Jump to content

СВЕТСКИ МЕДИЈИ: ПРЕДВИЂЕНЕ ВИСОКЕ КАЗНЕ ЗА КЛЕВЕТУ

Оцени ову тему

ристМико

Препоручена порука

БЕОГРАД/ЛОНДОН/ВАШИНГТОН – Светски медији су јавили да је српски парламент усвојио Закон о информисању а британска агенција Ројтерс је навела да он предвиђа високе финансијске казне за медије који објаве клевету.

Та агенција је истакла да је казна за листове и до износа једнодељне продаје, а за електронске медије је одређена висином убраних рекламних прихода.

Констатујући да је српска влада објаснила да је циљ новог закона увођење реда у хаотичне медије, британска медијска кућа БиБиСи (ББЦ) посебно је указала на то да је Закон о информисању усвојен гласовима дела владајуће коалиције и посланика опозиционе Либерално-демократске партије. Би Би Си је навео и да „добар део стручње српске јавности сматра да тај закон садржи 'антиевропске одредбе'“.

Такав став је изнео и УНС, а око 50 његових чланова и медијских стручњака окупило се пре почетка заседања на протесту испред парламента, тражећи да посланици не гласају за предложени закон, пренео је Би Би Си.

Радио Слободна Европа истакла је у први план да је „закон усвојен зато што у сали није био присутан посланик Риза Халими из Партије за демократско деловање”, па је, како је наведено, 125 гласова подршке било довољно за усвајање новог закона.

У супротном случају било би потребно 126 гласова, јер парламант има 250 посланика, и питање је да ли би био усвојен, навела је „Слободна Европа”.

Тај радио је пренео изјаву шефа посланичке групе ДС Наде Колунџије да је владајућа коалиција увек настојала да придобије гласове опозиције за неки предлог иа да посао опозиционих посланика није да увек буду против владиних предлога. „Тиме што је закон усвојен гласовим опозиције не говори ништа лоше ни о опозиционој партији која је гласала, ни о том закону”, рекла је Колунџија, а пренела „Слободна Европа”.

Танјуг

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

Poštovani Tadiću, meni su 62 godine i dobro sam upamtio mnoge političare iz nekoliko režima. Dobro se sećam kad su ljudi zbog samo jedne rečenice gubili posao, a dobijali priliku da u zatvoru još jednom razmisle koliko vredi hrabrost da se kaže sve što se misli. Ja sam bio jedan od tih. I taman kad sam pomislio da su ta strašna vremena prošla, osvanu u Beogradu grafit "Bravar je bio bolji". Video sam da ništa nije prošlo. Izgleda da su se korbač i vlast u Srbiji zauvek venčali. Znam da je Vaš otac oduvek bio borac protiv svakog zakona koji narodu i novinarima na usta brnjicu stavlja, pa me zato još više čudi zašto ćutite, poštovani predsedniče.

Priznajem da nikako ne mogu da razumem da se pored ovoliko nedaća koje su zadesile našu Srbiju Vaši ministri bave samo mišlju kako da novinarima zapuše usta. Hoće li se svi problemi rešiti ako novinari o njima ne budu pisali? Hoće li Vašim ministrima laknuti kad budu otimali i o tuđem trošku uživali, a novine o tome ne budu pisale? Hoćete li Vi i tada biti predsednik svim Srbima? Znam, poštovani predsedniče, da Vi ne možete odgovarati za sva zlodela svojih saradnika, ali im bar u tome nemojte pomagati. Oglasite se! Progovorite! Pa, ili će novi zakon Srbiji brnjicu na usta staviti, ili će onaj 5. oktobar jedared i nama svanuti!

Poštovani predsedniče, ako se Srbija nalazi između Kurira i bruke pred svetom zbog drakonskog zakona o medijima - pokloniću Srbiji Kurir pod uslovom da Skupština Srbije imenuje časnog, poštenog, po moralnim kvalitetima vrhunskog, nekorumpiranog državnog službenika da upravlja ovim medijom. Da li imate takvog čoveka, gospodine predsedniče?

http://www.kurir-info.rs/clanak/politika/kurir-31-08-2009/dacu-kurir-srbiji

Подели на овим сајтовима

Ko je kako glasao (o zakonu u celini)

ZA 125

24 G17 Plus  

78 DS

1 DHSS Vladan Batić

10 LDP

6 manjine

4 PUPS

1 Pokret veterana

1 Jovan Damjanović (samostalni poslanik - bivši SRS)

PROTIV 88

DSS 21

NS 8

LDP 2

JS 3

SRS 54

uzdržani 11

SPS 11

nije glasao 1

SRS Sulejman Spaho

nisu bili u sali

SNS 21

NS 1

Riza Haljimi 1

SRS 2

ukupno 250

Подели на овим сајтовима

Kazne predviđene zakonom:

Kleveta i uvreda

Najmanja propisana kazna        2.000.000 dinara

Najveća propisana kazna          20.000.000 dinara

Privredni prestup

(ako se neko oglasi krivim pre presude):

- Ako je prestup učinjen prvi put, predviđena je uslovna osuda uz obavezu objavljivanja presude

Najmanja kazna

- u pisanim medijima od 25 do 100 odsto vrednosti ukupno prodatog tiraža na dan objavljivanja informacije i ukupna vrednost prodatih oglasa u tom broju u slučaju Pressa - od milion do pet miliona dinara!

- u elektronskim medijima - od 25 do 100 odsto ukupne vrednosti prodatih oglasa na dan objavljivanja informacije u slučaju Pinka - od dva do 10 miliona dinara!

Najveća kazna

(ako je informacija objavljena na naslovnoj strani):

- u pisanim medijima od 25 do 100 odsto ukupne vrednosti tiraža i oglasa u periodu od sedam dana u slučaju Pressa - od 10 do 40 miliona dinara!

- u elektronskim medijima - od 25 do 100 odsto ukupne vrednosti prodatih oglasa nedelju dana od objavljivanja informacije u slučaju Pinka - od 25 do viŠe od 100 miliona dinara

Kazne za odgovorne urednike

- Za klevetu i uvredu ili privredni prestup od 200.000 do 2.000.000 dinara

Kazne za ostale prekršaje od 1.000.000 do 10.000.000

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...