Александар Милојков Написано Септембар 2, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2009 crvenilo Па о томе управо говорим брате Сројковићу. Али стварно, када се срачуна грешка у једној години, доћиће време када ће Митровдан код нас падати када му време није - у пролеће (мада ће календар и даље тврдити да је позна јесен). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 2, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2009 најлакше решење је да променимо период почетка и завршетка годишњих доба..... crvenilo :cheesy2: :cheesy2: "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 2, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2009 ?? ???? ???? ?????, ?? ???? ????? ?????? ????? ??? ?? ???????? ? ?????, ?????? ?? ?? ??? ????????? ???? ?????? ? ???? ? ????, ? ????? ??????? ? ???????. ?????, ???????? ???? ?????. ???????? ???? ????? ???? ?????????????. ? ???? ?? ????. ???? ?? ??????? ???????????. ????? ???????? ?? ?????? ???? ?? ??? ???. ?? ?? ???? ????? ?? ????? ???? ??????????, ? ???? ?? ?????? ? ???? ? ????? ???????? 20. ????. ??????? ?? ???? ??? ??????? ????? ??????????. ??? ???????? ??? ????? ????? ????? ????????? ???? ? ??????? ???? ??, ??? ???? ?? ?? ? ? ??????? ????? ???? ???? ??????? ?????? ?? ??????? ????? ? ???????? ????????? (? ? ????? ?????? ?? ?? ????? ? ??????? ??????????). ? ??? ?? ?? ???? ???????? ?????? ?? ?? ??????? ????? (? ????? ????) ??????? ???????????? ???? ?????????????? ??????. ????? ?????. ??? ???? ?????? ???? ?? ?????? ??? ?? ???? ?????, ????????? ???????????. ?? ????????? ???? ????????? ?? ?? ?? ?? ??????? ???? ???? ????????. ??????? ?? ?? ???????????? ???????? ???? - ???? ??? ?? ?????? ??????? ?? ??????? ???? ??????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 2, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2009 А да је безвезе што у читавом Православном свету не вреди један календар - ЈЕСТЕ. И то баш пуно безвезе. Незгодно и непрактично за хришћане који често путују и мењају место боравка. Ал ко нам је крив кад немамо Васељенског Сабора скоро 1300 година!!! Еј, човече! Па ми још немамо саборску одлуку које књиге Старог Завета су канонске а које не! Знате ли за то? У Цркви се штампа тзв. ужи канон, мада су многи оци користили девтероканонске књиге као канонске, богонадахнуте. Католици и Протестанти су давно то решили на својим Саборима. Католици су прихватили шири канон, а Протестанти ужи. А ми? Боже ме прости, нит веримо нит облачимо. Нит смо врући нити хладни, него тако млаки и неодређени. Дај Боже да се не згадимо устима Божијим. Велика питања стоје пред Црквом Православном. Питања се само нагомилавају, без озбиљних назнака да ће Васељенског Сабора ускоро бити. Дај Боже да нисам у праву. Црква просто вапи за потребом одржавања Сабора. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предање Написано Септембар 2, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 2, 2009 ? ??? ???? ?? ??????, ??? ?????? ??? ????????. ??? ??? ????? ???? ??????, ???? ???? ????? ? ??????????. ??? ???? ?? ?? ?? ??????? ?????? ???????. ?????? ?????? ????? ???? ?????? ????????????. ????? ?????? ????????? ??????? ?????? ??? ?? ?? ?????? ??????? ???????. ????? ??? ?????? ?? ?? ??? ?????? ????? ? ?????? ??? ??????? ?? ????? ??????? ?????? ? ?? ?? ???? ????????? (???? ? ?????? ??????? ? ? ?????? ???????), ?? ?? ???? ?????? ??????? ??????? ????? ????? ?? ????? ?????? ???????? ? ???? ??? ?? ???? ???? ??????? ? ?????? ???? ??????? ???? ????????? ????????? ?????. ??? ?? ?? ? ??????? ????????? ??????????? ??????? ? ???? ???? ???????? ?? ??????? ???? ?????? ??????? ? ??????????? ???? ???????? ???????? ??????? ??????. ???? ?? ????? ????? ????? ??????? ??? ?? ?? ??? ????? ?? ???? ??????? ???????????? ? ???????????, ?? ??? ?? ??????? ??????? ??????????, ???????? ? ????????? ? ??????? ?? ??? ???? (?? ??????? ??? ???). ???????? ?? ?? ???? ???? ????? ???????? ????? ???????? ? ???? ??????? ?? ?? ????? ??????????. ?????? ?? ?? ??????? ?????? ??????? ??? ?? ??????? ???????, ?????? ????? ? ???????? ???????? (??? ????? ? ??????). ? ??? ?? ???? ???? ??? ?? ?????: "??? ????? ??? ??????", ? ?? ?? ?? ????? ??? ???????? ?????????, ? ??? ???? ?? ????? ??? ??????, ?? ??????, ?????? ??? ??????? ??? ??????????? ? ????????? ?????????. ??? ?? ???? ?????? ??????? ??? ??????? ????? ????????. ????? ?? ????? ????? ?????. ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 2, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2009 Ма далеко им лепа кућа и некаим Бог да памети да се опамете (оправославе). Не мора, брате, јерес да буде узрок сазивању Сабора. Нису ни на првих Седам Сабора биле само јереси повод за сазивање, напротив. Има пуно ствари које данас треба расправити и договорити, а које су кључне за снажење Цркве. Ево навешћу неке примере: - календар, требало би да се договоре Православни око јединственог календара - питање поста, које је покренуо патријарх Павле још за време док није био патријарх (мислим да је то питање на разраду управо поверено нашој Цркви), итд. има тога још доста. А што се тиче спасења, хвала Богу да се спашавамо. А спашавамо се зато што имамо Цркву, Једну, Свету, Саборну и Апостолску. Хтео сам да кажем са оним "млаким", да би било боље да мало будемо топлији. Можда бисмо тиме и друге привукли спасењу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предање Написано Септембар 2, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 2, 2009 ? ??? ?? ???? ???????, ????? ???? ?? ?? ?????????. ? ????????? ?? ???? ??? ????? ?????, ?????, ?????, ??????? ? ??????????. ????? ????. ???? ??? ?? ????? ?? ???? "??????", ?? ?? ???? ???? ?? ???? ?????? ???????. ????? ????? ???? ? ????? ???????? ???????. ?? ???? ?? ? ?????????? ??????. ????? ?????. ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 2, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2009 :cheesy2: 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel dada :cheesy2: :cheesy2: :cheesy2: :cheesy2: :cheesy2: ? ??? ???? ???? ?? ???????? ?? ??? ???????? ???????? ?????? ?? ?? ????????? ?????? ??????? ? ????????? ???????? ????..... klapklap dada ??????????? ?? ????? ?? ?????, ???? ??? ???? ????? ??? ??????? dada joooj ????? ???? 0442_feel 0442_feel "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmetterling Написано Септембар 3, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2009 ????? ??? ?? ???? ? ?????????? ??? ?? ?????? ???????? ? ????? ?????????, ?? ?? ?????????? ????. ????? ???? ????? ?? ????????.... ?? ?? ?? ???? (? ?????? ??????????? "??????????????") 2013. ?????? ????? ?????????? ????? ?? ???? ????????: 2013. ?????? ?? ?????? ???? 5. ????, ??? ????? ?? ?? ????????? ???? 13 ????, ? ?????? 23. ?????, ?????????? ???? ?? ??? ??? ??????? 11 ????. ???? (???? ?????? ??????????? ??? ? ??, ? ????????? 13 ???? ??????) ????? ?????? "??????" ?????????? ???? ?? 13 ????. ? ???, ???????? ?? ?????? ???? ?? ???? ??????? ????? ??? ????, ??????? ?? ?? ?? ??? ?????? ????? ??? ????... ???????, ???? ??????? ???? ? 2013. ??????, ?? ?? ????????? ?????? (???? ?? ? ??? ???????? ??????, ??? ??? ?? ?? ????? ??????? ?????). Следећи пут нечији цитат у потпису-бан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Септембар 3, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 3, 2009 Велика питања стоје пред Црквом Православном. Питања се само нагомилавају, без озбиљних назнака да ће Васељенског Сабора ускоро бити. Дај Боже да нисам у праву. Црква просто вапи за потребом одржавања Сабора. Потпуно се слажем. Ово стање у коме употребљавамо 2 различита календара је више него смешно. Мислим, то је само једно од питања које захтева расправу на једном таквом хипотетичком сабору... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Септембар 3, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 3, 2009 Одмах да кажем-нисам за увођење новог календара у СПЦ. Сећам се пок.вл.Саве шумадијског, мог некадашњег надлежног Епископа, који је једном приликом изјавио `онај ко хоће да уведе нови календар у СПЦ је сумашедши`, дословно тим речима. То предавање се може скинути са нета на 4shared.com сервису, лично сам га поставио. Међутим, поставља се друго питање-колико православних верника зна да нпр. Божић пада 25. децембра, а не 7 јануара, да св.Никола не пада 19. децембра већ 6., или да Архангеловдан пада у ствари 8. новембра, а не 21.? Тако пише у минеју и тад се они славе. Да ли неком боде очи то што ми славимо те празнике `погрешног` дана и што огромна већина православног народа зна за празновање по државном, тј. новом календару? У суштини, логика већег дела народа, оних који би се нпр. бунили ако би се хипотетички увео тај нови календар, је новокалендарска, они би се бунили јер би захтевали да се врати празновање Божића на 7. јануар, а не на 25 децембар по старом! О томе треба мислити, најлакше је запљунути по било ком календару. А да је ово стање са подељеним календарима по Помесним Црквама смешно, и то је тачно. Са друге стране, мноштво старокалендарских( флоринијанско-матејевских итд., сад има 10-так некаквих `Синода`) раскола у Грчкој сведочи о томе шта се дешава када се црквено питање сведе малтене само на календарско... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука