изјави за КиМ радио био је изричит: "Сви на Косову морају да имају косовска документа. Све нелегалне, српске паралелне институције на Косову, мораће да се укину до 1. новембра. Тада сви регистри и књиге прелазе у надлежност косовске државе". Да ли је тако договорено и у Бриселу? БЕЗ ОДЗИВА На шокантан податак да је "више десетина хиљада косметских Срба прекрштено", реаговали су и српски званичници. Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић јавно је ставио до знања да је на делу завршница етничког чишћења и да "међународна заједница то не сме да игнорише". ЦЕНА ПРЕЗИМЕНА 45 ЕВРА Ногу су повукли наши пензионери, прихватајући да продају идентитет за 45 евра - каже за "Новости" Бошко Р. из Племетине (70), који је, мада пензионер, одбио да у замену за 45 евра, "прода име и презиме". - Долазе и они који су у Београду, па и у централној Србији, узимају документа и повећавају број "Албанаца". Узму тај новац и оду. новости Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука